Badacsonytomaj

Az idegenforgalom fejlesztésének támogatásáról, a „Badacsony” kártya igénylésének, felhasználásának szabályairól

Hatályos: 2013. 11. 15- 2014. 02. 23


Badacsonytomaj Város Önkormányzat

Képviselő-testületének



13/2011. (IV.15.)


r e n d e l e t e



Az idegenforgalom fejlesztésének támogatásáról, a „Badacsony” kártya igénylésének, felhasználásának szabályairól




Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő - testülete a település lakosságának megélhetését biztosító turizmus fejlesztésének elősegítése, valamint az idegenforgalomból származó önkormányzati bevételek növelése érdekében a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A.§ (2) bekezdése valamint az 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I.Fejezet


A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések


1.§


(1)A rendelet hatálya az Önkormányzat illetékességi területén működő


a)magán- és kereskedelmi szálláshelyeket üzemeltető magánszemélyekre,

b)egyéni- és társas vállalkozásokra (a továbbiakban: vállalkozó),

c)a szállásadóknál legalább egy vendégéjszakát eltöltő vendégekre, valamint

d)a „Badacsony” vendégkártya (a továbbiakban: vendégkártya) alapján kedvezményt biztosító vállalkozókra


terjed ki.


(2)Vállalkozó: az a fizető - vendéglátó engedéllyel rendelkező magánszemély, továbbá jogi személy, egyéb szervezet, aki szálláshely céljára használatba adja Badacsonytomaj, Badacsonyörs és Badacsony települések illetékességi területén lévő üdülésre, pihenésre alkalmas épületét, illetve lakását bel- és külföldi vendége részére.


A „Badacsony” kártya leírása


2. §


(1)A „Badacsony” kártya (továbbiakban: vendégkártya) bankkártya formátumú digitális adatrögzítésre alkalmas adathordozó, amelynek előlapján a Badacsony logó, és a „Badacsony kártya” felirat látható. A kártya belső oldalán a kártya használatával kapcsolatos kétnyelvű információk, a vendégkártya egyedi azonosításához szükséges vonalkód található.


(2) A vendégkártya digitális adatbázisa tartalmazza


a)a szállásadó nevét, a szálláshely címét,

b)a szállásadó nyilvántartási számát,

c)a vendég nevét,

d)a vendég érkezésének, távozásának időpontját.                             


(3)A vendégkártya az Önkormányzat tulajdona, amit térítésmentesen bocsát a szállásadó és  a vendég rendelkezésére.


(4)A kártya kiváltásától az azt kiváltó személy – vendég vagy szobakiadó - tartozik felelősséggel. A kártya elvesztése, megsemmisülése vagy megrongálódása esetén pótlásának költségei az azt kiváltó személyt terheli.


(5)A vendégkártya értéke: 500.- Ft, melynek értékét biztosítékként, annak kiváltásakor a kiváltó helyen letétbe kell helyezni.[1]  



A vendégkártya igénylése


3. §[2]


(1)Vendégkártyát igényelhet az a vendég, aki legalább három vendégéjszakát eltölt a település közigazgatási területén, valamint az a szállásadó


a)akinek szálláshelyén a vendég legalább három vendégéjszakát kíván eltölteni,

b)aki a 239/2009. (X.20.) Korm. rendeletben foglalt feltételeknek eleget tesz.


(2)Vendégkártyát kizárólag a Tourinform Irodában lehet igényelni. Azon szállásadó, aki a Badacsony Kártya aktiválásához szükséges technikai feltételekkel rendelkezik, az általa kiváltott kártyákat maga is aktiválhatja a helyi adókról szóló 13/2010.(XII.14.) önkormányzati rendelet 13/A.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint.


(3)Magánszemély vendégkártya igénylését a jelen rendelet 1. számú mellékletében szereplő igénylőlap kitöltésén keresztül igényelheti.


(4)A magánszálláshely kiadó szállásadó amennyiben vendégkártyát igényel, az igénylésekor köteles bemutatni a tárgyévre vonatkozó, a 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet 16.§ (1) bekezdésének megfelelő naprakész nyilvántartását, amelyben szerepelni kell annak a vendégnek (vendégeknek), akinek (akiknek) a vendégkártyát igényli.


A vendégkártya használata


4. §


(1) A vendégkártyát azon vendég használhatja, akinek a nevére az kiállításra került (kártyabirtokos). A vendégkártyát átruházni nem szabad.


(2) A vendégkártya birtokosa a kártya felmutatásával jogosult az Önkormányzat területén működő strandok 30%-os kedvezményű használatára, továbbá a vendégkártyán feltüntetett elfogadó helyeken kedvezményes szolgáltatások igénybevételére.

A vendég amennyiben a település területén legalább egy hétig tartózkodik úgy, felnőtt esetében 1.750.- Ft, gyermek esetében 1.000.- Ft egyszeri díj ellenében a kiváltott Badacsony Kártya az Önkormányzat területén működő strandok 100%-os kedvezményű használatára, továbbá a vendégkártyán feltüntetett elfogadó helyeken kedvezményes szolgáltatások igénybevételére jogosult.


(3) A vendégkártya birtokosa a (2) bekezdésben meghatározott kedvezményekre a vendégkártyán feltüntetett időponton belül jogosult az utolsó nap 24.00 óráig.


(4) A strandszolgáltatás igénybevételekor a strandot üzemeltető vagy megbízottja köteles a vendégkártyát a kiépített beléptető rendszeren keresztül érvényesíttetni.


(5) A vendégkártya elvesztését vagy megsemmisülését haladéktalanul jelenteni kell a vendégkártyát kiállító szervezetnek, amely a kártyát érvényteleníti.


(6) A vendégkártya átruházása más személy részére a kártya azonnali érvénytelenségét eredményezi.


(7) Badacsonytomaj Város Önkormányzata a Badacsony Kártya kezelésével, adminisztrálásával a Badacsony Céh Turisztikai Egyesületet bízza meg. A vendégkártya működtetésének feltételeit és szabályait a két fél szerződésben rögzíti.


(8) A Turisztikai Egyesület – mint közvetített szolgáltatást nyújtó - jogosult a jelen rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott szolgáltatást igénybevevő magánszemélyek személyes adatainak szolgáltatási tevékenységgel összefüggő kezelésére. 


(9)[3] A Turisztikai Egyesület (továbbiakban: Egyesület) – mint közvetített szolgáltatást nyújtó  - a (8) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján végzett adatkezelési tevékenységének gyakorlása során köteles maradéktalanul betartani az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseit, különös tekintettel az 5. § és az 7. §-ban foglaltakra.


(10)[4] Az Egyesület a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben, a Badacsony Kártya szolgáltatással összefüggő személyes adatok tekintetében jogosult.


(11)[5] A szolgáltatással összefüggő személyes adatok: a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve. A személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.


(12)[6] Az Egyesület illetve az önkormányzat a szolgáltatással összefüggő személyes adatokat a magánszemély azonosítására, az idegenforgalmi adó teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, kedvezmények érvényesítésére használhatja fel.


(13)[7] Az Egyesület és az önkormányzat nem jogosult a Badacsony Kártya szolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.



II.Fejezet

Idegenforgalmi fejlesztési támogatás

5. §



A támogatás mértéke

6. §



Szabálysértési rendelkezések

7. §[8]


Hatályba léptető rendelkezések


8. §


(1)Jelen rendelet 5.§ és 6.§-a 2014. január 1. napjával lép életbe.[9]


(2)Jelen rendelet 2011. április 15. napján lép hatályba, kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik az SZMSZ-ben szabályozott módon.


            Krisztin N. László                                                     Dr. Weller – Jakus Tamás

                polgármester                                                                   jegyző



Jelen rendelet Badacsonytomaj Városában 2011. április 15. napján kihirdetésre került.


                                                                                              Dr. Weller-Jakus Tamás

                                                                                                              jegyző






A 13/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet 1. melléklete[10]



VENDÉGKÁRTYA IGÉNYLŐ LAP



Név:                            ……..………………………………………………………


Szül. hely, idő:           ……………………………………………………………..


Lakcím:                      ….…………………………………………………………


Szig.szám:                  ………………………………………………………………


Tartózkodás időtartama:      ………………………………………………………


Szálláshely címe:       ……………………………………………………………….


részemre és velem együtt utazó



Sorsz.

Név

Szül. hely, idő:

Lakcím

Okmány száma






















személyek részére vendégkártyát megigénylem.


A vendégkártya az Önkormányzat tulajdona, amit térítésmentesen bocsát  a vendég rendelkezésére. A vendégkártya értéke: 500.- Ft, melynek értékét biztosítékként, annak kiváltásakor a kiváltó helyen letétbe kell helyezni. 



Vendégkártya használatára vonatkozó szabályok:


  • A kártya kiváltásától az azt kiváltó személy tartozik felelősséggel.


  • A vendégkártyát azon vendég használhatja, akinek a nevére az kiállításra került (kártyabirtokos). A vendégkártyát átruházni nem szabad.


  • A vendégkártya birtokosa a kártya felmutatásával jogosult az Önkormányzat területén működő strandok 30%-os kedvezményű használatára, továbbá a vendégkártyán feltüntetett elfogadó helyeken kedvezményes szolgáltatások igénybevételére.


  • A vendég amennyiben a település területén legalább egy hétig tartózkodik úgy, felnőtt esetében 1.750.- Ft, gyermek esetében 1.000.- Ft egyszeri díj ellenében a kiváltott Badacsony Kártya az Önkormányzat területén működő strandok 100%-os kedvezményű használatára, továbbá a vendégkártyán feltüntetett elfogadó helyeken kedvezményes szolgáltatások igénybevételére jogosult.


  •  A vendégkártya birtokosa a meghatározott kedvezményekre a vendégkártyán feltüntetett időponton belül jogosult az utolsó nap 24.00 óráig.


  •  A strandszolgáltatás igénybevételekor a strandot üzemeltető vagy megbízottja köteles a vendégkártyát a kiépített beléptető rendszeren keresztül érvényesíttetni.


  •  A vendégkártya elvesztését vagy megsemmisülését haladéktalanul jelenteni kell a vendégkártyát kiállító szervezetnek, amely a kártyát érvényteleníti.


  •  A vendégkártya átruházása más személy részére a kártya azonnali érvénytelenségét eredményezi.


Alulírott aláírásommal elismerem, hogy az idegenforgalom fejlesztésének támogatásáról, a „Badacsony” kártya igénylésének, felhasználásának szabályairól szóló 13/2011.(IV.15.) önkormányzati rendeletben a „Badacsony” kártya” használatára vonatkozó fenti szabályait megismertem, elfogadtam, és magamra nézve kötelezőnek ismerek el aláírásommal kijelentem, hogy a ………………………………………….….. számú vendégkártyát/ákat átvettem.




Badacsonytomaj, 201……………………………………





            ……………………………………               …………………………………………

                         Átvevő                                                                      Átadó





[1] Módosította a 39/2013.(XI.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2013. november 15. napjától.

[2] Módosította a 39/2013.(XI.13.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2013. november 15. napjától.

[3] Módosította a 24/2012.(V.24.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2012. június 1. napjától.

[4] Beiktatta a 24/2012.(V.24.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2012. június 1. napjától.

[5] Beiktatta a 24/2012.(V.24.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2012. június 1. napjától.

[6] Beiktatta a 24/2012.(V.24.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2012. június 1. napjától.

[7] Beiktatta a 24/2012.(V.24.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2012. június 1. napjától.

[8] Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(IV.13.) önkormányzati rendelet 8.§-a.  Hatályos: 2012. május 20.

[9] Módosította a 24/2012.(V.24.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2012. június 1.napjától.

[10] Beiktatta a 39/2013.(XI.13.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2013. november 15. napjától.