Sé Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (IV.29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 04. 30- 2021. 07. 29

Sé Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (IV.29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról[1]

Sé Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) b.) pontjában valamint (3) bekezdésében, a 92. §(1)-(2) bekezdésében, és a 115. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8 a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:.

I.Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Sé Község illetékességi területén a személyi adat – és lakcímnyilvántartás alapján –lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen itt lakó , az Szt. 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott személyekre, valamint az Szt. 7. § szerinti személyekre.

  • 1. Eljárási rendelkezések

2. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások iránti kérelmet, ha magasabb rendű jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet mellékleteiként meghatározott formanyomtatványokon, írásban kell a Séi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Közös Hivatal) előterjeszteni.

(2) A települési támogatáshoz és a rendkívüli támogatáshoz az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet mely tartalmazza jövedelemnyilatkozatot, valamint csatolni kell a jövedelemnyilatkozatban feltűntetett jövedelem valódiságának igazolására szolgáló iratot (nyugdíj-szelvényt, munkáltatói igazolást, és egyéb jövedelemigazolást).

(3) A rendkívüli élethelyzetre hivatkozással benyújtott kérelem esetén dokumentummal igazolni kell a többlet kiadások okait.

(4) A gyógyszerkiadások viselésének támogatása iránti kérelemhez a (2) bekezdésben szabályozott formanyomtatványokon túl csatolni kell az e rendelet 2. melléklet szerinti meghatározott tartalmi elemekkel rendelkező nyomtatványt.

(5) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó ápolását, gondozását végző személy részére nyújtandó támogatás iránti kérelemhez a (2) bekezdésben szabályozott formanyomtatványokon túl csatolni kell az e rendelet 3. melléklet szerinti meghatározott tartalmi elemekkel rendelkező nyomtatványt.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésének támogatása iránti kérelemhez (2) bekezdésben szabályozott formanyomtatványokon túl csatolni kell az e rendelet 4. melléklet szerinti meghatározott tartalmi elemekkel rendelkező nyomtatványt.

(7) A temetési költségekre hivatkozó kérelem esetén a 2. § (2) bekezdésében meghatározottakon túl be kell mutatni az eltemettető nevére kiállított temetéssel kapcsolatos számlákat, és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.

(8) A kérelemben foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti.

(9) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények - pld. anyagi, jövedelmi helyzetének - megváltozását köteles a változást követő 15 napon belül a Közös Hivatalban bejelenteni.

3. § (1) A rendszeres települési és rendkívüli települési támogatás adható

  • a) eseti jelleggel vagy
  • b) meghatározott időszakra havi rendszerességgel.

(2) A rendszeres települési és rendkívüli települési támogatás adható

  • a) természetben vagy
  • b) pénzbeli ellátás formájában.

(3) Rendkívüli támogatás iránti kérelmet ugyanazon személy félévente két alkalommal nyújthat be.

(4) Ugyanazon jogosult, ugyanarra az időszakra tekintettel több jogcímen is részesülhet rendszeres települési támogatásban.

(5) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítségnyújtást indokolják – a támogatást bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megadható, a bizonyítékok utólagos csatolása mellett.

4. § (1) A polgármester a rendkívüli települési támogatás felhasználását ellenőrzi, a támogatásban részesített személy a támogatás folyósítását követő 30 napon belül köteles számlamásolat benyújtásával, vagy nyilatkozatával a támogatás felhasználásáról elszámolni.

(2) A polgármester települési és a rendkívüli települési támogatást megállapító határozatában meghatározza a támogatással való elszámolás feltételeit és módját. Amennyiben a támogatásban részesített személy az előírt számadási kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget, és a megállapító határozat alapján további támogatásra is jogosult lenne, a támogatás kifizetését fel kell függeszteni. Az elszámolás elmulasztása esetén kérelmező további települési támogatásra nem jogosult.

(3) A települési támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható, különösen élelmiszerre, tüzelővásárlásra, közüzemi díjak kifizetésére, illetve a gyermek szükségleteihez igazodóan tankönyvre, tanszerekre, étkezési díjra, átmeneti gondozásért fizetendő térítési díjra, a kollégiumi elhelyezés díjára, speciális ellátást nyújtó intézmények térítési díjára, iskolai kirándulásra, táborozás költségeire. A természetbeni ellátást a javaslat, kérelem beérkezését követő hó 1. napjától kell megállapítani és annak összegét utólag minden hó 5. napjáig kell az érintett intézményeknek, közüzemi szolgáltatóknak folyósítani.

(4) A havi rendszeres települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani. A kifizetés történhet kézpénzben a házipénztárból, postai úton, illetve a jogosult kérelme alapján a bankszámlára. Ha a települési támogatás közüzemi díj megfizetésére kerül megállapításra, az közvetlenül a közüzem részére történő átutalással is kerülhet folyósításra, illetve előre fizetős mérőóra esetén, annak feltöltésével történik.

5. § (1) A családsegítés, a házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás iránti kérelmeket a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálathoz /Szombathely, Széll Kálmán utca 4./ (a továbbiakban: Szociális Szolgáltató) kell benyújtani, ezek elbírálása az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

(2) A bölcsődei ellátás iránti kérelem az Egyesített Bölcsődei Intézményhez /Szombathely, Bem József utca 33./ nyújtható be. A kérelem és a felvétel elbírálása az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

II. FEJEZET Az egyes szociális ellátások

1. Rendkívüli települési támogatások

6. § (1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható eseti jelleggel:

  • a) annak a személynek, aki önmaga illetve családja érintően létfenntartási gonddal küzd vagy létfenntartást veszélyeztető helyzetbe került.
  • b) betegsége miatt megélhetését veszélyeztető mértékű gyógyszerkiadása merül fel, vagy egészség megőrzéséhez szükséges gyógyszer vagy oltóanyag beszerzése aránytalan megterheléssel járna
  • c) annak a személynek, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik.

(2) Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

  • a) megfelelő élelmezés hiánya,
  • b) a lakhatás elvesztésének veszélye,
  • c) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,
  • e) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg,
  • f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,
  • g) a megfelelő ruházkodás hiánya,
  • h) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő,
  • i) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlásának nehézsége,
  • k) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,
  • l) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,
  • m) hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek,
  • n) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása,
  • p) napi megélhetési gondok.

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek tekintendő különösen:

  • a) elemi kár,
  • b) baleset,
  • c) haláleset,
  • d) jövedelem igazolt elvesztése;
  • e) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,
  • f) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  • g) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(4) Rendkívüli települési támogatásra való jogosultság áll fenn,

  • a) az (1) a) és b) pont esetén az egy főre jutó havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át nem haladja meg
  • b) az (1) c) pont esetén, amennyiben a kérelmező az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy köteles volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. Létfenntartást veszélyeztetőnek minősül, ha a családban az egy főre jutó havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg.

(5) A rendkívüli települési támogatás összege:

  • a) Az (1) a) és b) pont esetén nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét. Kivételes méltánylást érdemlő esetben (különösen elemi kár, baleset, vagy egyéb hasonló körülmény bekövetkezésekor) az e bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű települési támogatásban részesíthető az a személy, akinél az egy főre jutó családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg. Ebben az esetben adható legmagasabb összeg: 85.000.-Ft
  • b) Az (1) c) pontban meghatározott esetben a települési támogatás összege a temetési költség 10%-a, de legfeljebb 30.000.-Ft

7. § (1) .

(2) .

(3) .

(4)

8. §

2. Rendszeres települési támogatás

9. § (1) Rendszeres települési támogatás nyújtható:

  • a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez. A támogatás villanyáram-, víz- és gázfogyasztás költségeihez nyújtható. Ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg támogatás, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
  • b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg ápolását, gondozását végző hozzátartozó részére.

(2) Rendszeres települési támogatásra való jogosultság áll fenn,

  • a) Az (1) a) pont esetében annak, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) a) bekezdésben megjelölt díjakra kifizetet kiadása meghaladja a család egy főre jutó havi jövedelmének 20%-át, egyedül élő esetén 15%-át.
  • b) Az (1) b) pont esetében annak, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(3) A rendszeres települési támogatás összege:

  • a) az (1) a) pont esetén legfeljebb havi 5.000.-Ft.
  • b) az (1) b) pont esetén, havonta legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-a.

(4) A rendszeres települési támogatás időtartamáról az elbírálással egyidejűleg rendelkezni kell.

(5) A képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott támogatások megállapításával, megszűntetésével kapcsolatos hatáskör gyakorlását a polgármesterre ruházza át. A támogatás folyósítására a kérelmező a benyújtás hónapjának 1. napjától jogosult.

III. FEJEZET Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

1. Házi segítségnyújtás

10. § (1) A képviselő-testület szociális alapszolgáltatásként:

a házi segítségnyújtást – a Szociális Szolgáltató által látja el.

(2) A családsegítéshez való hozzáférést a – Szombathely Megyei Jogú Város útján- Szociális Szolgáltatóval kötött megállapodás alapján biztosítja.

(3) Nem kell térítési díjat fizetni a szociális információs szolgáltatás és családsegítés igénybe vételéért.

11. § A házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres segítségnyújtás térítési díját Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata állapítja meg.

12. § A házi segítségnyújtásét és a jelzőrendszeres segítségnyújtásért fizetendő térítési díjhoz kedvezményt és mentességet az önkormányzat nem biztosít.

  • 1. Étkeztetés

13. § (1) Az étkeztetés igénylése iránti kérelmet a Közös Hivatalban a központi jogszabályban [1] meghatározott formanyomtatványon lehet előterjeszteni.

(2) Az önkormányzat azon szociálisan rászorultak részére, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

  • a) koruk;
  • b) egészségi állapotuk,
  • c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük
  • d) szenvedélybetegségük, vagy
  • e) hajléktalanságuk [2]

miatt heti öt napon keresztül (hétfőtől-péntekig) egyszeri meleg étkeztetést biztosít.

(2) Szociálisan rászorultnak kell tekintetni azt a személyt:

  • a) életkoránál fogva aki a 75. életévét betöltötte,
  • b) tartós, vagy átmeneti jelleggel fennálló betegsége van,
  • c) pszichiátriai, vagy szenvedélybeteg, vagy
  • d) hajléktalan

feltéve, hogy jelen rendeletben foglalt feltételeknek megfelel.

(3) A fennálló betegségekről orvosi igazolást kell csatolni.

(4) A képviselő-testület az étkeztetés megállapításával, megszűntetésével kapcsolatos hatáskör gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

(5) Az étkeztetésért intézményi térítési díjat (továbbiakban: térítési díj) kell fizetni.
A térítési díj mértékét e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(6) A térítési díj fizetésére kötelezettek köre:

  • a) az ellátást igénybevevő jogosult,
  • b) a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő,
  • c) a jogosult tartására, gondozására köteles és képes hozzátartozó.

(7) A térítési díj összegét a képviselő-testület évente február 15-ig határozza meg a kötelezettek jövedelmi- és életviszonyainak, valamint az ételkihordó vállalkozó aktuális évre vonatkozó árajánlatának figyelembevételével.

V. FEJEZET

1. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti az egyes szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.26) számú rendelet.

(3) Rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Sztv, valamint Gyvt rendelkezéseit kell alkalmazni.

[1] a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet 18. §-as és1. számú melléklete.

[2] . a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 62. §.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Sé Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte 2021. július 30. napjával.