Ják Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 07

Ják Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

2023.04.07.

Ják Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja a növényi hulladékok és avar nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása a levegő tisztaságának védelme érdekében.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Ják község közigazgatási területének belterületére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben meghatározott területen a természetes személyekre, jogi személyekre és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

3. § (1) A rendelet alkalmazásában növényi és kerti hulladék: metszési hulladék, kaszálék, nyesedék, lábon álló növényzet, tarló, gyökérmaradvány, egyéb növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék,

(2) veszélyes hulladék: a műanyag, a gumi, fáradt olaj, vegyszer, festék, gyógyszer, szárazelem, és ezek maradékai.

3. Részletes szabályozás

4. § Ják község közigazgatási területének belterületén a növényi hulladék és avar ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

5. § (1) A komposztálásra alkalmatlan avar és növényi hulladék égetése minden év március 1. és április 30. között valamint október 1. és november 30. közötti időszakokban végezhető el.

(2) Növényi hulladék és avar égetése szerdai napokon, megfelelő légköri és időjárási viszonyok esetén, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával végezhető.

(3) Munkaszüneti napon az égetés tilos.

(4) A nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején tilos.

(5) Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(6) A telepített közművek védőtávolságán belül, valamint a villamosvezetékek alatt tilos az égetés.

6. § (1) Az avar és növényi hulladék égetése cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti.

(2) Közterületen növényi hulladék és avar égetése tilos.

7. § (1) Az égetést kellően száraz növényi hulladék, avar esetében szabad végezni. Az égetésnél égésgyorsító anyag, vagy más segédanyag nem alkalmazható.

(2) A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén azt azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és szükség esetén eloltható.

(3) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázslás, izzás megszüntetéséről.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.