Sé Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról

Hatályos: 2024. 03. 15

Sé Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról

2024.03.15.

Sé Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezés

1. § A rendelet hatálya Sé Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és kezelésében lévő közterületeire terjed ki.

2. Fogalom meghatározás

2. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából közterületnek minősülnek: az Önkormányzat közigazgatási területén közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló bel- és külterületi földrészlet, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

(2) Zöldterület: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 27. § (1) bekezdése szerinti terület, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 47. § 7. és 13. pontjában meghatározott út területének növényzettel borított része.

(3) Közúton folyó munkának tekintendők azok az út-, kerékpárút- járda- és közműépítések és egyéb felújítások, amelyek a közúti vagy gyalogos területen folynak.

(4) Jogosult az a természetes vagy jogi személy, aki a közterület-felbontási hozzájárulást megkapta.

(5) Az értékcsökkenési díj: a rendelet 1. mellékletében meghatározott összeg, mely a közterületi burkolat vagy zöldterület felbontása miatt bekövetkezett értékvesztés kiegyenlítését szolgálja. Az értékcsökkenési díj a bontott terület (burkolt, zöldterület) nagyságától függetlenül helyrajzi számonkénti bontások után fizetendő alapdíjból áll.

3. A közterület bontásával kapcsolatos rendelkezések

3. § (1) A közterületet felbontani, bontás céljára igénybe venni, csak a kezelő hozzájárulásának (a továbbiakban: bontási engedély) birtokában és az abban előírtak szerint szabad, kivéve, ha az élet- és vagyonvédelem, vagy halasztást nem tűrő hiba elhárítása érdekében azonnali bontás szükséges. Azonnali bontás szükségessége esetében a bontást 24 órán belül, munkaszüneti napon az azt követő első munkanapon írásban be kell jelenteni. A bejelentésben közölni kell a helyreállítás várható időpontját, és mellékelni kell a hely beazonosíthatóságára vonatkozó dokumentumokat.

(2) A bontási engedély iránti kérelmet a közterület bontáshoz az igénybevétel előtt az 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell megkérni. Ennek hiányában a közterület bontási kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a bontást végeztető és a kivitelező szerv, továbbá a zöldterületet helyreállító szerv megnevezését és címét

b) a bontás céljának megjelölését

c) a tervezett bontás pontos helyét szövegesen és helyszínrajzon

d) a felbontásra kerülő zöldterület méretét

e) a tervezett munkálatok megkezdésének és befejezésének időpontját

f) esetleges forgalomkorlátozási igényeket, valamint

g) az értékcsökkenési díj megfizetésének igazolását.

(3) Az értékcsökkenési díj megfizetését a bontási kérelem benyújtását megelőzően kell befizetni. Az értékcsökkenési díj megfizetésére kötelezett a közmű-bontási kérelmet benyújtó, ennek hiányában az ingatlantulajdonos.

(4) Engedély hiányában a munka nem kezdhető meg.

(5) Nem kell díjfizetési kötelezettséget megállapítani az Önkormányzat finanszírozásában megvalósuló beruházások esetén.

(6) November 15. és február 28. közötti időszakban közterület felbontása csak tartós fagypont feletti hőmérséklet esetén engedélyezhető.

(7) Bontási munkálatok 20:00 órától 06:00 óráig nem végezhetők. Kivételek azok a rendkívüli munkák, amelyek végzését közérdekből a nappali órákig elhalasztani nem lehet.

4. § (1) A szilárd burkolatú közterületek eredeti állapotba történő helyreállítsa a közterület bontását kérelmező vagy a közmű-bekötéssel érintett ingatlan tulajdonosának kötelezettsége.

(2) A helyreállítás minőségét a polgármesternek helyszíni szemle alkalmával ellenőrzi, amelyről jegyzőkönyv készül.

5. § (1) A felbontott zöldterületet a felbontást kérőnek teljes körűen helyre kell állítania.

(2) A teljes körű zöldterületi helyreállítás a polgármesternek helyszíni szemle alkalmával ellenőrzi, amelyről jegyzőkönyv készül.

(3) A zöldterület helyreállítójával szemben az Önkormányzat jogosult a helyreállítást követő 6 hónapon belül minőségi kifogást emelni, és a zöldterület helyreállítását meg kell ismételni.

6. § Engedély nélkül történő munkavégzés, valamint nem megfelelő minőségben történő helyreállítás esetén az önkormányzat a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény előírásai alapján közterület helyreállítása vagy eredeti állapot visszaállítása iránti kötelezési eljárást kezdeményezhet a kivitelezővel szemben.

7. § (1) A jogosult köteles a munkahely és a felvonulási terület állandó tisztán tartásáról gondoskodni, továbbá a munkálatok folyamán a felesleges földet, törmeléket és szemetet folyamatosan elszállítani.

(2) A jogosult köteles a közterület bontási engedélyben, valamint a tulajdonosi és közútkezelői hozzájárulásban előírt feltételek maradéktalan teljesítésére.

(3) A közterület bontását és helyreállítását csak a hozzájárulásban meghatározott, és – mélyépítő, közműépítő - jogosultsággal rendelkező kivitelező végezheti, aki a földvisszatöltéstől a burkolatépítésig teljes körű felelősséggel tartozik.

4. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2024. március 15-én lép hatályba.