Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2003. (V.19.) önkormányzati rendelete

az Ifjúságpolitikai Alapról

Hatályos: 2016. 03. 10

BADACSONYTOLMAJ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


17/2003 (V.19.) számú


RENDELETE

AZ IFJÚSÁGPOLITIKAI ALAPRÓL


(Egységes szerkezetben az 1/2006.(I.31.), 14/2006.(VI.06.), 3/2007.(II.09.) és a 8/2016.(III.09.) önkormányzati rendeletekkel)


Badacsonytomaj Nagyközség Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a településen élő fiatalok életkörülményeinek javítása érdekében rendelkezésére álló erőforrásokat az eddiginél hatékonyabban lehessen felhasználni, az 1990. évi LXV. törvény 16.§-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Az ifjúságpolitikai alap célja, bevételei


  1. §


  1. Badacsonytomaj Nagyközség Önkormányzata Ifjúságpolitikai Alapot  (a továbbiakban: Alap) hoz létre.


  1. Az Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse a településen élő fiatalok életkörülményeinek javítását:
  1. a főiskola, egyetem nappali tagozatán tanulmányokat folytató fiatal részére tanulmányai idejére ösztöndíj folyósítása, tandíj támogatás,
  2. főiskola, egyetem esti vagy levelező tagozatán tanulmányokat folytató fiatalok részére támogatás nyújtása feltéve, hogy a munkáltatója támogatást nem biztosít,
  3. [1]
  4. pályakezdő munkanélküli fiatal munkába állását elősegítő első vagy további szakmai képesítést nyújtó képzésben való részvétel támogatása feltéve, hogy foglalkoztatására az önkormányzat illetékességi területén lehetőség van,
  5. idegen nyelv tudás megszerzésére irányuló képzésben való részvétel támogatása,
  6. az önkormányzat kötelező feladatainak (Ötv. 8.§) ellátását végző intézmény, társulás, vállalkozás keretében foglalkoztatott dolgozónak az alapfeladat ellátásához szükséges szakmai képesítés megszerzésének támogatása,
  7. támogatandó az a sporttevékenység, amely a településünkön versenyszerűen nem folytatható,
  8. középiskola nappali tagozatán tanulmányokat folytató fiatal részére évente egyszeri beiskolázási támogatás.


  1. E rendelet alkalmazásában fiatal: az a badacsonytomaji állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár, aki a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában a 35. életévét nem töltötte be.
  2. Támogatás folyósítása iránti kérelmet nyújthat be továbbá az a badacsonytomaji állandó lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár is, aki munkanélküli ellátásban részesül, vagy tartósan munkanélküli és vállalja, hogy a munkába állását elősegítő szakmai képesítés megszerzése érdekében a tanulmányokat megkezdi és annak sikeres befejezését vállalja feltéve, hogy a foglalkoztatására az Önkormányzat illetékességi területén létesülő munkahelyen a megszerzett szakképesítés alkalmazási feltételként kerül meghatározásra és a kérelmező vállalja a képzési költségekhez való hozzájárulást, annak legalább 50%-át kitevő mértékben.[2]


Az Alap bevételei


  1. §


  1. a.) Az Alap induló összege 1,5 millió Ft, amit az önkormányzat bocsát az Alap rendelkezésére.

b.) Az állami és nemzetközi alapokhoz benyújtott pályázatokon elnyert összeg

c.) Adományok

d.) Egyéb, az Alapot megillető bevételek.


  1. Az önkormányzat évente legalább az Alap induló összegével azonos támogatás biztosít az Alap részére az éves költségvetésben.


Az Alap felhasználása


  1. §


  1. Az Alapot kizárólag az 1. § (2) bekezdésében részletezett célok érdekében lehet felhasználni.


  1. Az önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletében évente határozza meg a költségvetés részeként az Alap bevételi és kiadási tervszámait.


  1. Az önkormányzat az Alap éves tervének jóváhagyását a Szociális Bizottságra (a továbbiakban: Bizottság) ruházza át.


  1. A polgármesteri hivatal minden évben felhasználási tervet készít az Alapba ténylegesen befolyt bevételeknek a rendelet 1. § (2) bekezdésében részletezett célok megvalósítását biztosító felhasználásra.


  1. Az Alap kezelés működési rendjéről és szervezetéről – a vonatkozó jogszabályok előírásaink figyelembevételével –a polgármester rendelkezik.


  1. §


  1. Az Alapból támogatást:


  1. az éves felhasználási terv, valamint
  2. pályázat útján az a fiatal kaphat, aki megfelel a rendelet 1.§ (2), (3) bekezdéseiben foglalt feltételeknek.


(2) Ösztöndíj folyósítása iránt pályázatot az a nappali tagozaton főiskolai, egyetemi tanulmányokat folytató fiatal nyújthat be, aki az I. félévet már sikeresen befejezte és tanulmányi eredménye legalább 3,0 minősítésű. Az ösztöndíj folyósítás időtartama a naptári éven belül a tanévhez igazodik. Az ösztöndíj havi összegét a Bizottság állapítja meg azzal, hogy az nem lehet kevesebb 3.000 Ft/hó és nem haladhatja meg a 10.000 Ft/hó összeget.

Az ösztöndíj mértékének megállapításánál a tanulmányi eredményt és szociális körülményeket kell figyelembe venni.[3]


  1. A középiskola nappali tagozatán tanulmányokat folytató fiatal törvényes képviselője útján tanulmányi időtartama alatt évente pályázatot nyújthat be beiskolázási támogatásra, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

A beiskolázási támogatás összegét a Bizottság állapítja meg azzal, hogy az nem lehet kevesebb 5.000 Ft-nál és nem haladhatja meg a 10.000 Ft összeget.


  1.  [4],[5]


  1. Az Alapba befolyó összegeket és az onnan történő kifizetéseket elkülönített kezelési számlán kell elszámolni.


  1. Az Alapba befolyó azon összeget, ami az 1.§ (2) bekezdésében részletezett célokra nem kerül felhasználásra, lekötött betétként kell kezelni.


  1. Az Alap pénzeszközei nem vonhatók el, az e rendeletben meghatározott céloktól eltérő felhasználást indokolt esetben a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott határozatával engedélyezhet.



Alapvető eljárási szabályok


  1. §


  1. Az Alapból nyújtandó támogatás nyilvános pályázat (a továbbiakban: pályázat) útján nyerhető el. A pályázati feltételeket, az eljárás szabályait – a vonatkozó jogszabályok előírásainak figyelembevételével – a polgármester írásbeli javaslatára a Bizottság határozza meg legkésőbb a rendelet hatálybalépését követő 30 napon belül.

Pályázatot beadni minden negyedév végéig lehet. A pályázatot a Bizottság beadástól számított 30 napon belül köteles elbírálni.

Az Alap induló évében (1998) pályázatot beadni először június 30. napjával lehet.


  1. [6]


  1. [7]


  1. [8],[9]


  1. A pályázat elbíráláshoz – szükség szerint – külső, független szakértő véleményét is be kell szerezni.


  1. A Bizottság határozata alapján a pályázat nyertesével szerződést kell kötni, amit a Bizottság elnöke ír alá, a jegyző ellenjegyzésével.


  1. §


  1. A Bizottság a pályázati cél megvalósulását ellenőriztetni jogosult.


  1. A 4. § (2) bekezdés alapján ösztöndíjban részesült fiatalnak a Bizottság részére csatolni kell a féléves és éves vizsgaeredményt tanúsító leckekönyv oktatási intézmény tanulmányi osztálya által hitelesített másolatát.


  1. Amennyiben a támogatásban részesülő a szerződésben meghatározott feltételeket önhibájából nem, vagy csak részben teljesíti, a támogatást részben, vagy egészében a Bizottság visszavonja.


  1. Visszavonás esetén a már igénybevett támogatás összegét a mindenkori jegybanki alapkamat mértékével egyező kamattal növelten köteles a támogatásban részesült visszafizetni.


  1. §


  1. Az Alap felhasználásáról a Bizottság elnöke a Képviselő-testület előtt évente a zárszámadásról szóló rendelettervezet tárgyalásával egyidejűleg köteles beszámolni.


  1. A beszámolót a lakosság számára is hozzáférhetővé kell tenni.


  1. §


  1. Az Ifjúságpolitikai Alappal való gazdálkodás felhasználásáról való döntés a Szociális, Egészségügyi, Oktatási és Sport Bizottság hatáskörébe tartozik.


  1. A rendelet melléklete tartalmazza azoknak a szakmáknak, szakterületeknek a felsorolását, amelyeket a 4.§ (2) bekezdése szerint megállapítható magasabb összegű ösztöndíj odaítélésénél előnyben kell részesíteni.


  1. E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg az 1/1999 (II.25.), a 20/2001 (XI.30.), a 3/2002 (II.8.) számú rendeletekkel módosított 12/1998 (IV.9.) számú rendelet hatályát veszti. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik az SZMSZ-ben szabályozott módon.


Badacsonytomaj, 2003. április 25.





Krisztin N. László            Dr. Gelencsér Ottó

   polgármester                                       jegyző


[1]

Hatályon kívül helyezte a 8/2016.(III.09.) ör. 9.§ (2) bekezdése. Hatályos 2016.03.10.

[2]

Beiktatta az 1/2006.(I.31.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2006. február 15. napjától.

[3]

Módosította a 3/2007.(II.09.) önkormányzati rendelet 4.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2007. szeptember 1. napjától.

[4]

Módosította a 3/2007.(II.09.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2007. február 15.  napjától.

[5]

Hatályon kívül helyezte a 8/2016.(III.09.) ör. 9.§ (2) bekezdése. Hatályos 2016.03.10.

[6]

Hatályon kívül helyezte a 8/2016.(III.09.) ör. 9.§ (2) bekezdése. Hatályos 2016.03.10.

[7]

Hatályon kívül helyezte a 8/2016.(III.09.) ör. 9.§ (2) bekezdése. Hatályos 2016.03.10.

[8]

Módosította a 14/2006.(VI.06.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2006. június 6.

[9]

Hatályon kívül helyezte a 8/2016.(III.09.) ör. 9.§ (2) bekezdése. Hatályos 2016.03.10.