Ják Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2012. 04. 28- 2020. 07. 15

Ják Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2012.04.28.

Ják község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. §. (4) bekezdése és a 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: TTv.) valamint a végrehajtására kiadott 145/1999.(X.l.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.) rendelkezései figyelembe vételével a temetőkről és a temetkezés rendjéről az alábbiak szerint rendelkezik:

Bevezető rendelkezések

1.§

Az önkormányzati rendelet a temetők létesítésének, fenntartásának, üzemeltetésének, megszüntetésének valamint a temetkezési tevékenység egyes kérdéseinek helyi szabályozására irányul.

A rendelet tárgyi és személyi hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Ják község területén üzemelő köztemetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységekre.

3. § (1) A rendelet személyi hatálya a köztemető tulajdonosára és fenntartójára, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetve mindazokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre kiterjed, akik a köztemetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőben tartózkodnak.

(2) A szabálysértések vonatkozásában a rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre is, akik nem köztemetőben követik el szabálysértésnek minősülő cselekményüket.

4. § (1) Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

(2) A község területén üzemelő köztemető: Móricz Zsigmond utcai köztemető

5. § (1) Köztemető létesítéshez, bővítéséhez, részben, vagy egészben történő megszüntetéséhez, felszámolásához, illetve a lezárt, nem működő temető ismételt használatba vételéhez, vagy kegyeleti park céljára való átalakításához - a helyi építési szabályzatban meghatározottak szerint - a Képviselő-testület döntése szükséges.

(2) A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről a költségvetési rendeletben foglalt előirányzat figyelembevételével Ják község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik.

6. § (1) A köztemető fenntartásával, üzemeltetésével járó feladatok ellátásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(2) A köztemető használatának rendjét a jelen rendelet 1. sz. mellékletét képező Temető Szabályzat tartalmazza.

Temetkezési helyek és szabályok

7. § (1) Halottat eltemetni, hamvasztott és exhumált halottak maradványait elhelyezni csak az üzemelő (le nem zárt) temetőben szabad.

(2) A temetőt sírhelytáblákra - felnőtt sírhely, díszsírhely, gyermeksírhely, umasírhely, és sírbolt táblákra -, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(3) A sírhely-táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a rendelkezési jog megszűntével - szabályszerű eljárás mellett - ki lehet üríteni és temetés céljából ismét igénybe lehet venni, vagy újrahasznosítani.

(4) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.

A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.
(5) A sírhelyeket a betemetés alatt álló sírhely-táblákban - fő szabályként - folytatólagos sorrendben kell felhasználni.
(6) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárás lényét és időtartamát hirdetményben kell közölni, melyet tájékoztató táblán, szükség szerint a temetőkapun, ravatalozón ki kell függeszteni. A lezárt táblába csak rátemetéssel, kettős sírba, vagy sírboltba lehet temetni.
(7) Az elhamvasztott elhunytak hamvait tartalmazó urnákat a temetőn belül urnafülkében, urnasírboltban lehet elhelyezni. Az urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni, valamint az urna koporsós temetési helyre rátemethető az 11. §-ban foglaltak szerint.

8 § (1) Az eltemettető, illetve megbízottja a sírhely kiválasztása, illetve megjelölése céljából a fenntartónál személyesen köteles megjelenni.

(2) Az egyes temetkezési helyek feletti rendelkezési jogot (használat jogát) - a díszsírhely kivételével - az elhunyt hozzátartozója, illetve az eltemetésre kötelezett megváltás útján szerzi meg. A használat a megváltás napjával kezdődik. A megváltási díjakat és az egyéb díjfizetési kötelezettségeket a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(3) Az egyszeri megváltás (használat) időtartama:

a./ sírbolt esetében 60 vagy 100 év
b. / sírhely (egyes, kettős, hármas és gyermek) 25 év
c./ Urnakripta (urnasírbolt) 20 év
d/ urnafülke (kolombárium) 10 év
(4) Kettős sírhely esetén az utolsó beletemetéstől számított 25 évig kell biztosítani a használatot.
(5) Az egyes temetkezési helyekről a fenntartó nyilvántartó könyvet köteles vezetni. A fenntartó köteles továbbá a nyilvántartás alapján a lejárat évét megelőző év december 31. napjáig felhívni a rendelkezésre jogosultak figyelmét a rendelkezési jog (használat) megszűnésére.
(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog a megváltási díj megfizetésével meghosszabbítható (újraváltható), kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területét átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója. Rátemetésnél az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet.
(8) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj arányos részét vissza kell téríteni.

9. § (1) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik. A temető fenntartója a lejárai napjától számított 1 év elteltével intézkedhet a temetési hely újra használata iránt a tulajdonos egyidejű tájékoztatása mellett.

(2) Sírhelytábla vagy egész temető lezárását, kiürítését hirdetményben 3 alkalommal legalább egy országos napilapban, helyi sajtóban, televízióban, a temető hirdetőtábláján közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a lezárás (kiürítés) előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonként jelenjenek meg. A közzététel a temető fenntartójának kötelezettsége a tulajdonos egyidejű tájékoztatása mellett.

(3) Ha a használat az (1) és (2) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg és az elhunyt hozzátartozója a holttest maradványokat nem kívánja áttemettetni, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttest maradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni. A fentiekről a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett a temető fenntartója köteles gondoskodni.

10. § (1) Lezárt temetőből sírjelet csak az eltemettető, illetve az a személy jogosult elvinni, aki igazolja, hogy az eltemettető törvényes vagy végrendeleti örököse. A sírjel elszállítása kizárólag a fenntartónak történő bejelentést, illetve az elvitelre való jogosultság igazolását követően történhet meg. A sírjel elszállítására kizárólag exhumálást követően kerülhet sor. Az exhumálás költségei az elszállíttatót terhelik.

(2) A temető, illetve temetőrész kiürítése esetén amennyiben a rendelkezésre jogosult, vagy annak Örököse a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a megjelölt időpontot követő hat hónap elteltével a sírjelet a temető tulajdonosa értékesítheti.

(3) Kiürítésnél a sírbolt és az át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos a létesítőt köteles kártalanítani.

11. § (1) A temető beosztott tábláiban sorszámozott sírhelyek méreteit az 3. sz. melléklet tartalmazza. A síremlék mérete a sírhely méretét nem haladhatja meg.

(2) Mélyített sírhelybe - időarányos ellenérték felszámítása mellett - még egy koporsó temethető. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(3) Az egyes sírhely egy koporsó, a kettős sírhely két nagy koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál, (rátemetés a (2) bekezdés szerint).

(4) Felnőtt sírhelybe 6, gyermek sírhelybe 2 urna is elhelyezhető. Ilyen esetben is a sírhelyre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 méter mélységbe kell elhelyezni.

(5) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozóhatóság rendelkezésére adható.

12. § (1) Élők számára előre a sírhely feletti rendelkezési jogot megszerezni tilos, kivéve, ha kettős, vagy hármas sírhely kerül megváltásra a fennmaradó helyre. Sírbolt (kripta), urnakripta hely előre is megváltható. A megváltástól számított egy éven belül a kriptát fel kell építeni. Amennyiben az építtető e kötelezettségét nem teljesíti, a sírbolthely rendelkezési joga, a megváltási összeg kamatmentes visszafizetése mellett az üzemeltetőt illeti.

(2) Sírbolt (kripta) a nyilvántartó^ könyvben sírbolt-táblaként megjelölt helyen, építési engedély alapján, elsődlegesen koporsós temetést szolgáló építmény. Az építmény építési engedély köteles. Az építési engedély egy példányát a fenntartónak meg kell küldeni.

(3) A sírbolt építést a munkák megkezdése előtt 2 nappal a fenntartónak az építési engedély másolatának csatolásával és a kivitelező megjelölésével be kell jelenteni. A bejelentést az építtető vagy a kivitelező teheti meg.

(4) A sírbolt fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt, vagy síremlék összeomlásától lehet tartani, a fenntartó köteles felszólítani a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjon a helyreállításról. Eredménytelen felhívás esetén az üzemeltető kérelmére a jegyző építésügyi hatósági jogkörében a fenntartásra kötelezettek költségére elrendelheti a sírbolt eltávolítását, megtilthatja a sírboltba való további temetkezést.

(5) A sírbolt táblában megépített egyes sírboltokról, sírbolt könyvet kell vezetni, amelyben fel kell tüntetni az építtetőnek (ill. örököseinek) a temetkezésre jogosultakra vonatkozó rendelkezéseit. Intézkedés hiányában a sírboltba az építtető, annak házastársa, egyenesági rokonai és azok házastársai temethetők.

(6) Sírboltba (kriptába) történő temetés esetén fém, vagy fémbetétes koporsót kell használni, melyet légmentesen le kell zárni.

Díszsírhelyek

13. § (1) A polgármester díszsírhelyet, umasírhelyet (a továbbiakban: díszsírhelyet) adományozhat azon elhunyt személyek részére, akik az ország, a megye, a város érdekében hosszú időn át kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti, vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki.

(2) Díszsírhely élő személy részére nem adományozható.

(3) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

(4) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart és díjtalan.

(5) Kérelemre - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartásával - az elhunyt özvegye is eltemethető a díszsírhelyre. Rátemetésnél a felmerülő költségeket a rátemettetőnek kell megtérítenie.

(6) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhunyt(ak) hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

Nyilvántartások vezetése

14. § (1) Halottat felravatalozni, eltemetni, vagy elhamvasztani csak anyakönyveztetés után szabad.

(2) A fenntartó a temetőről nyilvántartó könyvet, temető térképet és sírbolt-könyvet köteles vezetni, továbbá hozzáférhető helyen látogatói könyvet tartani.

(3) A látogatói könyv a temetőbe látogató természetes személyeknek a temető rendjével, illetve az üzemeltető működésével kapcsolatos pozitív vagy negatív tartalmú észrevételei bejegyzésére szolgáló könyv. A látogatói könyvet a tulajdonos hitelesíti. A tulajdonos bármikor, de évente legalább egy alkalommal köteles ellenőrizni a látogatói könyvet és a bejegyzésekre tett intézkedéseket.

(4) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamvasztást) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás napja, helye, halotti anyakönyvi folyószám, fertőző betegségben elhunytnál a halál oka, sírhely-tábla (parcella) sírhelysor, temetési hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések, és a temetkezési szolgáltatást végző megjelölése. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyének pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell az eltemettető nevét, lakcímét is.

(5) Ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe az eljáró hatóság nevét és az eljárás ügyszámát be kell vezetni.

(6) Külön nyilvántartást kell vezetni a temetőben elhelyezett, halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született gyermek anyjának nevét, elhantolás (urna) elhelyezés időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(7) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt könyvet a (4) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt-könyvbe be kell vezetni a rendelkezni jogosultnak a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(8) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy annak az elhunytnak a nyilvántartási adatait tekintheti meg, akinek az eltemettetéséről gondoskodott.

(9) A temető térképen fel kell tüntetni az egyes táblák helyét, (gyermeksírhely, sírbolt tábla stb.) a táblában található sorokat, és a sorokon belül elhelyezkedő sírhelyeket. A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évente ki kell egészíteni.

(10) A fenntartó a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt-könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt köteles felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőknek.

15. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunyt életében tett rendelkezése, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre való jogosultságot a fenntartó csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatban kifogást jelentettek be.

(3) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

- aki a temetést szerződésben vállalta,
- akit arra az elhunyt végrendeletében kötelez,
- végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa,
- az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója (Ptk. 685. § (b) pontja) a törvényes öröklés rendje szerint,
- ha a temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről Ják község Önkormányzata közigazgatási területén elhunyt személy esetén az Önkormányzat köteles gondoskodni.

16. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a szertartás (búcsúztatás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.
(2) A külön jogszabályban meghatározott fertőző betegségben elhunytak koporsóját lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad.

A fenntartó engedélyéhez kötött tevékenységek

18. § (1) A fenntartó előzetes hozzájárulása szükséges:

-fák ültetéséhez
- az egyéb fás szárú növényzet ültetéséhez, kivágásához, áthelyezéséhez,
- síremlék állításhoz, sírkeret, fedett sírkeret (álkripta) készítéséhez, urnakripta létesítéséhez, valamint ezeken maradandó anyagú díszítés (szobor, felirat) elhelyezéséhez, megváltoztatásához,
- a sír mellett pad felállításához,
- sírgondozás vállalkozás keretében történő végzéséhez.
A fák kivágásához a temető tulajdonosának engedélye szükséges.
(2) Tilos:
- A sírokat, síremlékeket és egyéb kegyeleti tárgyakat beszennyezni, jogosulatlanul áthelyeznie vagy eltávolítani,
- A temető területén minden olyan magatartást tanúsítani, amely a temetőt látogató közönség kegyeleti érzését sérti,
- A temetőben virágot, vagy bármi más tárgyat árusítani,
- A temető területére állatot (kivéve a vakvezető kutyákat) bevinni,
- A sírhelyeket, sírboltokat, urnakriptákat bekeríteni,
- 14 éven aluli személyeknek kísérő nélkül a temetőben tartózkodni,
- Engedély vagy hozzájárulás köteles munkát e nélkül vagy ettől eltérően végezni,
- Sírbolt táblának ki nem jelölt táblában sírboltot létesíteni.
Záró rendelkezések

21. § .

(1) A fenntartó a temetkezési helyek kialakításának rendjére, az előírt nyilvántartások vezetésére az átvétel időpontjától köteles.

(2) E rendelet 2007. június 29. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Ják község Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 7/2002. (VIII. 27.) számú rendelet a hatályát veszti.

1. melléklet

1. számú melléklet
I.
TEMETŐSZABÁLYZAT
A TEMETŐ RENDJE, NYITVATARTÁS, BEHAJTÁS
A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás joga mindenkit megillet.
1./ A fenntartó, a temetési szolgáltatás ellátását állandó készenléti ügyelettel végzi és a temető felügyeletét biztosítja. A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért a fenntartó felelősséggel nem tartozik.
2.I Temetők nyitva tartási ideje:
- április 1-től - november 3-ig 06,00 - 22,00 óráig
- november 4-től - március 31 -ig 08,00 - 18,00 óráig.
3./ A temetési szertartások kegyeletteljes és zavartalan lebonyolítását a fenntartó szabályozza, amelytől igény és szükség alapján el lehet térni, az igényesség betartása mellett.
Temetési időpontok: A hozzátartozói igények figyelembevételével és az egyházi szertartáshoz alkalmazkodó időpontban.
4./ Ravatalozásra kijelölt hely: első sorban a ravatalozó épülete, de indokolt esetekben a közvetlen előtte lévő területet igénybe lehet venni.
5./ Temetőből a látogatóknak a nyitvatartási idő letelte előtt, felszólítás nélkül el kell távozni.
6./ Nyitvatartási rendet, a temető házirendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
7./ Gépkocsival történő behajtás engedélyezet, de csak az arra alkalmas temetői úton. A halottak napi időszakban a nyitvatartási rend ideje nincs korlátozva.
II.
TEMETŐBEN TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS
Temetőben végzett minden munka, kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást a temető fenntartójának be kell jelenteni.
Építési, bontási, helyreállítási és ezzel kapcsolatos minden munka, valamennyi temetőben engedélyezést, bejelentést követően kezdhető meg az engedélyben és a szabályzatban meghatározott feltételek alapján.
A./
AZ ÜZEMELTETŐ FELADATAI

1. / A fenntartó a bejelentés és engedélyköteles munkáról nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza:

-a bejelentés nyilvántartási számát,
-munka pontos helyét (temető, parcella, sor, sír számát)
-végzendő munka pontos leírását, a munka megkezdésének, befejezésének időtartamának napját,
-anyagszállítást végző gépkocsi típusát és forgalmi rendszámát,
-építtető nevét, lakcímét, kivitelező nevét, címét, telephelyét és iparengedélyének számát,
-sírbolt építés esetén a jogerős engedély számát.

2. / Az engedélyezett munkát a nyitás után egy órával lehet kezdeni és a zárás előtt egy órával előbb be kell fejezni.

3. / Ünnepnap építési munkát végezni nem lehet.

4. / Minden építés, bontás, helyreállítás megkezdésekor a sarokpontok kitűzése céljából, majd a munka befejezését követően - átvétel miatt - a kivitelező és a fenntartó képviselője helyszíni ellenőrzést végeznek.

5. / Munkavégzés során még átmenetileg sem lehet a közlekedést, a szertartásokat akadályozni. A szomszéd sírok nem sérülhetnek, eredeti állapotuk nem változhat és a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet.

67 A rendeletekben előírt engedélyek, hozzájárulás hiánya, illetve a sírok gondozásának elmulasztása, vagy a jellegétől eltérő kialakítása esetében a fenntartó:
- a sírhely birtokosát - határidő megjelölésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,
- ha a felhívás eredménytelen, a helyreállítás a birtokos költségére elvégeztethető,
- balesetveszélyes állapot halasztást nem tűr, azonnal intézkedni kell a fenntartónak.
B./
RHELY TULAJDONOS FELADATAI, JOGAI
A temetési hely jogosultjának joga és egyben kötelessége a sír jellegének megfelelő gondozása, növényzetének ápolása, sírbolt, síremlék karbantartása.

1. /Engedélyhez kötött munkák:

Minden munka, ami nem sírgondozás, bejelentés és engedélyezés kötelezett, amit "Síremlék, sírbolt építésének, felújításának engedélyezését és a munkavégzést be kell jelenteni. A fenntartó engedélye alapján és a rendelkezések szerint lehet a munkát elvégezni. Az engedélyhez kötött munkákat a 18. §. bekezdései részletezik.
2./ Engedély nélkül végezhető munkák:
Minden sírgondozási munka, cserepes, vágott élő és művirág, koszorú, csokor elhelyezése, valamint sírok díszítéséül szolgáló, lágyszárú, a parcellára jellemző dísznövény ültetése engedély nélkül végezhető.
C./
TILTOTT MUNKÁK, SZABÁLYSÉRTÉSEK
A köztemetőben tilos munkálatok felsorolását a rendelet 18. § (2) bekezdése, a szabálysértési tényállásokat a 19. § tartalmazza.
D./
KÖZTISZTASÁGI FELADATOK
1./ A sírokról lekerülő hulladékot és egyéb szemetet a sírgondozónak, a munkavégzőnek az erre a célra kihelyezett szelektált szemétgyűjtőben kell elhelyeznie.
2./ Minden olyan anyag, ami építés, felújítás során feleslegessé válik, annak eltávolítása a kivitelező feladata. Minden egyéb anyagot a kihelyezett szelektált szemétgyűjtőben, a munkát végzőnek kötelessége elhelyezni.
3./ A fenntartó köteles gondoskodni a temető tisztántartásáról, a parkok és zöldterületek rendszeres gondozásáról, továbbá a szeméttárolók ürítésének megszervezéséről.
SÍREMLÉK, SÍRBOLT ÉPÍTÉSÉNEK, FELÚJÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSI ÉS MUNKAVÉGZÉSEK BEJELENTŐ LAPJA
MUNKAVÉGZÉSI HELY ADATAI: Nyilvántartási száma:................./........................
Elhunyt neve:............................................................. Születési éve:................. Temetés éve:
Munkavégzés helye:.............................. Temető................. parcella................. sor............... sír száma
Síremlék anyaga:...........................................fejkő:.................................befedés módja:...............................................
SÍREMLÉKEN FELTÜNTETETT ELHUNYT(TAK) NEVE: Építési engedély száma:
Kért munka leírása és rajza: (rajzot ide, vagy hátoldalra). Síremlék és tartozékainak felsorolása kiszállításkor igazolása
Kérelmező:............................................................... Lakhelye:....................................................................................
Kivitelező neve:.............................................................................................
Lakhelye:........................................ Telephelye:.......................................... Ipareng, száma:.............................................
Munkák elvégzéséhez szükséges anyagok ki és beszállításához használt gépkocsinak
Rendszáma:....................... Tipusa:................. Kezd, napja:.................... Bef. nap: ...................Össz.nap:........................
Amennyiben a szabványtól, méretektől, előírásoktól eltérek, vagy a szomszéd sír területéről az építménnyel jogtalan helyet foglalok el, beszennyezem és a tájékoztatóban megjelölt előírást megszegem, úgy vállalom az ezzel járó eredeti, előírt állapotban történő visszaállítás költségeit.
Ják,............ év...................... hó .......... nap ............. .................................................................
kérelmező aláírása
Üzemeltető részéről a kérelemben megjelölt munkavégzést, előírásaival javaslom
engedélyezni, illetve:...............................................................................................................................
Ják,......... év........................ hó......... nap ............ ....................................................................
temetővezető aláírása
Síremlék építési, felújítási, munkavégzési bejelentést tudomásul véve engedélyezem:
Ják,........... év........................ hó .... nap ............ .......................................................................

2. melléklet

2. számú melléklet
A./
SÍRHELY ÁRAK: (Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.)
Felnőtt l-es sírhely ára 25 évre 400.
Felnőtt Il-es sírhely ára 25 évre 800.
Gyermek sírhely ára 25 évre 200.
Rátemetéskor 50 %-os sírhelyár fizetendő, ezzel újabb 25 évre, vagyis ezen poriadási idő lejártáig a használati jog meghosszabbodik.
KRIPTAHELYEK: 60 évre 100 évre
Il-es kriptahely 2.000.- 3.000.-
URNAKRIPTAHELY: 20 évre 600.-
KOLUMBÁRIUM FÜLKE: 10 évre 300.-

3. melléklet

3. számú melléklet
SÍRHELY MÉRETEK:
Az l-es sírhely mérete járdával 150 x 250 cm, Il-es sírhely mérete járdával 240 x 250 cm, sírok között fejtől 100 cm távolságot célszerű hagyni engedélyezett fásítás, stb. céljára, lábtól 150 cm szükséges a zavartalan forgalom, temetés bonyolítása érdekében, ide fa ültetése és pad elhelyezése tilos!
A temetési hely a sírhelyen belül (az ásandó sírnak) szélességét és hosszúságát úgy kell alakítani, hogy a koporsó leeresztése kellő biztonsággal megoldható legyen. Mélysége: 200 cm, amit úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó alja legalább 160 cm mélységbe kerüljön.
a. / Építhető síremlék hosszúsága és szélessége:
- egyes sírhelyre 200 x 90 cm 200 cm mély
- kettes sírhelyre 200 x 180 cm 200 cm mély
- gyermek sírhelyre 130 x 60 cm 200 cm mély
A síremlék méretek külső méretek. A síremlék mellé mindkét oldalra 30 - 30 cm, fejtől és lábtól 25- 25 cm szélességű járda építhető, ha ezen terület nem áll rendelkezésre, akkor a rendelkezésre álló terület (két sír közötti) megfelezendő.
b. / Sírbolt hosszúsága és szélessége külső méretek: - kettes: 300 x 250 cm kettő koporsós temetésre szolgál,
al- és felépítményből álló temetésre szolgáló építési engedély köteles temetkezési hely, sírbolt mélysége: 200 cm
Sírbolt köré legfeljebb 75 cm széles járda (szilárd burkolatú) építhető.
cl Urnakriptának az alépítmény mérete: 60 x 60 x 60 cm. Felépítménye legfeljebb 80 x 80 cm, teljes mérete zuzalékolással, legalább 100 x 100 cm-nek kell lenni. Urnakripták közötti távolság minden irányban célszerű, ha legalább 100 cm.
Kolumbárium fülke mérete: 30 x 30 x 30 cm, ami egy urna elhelyezésére szolgálhat, de kialakítható úgy is, hogy két urna kerüljön bele elhelyezésre, ekkor a mérete szélességben duplázódik.