Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közvilágítási racionalizáció egyes szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 01

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a közvilágítási racionalizáció egyes szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI. 9.) Korm. rendelet értelmében az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozhatja.
Figyelemmel arra, hogy az energiaárak jelentős emelkedése az önkormányzat részére a korábbi évekhez képest jelentős, több tízmillió forintos többletkiadást eredményez, a képviselő-testület költségvetési okokból a közvilágítás korlátozása mellett döntött. A közvilágítás teljes lekapcsolására a kötelező közfeladati jellegre tekintettel nem kerül sor, hanem a közvilágítási lámpatestek legfeljebb 50 %-ának üzemen kívül helyezésére, mely életvédelmi és vagyonvédelmi okokból nem vonatkozik a rendeletben szabályozott területekre.
Ahol a rendelet szabályai Csepreg Város Önkormányzata, mint közvilágításra kötelezett és a vele szerződésben álló, közvilágítási rendszer üzemeltetését végzők közötti jogviszony szerződésekben szabályozott tartalmát érintik, úgy a rendeletben foglaltak szerint kell eljárni.