Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 10/2018. (V. 29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 03- 2021. 07. 03

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 10/2018. (V. 29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i./ pontjában kapott felhatalmazás alapján Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Kitüntető Díjak Alapításáról szóló 10/2018. (V.29.) számú önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) módosítása tekintetében a következőket rendeli el:

1. § A KITÜNTETŐ DÍJAK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS ADOMÁNYOZÁSÁRÓL című 10/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet a következő IV/A. Fejezettel egészül ki:

„IV/A. FEJEZET Csepreg Város Bora elismerő cím

8/A. § (1) A Képviselő-testület CSEPREG VÁROS BORA elismerő címet alapít, melynek célja a szőlőtermesztési és borászati hagyományok ápolása, a csepregi bor hírnevének öregbítése, a város képviselete során protokolláris vagy promóciós célból adható ajándék minőségi és mennyiségi biztosítása.

(2) A „CSEPREG VÁROS BORA” elismerő cím elnyerésére a minden évben ezzel a céllal megtartott Csepregi Borversenyen lehet nevezni kizárólag helyben termesztett szőlőből készült, a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges mindenkori hatósági minősítéssel rendelkező fehér-, vagy vörösborral.

(3) A nevezett borból a pincészetnek minimum 200 db 0,75 liter palackos tételszámmal kell rendelkeznie.

(4) A nevezést a Csepregi Borverseny nevezési lapján jelölni kell, amellyel a nevező egyben nyilatkozik arról is, hogy az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelel és az elismerő cím elnyerése esetén a jelen rendelet 1. mellékletében foglalt megállapodás feltételeit – ideértve a 8/D. § (1) bekezdés szerint meghatározott egységárat is – elfogadja.

8/B. § A „CSEPREG VÁROS BORA” címet minden évben a cím elnyerésére szabályszerűen nevezett fehér- vagy vörösbor nyeri el, amely a szakmai zsűri abszolút pontozásában a legtöbb pontszámot kapta.

8/C. § (1) A címet elnyert bortermelő részére az elismerést a polgármester a Csepregi Borverseny díjátadóján adja át.

(2) A polgármester CSEPREG VÁROS BORÁT a tárgyévi Orbán napi gyepűtiprás nyitó ünnepségén jelképesen átveszi.

8/D. § (1) Csepreg Város Önkormányzata az elismerő címet elnyert borból a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott keretösszegből, az abban meghatározott maximális palackáron és mennyiségben vásárolhat a jelen rendelet 1. mellékletében foglalt megállapodás feltételei szerint.

(2) A Csepreg Város Önkormányzata által vásárolt palackokat egyedi és a mindenkori jogszabályoknak megfelelő címkézéssel kell ellátni.

(3) A „CSEPREG VÁROS BORA” címet elnyert bor termelője, forgalmazója jogosult e címet a kitüntetett bor palackján feltüntetni.”

2. § A KITÜNTETŐ DÍJAK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS ADOMÁNYOZÁSÁRÓL című 10/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

3. § Ez a rendelet 2021. július 3-án lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

Megállapodás

Amely létrejött egyrészről

Csepreg Város Önkormányzata (Székhely: 9735 Csepreg, Széchenyi tér 27., Adószám: 15733775-2-18, Törzskönyvi azonosító szám: 733777, képviseli ......................... polgármester) továbbiakban, mint Vevő

másrészről

cégnév/név: ................................................................................................................................ ,

székhely/lakcím: ........................................................................................................................ ,

képviselő, beosztása és anyja neve/anyja neve: ........................................................................ ,

cégjegyzékszám/nyilvántartási szám/SZIG: ............................................................................. ,

adószám/adóazonosító jel: ........................................................................................................ ,

statisztikai számjel: ................................................................................................................... ,

bankszámlaszám: ....................................................................................................................... ,

továbbiakban, mint Eladó

között (együttesen Felek) az alábbi feltételekkel:

1. A Felek egybehangzóan kijelentik, hogy jelen megállapodást Csepreg Város Önkormányzatának A Kitüntető Díjak Alapításáról szóló 10/2018. (V.29.) számú rendeletének IV/A. fejezetében foglaltakra tekintettel létesítik, a fenti jogszabályi rendelkezések mindkettőjük előtt ismert.

2. Az Eladó elad, a Vevő megvesz az alábbiakban meghatározott mennyiségű, évjáratú, fajtaösszetételű, származású, az Eladó által termelt és palackozott bort (továbbiakban: bor):

fajtája: .......................................................................... ,

származási helye: ......................................................... ,

évjárata: ........................................................................ ,

fajtaösszetétele: ............................................................ ,

mennyisége (palack darabszám): ................................. ,

kiszerelése (palack űrmérete): ...................................... ,

egységára: .................................................................... ,

3. A Felek megállapodnak abban, hogy a jelen megállapodás tárgyát képező palackozott borok egyedi címkézéssel legyenek ellátva, amelyre tekintettel az alábbiakban egyeznek meg:

a. Az egyedi boroscímkék tervezése, legyártása és az eladó részére történő leszállítása a Vevő felelősségi körébe tartozik, ezek költsége a Vevőt terhelik.

b. A címkék tervezése, gyártása vonatkozásában az Eladó köteles a Vevővel az általános polgárjogi szabályok szerint együttműködni, az ezekhez szükséges információt (ideértve különösen az Eladó által felhasználni kívánt palackokra, illetve a palackokon felhasználni kívánt egyéb anyagokra, azok színére vonatkozó információkat) a Vevővel megosztani. Az Eladó e folyamatok során jogosult megismerni a címkék látványterveit, azokat véleményezni, észrevételt tenni.

c. A boroscímkék szakszerű felhelyezése az Eladó kötelessége.

d. A Vevő nyilatkozik, hogy a jelen megállapodás tárgyát képező, egyedi címkével ellátott boros palackokat kereskedelmi forgalomba nem hozza, azokat tovább nem értékesíti.

4. Az Eladó köteles a bort a szükséges kísérőokmányokkal együtt átadni, a Vevő köteles azt átvenni és a vételárát megfizetni.

5. A bor átadás-átvételének helye és időpontja:

a. A bor átadás-átvételének helye az Eladó telephelye:

...................................................................................................................................

b. A bor átadás-átvételének ideje tekintetében a felek megállapodnak abban, hogy Vevő több alkalommal veszi át a 2. pontban megjelölt mennyiség az alábbiak szerint:

Az első alkalommal ……. palackot vesz át, amely a boros címkék hiánytalan leszállításának a napjától (amelyet a Vevő a jelen megállapodás aláírásától számított 60 napon belül vállal) számított 10 munkanapon belül azzal, hogy a pontos időpontról a felek egyeztetni kötelesek.

Minden további átvételt a Vevő legalább 5 munkanappal előre jelzi az Eladónak azzal, hogy egy-egy alkalommal legalább …….. palackot átvesz és a jelen megállapodás aláírásának évében a 2. pontban megjelölt teljes mennyiséget átveszi.

6. A bor tulajdonjoga és a kárveszély az átadás-átvétellel száll át a Vevőre.

7. Eladó tudomásul veszi, hogy amennyiben a Vevő részére átadott palackokban nem a 2. pontban meghatározott bor került palackozásra, úgy azok a palackok jelen szerződés teljesítéseként nem vehetők figyelembe és ilyen esetben a szerződésszegéssel okozott kártérítés szabályai szerint köteles helytállni. Ezzel kapcsolatban a felek rögzítik, hogy a Vevő Csepreg városának, mint minőségi bortermelő település jóhírnevének megőrzése és növelése érdekében vásárolja a jelen megállapodás tárgyát képező bort. Az e pontban megjelölt eshetőleges szerződésszegés – a palackon feltüntetettektől eltérő beltartalmú boros palack – különösen alkalmas arra, hogy a város ilyen jellegű jóhírnevének ártson, erre tekintettel az Eladó az ilyen jellegű szerződésszegés esetén a 2. pontban meghatározott teljes vételárral (összes palack darabszáma szorozva az egységárukkal) megegyező összegű kötbérfizetésre köteles a Vevő részére.

8. A Vevő az átvett bor vételárát az átvételt követő 8 napon belül, a részére kiállított számviteli bizonylat ellenében fizeti meg az Eladó által megjelölt módon kézpénzben vagy banki átutalással. Ammenyiben az Eladó a fizetési mód megjelölését, illetve az ahhoz szükséges adatok (ideértve különösen a banki átutaláshoz szükséges adatokat) megadását az átvételkor nem tudja meghatározni, úgy a fizetési határidő ezek teljesítésekor kezdődik.

9. Amennyiben a Vevő a vételárat a 8. pontban meghatározottak szerint nem fizeti meg, úgy az Eladó a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban Ptk.) 6:155. §-a szerinti késedelmi kamat követelésére jogosult.

10. Az Eladó szavatolja, hogy harmadik személynek a boron nem áll fenn olyan joga, amely a Vevő tulajdonszerzését akadályozná vagy korlátozná.

11. A Szerződő Felek kötelesek a jelen szerződés teljesülése érdekében fokozott együttműködni és a felmerülő problémákat a döntésre feljogosított képviselőik útján egymással rendezni. A Felek együttműködésre feljogosított képviselői:

Eladó részéről:

………………….. (tel.: ………………….., e-mail: …………………..)

Vevő részéről:

………………….. (tel.: ………………….., e-mail: …………………..)

A kapcsolattartó személyek feladata a kölcsönös, naprakész kapcsolattartás, tájékoztatás. A Felek rögzítik, hogy a kapcsolattartó személyek kizárólag a jelen szerződés teljesítésével kapcsolatban felmerülő operatív kérdésekben jogosultak eljárni, a szerződés módosítására, megszüntetésére, egyéb jognyilatkozat tételére nem jogosultak. A kapcsolattartók személyében bekövetkező esetleges változásról az érintett Fél haladéktalanul, szabályszerűen aláírt nyilatkozatban tértivevényes postai küldeményben, vagy személyes átadás-átvételben tájékoztatja a másik Felet úgy, hogy az átvétel időpontja és ténye igazolható legyen. A tájékoztatás tudomásul vételét a címzett Fél köteles haladéktalanul, írásban visszaigazolni. Ettől az időponttól kezdődően a kapcsolattartónak az újonnan bejelentett személy minősül. A kapcsolattartó személyének megváltozására vonatkozó bejelentés és annak visszaigazolása nem minősül szerződésmódosításnak.

12. A jelen szerződést a Felek közös megegyezéssel, írásban módosíthatják.

13. Az Eladó kijelenti, hogy az 2. pontban meghatározott tevékenység folytatásához szükséges engedélyekkel rendelkezik, tevékenysége során a jogszabályi előírásoknak teljes mértékben eleget tesz.

14. A Felek a jelen szerződés teljesítésével összefüggésben tudomásukra jutott üzleti és egyéb titkot, más hasonló adatot, információt kötelesek bizalmasan kezelni, azokat kizárólag a szerződés teljesítéséhez használhatják fel.

A megállapodásban nem, vagy nem kellő részletességgel szabályozott kérdésekben a hatályos Ptk. rendelkezései az irányadóak.

Felek a jelen szerződésből eredő esetleges jogvitáikat elsősorban tárgyalásos úton kötelesek rendezni, ennek eredménytelensége esetére alávetik magukat a per tárgya és értéke alapján hatáskörrel rendelkező vas megyei székhelyű rendes bíróság kizárólagos illetékességének.

A jelen szerződés .... egymással egyező példányban készült, és amelyből .... példány az Eladót és .... példány a Vevőt illeti meg. A Felek jelen megállapodást elolvasták, megértették, majd, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.

Csepreg, .....................................

…………………………………….. ………………………………………..

Csepreg Város Önkormányzata

eladó vevő”