Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról szóló 5/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
a szociális ellátásokról szóló 5/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 115. § (1) bekezdése alapján, a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások (mind az alapszolgáltatások – étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás; mind a szakosított ellátások – idősek bentlakásos otthona) ellenértékeként megállapított összeget, vagyis az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg.
Az Szt. előírásaira figyelemmel, az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget és év közben egy alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani. Az Szt. 115/A. § (1) bekezdése értelmében, térítésmentesen kell biztosítani a családsegítést, amely szolgáltatás esetén intézményi térítési díjat nem kell megállapítani.
Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 5/2021. (VII.2.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Szr.) 29. § (2) bekezdése szerint az intézményi térítési díjat – a szociális étkeztetés esetében a jegyző javaslatára; a házi segítségnyújtás, az idősek nappali ellátása és az idősek bentlakásos otthona esetében a Területi Gondozási Központ intézményvezetőjének javaslatára - a képviselő-testület hagyja jóvá. A térítési díj felülvizsgálata iránt étkeztetési szolgáltatások esetében a jegyző, a bentlakásos ellátás, a házi segítségnyújtás és a nappali ellátás esetében az intézményvezető minden év március hó 15. napjáig tesz javaslatot.
A fenti jogszabályi rendelkezés értelmében lehetőség nyílik az önkormányzat által nyújtott szociális szolgáltatások térítési díjainak felülvizsgálatára és szükség szerinti emelésére.
A díjemelés a közétkeztetési szolgáltató által rendelkezésre bocsátott korrigált normadíjak alapján került meghatározásra a megnövekedett alapanyag, illetve nyersanyagárakra figyelemmel. A jegyző ezzel összhangban tette meg javaslatát. A javasolt díjemelésben szerepet játszanak a megemelkedett élelmiszerárak mellett a megnövekedett ipari földgáz és villamosenergia árak, továbbá a minimálbér emelése, a munkaerőhiány, és a megemelkedett üzemanyagárak. A díjemelés a rendelet-tervezet alapján 2023. május 1. napjától hatályosul, mely lehetővé teszi az ellátást igénybevevők megfelelő időben való előzetes tájékoztatását.