Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 10/2018. (V. 29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 03

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 10/2018. (V. 29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Csepreg egyik meghatározó vonzereje a csepregi szőlőtermesztés és a csepregi bor. E turisztikai termék népszerűsítése, a város arculatának ennek megfelelő alakítása, a szőlőtermesztési és borászati hagyományok ápolása, a csepregi bor hírnevének öregbítése, valamint a város képviselete során protokolláris vagy promóciós célból adható ajándék minőségi és mennyiségi biztosítása érdekében, valamint a korábbi gyakorlat a helyi borászok számára megismerhető, átlátható és a jogbiztonsági feltételeknek megfelelő módon történő szabályozása érdekében szükségessé vált a jogalkotás, amelyet rendszertanilag a már hatályban lévő Kitüntető Díjak Alapításáról szóló 10/2018. (V.29.) számú önkormányzati rendelet módosításával, bővítésével indokolt megalkotni.

Részletes indokolás

Az 1–3. §-hoz

1. §-hoz

E szakasz tartalmazza a IV/A. Fejezetet, amellyel kiegészül a Kitüntető Díjak Alapításáról szóló 10/2018. (V.29.) számú önkormányzati rendelet. E fejezet

8/A. és 8/B. szakasza rendelkezik a kitűntető cím alapításáról és annak céljairól. A cím elnyerésének lehetőségéről és annak menetéről. Csepregen hagyományosan minden évben egy borvesenyt tartanak, ahol kifejezetten a helyi boros gazdák mérettethetik meg magukat. Tekintettel arra, hogy Csepreg Város Bora olyan palack, amelynek az egész város szőlőtermesztését és borászati kínálatát kell képviselnie, indokolt, hogy az szakmailag a legjobb helyben termesztett szőlőből készült bor legyen. Ennek feltétele, hogy szakmai zsűri válassza ki, erre pedig ezen az évi egy alkalommal van lehetőség, amely a korábbi gyakorlatoknak és a társadalmi elvárásoknak is megfelel.

A fehér vagy vörös bor szűkítés szakmai állásfoglalások alapján indokolt, hiszen az e kategóriákba tartozó borok lényegesen tovább képesek megőrizni minőségüket.

A minimum darabszám előírása két okból is indokolt. Egyfelől az önkormányzat évente nagyságrendileg 200 palack helyi bort vásárol fel protokolláris vagy promóciós célból adható ajándékként, így értelemszerűen olyan bor rendelkezhet e címmel, amelyből rendelkezésre áll e mennyiség. Másrészt szakmai teljesítményben is különbséget tesznek a borászok a kis tételszámban és a nagy tételszámban készült borok között, nem lenne társadalmilag sem elfogadott a kis tételszámban készült borokat a nagyságrendileg nagyobb mennyiségben előállított borral versenyeztetni minőségben.

A felvásárlásról szóló szerződés jogszabályi mellékletbe történő foglalása azt hivatott biztosítani, hogy a termelők időben megismerhessék azokat a feltételeket, amelyekkel a felvásárlás történik a cím elnyerése esetén és ezek ismeretében eltudják dönteni, akarják-e nevezni borukat a címre.

A 8/C. szakaszában foglaltak a cím rangját hivatottak emelni. Ennek egyik eszköze a város borának az egyes bortermesztő területeken már hagyománnyá vált ünnepélyes átvétele, amely tradíciót ilyen módon szeretné a képviselő-testület helyben is meghonosítani.

A 8/D. szakasz a Csepreg Város Bora címmel kitűntetett palackokból Csepreg Város Önkormányzata által történő felvásárlásával kapcsolatban határoz meg felvásárlási árat. Azért került ilyen módon kialakítva a szabályozás, mert így alkalmassá válik az önkormányzat mindenkori anyagi helyzetének, a helyi palackárak változásának, valamint más piaci körülmények figyelembevételére anélkül, hogy e rendeletet később módosítani kellene. Szempont volt továbbá a címmel kitüntetett palackokok túlárazásának elkerülése is a felvásárlás során.

Az egyedi címkézés előírása szintén a cím rangjának emelése, a palackok felismerhetőségének növelése, aktualitások vagy a város népszerűsíteni kívánt látványosságainak ilyen rangos felületen történő megjelenítésének lehetővé tétele. Szempont volt továbbá az is, hogy a Csepreg Város Bora, mint a város arculatának, megítélésének befolyásolására alkalmas termék megjelenését Csepreg Város Önkormányzata alakítsa ki.

2. §-hoz

A felvásárlásról szóló szerződés jogszabályi mellékletbe történő foglalása azt hivatott biztosítani, hogy a termelők időben megismerhessék azokat a feltételeket, amelyekkel a felvásárlás történik a cím elnyerése esetén és ezek ismeretében eltudják dönteni, akarják-e nevezni borukat a címre. A szerződésben szabadon hagyott, kipontozott helyek a jogszabályi melléklet rugalmasságát hivatottak biztosítani. E feltételeket jellemzően vagy más jogszabály, ténybeli körülmény határozza meg, vagy – ezek hiányában – azokban a felek szabadon egyezhetnek meg minden szerződéskötési alkalommal.

3. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.