Badacsonytomaj

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2011.(VI.30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 03. 30

Badacsonytomaj város Önkormányzata Képviselő - testületének

27/2011. (VI.30.) önkormányzati

r e n d e l e t e

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról


(Egységes szerkezetben a 42/2013.(XII.06.) önkormányzati rendeletettel)


Badacsonytomaj város Önkormányzatának Képviselőtestülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésének b.) pontja, 29. § (1)-(2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében (továbbiakban: Gyvt.) kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, illetve az önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja, hatálya, ellátási formák

  1. §

E rendelet célja, hogy a Badacsonytomaj város közigazgatási területén – a Gyvt-ben, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 133/1997. (VII.29.) Korm. rendeletben, a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(IX.10.) Korm. rendeletben foglaltakkal összhangban –megállapítja azokat az alapvető szabályokat, amelyek szerint az önkormányzat segítséget nyújt a gyermekek törvényben foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, illetve gondoskodik a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzéséről és megszüntetéséről, a hiányzó szülői gondoskodás pótlásáról, valamint a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatal felnőttek társadalmi beilleszkedéséről.

2. §

(1)     E rendeletet kell alkalmazni a Gyvt. 4.§ (1) – (4) bekezdésében meghatározott személyeken kívül a város területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyerekek esetében is, ha az intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.


(2) [1]

(3) A gyermekvédelmi támogatásokat nevelési-oktatási intézmény, a gyámhatóság és más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy, vagy a gyerekek érdekének védelmét ellátó társadalmi szervezet is kezdeményezheti.


(4) A gyermek, a szülő és más törvényes képviselő, a nevelőszülő adatainak, illetve a kapcsolattartásra jogosult közeli hozzátartozó azonosító adatainak a kezelésére, a Gyvt. 15.§. (1-4) bekezdésében foglaltakra tekintettel a képviselő-testület és a jegyző jogosult.

3. §[2]

A gyermekek védelmét az önkormányzat pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:

a) pénzbeli és természetbeli ellátások: rendszeres gyermekvédelmi segély,

b) személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:

ba)   gyermekjóléti szolgálat,

bb) gyermekek napközbeni ellátása érdekében, működtetett óvoda, általános iskolai napközi.


Rendszeres gyermekvédelmi segély

4.§


(1) Rendszeres gyermekvédelmi segély állapítható meg

a) a gyermekét(keit) egyedül nevelő szülőnek vagy

b) a családban tartósan beteg gyermekét nevelő szülőknek,

ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül  és - a Gyvt. 20. § (3) bekezdésében meghatározottak szerinti fiatal felnőttnek - (a továbbiakban együtt: gyermek), ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át és a családban történő nevelkedés nem áll a gyermek érdekével ellentétben.


(2) A rendszeres gyermekvédelmi segély havi összege gyermekenként az öregségi nyugdíj minimum mindenkori összegének 10%-a.


(3) A rendszeres gyermekvédelmi segély iránti kérelemhez csatolni kell a 149/1997.(IX.10.) Korm. rendelet 65.§. 1/a. pontjában meghatározott nyilatkozatot a megfelelő igazolásokkal együtt. Az egy főre jutó jövedelem számításánál a 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 65.§ (2) bekezdését kell figyelembe venni. Az adatok valódiságát szükség esetén a jegyző környezettanulmány elkészítésével ellenőrizheti.


(4) A jövedelem megállapításánál a kérelem benyújtását megelőző 6 hónap havi átlagát kell figyelembe venni a Gyvt. 19.§ (4) bekezdésében foglaltakkal együtt.


(5) A rendszeres gyermekvédelmi segély iránti kérelmet a szülő, vagy más személyes hozzátartozó a jegyzőnél kezdeményezheti.


(6) Ha az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összege változik, a változás időpontjától a támogatást az új összegnek megfelelően kell folyósítani.      


(7) A rendszeres gyermekvédelmi segély összege a kérelem benyújtásának hónapjában:


a) a támogatás teljes összege, ha a kérelmet a tárgyhónap 16-át megelőzően nyújtották be,

b) a támogatás összegének 50%-a, ha a kérelmet a tárgyhónap 15-ét követően nyújtották be,

c) a rendszeres gyermekvédelmi segélyre való jogosultság megszűnésének hónapjában a támogatás összegére az a.) pontban foglalt rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.


(8) A rendszeres gyermekvédelmi segély természetbeni ellátás formájában is nyújtható, első sorban a védelembe vett és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek számára.


(9) A rendszeres gyermekvédelmi segély természetben való nyújtásának módjáról a hatáskör gyakorlója a megállapító határozatban rendelkezik.


(10) A tárgyhóban esedékes rendszeres gyermekvédelmi segély összegét a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kell folyósítani.


(11) Rendszeres gyermekvédelmi segély elbírálásáról a képviselő-testület Humán Ügyek Bizottsága határoz. A megállapított rendszeres családi segélyt évente legalább egyszer felül kell vizsgálni.


Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

5. §[3]


6. §[4]


7.§

Óvodáztatási támogatás


(1) A jegyző megállapítja az óvodáztatási támogatást a Gyvt. 20/C.§, valamint a Gyvt. 160/A.§-ban meghatározottak alapján. Az óvodáztatási támogatás első alkalommal történő folyósítása – a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója közreműködésével – természetbeni ellátásként kerül felhasználásra, elsősorban a gyermek óvodáztatásával kapcsolatosan felmerült kiadások céljára fordítható.


(2) Formája: utcai ruha, utcai cipő, váltóruha, váltócipő, tisztasági csomag.


(3) A felhasznált összegről számlával kell elszámolni.


(4) Az óvodáztatási támogatás igényléséhez a 2.3. számú melléklet szerinti

kérelmet kel az igénylőnek benyújtani.


Eljárási szabályok

8. §


(1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítása iránti kérelmet szóban vagy írásban a Polgármesteri Hivatalnál terjesztheti elő a szülő vagy más törvényes képviselő. A szóban előterjesztett kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.


(2) [5]


(3) Fiatal felnőtt kérelme esetén a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény igazolását a tanulói, illetve hallgatói jogviszony fennállásáról.


(4)[6]


(5)[7]

9. §

Az e rendelet szerinti pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására vonatkozó hatáskört (ideértve az ellátás megszüntetését is) a képviselő – testület a Humán Ügyek Bizottságára ruházza át


10. §[8]


Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

11. §


(1) A személy gondoskodás igénybevétele – a (2) bekezdésben foglalt kivételével – önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselő kérelmére történik.


(2) A korlátozottan cselekvőképes személy és a törvényes képviselője között az ellátás igénybevételével kapcsolatban felmerült vitában – a tényállás tisztázása mellett – az Önkormányzat jegyzője dönt.


(3) Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:


a) gyermekjóléti szolgálat,

b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvoda, iskolai napközis foglalkozás.


Gyermekjóléti szolgálat

12. §


(1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Tapolcai Kistérségen belüli társulás útján foglalkoztatott családgondozóval biztosítja.


(2)    A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő, más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17. § (1) bekezdésében felsoroltak, valamint a jegyző, a gyámhivatal vagy bármely állampolgár - gyermek veszélyeztetettségére utaló - jelzése alapján végzi. A kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni közvetlenül a családgondozónál lehet.


(3) Az ellátás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.


(4) A gyermekjóléti szolgáltatás feladatait a Gyvt. 39. §-a, a gyermekjóléti szolgálat tevékenységét a Gyvt. 40. §-a szabályozza.


Óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás

13. §


Az óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás igénybevételére a közoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXIX. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.


Térítési díj

14. §.


(1) Az óvodai ellátás, illetve az iskolai napközis foglalkozás keretében biztosított ellátások közül az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.


(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetés intézményi térítési díj mértékét évente külön rendelet szabályozza.


(3) A képviselő - testület Humán Ügyek Bizottsága egyéni rászorultság alapján, az intézményvezető által megállapított személyi térítési díjat legfeljebb 50 %-kal csökkentheti, ha térítési díj fizetésére kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, és a teljes összegű személyi térítési díj megfizetése a család létfenntartását veszélyeztetné.


(4) A képviselőtestület a személyi térítési díj megfizetése alól mentesítheti a kötelezettet (elengedheti a díjat), amennyiben a gyermekek napközbeni ellátásának igénybevételére védelembe vételi eljárás során kötelezték a szülőt vagy más törvényes képviselőt, s a (3) bekezdésben foglalt feltételek fennállnak.


(5) A (3) bekezdésben foglalt esetben a jövedelem számításánál irányadó időszak a havonta mérhető jövedelmeknél 3 hónap, egyéb jövedelmeknél 1 év. Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a Gyvt. 19. § (4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.


Záró rendelkezések

15. §


(1) Jelen rendelet 4.§-a 2012. január 1. napjával lép életbe.


(2) E rendelet az (1) bekezdést kivéve 2011. július 15. napján lép hatályba. Rendelkezéseit - amennyiben az a kérelmező számára előnyösebb - a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.


(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt., továbbá a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükkor felhasználható bizonyítékokról szóló 133/1997. (VII. 29.) Korm. rendeletben és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(IX.10.) Korm. rendeletben foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.


(4) E rendelet hatályba lépése napján, Badacsonytomaj város Önkormányzata képviselő - testületének 3/2004.(II.05.) valamint az azt módosító 27/2004.(VIII.30.) rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatás helyi szabályairól hatályát veszíti.



Krisztin N. László               

   polgármester                                     

Dr. Weller-Jakus Tamás

jegyző



Jelen rendelet Badacsonytomaj városában 2011. június 30. napján kihirdetésre került.

                                                                                               


                                                                                   dr. Weller - Jakus Tamás jegyző



A 27 /2011.(VI.30.) önkormányzati rendelet I. számú melléklete



KÉRELEM

az óvodáztatási támogatásra való jogosultság megállapításához




Alulírott ............................................... szülői felügyelet gyakorlására jogosult szülő kérem rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeke(i)m óvodáztatási támogatását.



NYILATKOZAT

A) Személyi adatok


1. Az óvodáztatási támogatásra való jogosultság megállapítását kérő

Házastársa, élettársa


neve (születési név is)



neve (születési név is)



anyja neve:



anyja neve:



születési helye, ideje:



születési helye, ideje:



lakcíme:



lakcíme:




2. A gyermek(ek)


neve

(születési név is)

anyja neve

születési helye, ideje

lakcíme

oktatási intézmény neve és címe






















































B) Nyilatkozat az iskolai végzettségről (házastárs, élettárs)


(Ha mindkét szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, mindkét szülőnek külön-külön nyilatkoznia kell.)

(A megfelelő aláhúzandó!)

1. Kijelentem, hogy iskolai végzettségemről a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet 7. számú melléklete szerint már nyilatkoztam.


VAGY


2. Kijelentem, hogy gyermeke(i)m hároméves koráig legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán folytatott tanulmányaimat fejeztem be sikeresen.



C) Záradék



Nyilatkozom, hogy az óvodáztatási támogatás igénybevétele esetén gyermeke(i)m rendszeres óvodába járásáról gondoskodom.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a KÉRELEM-ben és a NYILATKOZAT-ban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Hozzájárulok a KÉRELEM-ben és a NYILATKOZAT-ban közölt adatoknak az óvodáztatási támogatás megállapítására irányuló eljárásban való kezeléséhez.



Badacsonytomaj, 20… ………………………..



................................................................................
az óvodáztatási támogatást igénylő aláírása



Alulírott tudomásul veszem, hogy a kérelem leadásának napján óvodáztatási támogatásra való jogosultság megállapítása iránti ügyben az eljárás megindult. Az ügyintézés határideje 30 nap.


Ügyintéző:                  Kondorné Török Rita

Telefonszám:              87/571-270/113 mellék


A kérelem a mai napon leadásra került:



Badacsonytomaj, …..…… év ……………… hó ….. nap




            ……………………………………                                 ……………………………………

                              ügyintéző                                                                        ügyfél







[1] Hatályon kívül helyezte a 42/2013.(XII.06.) ör. 8.§-a. Hatályos: 2014.01.01.

[2] Módosította a 42/2013.(XII.06.) ör. 9.§-a. Hatályos: 2014.01.01.

[3] Hatályon kívül helyezte a 42/2013.(XII.06.) ör. 10.§-a. Hatályos: 2014.01.01.

[4] Hatályon kívül helyezte a 42/2013.(XII.06.) ör. 10.§-a. Hatályos: 2014.01.01.

[5] Hatályon kívül helyezte a 42/2013.(XII.06.) ör. 11.§-a. Hatályos: 2014.01.01.

[6] Hatályon kívül helyezte a 42/2013.(XII.06.) ör. 11.§-a. Hatályos: 2014.01.01.

[7] Hatályon kívül helyezte a 42/2013.(XII.06.) ör. 11.§-a. Hatályos: 2014.01.01.

[8] Hatályon kívül helyezte a 42/2013.(XII.06.) ör. 12.§-a. Hatályos: 2014.01.01.