Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VI.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 07. 01- 2021. 12. 17

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VI.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy a helyben jelentkező társadalmi- , művelődési- és kulturális igények figyelembevételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza Csepreg Város Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § (1) Jelen rendelet területi hatálya Csepreg Város közigazgatási területére terjed ki.

(2) Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed:

  • a) Csepreg Város közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyekre,
  • b) az Önkormányzat szerveire,
  • c) az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre, annak alkalmazottaira,
  • d) közművelődési megállapodás alapján vagy más formában támogatott intézményekre, szervezetekre és természetes személyekre, azok fenntartóira és működtetőire.

2. A helyi közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat - adottságainak, valamint a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével - megszervezi a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 76. § (3)-(4) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

  • a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  • b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  • c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
  • d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
  • e) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

  • a) A lakosság különböző művelődési célú, illetve közösségi tér igényű tevékenységének igény szerinti segítése, közművelődési színtér, helyszín biztosítása.
  • b) A különböző korosztályok eltérő szórakozási és közösségi igényeihez kulturált feltételek megteremtése.
  • c) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése, a különböző rétegek és korosztályok ismerkedési, együttműködési alkalmainak támogatása.
  • d) Aktuális kérdésekről szellemi és vitafórum lebonyolítása.
  • e) A város és a Répce mente környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása és megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.
  • f) A kiemelkedő tehetségű helyi alkotók, civil közösségek közismertté tétele, fejlődésük támogatásának biztosítása.
  • g) A helyi tudás és a lokálpatriotizmus erősítése érdekében helyi információk cseréje, művelődési alkalmak kialakítása, rendszeressé tétele a városban működő nevelési-oktatási, közgyűjteményi, egészségügyi, szociális, gazdasági szervezetek, civil közösségek között.
  • h) Az egyetemes, a nemzeti, a helyi és a helyi nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetéséhez, bemutatásához; a megértés, a befogadás elősegítéséhez művelődési alkalmak biztosítása, így előadások, hangversenyek, művészeti kiállítások, irodalmi estek, filmklubok szervezése.
  • i) Helytörténeti, településismertető kiállítások szervezése.
  • j) Az ünnepek kultúrájának gondozása: a nemzeti, a helyi és helyi nemzetiségi ünnepek, évfordulók, világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tétele, ünnepi alkalmak biztosítása, rendezvények, műsorok, bemutatók, találkozók, versenyek, vetélkedők szervezése.
  • k) Jeles napokon ajándékvásárok, sokadalmak szervezése.
  • l) Amatőr művészeti csoportok, alkotó műhelyek, kézműves tevékenységek, irodalmi-, önképző körök tevékenységének támogatása, műveikből rendezvények, bemutatók, kiállítások szervezése.
  • m) Az iskolai képzést kiegészítő, öntevékeny, önképző, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek megteremtése.
  • n) Mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő alkalmak szervezése.
  • o) Számítógép, adatbázis, internet használati lehetőségeinek biztosítása, digitális írástudás lehető legszélesebb körben való terjesztése.
  • p) Információk gyűjtése és közismertté tétele a város civil szervezetei, közösségei, intézményei és a vállalkozók által kínált művelődési lehetőségekről, szabadidős programokról.
  • q) A kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele.
  • r) Tájékoztatás biztosítása a térség kulturális és környezeti nevezetességeiről.
  • s) Kapcsolat ápolása a közművelődés megyei, országos szervezeteivel, a határon túli magyarság művelődő közösségeivel, a testvérváros kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közművelődési intézményt, a Petőfi Sándor Művelődési- Sportház és Könyvtárat (továbbiakban: Művelődési Ház) működtet. Feladatellátásának részletes szabályait az intézmény szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

(2) A Művelődési Ház közművelődési feladatainak ellátáshoz az Önkormányzat biztosítja - a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 4. § és 13. §-ában meghatározott - szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(3) A Művelődési Ház a feladatellátás átláthatósága érdekében a tárgyévet megelőző év novemberében tartandó testületi ülésre éves munkatervet, a tervezett közművelődési programok, rendezvények megvalósulásáról a tárgyévet követő év márciusában pénzügyi, szakmai beszámolót köteles készíteni.

(4) Az Önkormányzat a jelen rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a törvény követelményeinek megfelelő jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.

(5) A település minden lakosa jogosult igénybe venni a Művelődési Ház közművelődési szolgáltatásait, és az Önkormányzat által kötött közművelődési megállapodásokban meghatározott szolgáltatásokat.

(6) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli, és lehetőségeihez mérten segíti a civil közösségek, szervezetek, természetes személyek, illetve más kulturális tevékenységet is végző vállalkozások közreműködését.

(7) Az Önkormányzat és a feladatellátók a közművelődési lehetőségekről,

  • a) a helyi sajtón, és – televízión keresztül,
  • b) plakátok, szórólapok útján,
  • c) a települési és intézményi honlapokon és közösségi oldalakon tájékoztatják a lakosságot.

(8) A helyi közművelődési tevékenység támogatása érdekében, a Művelődési Ház tevékenységén túl, az Önkormányzat - a Képviselő-testület szakbizottságai és a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével - a következő általános jellegű tevékenységeket látja el:

  • a) Koordináló, tanácsadó, együttműködő tevékenységet végez a város közművelődési célú szervezeteivel, más civil szervezetekkel, intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel - a helyi közösségi művelődés és a közművelődési feladatok megvalósításának anyagi feltételeit gyarapító lehetőségek megteremtése érdekében.
  • b) Helyi lakossági képviselet biztosítása-, a közművelődési feladatellátással kapcsolatos észrevételek, javaslatok megfogalmazása érdekében fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével.
  • c) Segíti, koordinálja a közművelődési tevékenységet szolgáló információs rendszer megteremtését, a város kulturális arculatát reálisan megjelenítő tájékoztatási struktúra kialakítását.
  • d) A város jelentős természeti, kulturális, közösségi értékeinek védelme, megőrzése érdekében, elősegíti ezen értékek együttműködés révén történő bemutatását és fejlesztését.
  • e) Különös figyelemmel kíván tanácsadó és koordináló tevékenységével hozzájárulni a város kiemelkedő művészeti közösségeinek, kultúrtörténeti értékeinek és hagyományainak megőrzéséhez, fejlesztéséhez, bemutatásához, megismertetéséhez.

4. A helyi közművelődési feladatok finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési intézményfenntartás, beruházás, fejlesztés, állagmegóvás kiadásait. E rendelet 3. §-ában meghatározott feladatok ellátását az Önkormányzat a Művelődési Háznak nyújtott részben települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és közművelődési feladataira kapott állami támogatásból, másrészt saját önkormányzati irányító szervi pénzügyi támogatásból, továbbá a pályázati úton elnyert támogatásokból fedezi.

(2) A Művelődési Ház a közművelődési feladatai színvonalasabb ellátása érdekében pályázhat, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhat el.

(3) A település kulturális életében kiemelkedő szerepű rendezvényekre a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében az Önkormányzat költségvetésében elkülönítve is biztosíthat támogatást.

(4) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében - a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében - biztosíthatja azt a pénzügyi keretet, amellyel a civil szervezetek kulturális tevékenységét támogatja.

5. A közművelődési feladatok ellátásában együttműködő partnerek

6. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásainak és feladatainak ellátása során együttműködik:

  • a) a település területén működő köznevelési intézményekkel,
  • b) a települési nemzetiségi önkormányzatokkal,
  • c) az egyházakkal és közösségeikkel,
  • d) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,
  • e) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel, személyekkel,
  • f) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,
  • g) a települési székhelyű, kulturális tevékenységet is végző gazdálkodó szervezetekkel.

6. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7. § (1) A törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a Művelődési Ház törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat a Művelődési Ház szakmai ellenőrzését a szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

(4) A törvényben meghatározottak alapján a közművelődés helyi lakossági képviselete érdekében Közművelődési Kerekasztal alakítható.

7. Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet 2019. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 9/1999. (V. 13.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.