Sé Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016 (IV.29.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályiról

Hatályos: 2020. 03. 11

Sé Község Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2016. (IV. 29.) önkormányzati rendelete


(egységes szerkezetbe foglalva az 5/2017. (V. 19.) rendelettel)


az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályiról


Sé Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I.

A rendelet hatálya

1.§


E rendelet hatálya Sé község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötési létrehozására irányuló eljárásokra, az eljárásokban résztvevő természetes személyekre terjed ki.

II.

A házasságkötés helye, a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai

2.§

  1. A házasságkötésre alkalmas hivatali helyiség: 9789 Sé, Szabadság u. 29.

  2. Kereskedelmi, vendéglátó üzletben, illetve ehhez tartozó szabad téren házasságkötés nem engedélyezhető.

3.§

  1. A házasságkötés az e rendeletben foglalt kivételekkel – minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó megünnepléshez szükséges feltételek a következők szerint biztosíthatók:

A helyszín

  1. legyen gondozott, hulladéktól mentes,
  2. közlekedési és egyéb zajok a szertartás méltóságát ne zavarhassák meg,
  3. az anyakönyv és az anyakönyvvezető védelme, mindenfajta behatás különösen eső, szél, rongálódás, sérülés ellen biztosított
  4. szaghatástól mentes,
  5. a házasságkötés résztvevői számára megfelelő nagyságú tér álljon rendelkezésre,
  6. más tevékenység a szertartást ne zavarhassa meg,
  1. Ha a házasságkötés szabadtéri helyszínen történik, a megfelelő esőhelyszín biztosításáról a kérelmezőnek kell gondoskodni. Az esőhelyszín megjelölése az engedély megadásának feltétele

A házasságkötés ideje

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

4.§

  1. A házasságkötés a hivatali munkaidőben, valamint a (3) bekezdésben meghatározott időtartamon belül, az e rendeletben előírtak szerint megtartható.
  2. A hivatali helyiségen kívül, kérelemre szabadtéren engedélyezett helyszínen május 2. és szeptember 30. között tartható házasságkötés.

  3. Hivatali helyiségen kívül egy időpontban egy házasságkötés tartható.
  4. A külön engedélyezett szabadtéri helyszíneken 60 percenként tartható esküvő.

5.§


  1. A házasságkötés hivatali munkaidőn kívül munkanapokon 19,00 óráig, szombaton 10,00 óra és 20,00 óra között engedélyezhető.
  2. A hivatali helyiségen kívül, 11,00 és 19,00 óra között engedélyezhető a házasságkötés.
  3. A hivatali időn kívüli házasságkötés időpontját  lehetőleg úgy kell engedélyezni, hogy két szertartás kövesse egymást.

Az engedélyezés egyéb szabályai

6.§


  1. A kérelemnek tartalmaznia kell a házasulandók nevét, a tervezett házasságkötés időpontját, helyét, a szertartáson résztvevők várható számát, a törvényben illetve jelen rendeletben foglaltak biztosítására vonatkozó adatokat, információkat.
  2. Kérelemnek minősül az írásban benyújtott iraton kívül, a hivatali helyiségben a személyes megjelenéssel, az anyakönyvvezetővel történő egyeztetéssel az időpont foglalás is.
  3. A hivatali helyiségen kívüli helyszíneken az időpontok és feltételek 7.§ (1) bekezdése szerinti egyeztetése a házasulandók kötelezettsége.

7.§

  1. A kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás egy példányát.
  2. Az engedélyező helyszíni szemle során köteles meggyőződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín illetve esőhelyszín megfelelőségéről.
  3. Az esőhelyszín biztosítása történhet oly módon, hogy megfelelő méretű és minőségű sátor, lábon álló fedett szín alatt történik a házasságkötés.

III.

A házasságkötéshez kapcsolódó szolgáltatások díja,

Az anyakönyvvezetőt megillető díjazás

8.§

  1. A házasságkötés, a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.
  2. A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés, mint külön szolgáltatás esetén, az önkormányzatot megillető díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
  3. A külön szolgáltatások díját, a házasságkötést megelőzően előre, számla ellenében kell az önkormányzat számlájára megfizetni.

9.§


A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként a köztisztviselői illetményalap 30 %-a illeti meg.”

Záró rendelkezések

10.§


  1. E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Sörös István                                                               Dr. Deák Mariann

polgármester                                                                       jegyző


Kihirdetve: 2017. május 19.


Dr. Deák Mariann

jegyző

Mellékletek