Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018. (V.29.) önkormányzati rendelete

A KITÜNTETŐ DÍJAK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS ADOMÁNYOZÁSÁRÓL

Hatályos: 2018. 10. 29- 2021. 07. 02

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018. (V.29.) önkormányzati rendelete

A KITÜNTETŐ DÍJAK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS ADOMÁNYOZÁSÁRÓL

A Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i./ pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Kitűntető Cím

1. § (1) A Képviselő-testület Csepreg Város Díszpolgára címet alapít.

(2) A cím azon személyeknek adományozható, akik Csepreg város fejlődéséért a közélet, a gazdaság, a tudomány, a művészet, az oktatás, az egészségügy vagy a sport területén maradandót alkottak, illetve kimagasló eredményt értek el, gazdag életművükkel a város, az ország érdekeit tiszteletre méltóan szolgálták.

(3) A cím az adományozást tanúsító díszes oklevélből, bronz plakettből és a plakett kicsinyített másának jelvényéből áll.

(4) A díszpolgári oklevél tartalmazza:

  • a) az adományozott nevét, állampolgárságát,
  • b) az adományozás indokait,
  • c) az adományozó képviselő-testületi határozat számát,
  • d) a polgármester aláírását,
  • e) a város címerét és pecsétjét.

(5) A plakett előlapján a város címere látható, felette bevésett betűkkel „Csepreg Város Díszpolgára” felirat szerepel.

(6) A díszpolgár nevét a Díszpolgárok könyvébe be kell jegyezni. A bejegyzés az oklevél adatait tartalmazza. A bejegyzést a polgármester és a díszpolgár írja alá.

(7) A képviselő-testület külön határozata alapján a díszpolgár tagja lehet az önkormányzatot képviselő delegációnak.

(8) A díszpolgár jogosult ünnepélyes alkalmakkor e címet használni és a jelvényt ruházatán viselni oly módon, hogy a cím jelentősége és tekintélye ne szenvedjen csorbát.

(9) A díszpolgárt elhalálozásakor – családja külön kívánságától függően – díszsírhely illeti meg.

II. Kitüntető díjak

1. Csepreg Város Életmű Díj

2. § (1) A Képviselő-testület Csepreg Város Életmű Díjat alapít.

(2) A díj azon természetes személyeknek adományozható, akik életútja, a magatartásával, életvitelével, társadalmi aktivitásával, közéletben való részvételével, munkássága során elért kimagasló eredményével példaként állítható Csepreg város közönsége elé.

(3) A díj az adományozást tanúsító díszes oklevélből és bronz plakettből áll.

(4) A plakett előlapján a város címere látható, felette bevésett betűkkel „Csepreg Város Életmű Díj”.

(5) Az oklevél tartalma az 1. § (4) bekezdés szerinti tartalommal kerül kiállításra.

2. Csepreg Szolgálatáért díj

3. § (1) A Képviselő-testület a város kulturális-, oktatási-, egészségügyi-, ifjúsági-, szociális és gyermekvédelmi-, védelmi és rendészeti-, környezetvédelmi-, természetvédelmi-, gazdasági és területfejlesztési-, sport-, sajtó-, nemzetiségi-, tudományos területen, a nemzetközi kapcsolatok területén, valamint a városi közszolgálatban szerzett érdemek elismerésére Csepreg Város Szolgálatáért Díjat alapít.

(2) A díj az alábbi tagozatokban adományozható:

  • a) kulturális-,
  • b) oktatási-
  • c) egészségügyi-,
  • d) ifjúsági-,
  • e) szociális és gyermekvédelmi-,
  • f) védelmi és rendészeti-,
  • g) környezetvédelmi (természetvédelmi)-,
  • h) gazdasági és területfejlesztési-,
  • i) sport,
  • j) sajtó
  • k) nemzetiségi,
  • l) nemzetközi kapcsolatokért
  • m) közszolgálatért tagozat.

(3) A díj az adományozást tanúsító díszes oklevélből és bronz plakettből áll.

(4) A plakett előlapján a város címere látható, felette bevésett betűkkel „Csepreg Város Szolgálatáért Díj”. A plakett hátlapján a tagozat megjelölése és az adományozás éve.

(5) Az oklevél tartalma az 1. § (4) bekezdés szerinti tartalommal kerül kiállításra.

4. § (1) A díj kulturális tagozatban adományozható azoknak a természetes és jogi személyeknek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik a kultúra és a művészetek terén magas színvonalú alkotó tevékenységet folytattak hivatásos és nem hivatásos művészként a város érdekében.

(2) A díj oktatási tagozatban adományozható azoknak a természetes személyeknek, akik elméleti és gyakorlati munkájukkal kiemelkedő módon hozzájárultak a városban a korszerű és eredményes nevelés-oktatás megvalósításához.

(3) A díj egészségügyi tagozatban adományozható azoknak a természetes személyeknek, akik a város egészségügyi ellátásának bármely területén kiemelkedő szakmai tevékenységet folytattak.

(4) A díj ijfúsági tagozatban adományozható azoknak a természetes és jogi személyeknek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik kiemelkedő munkájukkal segítették az ifjúság önszerveződését, a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását.

(5) A díj szociális és gyermekvédelmi tagozatban adományozható azoknak a természetes személyeknek, akik a város szociális és gyermekvédelmi ellátásában kiemelkedő szakmai tevékenységet fejtettek ki.

(6) A díj védelmi és rendészeti tagozatban adományozható azoknak a természetes és jogi, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik kiemelkedő tevékenységükkel elősegítették Csepreg város közbiztonságának növelését.

(7) A díj környezetvédelmi (természetvédelmi) tagozatban adományozható azoknak a természetes és jogi személyeknek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik Csepreg város környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájukkal kiemelkedő érdemeket szerzetek.

(8) A díj gazdasági és területfejlesztési tagozatban adományozható azoknak a természetes és jogi személyeknek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik a város területfejlesztésében, gazdaságfejlesztésében, idegenforgalom fejlesztésében példamutató, kiemelkedő eredményt értek el.

(9) A díj sport tagozatban adományozható kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó, az elért eredményekre felkészítő, a sportpedagógia, a tömegsport területén, továbbá a sportszervezésben, sporttörténeti kutatásban kimagasló teljesítményt nyújtó természetes és jogi személyeknek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek.

(10) A díj sajtó tagozatban adományozható azoknak a természetes és jogi személyeknek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik az írott, vagy az elektronikus média munkatársaként, dolgozójaként a város életéről, az önkormányzat és intézményei tevékenységéről, eseményeiről rendszeresen, a közszolgálatiság elvei szerint magas színvonalú, hiteles, széleskörű tájékoztatást nyújtottak.

(11) A díj nemzetiségi tagozatban adományozható azoknak a természetes és jogi személyeknek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik a város nemzetiségei érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végeznek.

(12) A díj nemzetközi kapcsolatokért tagozatban adományozható azoknak a természetes és jogi személyeknek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik a város nemzetközi ismertsége és elismertsége érdekében végzett tevékenységükkel, valamint a város meglévő nemzetközi kapcsolatainak megtartása és fejlesztése érdekében kifejtett munkájukkal kiemelkedő eredményeket értek el.

(13) A díj közszolgálatért tagozatban adományozható azoknak a közszolgálati tisztviselőknek, akik a közszolgálat területén hosszú időn keresztül kiemelkedő elméleti és gyakorlati munkájukkal hozzájárultak a közszolgálati feladatok színvonalas ellátásához.

III. A kitűnető cím és kitüntető díjak adományozásának rendje

5. § (1) A kitüntető cím és a kitüntető díjak adományozásáról a Képviselő-testület évente dönt, azzal, hogy a cím és a díjak tagozatonként évente egy személynek vagy szervezetnek adhatók. A Csepreg Város Díszpolgára Cím és a Csepreg Város Életmű Díj egy személy részére együttesen is adományozható.

(3) A kitüntető cím és a kitüntető díjak adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai.

(4) A kitüntető cím és a kitüntető díjak adományozására javaslatot tehetnek továbbá a képviselő-testület tagjának támogató nyilatkozatával:

  • a) a nem képviselő-testületi tag bizottsági tagok,
  • b) a városban lévő intézmények vezetői,
  • c) a városi civil szervezetek képviseletét ellátó vezetők,
  • d) a város területén illetékességgel rendelkező védelmi és rendészeti szervek vezetői,
  • e) a városban működő történelmi egyházak legmagasabb rangú képviselői,
  • f) a város országgyűlési képviselője.

(5) A kitüntető címre és díjakra a felhívást minden év március 1-ig a városi honlapon és az önkormányzat hivatalos hirdetőtábláin közzé kell tenni.

(6) A kitüntető címre és díjakra a javaslatokat minden év május 31-ig lehet benyújtani.

(7) A cím, díj, illetve elismerés adományozásával, az elismerésben részesült nevének közzétételével és nyilvántartásával kapcsolatos ügyviteli feladatokat a jegyző látja el.

(8) A kitüntető címre és díjakra tett javaslatokat a képviselő-testület bizottságai együttes ülésen véleményezik. A véleményt tartalmazó javaslatot a bizottságok elnökei együttesen terjesztik a Képviselő-testület elé.

(9) A polgármester a kitüntető címet és a díjakat minden év augusztusában megrendezett városi nagyrendezvény keretében adja át.

(10) A Képvsielő-testület által alapított városi kitüntetés elhunyt személy részére is adományozható (posztumusz városi kitüntetés). Posztumusz városi kitüntetésre az elhunyt személy elhunytát követő egy éven belül terjeszthető fel. A posztumusz városi kitüntetést az elhunyt túlélő házastársának vagy gyermekeinek kell átadni. Ha az elhunytnak nincs túlélő házastársa vagy gyermeke, legközelebbi élő hozzátartozói vehetik át a kitüntetést.

6. § (1) A kitüntető címet és díjat vissza lehet vonni attól, aki arra érdemtelenné vált. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A kitüntető cím és díj visszavonását elsősorban az adományozásra javaslatot tevő kezdeményezheti.

(3) A visszavonásról - a javaslat alapján - a képviselő-testület dönt.

7. § A kitüntetettekről a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

IV. Polgármesteri Elismerő Oklevél

8. § (1) A polgármester a városban, illetve városért kifejtett kimagaslóan eredményes tevékenység elismeréseként természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére Polgármesteri Elismerő Oklevelet adományozhat.

(2) A Polgármesteri Elismerő Oklevél a polgármester döntése alapján, időkorlát és mennyiségi korlát nélkül adományozható és bármikor átadható.

(3) A Polgármesteri Elismerő Oklevél bármikor átadható.

V. Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjének szabályozásáról szóló 32/2004 (XII. 10. ) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) A rendelet hatálybalépésének évében a kitüntető címre és díjakra a felhívást 2018. június 1-ig kell közzétenni.