Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2019. 04. 01- 2021. 06. 09

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

(Egységes szerkezetben a 19/2015.(VI.26.), 20/2015.(VIII.27.), 23/2016.(IX.28.), 8/2017.(VI.02.), 10/2018.(V.30.), 9/2019.(III.29.) önkormányzati rendeletekkel)

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdése, 26. §,

32. § (1) bekezdés b) pontja, 32. § (3) bekezdése, 45. §, 48. § (4) bekezdése, 92. § (1) bekezdése,

115. § (3) bekezdése, 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Eljárási rendelkezések és hatásköri szabályok

1. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet mellékleteként meghatározott formanyomtatványokon kell benyújtani:

a. települési támogatás és rendkívüli települési támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványt az 1. melléklet tartalmazza,

b. köztemetés iránti formanyomtatványt a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó kérelmeket a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatalnál (8258 Badacsonytomaj, Fő utca 14., a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(3) A kérelmező – figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott jövedelemre és vagyonra – a kérelme benyújtásakor köteles saját maga, illetve családja és háztartása jövedelmi, vagyoni viszonyairól igazolást csatolni vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor jövedelmi, vagyoni viszonyairól büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti.

2. § (1) A települési támogatás, a rendkívüli települési támogatás és a köztemetés elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet annak következő ülésén tájékoztatja.

(3) Az étkeztetés, házi segítségnyújtás és családsegítés ellátás iránti kérelmeket a Tapolca és Környéke Önkormányzati Társulás Balaton-felvidéki Szociális és Gyermekjóléti Szolgálatához (8300 Tapolca, Nyárfa utca 2.) kell benyújtani, amelyek elbírálása az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

3. § (1) A települési és rendkívüli települési támogatás adható

  • a) eseti jelleggel vagy
  • b) meghatározott időszakra havi rendszerességgel.

(2) A települési és rendkívüli települési támogatás adható

  • a) természetben vagy
  • b) pénzbeli ellátás formájában.

(3) [1],[2] Az eseti jelleggel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás összege – az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás, valamint a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtandó települési támogatás és a gyermekszületéshez kapcsolódó költségek viseléséhez nyújtott támogatás kivételével – alkalmanként legalább az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 10%-a, legfeljebb az öregségi nyugdíj összegének 90%-át nem haladhatja meg.

(4) A meghatározott időszakra havi rendszerességgel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 11%-át.

(5) [3],[4]

(6) A pénzbeli települési és rendkívüli települési támogatás a polgármester döntését követő 5 napon belül, a havi rendszerességgel megállapított támogatás első alkalommal a polgármester döntését követő 5 napon belül, a további támogatás minden hónap 5. napjáig kerül kifizetésre átutalással.

4. § (1) A polgármester a települési és a rendkívüli települési támogatás felhasználását ellenőrzi, a támogatásban részesített személy a települési, illetve a rendkívüli települési támogatás folyósítását követő 15 napon belül köteles hitelesített számlamásolattal, igazolás benyújtásával és a támogatás felhasználására vonatkozó nyilatkozatával elszámolni.

(2) A polgármester települési és a rendkívüli települési támogatást megállapító határozatában meghatározza a támogatással való elszámolás feltételeit és módját. Amennyiben a támogatásban részesített személy az előírt számadási kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget, és a megállapító határozat alapján további támogatásra is jogosult lenne, a támogatás kifizetését fel kell függeszteni. Az elszámolás elmulasztása esetén kérelmező további települési támogatásra nem jogosult.

(3) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás (élelmiszer, tüzelő, szociális utalvány, tankönyv, iskolai kirándulás, táborozás költségeihez való hozzájárulás, intézményi térítési díj) formájában is biztosítható, különösen akkor, ha a kérelmező háztartásában védelembe vett gyermek él, valamint ha a család, illetve a kérelmező esetében, különösen a gyermekek körülményeinek, érdekeinek mérlegelését követően feltételezhető, hogy a természetben nyújtott támogatás a célravezetőbb. Ebben az esetben a támogatás közvetlenül a szolgáltató vagy intézmény felé kerül megfizetésre.

5. § A polgármester a Szoctv. 17. §-ában szabályozott esetben a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett települési támogatás összegének megtérítését – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át – a települési támogatást igénybe vevő kérelmére méltányosságból elengedheti vagy csökkentheti vagy a települési támogatás összegének megtérítésére maximum tizenkét havi részletfizetést biztosíthat.

II. FEJEZET Szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások

1. Települési támogatás

6. § Települési támogatás nyújtható:

  • a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres és eseti költségek viseléséhez,
  • b) gyógyszerköltségek enyhítésére, bárányhimlő és rota vírus elleni védőoltások költségének viseléséhez.[5]
  • c) gyermekszületéshez kapcsolódó költségek viseléséhez.

7. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, elsősorban a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez nyújtható.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) bekezdésben megjelölt díjakra fizetett kiadása meghaladja a háztartás nettó összjövedelmének a 30%-át.

(3) Lakhatással kapcsolatos települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a lakhatással kapcsolatos kiadásokat igazoló havi közüzemi számlákat.

8. § (1) [6],[7] Gyógyszerköltségeinek enyhítésére, orvosi alap- és járóbeteg-szakellátásban történő kezelésére, orvosi felülvizsgálatra, rehabilitációra, gyógykezeléssel kapcsolatos költségek enyhítésére települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 450%-át, egyedül élő esetén 500%-át és a havi gyógyszerköltségének, gyógykezelésének összege meghaladja a családban az egy főre jutó jövedelem 10%-át.

(2) Magas gyógyszerköltségre tekintettel kért települési támogatás nem állapítható meg annak, aki alanyi vagy normatív jogcímen közgyógyellátásra jogosult.

(3) [8] Az (1) bekezdésben foglalt kiadások enyhítésére tekintettel személyenként évente legfeljebb 4 alkalommal adható támogatás, melynek összege alkalmanként nem haladhatja meg az igazolt költségek 70%-át.

(4) [9] A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a havi gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza, a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről, az orvosi alap- és járóbeteg-szakellátásban történő kezelésre, orvosi felülvizsgálatra, rehabilitációra, gyógykezelésre vonatkozó költségeket alátámasztó igazolásokat.

(5) [10] Bárányhimlő és rota vírus elleni védőoltás költségeinek viseléséhez települési támogatásra jogosult az a badacsonytomaji állandó lakos szülő vagy szülők közül legalább az egyik, és a gyermekét egyedül nevelő szülő, akinek gyermeke a 7. életévét nem töltötte be és a gyermek állandó lakóhelye Badacsonytomaj, és akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500%-át.

(6) [11] Az (5) bekezdés szerinti támogatás visszafizetésére köteles, aki a jogosultság megállapítása ellenére a gyermek részére a védőoltás beadatását elmulasztja.

9. § (1) Gyermekszületéshez kapcsolódó költségek viseléséhez települési támogatásra jogosult az a badacsonytomaji állandó lakos szülő vagy szülők közül legalább az egyik és a gyermekét egyedül nevelő szülő, aki gyermeke születése előtt legalább egy évvel badacsonytomaji állandó lakóhellyel rendelkezett és a gyermek állandó lakóhelye is Badacsonytomaj és a gyermek születését követő két évig badacsonytomaji állandó lakóhellyel rendelkezik és akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át, egyedül élő esetén 500%-át.

(2) [12] A születési támogatás mértéke gyermekenként a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-a.

(3) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(4) A támogatás visszafizetésére köteles, aki a gyermek születését követő két éven belül badacsonytomaji állandó lakóhelyéről kijelentkezik. A támogatás visszafizetésére az ok felmerülésétől számított 15 napon belül és egy összegben köteles.

  • 2. Rendkívüli települési támogatás

10. § (1) [13] Rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, családot, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem - az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás kivételével - nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, egyedül élőnél a 250%-át.

(2) Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

  • a) megfelelő élelmezés hiánya,
  • b) a lakhatás elvesztésének veszélye,
  • c) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,
  • d) aktív korúak ellátásában részesülő személy,
  • e) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg,
  • f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,
  • g) a megfelelő ruházkodás hiánya,
  • h) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő,
  • i) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlásának nehézsége,
  • j) gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatása, illetve gyermek óvodakezdése,
  • k) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,
  • l) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,
  • m) hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek,
  • n) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása,
  • p) napi megélhetési gondok.

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek tekintendő különösen:

  • a) elemi kár,
  • b) baleset,
  • c) haláleset,
  • d) jövedelem igazolt elvesztése;
  • e) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,
  • f) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  • g) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot, így különösen

a. keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

b. terhes-gondozásról szóló igazolást,

c. elemi kár esetén helyreállítás költségeiről készített kimutatást számlákkal alátámasztva,

d. étkeztetést biztosító intézmény térítési díj kimutatását,

e. a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást,

f. munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát.

11. § (1) A fiatal felnőtt részére iskoláztatással összefüggő rendkívüli települési támogatás legfeljebb a jogosult 23. életévének betöltéséig és abban az esetben állapítható meg, ha közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.

(2) [14]

12. § (1) [15] Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni a haláleset időpontjában Badacsonytomaji állandó lakóhellyel rendelkező elhunyt haláleset időpontjában Badacsonytomaji állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozóját vagy a temetésről gondoskodó haláleset időpontjában Badacsonytomaji állandó lakóhellyel rendelkező más személyt, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozót, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti, ha a személy, család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át, egyedül élőnél az 500%-át.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

a. jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat,

b. az eltemettető nevére szóló temetési számlák hitelesített másolati példányát,

c. amennyiben a haláleset nem Badacsonytomajban történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 300.000 Ft.

(4) [16] Az (1) bekezdésben szabályozottak szerint megállapított települési támogatás összege a (3) bekezdésben meghatározott összeg 20%-a.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül lehet benyújtani.

13. § A polgármester hivatalból, valamint a nevelési oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, védőnő, természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére a rendeletben foglaltak figyelembe vételével állapíthat meg rendkívüli települési támogatást.

3. Köztemetés

14. § (1) A polgármester a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelmére – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, egyedül élő esetében 150%-át – maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.

(2) Az első részlet visszafizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónap 15. napja.

(3) Az eltemettetésre köteles személyt kérelmére, létfenntartást veszélyeztető élethelyzete esetén a polgármester a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti.

(4) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

III. FEJEZET Szociális szolgáltatások

15. § Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat a Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás Balaton-felvidéki Szociális és Gyermekjóléti Szolgálata útján biztosítja:

  • a) étkeztetés,
  • b) házi segítségnyújtás,
  • c) családsegítés.

16. § Az önkormányzat szociális szolgáltatásként biztosítja a jelen rendelet 10. § (1) bekezdésében, 143. § (1) bekezdésében előírt feltételek alapján jogosult személy és a Ptk. 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozója részére a szociálisan rászoruló érdekében az önkormányzati tulajdonú PEUGEOT EXPERT típusú KKU 946 forgalmi rendszámú gépjármű használatát orvosi alap- és járóbeteg-szakellátásban történő kezelés, orvosi felülvizsgálat, rehabilitáció, gyógyszerbeszerzés, élelmiszer és egyéb használati, a napi életvitelhez szükséges eszközbeszerzés céljából történő bevásárlás céljából. Az eljárás rendjéről és a gépjármű igénybevételéről, használatáról a polgármester és jegyző mindenkor hatályos együttes utasítása alapján kerül sor.

  • 4. Étkeztetés

17. § Az ellátással kapcsolatos eljárási kérdéseket és a szolgáltatás igénybevételéért fizetendő térítési díjakat Ábrahámhegy Község Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete szabályozza.

  • 5. Házi segítségnyújtás

18. § (1) A házi segítségnyújtás feladatainak ellátása során a Szt. 63. §-a és az 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 25. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) Az ellátással kapcsolatos eljárási kérdéseket és a szolgáltatás igénybevételéért fizetendő térítési díjakat Ábrahámhegy Község Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete szabályozza.

  • 6. Családsegítés

19. § A családsegítés során a Szt. 64. § (2)-(5) bekezdésben meghatározottak szerint kell eljárni.

IV. FEJEZET Szociálpolitikai Kerekasztal

20. § Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

a. Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális Bizottság tagjai,

b. polgármester,

c. jegyző,

d. védőnő,

e. Hivatal szociális ügyintézője,

f. háziorvosok.

VII. FEJEZET Záró rendelkezések

21. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 25/2013.(V.17.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

KÉRELEM TELEPÜLÉSI ÉS RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

1. A kérelmező neve: ……………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: …………………………………………………………………………………...

Anyja neve: ………………………………………………...…………………………………………...

Családi állapota: …………………………………………………...……………………………………

Lakcíme: ………………………………………………………………………………………………..

Tartózkodási helye: ………………………………………………...…………………………………….

TAJ száma: ……………………………………………………...……………………………………….

Bankszámlaszám: ……………………………………………………………………………………….

Telefon elérhetősége (kitöltése önkéntes): ………………………………………………………………

2. A kérelmezővel közös háztartásban élők felsorolása:

Név: Születési hely, idő TAJ rokoni kapcsolat

………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………

3. A kérelmező a házban, lakásban milyen minőségben lakik: ……………………………………………

4. A háztartás havi rezsije:

Víz- és csatornadíj:……………………………. Gáz:……………………………………….....

Villany:……………………………………….. Telefon:………………………………………

Fűtés költsége:………………………………... Kölcsöntörlesztés:…………………………..

Gyógyszer:……………………………………. Egyéb:………………………………………

5. Van-e a családban krónikus betegségben szenvedő: igen - nem

Ha igen: neve: ……………………………………………………………………………………………

Mióta beteg, betegség megnevezése: ……………………………………………………………………..

6. Szenvedélybeteg van- e a családban? Igen - nem

- a szenvedélybeteg áll-e gyógykezelés alatt: igen - nem

7. A kérelmező vagy családtagja

részesül-e aktív korúak ellátásában: : igen - nem

részesül-e közgyógyellátásban: igen - nem

részesül-e ápolási díjban: igen - nem

részesül-e rendszeres gyermekvédelmi támogatásban: igen - nem

8. Milyen címen kéri a támogatást (a megfelelő aláhúzandó):

  • a) megfelelő élelmezés hiánya,
  • b) a lakásfenntartás kiadásaihoz,
  • c) lakhatási kiadásokkal összefüggő felhalmozott hátralékok csökkentéséhez
  • d) közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,
  • e) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.
  • f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,
  • g) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,
  • h) a megfelelő ruházkodás hiánya,
  • i) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő;
  • j) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlása
  • k) gyógyszer, gyógyászati segédeszköz megvásárlása
  • l) gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatása, illetve gyermek óvodakezdése,
  • m) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,
  • n) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,
  • o) gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségnyújtás,
  • p) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása;
  • q) gyermek fogadásának előkészítése
  • r) elemi kár,
  • s) baleset,
  • t) haláleset,
  • u) jövedelem igazolt elvesztése;
  • v) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  • w) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,
  • x) gyermekszületés.

9. Részletes indoklás:

………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………………

………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………

Alulírott hozzájárulok, hogy adataimat (családtagjaim adatait) a kérelem elbírálása céljából kezeljék.

Dátum:

kérelmező aláírása nagykorú hozzátartozó aláírása

A kérelemhez mellékelni kell:

1. Jövedelemigazolásokat:

- havi rendszeres jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről

- nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagáról.

2. Az igénylés címéhez kapcsolódó igazolásokat:

JÖVEDELMI ADATOK:

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő személyek jövedelme

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

1. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem:

1. Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

1. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

1. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások( különösen: GYED,GYES,GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj,. árvaellátás

1. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzellátás

1. Föld bérbeadásából származó jövedelem:

1. Egyéb (különösen: kapott tartás, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések, stb)

1. Önkormányzat által folyósított rendszeres pénzellátás a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. tv. 4. §(1) bek.i) pontja

1. A család összes nettó jövedelme:

1. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)

A család összes nettó jövedelme:……………………………………………….Ft/ hó.

Egy főre jutó havi nettójövedelem( ügyintéző tölti ki):…………………………Ft/hó.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fentiekben közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv 10. § (7) bekezdése alapján az önkormányzat a megyei NAV útján ellenőrizheti.

Dátum:

kérelmező aláírása

  • a) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,
  • b) gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza, a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről,
  • c) lakhatással kapcsolatos kiadásokat igazoló havi közüzemi számlák, hátralék esetén a közüzemi szolgáltató, pénzintézeti tartozás esetén a pénzintézet által kiállított igazolást,
  • d) terhesgondozásról szóló igazolást,
  • e) elemi kár esetén helyreállítás költségeiről készített kimutatást számlákkal alátámasztva,
  • f) étkeztetést biztosító intézmény térítési díj kimutatását,
  • g) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást,
  • h) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát.

2. melléklet

Köztemetés iránti kérelem

Alulírott kérem Badacsonytomaj Város Önkormányzatát, hogy

néhai ………………………………………………………..…………………………. (név)

leánykori név: ……………………………………………………………………….…..

Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..

elhalálozás időpontjában fennálló utolsó lakóhelye: ……………………………………

………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..

elhalálozás ideje: ………………………………………………….

közköltségen történő eltemetéséről gondoskodjon.

Kijelentem, hogy temetésre kötelezett személy vagyok, de anyagi helyzetem miatta a temetés költségeit létfenntartásom veszélyeztetése nélkül vállalni nem tudom.

Kérem az elhunyt ……………………….. szertartás szerinti temetésének elrendelését.

A köztemetés helyéről, idejéről kérek /nem kérek értesítést. (megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmező neve:

Neve: ………………………………………………………..…………………………

leánykori név: ……………………………………………………………………….…..

Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..

lakóhelye: …………………………..............................................................................…………

………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy tudomásom szerint

- A temetést szerződésben vállalta …………………………………………...….. (név) ………………………………….……………………. (lakcím) szerinti lakos.

- A temetést szerződésben vállaló személy nincs.

- Az elhunyt végrendeletében az alábbi személyt nevezte meg: …..………………………

…………………………. (név) …………………………………………………… (lakcím), akinek a temetésről gondoskodni kell.

- Végrendelet nem készült, nem jelölt meg végrendeletben temetésre köteles személyt.

- Az elhunyttal elhalálozása előtt együtt élő házastársa ………………………………

………………………. (név), leánykori neve:………………………………………

Szül. helye, ideje: …………………………………………………………………..

állandó lakcíme: …………………………………………………………………….

Az elhunyt közeli hozzátartozója: házastárs, egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő és a testvér.

Név

Szül. idő

Anyja neve

Rokoni foka

Belföldi állandó lakcímre

Belföldi tartózkodási lakcíme





Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kijelentem, hogy az eljárás során az önkormányzattal együttműködöm.

……………………, 20…... …………………….. hó ……. nap

…………………………………

aláírás

Tájékoztatom, hogy az 1999. évi XLIII. Tv. 20. § (1) bekezdése alapján a temetésre kötelezett személy:

  • a) aki a temetést szerződésben vállalta;
  • b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  • c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  • d) az elhunyt közeli hozzátartozója (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja) a törvényes öröklés rendje szerint.

Tudomásul veszem, hogy az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat

- a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy

- az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

A kérelemhez mellékelni kell:

- a köztemetésre kötelezett – és családja - jövedelemigazolását