Badacsonytomaj

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 42/2011.(X.27.) önkormányzati rendelete a járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről

Hatályos: 2012. 01. 01- 2013. 12. 05

Badacsonytomaj város Önkormányzata Képviselő – testületének

42/2011. (X.27.) önkormányzati 
r e n d e l e t e

a járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről


(Egységes szerkezetben a 14/2012.(IV.13.), 22/2012.(V.20.), 21/2013.(IV.12.) és 40/2013.(XII.06.) önkormányzati rendeletekkel)


Badacsonytomaj Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. §-a (1) bekezdésének a) pontjában és 44/A. §-ának (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. §-a (1) bekezdésének h) pontjára, 9. §-ának (2) bekezdésére, 33. §-a (1) bekezdésének c) pontjára és 34. §-ának (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Önkormányzat törzsvagyonának részét képező helyi közutak és műtárgyak állagának megóvása, fenntartása, a helyi közutakon a biztonságos közlekedés biztosítása céljából az alábbi rendeletet alkotja:



A rendelet hatálya
1.§.


(1)   A rendelet hatálya Badacsonytomaj Város közigazgatási területén lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló helyi közutakra (továbbiakban helyi közút) terjed ki.


(2)   A rendelet hatálya nem terjed ki a fegyveres erők és testületek, a katasztrófavédelem, a mentők, a kommunális és közmű szolgáltatók járműveire, közfeladatuk ellátása keretében.


2. §.
Közös szabályok


(1)   A súlykorlátozással ellátott helyi közútra törtnő behajtásához a súlykorlátozást meghaladó össztömegű járművek esetében behajtási engedély szükséges. A behajtási engedélyt az Önkormányzat polgármestere - a helyi közút tulajdonosa és kezelője nevében - adja ki.


(2)   A súlykorlátozással ellátott utak jegyzékét a jelen rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.


(3)   Az Önkormányzat polgármestere a behajtási engedély kiadását megtagadhatja, 


a)   ha a megengedett össztömeget túllépő szállítmány megbontható;
b)   ha helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjármű azon közlekedjen.





(4)   Az Önkormányzat polgármestere a behajtási engedélyben előírja azt az útvonalat, amelyen a tehergépjárműnek közlekednie kell és azokat a feltételeket, amelyek a tehergépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.


(5)   Nem szilárd burkolatú utakra csak akkor lehet behajtási engedélyt kiadni, ha az azon való közlekedést az útviszonyok lehetővé teszik.


(6) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, közterület felügyelő) kezdeményezésére a polgármester az érvényes engedélyeket felülvizsgálhatja és határozatával visszavonhatja, amennyiben az engedély birtokosa az engedély használatának e rendeletben foglalt szabályait időszakonként visszatérően, vagy súlyosan megszegi. 


(7) A behajtási engedély tulajdonosa nem mentesül az alól, - hogy a behajtási engedély birtokában - amennyiben az általa használt útszakaszban kárt okoz, azt köteles megtéríteni.


A kérelem tartalma és benyújtásának szabályai
3. §


(1)   A behajtási engedély iránti kérelmet – egy adott járműre vonatkozóan - a tehergépjármű tulajdonosának (üzemben tartójának) - illetve megbízás alapján azon ingatlan tulajdonosának, aki a szolgáltatást igénybe veszi - kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal műszaki- és vagyongazdálkodási osztályára.


(2) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni: 

a) a behajtási tilalom hatálya alá tartozó utat, útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását igényli,

b) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározásához az ingatlan helyrajzi számát, vagy házszámát,

c) a kérelemben utalni kell az engedély megadását megalapozó valamely feltétel fennállására, és mellékelni kell az azt alátámasztó megfelelő igazolásokat, bizonyítékokat, 

d) a kérelemben fel kell tüntetni a jármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát). Amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonításra alkalmas módon kell meghatározni,

e) a behajtási engedély érvényességének kért időtartamát.


(3) A (2) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező az engedély megadását megalapozó valamely feltétel fennállására vonatkozó eredeti okiratokat (vállalkozói igazolvány,, illetve a vállalkozási tevékenység internetes bejelentésének visszaigazolás, üzlet működési engedély, lakcímet igazoló okmány, szállítói, szállítmányozási szerződés, telephelyengedély, forgalmi engedély, a gépjármű használatát igazoló okirat) a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja és a kérelemhez az eredeti okiratok másolatát mellékeli.


Az engedély kiadásának feltételei
4. §.


(1) Engedély – az építkezések esetén a tulajdonos által megváltott –a jogerős használatba-vételi engedély kiadásáig, de legfeljebb 3 évre szóló behajtási engedélyt kivéve - egy adott gépjárműre adható ki a rendelet által előírt feltételek fennállása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön-külön kell fennállnia. Minden gépjárműre külön engedélyt kell kiadni.

 
(2) Az engedély kiadásának feltétele, hogy az alábbiak valamelyike fennálljon: 

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru be- és kirakodása másként nem, vagy csak aránytalanul nagy nehézségek árán oldható meg, 

b) az ingatlanon lévő épületben, illetve az ingatlan területén jogszerű vállalkozást, vagy egyéb jogszerű tevékenységet folytató személy tevékenységének folytatásához az adott járművel való behajtás feltétlenül szükséges,

c) a közterületet érintő folyamatos fenntartási munkák végzése érdekében a fenntartással megbízott személy vagy szervezet üzemeltetésében lévő, a fenntartási munkálatok elvégzéséhez szükséges adott járművel való behajtás, 

d) az ingatlanon lévő épületben jogszerűen lakó, az ingatlanon telephellyel rendelkező személy a használatában lévő járművet az adott épületben (garázsban, telephelyen), illetve az adott ingatlanhoz tartozó területen helyezi el, feltéve, hogy Badacsonytomaj közigazgatási területének a tilalommal nem érintett részén telephellyel nem rendelkezik,

e) az ingatlanon folyó építési munka érdekében oda építőanyagot szállítanak. 


Az engedély kiadása és tartalma
5. §

(1)   A kérelemnek helyt adó határozat rendelkező részében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben rögzítetteken kívül a polgármester döntése tartalmazza: 

a) mely járműre vonatkozik (forgalmi rendszámmal, ill. más azonosításra alkalmas módon), 

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként,(tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) az engedély a rendelet mely §-a, bekezdése, illetőleg pontja szerint került kiadásra, 

d) az engedély érvényességi idejét,

e) a behajtási tilalommal érintett út, útszakasz, terület meghatározását, amelyre az engedély érvényes. 


(2)  Az engedély formátuma 12 x 8 cm méretű, fekvő szövegelrendezésű kártya, mely tartalmazza: 

a) az engedély sorszámát 

b) a behajtással érintett tilalom alatt álló közterület megnevezését 

c) a gépjármű forgalmi rendszámát 

d) a kiadmányozási jogosultsággal rendelkező aláírását és a hivatali bélyegző lenyomatát. 


(3)   A behajtási engedély a befizetési szelvény (számla) bemutatásával együtt érvényes.


(4)   Ha a kérelem a rendeletben előírt feltételeknek megfelel- a kérelem benyújtását követő 3 munkanapon belül kell kiadni.


6.§.

Behajtási engedély kiadása építkezés esetén


(1)   Építkezés esetén a tulajdonos vagy építtető - az építési engedély kiadását követően- a jogerős használatba - vételi engedély kiadásáig, de legfeljebb 3 évre szóló behajtási engedélyt igényelhet. 


(2)   Az éves behajtási engedély díjának megfizetéséről a Polgármesteri Hivatal Műszaki- és vagyongazdálkodási Osztálya igazolást állít ki, melyben feltünteti az adott ingatlan helyrajzi számát.


(3)   Ebben az esetben a közterület-felügyelő a bemutatott menetlevél alapján ellenőrzi, hogy a tulajdonos az éves behajtási engedély díját megfizette-e.


(4)   A behajtási engedély ellenértékének megfizetése az 1. számú melléklet szerint történik.


7.§.
A behajtási engedély díja


(1)   A behajtási engedély alapján fizetendő díj összegét a tehergépjármű össztömegének alapulvételével, a rendelet 1. sz. mellékletében foglaltak szerint kell megállapítani. 


(2)   Az engedély díját a behajtási engedélyben előírt módon 5 napon belül az önkormányzat költségvetési számlájára (száma: 11748052-15427504) átutalással vagy csekken történő megfizetéssel kell teljesíteni.


(4)   A behajtási engedélyekből befolyó pénzösszegekről nyilvántartást kell vezetni.


8.§.

Mentesség


(1)   Az a tulajdonos (üzemben tartó), aki Badacsonytomaj Város Önkormányzata részére, tehergépjárműve után gépjárműadót fizetésre kötelezett, mentesül az útfenntartási hozzájárulás megfizetése alól. 


(2) Mentes a behajtási engedély díjának megfizetése alól az a gépjármű is, ami a településen szüret céljából vesz részt.


(3)   Önkormányzati beruházásoknál, illetve települési érdekű eseménynél közreműködő tehergépjárművek a Polgármester döntése alapján a behajtási engedély díjának megfizetése alól mentesülhetnek. 


Az engedély érvényességi ideje
9. §


(1) Az engedély a kiadás napjától a határozatban megjelölt és az engedélyen jelzett időpontig érvényes.


(2)   A behajtási engedély napi, havi, éves, többnapos, több hónapos, építés esetén a jogerős használatba vételi engedély kiadásáig, de legfeljebb 3 évre szólhat.


(3) Az engedély érvényessége a kérelemben megjelölt időtartam, de maximális tartama a 4.§ (2) a)-d) pontjában szabályozott feltétel esetén egy év. 


(4) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi idő lejárta előtt érvénytelenné válik, ha 

  1. az engedély kiadásának a rendelet által meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű visszaszolgáltatásával – a tudomásszerzéstől számítva 5 napon belül értesíteni kell. 
  2. ha a közlekedési táblával jelzett behajtási korlátozás az érintett közterületen megváltozik. 


Az engedély használata
10. §


(1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra (várakozásra) használható fel, más járműre nem érvényes.

 
(2) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületre történő behajtásra jogosít fel. 


(3) Az engedélyről - bármilyen formában - készített másolat nem használható fel. 

(4) A várakozó gépjármű vezetője az engedélyt a jármű első szélvédőjén, kívülről jól látható és ellenőrizhető módon köteles elhelyezni. 


Eljárási szabályok és jogkövetkezmények

11. §


(1)   Az e rendeletben nem szabályozott eljárási kérdésekben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. 


(2)[1]


(3)[2]


(4)[3] Ha valakit, jelen rendeletben foglaltak megsértésén tetten érnek, az igazgatási bírságon felül, a behajtási engedély díját is köteles megfizetni.


Jogharmonizációs záradék
12. §


Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének megfelel. 



Záró rendelkezések
13. §


E rendelet a 2012. január 1-én lép hatályba. 

                         Krisztin N. László                                     Dr. Weller-Jakus Tamás
                             polgármester                                                        jegyző



Jelen rendelet Badacsonytomaj városában 2011. október 27. napján kihirdetésre került.



                        dr. Weller – Jakus Tamás
                                jegyző





A 42/2011. (X.27.) önkormányzati rendelet I. számú melléklete


A behajtási engedély díjtételei


3,5 tonna össztömeg felett megkezdett minden tonna után


A./


                                       3,51-7,5 t               7,51-12,5 t               12,50 t-                       

a.) Napi Ft/t                     2.000,-+áfa             2.000,- + áfa             2.000,-+ áfa

b.) Havi Ft/t                   10.000,-+áfa             8.000,-  +áfa             6.000,- +áfa

c.) Éves Ft/t                    25.000,-+áfa           21.000,-  +áfa          20.000,-  +áfa

d.) 12 alkalomra szóló 50.000.- Ft+Áfa         --------                    ------------

A hetes (több napos) engedély az a./pont szerinti, a féléves (több hónapos) engedély a b. pont szerinti díjtétel megfelelő szorzata.


B./


Építkezés esetén a jogerős használatba-vételi engedély kiadásáig, de legfeljebb 3 évre szóló behajtási engedély díja: 800 Ft/m2+áfa


(m2=A megépítendő épület építési engedélyében foglalt hasznos alapterület)




A 42/2011. (X.27.) önkormányzati rendelet I. számú függeléke a behajtási tilalommal érintett útszakaszokról

1)   Bercsényi u.
2)   Csigáskuti u.
3)   Ibos Ferec u.
4)   Kápolnavölgyi u.
5)   Kemping u.
6)   Kisfaludy Sándor u.
7)   Kiskörút
8)   Kisörshegyi u.
9)   Kodály Z. u.
10)   Kossuth Lajos u.
11)   Major u.
12)   Mandulás u.
13)   Nagykörút
14)   Öreghegyi u.
15)   Park u.
16)   Petőfi Sándor u.
17)   Római u. (önkormányzati kezelésű szakasza)
18)   Strand u.
19)   Szent Donát u.
20)   Szőlő u.
21)   Szőlőhegyi u.





[1] Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(IV.13.) önkormányzati rendelet 10.§-a.  Hatályos: 2012. május 20.

[2] Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(IV.13.) önkormányzati rendelet 6.§-a.  Hatályos: 2012. május 20.

[3] Módosította a 22/2012.(V.20.) önkormányzati rendelet 21.§ (3) bekezdése. Hatályos: 2012. május 21.