Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2012. (VI.20.) önkormányzati rendelete

a fizető és ingyenes parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről

Hatályos: 2015. 03. 11- 2019. 03. 30


Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő - testületének


30/2012. (VI.20.) önkormányzati


r e n d e l e t e


a fizető és ingyenes parkolók működéséről és

igénybevételük rendjéről


(Egységes szerkezetben a 10/2015.(III.10.) önkormányzati rendelettel)


Badacsonytomaj város önkormányzatának képviselő – testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 48. (5) bekezdésében, és az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a fizető és ingyenes parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §

Területi hatály


(1) A rendelet hatálya a település közigazgatási területén belül az önkormányzati tulajdonú közutakra, továbbá a közterületeken, illetve a közhasználatra átadott területeken fizető parkolóként kijelölt, az Önkormányzat gazdasági társasága által üzemeltetett várakozóhelyekre és területekre, továbbá az 1.§ (6) bekezdésében foglaltakra terjed ki.

(2) Fizető parkolók azok, amelyek az 1/1975. (II.5) KPM-BM együttes közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet 110. ábra szerinti „Várakozóhely” jelzőtáblával, vagy a 112/d ábra szerinti „várakozási övezet” (zóna) jelzőtáblával, és az alattuk elhelyezett a díjfizetési kötelezettségre és annak módjára utaló kiegészítő táblával jelöltek meg.

(3) [1]A fizető parkolók felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A fizető parkoló zónák területi kiterjesztése, vagy az övezeti besorolás megváltoztatása a Képviselő-testület hatásköre.

(5) Fizető parkoló szilárd burkolatú vagy salakkal, kőzúzalékkal terített, por- és sármentes, valamint füvesített területen jelölhető ki.

(6) Rendezvények alkalmával – a rendezvényekhez kapcsolódóan – ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolóhelyek kijelölésére a Polgármester jogosult.


  1. §

Tárgyi hatálya


A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi közúti járműre, kivéve:


a) a megkülönböztető fény és hangjelző készülékkel ellátott gépjárműveket (mentők, tűzoltók, rendőrség, orvosi ügyeletet ellátó járművek),

b) figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató járművek,

c) a közműhiba elhárítását végző jármű, a hiba elhárításának időtartalmáig

d) kétkerekű motorkerékpárokat, a segéd-motorkerékpárokat és a kerékpárokat,

e) az Országos Orvosszakértő Intézet (OOSZJ) illetékes szakértői bizottságának szakvéleményével rendelkező súlyosan fogyatékos állapotú személy által vezetett, illetőleg az őt szállító gépjárműveket, amennyiben a használat az arra jogosult személy érdekében történik és a jogosultságról a fizető parkolót üzemeltető részére e célra rendszeresített igazolással bizonyítást nyert,

f) a diplomáciai mentességet élvező személy ilyen hatósági jelzéssel ellátott gépjárműveit,

g) Városüzemeltető szolgáltató járművei

h) a parkolók díjmentes használatára jogosító igazolvány birtokosának gépjárműve.


  1. §

Személyi hatály


A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt fizető parkolót igénybe vevő gépjármű üzemben tartójára. Az üzemben tartó a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos vagy üzemben tartó, továbbá aki a járművet egyéb jogcímen használja.


  1. §

A fizető parkolóhelyek igénybevételének szabályai


(1) A fizető parkolóhelyeken várakozni az üzemeltetési idő alatt csak díjfizetés ellenében, a KRESZ és a jelen rendelet szabályai szerint lehet.

(2) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról, a parkolók bejáratára elhelyezett kiegészítő tábla ad tájékoztatást.

(3) A burkolati jellel jelölt várakozási övezetben a jármű vezetője köteles a járművet a kijelölt várakozóhelyen belül úgy elhelyezni, hogy a jármű csak egy kijelölt várakozóhelyet foglaljon el. Ellenkező esetben a burkolati jellel ellátott várakozási övezetben a várakozási díjat a jármű által elfoglalt parkolóhelyek után kell megfizetni.

(4) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell a külföldiek számára is jól érthető módon – lehetőség szerint rajzjellel (piktogramokkal) – közölni:

a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjfizetési kötelezettség időben hatályát,

c) a várakozási díj összegét járműfajtánkként,

d) a várakozási díj megfizetésének módját,

e) a pótdíj és a bírság összegét,

f) a „nem őrzött” parkolóra utalást,

g) az üzemeltető nevét, az ügyfélszolgálat

címét és telefonszámát

h) további parkoló automaták elhelyezkedéséről.

(5) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(6) Az üzemeltetési időn kívül a fizető parkolóban nem kell várakozási díjat fizetni.


  1. §

A fizető parkolók üzemeltetése


(1) Az Önkormányzat tulajdonát képező fizető parkolókkal kapcsolatos üzemeltetői feladatokat az önkormányzat gazdasági társasága látja el. Egyes részfeladatok ellátására (pl.: adatkezelés) jogosult megbízottat a feladatellátásba bevonni.

(2) Parkolónkként minden megkezdett ötven várakozási helyből ki kell jelölni legalább egy férőhelyet a mozgássérültek részére.

  1. §

Általános üzemeltetési idők

(1) [2]A fizető parkolók üzemeltetési ideje: évente április 25-től – szeptember 30-ig, minden nap. A napi üzemórákat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az általános üzemeltetési időtől indokolt esetben az üzemeltető eltérhet.

(3) Az üzemeltetési idők megváltozásáról a lakosságot a helyben szokásos módon előzetesen, de a helyszínen is tájékoztatni kell.

  1. §

A várakozási parkolási díjak


(1) A parkolásért fizetendő várakozási díjak, bérletjegyek és kizárólagos használatért fizetendő díjak (együttesen a továbbiakban: parkolási díjak), valamint a jogosulatlan használatért fizetendő pótdíjak mértékét a Képviselő-testület állapítja meg.

(2) [3]A parkolási díjak, a pótdíj mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.


  1. §

A díjfizetés módja


(1) A várakozásra jogosító parkolójegyet a parkolóba történő beállást követően azonnal, a szándékolt várakozási időnek megfelelő időtartamra meg kell váltani. Utólagos fizetés csak pótdíj ellenében lehetséges.

(2) Parkolójegyet váltani a parkoló automatáknál készpénzért lehet, a jegyváltás történhet euró érmével is. Mobil telefonon díjat fizetni az eltelt várakozási időnek megfelelően a meghatározott telefonszámon a várakozás megkezdésekor bejelentkezéssel, befejezésekor kijelentkezéssel lehet.

(3) Üzemzavar esetén a legközelebbi üzemben lévő jegy automatánál, az ellenőrnél váltott, vagy a parkoló automatán feltüntetett helyeken megvásárolt nyugtával lehet igénybe venni az adott parkolót.

(4) [4]Fizető parkolóhelyeken a váltható legrövidebb idő 15 perc.

Leghosszabb váltható idő: a napi üzemeltetési idő, a rendelet 2. mellékletben lévő napijegy váltásával.

(5) Alapdíj és pótdíj fizetés megtagadása vagy a díjfizetés ellenőrzésének megakadályozása szabálysértési eljárást von maga után. Az üzemeltető feljelentése alapján a Jegyző közútkezelői és közterület rendjének biztosításával összefüggő feladatai jogkörében az 1999. évi LXXXIV. tv. 19.§ (1) e-b.) pontja alapján jár el.

(6) Az üzemeltető – a rendező szerv kérelmére – eseti jelleggel, egyedi elbírálás alapján a parkolókat érintő rendezvények időtartamára, kizárólag parkolási célra a Polgármester előzetes hozzájárulásával csoportos fizetésre is megállapodást köthet.


  1. §

A díj megfizetésének igazolása


(1) A várakozási díj megfizetését érvényes parkolójeggyel, vagy bérlettel kell igazolni.

(2) Az érvényes jegyet, vagy bérletet, illetve a díjmentességet igazoló engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy az érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson.

(3) A járműtulajdonos kérésére a parkolójegy ellenében, vagy készpénzfizetés esetén – az üzemeltető készpénzfizetési számlát állít ki, melyet a parkolás idejére parkolójegyként kell felhasználni.


10.§

Pótdíjak


(1) Pótdíjat kell fizetni:

a) utólagos fizetés esetén (érvényes jegy, vagy bérlet hiányában) a parkolóhely igénybevételéért,

b) ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá a pótdíjat kell fizetni

c) ha az érvényes jegy, bérlet, vagy a díjmentességet tanúsító igazolvány a gépkocsiban jól látható módon nincsen kihelyezve és azt ellenőrzéskor nem pótolta.

(2) A szabálytalanul parkoló gépkocsi szélvédőjén az ellenőr pótdíjfizetési felszólítást és fizetési csekket hagy.


(3) A parkolóhelyet jogellenesen díjfizetés nélkül használó a jelen rendelet 3.§-ában  meghatározott üzembentartó azonos helyen várakozó gépjárművére, üzemidőben csak egyszer kaphat fizetési felszólítást.


(4) A fizetési felszólításon a szabálytalanság tényét, helyét, időpontját, a gépkocsi rendszámát, valamint a pótdíj megfizetésére vonatkozó összes tudnivalót fel kell tüntetni.


(5) A pótdíjat 15 napon belül a mellékelt csekken, vagy az üzemeltető pénztárában - ügyfél fogadási idő alatt - készpénzben kell megfizetni.


(6) A 15 napon túli befizetés esetén a pótdíj összege az egy órai várakozási díj negyvenszerese lesz.


(7) [5]A pótdíj összegét a rendelet 2. melléklet tartalmazza.


(8) Amennyiben a parkolási díjat és a pótdíjat 30 munkanapon belül nem fizetik meg, az üzemeltető a nem fizetők adatait rendszeresen megküldi a megbízottnak, aki a parkolási díj és a pótdíj behajtása érdekében a törvényi előírásoknak megfelelően megkéri a szükséges adatokat.


(9) Az érvényes bérlet, vagy díjmentességet igazoló engedély utólagos, 48. órán, ill. kettő munkanapon belül történő bemutatása esetén pótdíj helyett bérletbemutatási díjat kell fizetni. A bérletbemutatási díj mértékét a 2. számú melléklet 6. pontja tartalmazza.


(10) Autókölcsönző cég esetében csak akkor kaphat a bérlő fizetési felszólítást, ha írásban nyilatkozik arról, hogy az adott időpontban ő vezette a gépjárművet. Ellenkező esetben a kölcsönző céget terheli a pótdíjfizetési kötelezettség.


11. §

Díjmentességek


A fizető parkolókban díjmentesen várakozhatnak:

a) a település közigazgatási területén működő háziorvosok (az Önkormányzat működési területre vonatkozó igazolás alapján) az üzemeltető által kiállított engedély birtokában. A működési területre vonatkozó igazolást a Jegyző adja ki.

b) a mozgássérült igazolvánnyal rendelkező járműtulajdonos, amennyiben a parkoló ellenőrnek a 2.§ d., pontja szerinti jogosultságot igazolja.

c.)  Rendezvényekre történő, vagy egyéb eseti kedvezményre, illetve mentességre jogosító engedélyt, a polgármester rendelkezésére az üzemeltető ad ki.

d) A c.) pontban felsorolt jogosultságokat igazoló dokumentumok előállítási és nyilvántartási költségeit üzemeltető a gazdasági tevékenysége keretében költségként jogosult elszámolni.


12. §

Bérletrendszer


(1) A várakozási díjat bérlet vásárlásával is lehet teljesíteni. Bérlet csak az 5,50 m-nél nem hosszabb gépjárműre valamint három –és négykerekű motorkerékpárra váltható.

(2) Badacsonytomaj közigazgatási területén lakóhellyel, vagy munkahellyel rendelkező természetes személyek, valamint a badacsonytomaji székhellyel (telephellyel vagy kirendeltséggel) rendelkező jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervek (továbbiakban: közületek) kedvezményes bérletjegy vásárlására jogosultak.

(3) A badacsonytomaji lakóhelyet, munkahelyet, székhelyet, telephelyet, hitelt érdemlő módon igazolni kell.

(4) A bérleten szerepelnie kell: a bérlet sorszámának, érvényességi idejének, és a bérletet váltó személy közvetlen hozzátartozójának tulajdonában, üzemeltetésében lévő jármű forgalmi rendszámának. Közeli hozzátartozónak a Ptk 685.§ b.) pontja szerinti személyek minősülnek.

(5) A bérletet másra átruházni nem lehet.

(6) A parkolási bérletet és engedélyeket az üzemeltető jogosult kiadni. Az engedélyek kiadásával kapcsolatos adminisztratív és nyilvántartási feladatokat az üzemeltető látja el.

(7) A bérlet kizárólagos használatra nem, csak az üres férőhely elfoglalására jogosít.

(8) [6]A bérletek árait a rendelet 2. melléklete tartalmazza.




13.§

Kizárólagos használat


(1) Azokra a férőhelyekre, amelyeknél a kizárólagos használatot biztosító elkorlátozás közlekedési szempontból és műszakilag is lehetséges, legkevesebb 1 évre kizárólagos használati jog is bérelhető.

(2) A kizárólagos használatú férőhelyeket abból a célból, hogy azokat más járművek ne foglalhassák el, a bérlő költségére kihelyezett – a városban egységes kialakítású – parkolás gátlóval el kell korlátozni.

(3) Az elkorlátozás lehetőségének elbírálása és a parkolás gátló kihelyezése az üzemeltető hatásköre és feladata.

(4) A kizárólagosan igénybevett parkolók száma nem haladhatja meg az adott parkolóban lévő férőhelyek 30%-át.

(5) [7]A kizárólagos használat díjait a rendelet 2. melléklete tartalmazza.


14.§

Ellenőrzés és szankcionálás


(1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető és a közterület felügyelő bármikor jogosult ellenőrizni.


15.§


Záró rendelkezések


(1) E rendelet 2012. június 23. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 9/2011. (III.31.) valamint a 10/2012.(III.23.) önkormányzati rendelet.




Krisztin N. László                                                          Dr. Weller Jakus Tamás

   polgármester                                                                                jegyző




Jelen rendelet Badacsonytomaj városában 2012. június 20. napján kihirdetésre került!


Dr. Weller-Jakus Tamás

                                                                                              jegyző









1. melléklet a 30/2012.(VI.20.) önkormányzati rendelethez[8]


  1. Fizető parkolók


a) Badacsony „Halászkert” vendéglő előtti ún. Felső parkoló.

Hrsz.: 1288, 1289/1, 1289/12, 1289/13, 1289/14, 1289/15 hrsz-ú ingatlanok, amelyeket délről a vízlevezető árok és a fasor, északról a Park utca középvonal, nyugatról a közpark, a Rizling sori üzletek, keletről a Halászkert étterem határol.

(70 db általános, ebből 2 mozgáskorlátozott és 2 db busz parkoló állás.)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:                       Halászkert parkoló


b) Park utcai parkoló/ABC környéke.

Az 1298/1 hrsz-ú ingatlan és az 1298/2 hrsz-ú ingatlan önkormányzat által bérelt területe.

(60 db általános, ebből 2 mozgáskorlátozott parkoló állás.)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:                       ABC parkoló


c) Alsó parkoló I.

A 2557/1 hrsz-ú ingatlan, kivéve a közútként funkcionáló (Mol NyRt mögötti) rész.

            (103 db általános, ebből 4 db mozgáskorlátozott és 3 db buszparkoló állás.)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen

a) a kikötő felől:            Móló I.

b) MOL kút felől:         Móló II.


d) Alsó parkoló II.

            A 2561/9 hrsz-ú terület kijelölt része (MOL kút alatt)

            (43 db általános, ebből 1 mozgáskorlátozott és 6 db busz parkoló állás).

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:                       MOL-kút parkoló


e) Egry sétány vasúti pálya felőli oldala.

Az 1300 hrsz-ú ingatlan Egry Múzeumtól a Tavasz utcáig terjedő rész.

            (45 db általános, ebből 2 db mozgáskorlátozott parkoló állás.)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:                       Egry sétány parkoló


f) Badacsony Strand parkoló

0319, 0315/2 hrsz-ú ingatlanok és a 0320 hrsz-ú ingatlan MÁV-tól bérelt területe.

(50 db általános, ebből 2 mozgáskorlátozott parkolóállás)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:                       Strandparkoló



  1. Ingyenes parkolók


a) Tájház udvar. A 116/5 hrsz-ú ingatlan.

b) Önkormányzati parkoló. A 107 hrsz-ú és a 106/2 hrsz-ú ingatlan kijelölt része.

c) Egészségház parkoló. A 2458 hrsz-ú ingatlan kijelölt része.

d) Badacsonytomaj strand-parkoló. 0315 hrsz-ú ingatlan kijelölt része.

e) József Attila úti parkrész parkolónak kijelölt része (Coop ABC előtt)

f) Badacsonytomaj 34/3 hrsz-ú parkoló (Csiki ABC előtt).





2. melléklet a 10/2015.(III.10.) önkormányzati rendelethez[9]


  1. Üzemidők:

a)     elő- és utószezonban: (04. 25. – 06.30-ig és 09.01. – 09.30-ig) minden nap 8-18 óráig minden díjzónában.

b)    főszezonban: (07.01. -08.31-ig) minden nap 8-21 óráig a rendelet 1. melléklet 1. a)-c) pontjaiban rögzített fizető parkolókban

  1. Alapdíjak óránként

A

Sorszám

B

Fizető parkoló megnevezése

C

Óradíj (Ft)

„A” díjosztály

D

Óradíj (Ft)

„B” díjosztály

E

Napidíj (Ft)

1.

Halászkert parkoló

(1. melléklet 1. pont a) alpont)

280,-

700,-

1.400,-

2.

ABC parkoló

(1. melléklet 1. pont b) alpont)

280,-

700,-

1.400,-


Móló I-II.

(1. melléklet 1. pont c) alpont)

280,-

700,-

1.400,-


MOL-kút parkoló

(1. melléklet 1. pont d) alpont)

280,-

700,-

1.400,-


Egry sétány parkoló

(1. melléklet 1. pont e) alpont)

280,-

700,-

1.400,-


Strandparkoló

(1. melléklet 1. pont f) alpont)

280,-


1.400,-


















  1. Pótdíjak (alapdíj megfizetése mellett)

a)     15 napon belüli megfizetés esetén:

                   "A" és „B” díjosztály (az 1988. évi I. törvény 15/C.§ (2) bekezdése értelmében) napi üzemidő + 2 óra parkolási díj

b)    15 napon túli megfizetés esetén:

„A” és „B” díjosztály (az 1988. évi I. törvény 15/C.§ (2) bekezdése értelmében): az óradíj 40-szerese

  1. Bérletek

Az árak bruttó árak, áfát-t tartalmazzák, a bérlet előállításának költségei nélkül.                

4.1. Helyi állandó lakosok és közületek részére

a)     Badacsonytomaj város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személyek részére idény bérlet: 3.500 Ft

b)    Badacsonytomaj város közigazgatási területén munkahellyel rendelkező természetes személyek részére

ba)     havi bérlet:        3.500 Ft

bb)    idény bérlet:      11.000 Ft

c)     Badacsonytomaji székhellyel rendelkező jogi személyek, és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervek részére

       ca)     havi bérlet:        11.000 Ft

cb)     idény bérlet:      33.000 Ft

4.2. Nem helyi lakosok és közületek részére

a)     heti bérlet:        4.000 Ft

b)    havi bérlet:     12.000 Ft

c)     idény bérlet:    36.000 Ft

  1. Kizárólagos használati jogok éves díjai:

a)     lakossági     60.000 Ft/idény

b)    közületi     130.000 Ft/idény


  1. Bérletbemutatási díj: 1.100 Ft/alkalom


A fenti árak az általános forgalmi adót tartalmazzák.

[1]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 1.§-a. Hatályos 2015.03.11.

[2]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 2.§-a. Hatályos 2015.03.11.

[3]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 3.§-a. Hatályos 2015.03.11.

[4]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 4.§-a. Hatályos 2015.03.11.

[5]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 5.§-a. Hatályos 2015.03.11.

[6]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 6.§-a. Hatályos 2015.03.11.

[7]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 7.§-a. Hatályos 2015.03.11.

[8]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 8.§-a. Hatályos 2015.03.11.

[9]

Módosította a 10/2015.(III.10.) ör. 9.§-a. Hatályos 2015.03.11.