Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekjóléti alapellátásokról, a pénzbeli ellátásokról és a személyes gondoskodásról szóló 6/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
a gyermekjóléti alapellátásokról, a pénzbeli ellátásokról és a személyes gondoskodásról szóló 6/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Gyermekétkeztetés intézményi térítési díjak felülvizsgálata
A jogszabályi rendelkezések értelmében 2023. március 31. napjáig minden évben el kell végezni a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos térítési díjak felülvizsgálatát és dönteni a szükség szerinti díjemelésről.
A díjemelés a közétkeztetési szolgáltató által rendelkezésre bocsátott korrigált normadíjak alapján került meghatározásra a megnövekedett alapanyag, illetve nyersanyagárakra figyelemmel. A jegyző ezzel összhangban tette meg javaslatát. A javasolt díjemelésben szerepet játszanak a megemelkedett élelmiszerárak mellett a megnövekedett ipari földgáz és villamosenergia árak, továbbá a minimálbér emelése, a munkaerőhiány, és a megemelkedett üzemanyagárak. A díjemelés a rendelet-tervezet alapján 2023. május 1. napjától hatályosul, mely lehetővé teszi az ellátást igénybevevők megfelelő időben való előzetes tájékoztatását.
Bölcsődei térítési díj bevezetése
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 146. § (1) bekezdése kimondja:
Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért és gyermekek átmeneti gondozásáért, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosított utógondozói ellátásért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
A törvény 147. § (1) bekezdése továbbá kimondja:
A fenntartó jogszabályban meghatározottak szerint megállapítja a 146. § (1) bekezdése szerinti ellátások intézményi térítési díját, amely - a gyermekétkeztetés kivételével - a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.
(2) A bölcsőde, mini bölcsőde esetében az intézményi térítési díjat külön meg kell határozni a gyermek gondozására, nevelésére, nappali felügyeletére és a vele történő foglalkozásra (a továbbiakban együtt: gondozására), valamint a 151. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a gyermekétkeztetésre vonatkozóan.
(3) A szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április elsejéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.
(4) A fenntartó az intézményi térítési díjat az (1) bekezdés szerint kiszámított és külön jogszabály szerint dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja.
A környező településeket figyelembe véve megállapítható, hogy 500-900,-Ft/fő/nap a gondozásért fizetendő intézményi térítési díj, mely alapján az fenntartott intézményben 700,-Ft/fő/napban került meghatározása a bölcsődei gondozási díj.
Fontos kiemelni, hogy a korábbi – elsősorban a gyermekétkeztetés területén szerzett - negatív tapasztalatokból kiindulva a gyermek bölcsődei elhelyezése megszűnik, ha a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy más törvényes képviselő a bölcsődei gondozási intézményi térítési díjat határidőre nem fizeti meg. A határidő tárgyhónapot követő 5 napja lesz a rendelet alapján.
A Gyvt. 42. § (4) bekezdése alapján az intézmény a bölcsődei ellátás keretében, szolgáltatásként időszakos gyermekfelügyelet, mint gyermeknevelést segítő szolgáltatást is nyújthat térítési díj ellenében, mely díj tekintetében 400,-Ft/fő/órában állapíttta meg a rendelet a fizetési kötelezettséget. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 40. § (1) bekezdése alapján ezen fenti szolgáltatás biztosítása nem veszélyeztetheti a bölcsődei ellátás keretében kötelezően nyújtandó ellátás biztosítását. A szolgáltatásért külön térítési díj kérhető.
Az időszakos gyermekfelügyelet a gyermek számára a szülő által igényelt alkalommal és időtartamban a bölcsődei ellátást nyújtó bölcsődei csoport üres férőhelyein nyújtható szolgáltatás. A bölcsődei ellátást és az időszakos gyermekfelügyeletet azonos időben igénybe vevő gyermekek száma nem haladhatja meg az a rendeletben meghatározott, egy bölcsődei csoportban ellátható gyermekek maximális számát.