Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (II.1.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2016. 02. 02- 2020. 02. 25

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2016.(II.01.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről


Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  

1.§(1) Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – a továbbiakban: képviselő-testület) azon célból, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „Badacsonytomaj Város Díszpolgára” címet alapít.

(2) A „Badacsonytomaj Város Díszpolgára”cím a képviselő-testület által adományozható legmagasabb elismerő cím annak a polgárnak adományozható, aki egész életművével, vagy valamely kiemelkedő munkájával, teljesítményével a településen, illetve országosan, vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, amellyel hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása köztiszteletben áll.

(3)   A képviselő-testület az önkormányzati választási ciklusidőszakon belül egy díszpolgári címet adományoz.

(4)   A „Badacsonytomaj Város Díszpolgára” cím adományozható élő személynek, valamint posztumusz jelleggel.

(5)   A „Badacsonytomaj Város Díszpolgára” címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(6)   Az emlékplakett és a díszoklevél leírását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(7)   A díszoklevél tartalmazza:

  1. az adományozó megjelölését,
  2. a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét,
  3. az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását,
  4. az adományozás keltét,
  5. a polgármester és a jegyző aláírását,
  6. az önkormányzat címerét és pecsétjét.


2.§ (1)   Badacsonytomaj Város Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a Badacsonytomaj Város Díszpolgára címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2)    Badacsonytomaj Város Díszpolgára:

  1. tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
  2. az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,
  3. díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.


3.§(1) Pro Urbe Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, akik a város fejlesztésében, a társadalmi, egészségügyi, szociális, kulturális, közművelődési, oktatási-nevelési, közszolgálati, tehetséggondozás, művészeti alkotómunka, Badacsonyi Borvidék szőlészeti és borászati Kultúrája, szőlő- és borkultúra fennmaradása, hagyományainak megőrzése és a szőlészet-borászat továbbfejlesztése területén, sport, sportteljesítmény, turisztikai és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el, a város jó hírnevét az ország határain belül és azon túl öregbítették.

(2)   A képviselő-testület évente legfeljebb kettő Pro Urbe emlékérmet adományozhat.

(3)   A Pro Urbe Emlékérem kitüntetéssel külön erre a célra készített díszoklevél és díszdobozos emlékplakett jár. 


4.§ (1)   Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a város közösségi élete terén és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeznek, a város értékeit növelték. Azt tekintenénk célnak, hogy a kitüntetést olyan személyek és közösségek kapják meg, akik a hétköznapi életben, saját munkájukban, az emberekhez való viszonyukban példamutatóak.

(2)   A Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele a kitüntetett munkásságának általános elismerése mellett az odaítélésének évében kifejtett munkásságát ismeri el.

(3)   A Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele évente legfeljebb tíz személy, illetve közösség részére adományozható.

(4)   A Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele elismeréssel külön erre a célra készített díszoklevél jár.


5.§ (1)   A "Badacsonytomaj Város Díszpolgára" cím átadására a Városnap alkalmával rendezett városi ünnepnapon, a Pro Urbe Emlékérem átadására az augusztus 20-i állami ünnep alkalmával rendezett városi megemlékezésekkor, a Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele átadására az önkormányzat március 15-i állami ünnep alkalmával rendezett városi megemlékezésekkor kerül sor.

(2)   Az elismerések adományozására a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatalhoz javaslatot írásban, megfelelő indokolással ellátva tehetnek a képviselő-testület tagjai, önkormányzati intézmények vezetői, magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek.

(3)   Az elismerések adományozására javaslatot a képviselő-testület ülését megelőző Pénzügyi, Ügyrendi- és Szociális Bizottság ülésének napjáig tehetnek.

(4)   A posztumusz kitüntetés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


6.§ (1)   Az elismerésben részesített személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

(2)   A nyilvántartás tartalmazza:

  1. a kitüntetésben részesült személy nevét, lakcímét,
  2. az adományozás időpontját, az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát.


7.§ A kitüntetés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik. Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.


8.§ (1)   Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)   Hatályát veszti az elismerő címek és helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról, rendjéről szóló 2/2011. (II.10.) önkormányzati rendelet.

                  



Krisztin N. László sk.

polgármester

Wolf Viktória sk.

jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2016. február 1. napján.



Wolf Viktória sk.

jegyző






  1. melléklet a 4/2016.(II.01.) önkormányzati rendelethez



BADACSONYTOMAJ VÁROS DÍSZPOLGÁRA

Kitüntetés leírása


  1. Díszoklevél:

 A/4 álló formátum. Óarany színű stilizált levélornamentika keretben sötét óarany és szürkés mélykék szöveg. A felső keret alatt a település színes címere, az alsó keretben a bélyegző helye, fölötte a polgármester és a jegyző aláírásának helye.

Az oklevél mélykék anyaggal borított mappában kerül átadásra.


  1. Emlékplakett

12 cm átmérőjű, kör alakú bronz plakett.

Plasztikusan jelenik meg rajta a település címere. A címer fölött „Badacsonytomaj Város Díszpolgára”, alatta az adományozás évszáma felirat található.

A plakett mély-bordó anyaggal borított díszdobozban kerül átadásra.