Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2019. (X.31.) önkormányzati rendelete

a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatás feltételeiről, várakozóhelyek létesítésének és igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2019. 11. 01- 2020. 07. 13

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 12/A.§ (2)-(5) bekezdéseiben és 49.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§ E rendelet alkalmazásában:

a) BABU: YJD 252 és YJD 246 forgalmi rendszámú elektromos lassújármű

b) várakozóhely: a közterületnek olyan kijelölt része, amely a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművek utas felvételi céllal történő tartózkodására szolgál.

c) különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű: a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 2.§ 12. pont d) alpontja szerinti jármű.


2.§ Badacsonytomaj város közigazgatási területén különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatást a vonatkozó egyéb jogszabályokban előírt feltételeken túl e rendeletben foglaltak szerint lehet folytatni.


2. A különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatás folytatásának feltételei


3.§ Különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatást kizárólag a Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) által kiadott útvonalengedély és Badacsonytomaj Város Önkormányzatával (a továbbiakban: Önkormányzat) megkötött határozott idejű közterület-használati megállapodás birtokában lehet folytatni.


3. A várakozóhelyek létesítésére és igénybevételére vonatkozó szabályok

4.§ (1) Badacsonytomaj város közterületein várakozóhely létesítése, használata és üzemeltetése e rendelet szabályai szerint engedélyezhető és végezhető.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából közterület az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet, valamint a belterületi földrészlet, építmény közhasználatra, jármű- vagy gyalogosforgalom részére átadott része, ideértve az ingatlan-nyilvántartás szerint közforgalom elől el nem zárt magánutakat is.


5.§ (1) Várakozóhelyet kizárólag az Önkormányzat létesíthet.

(2) Az Önkormányzat által kijelölt várakozóhelyeket jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza, mely várakozóhelyeket kizárólag az engedélyes vehet igénybe.

(3) Vásárok, kiállítások, sportesemények, rendezvények alkalmával ideiglenes várakozóhely is létesíthető.

(4) Közterület-használatot is megvalósító várakozóhely létesítésére, használatára és üzemeltetésére a közterület tulajdonosától közterület-használati hozzájárulást kell kérni. A hozzájárulás határozott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható.

(5) A Badacsonytomaj Város Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a várakozóhely létesítésére, használatára és üzemeltetésére irányuló közterület-használati hozzájárulásról jelen rendelet előírásai alapján és a Badacsonytomaj Város Önkormányzata tulajdonában álló közterületek használatáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendeletben foglalt hatásköri és eljárási szabályok megfelelő alkalmazásával kell dönteni.

(6) A közterület-használati hozzájárulás feltételeit a tulajdonos Önkormányzat megállapodásban rögzíti.


6.§ (1) Badacsonytomaj város területén különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatás végzésére jogosító útvonalengedélyt a Képviselő-testület adja ki.

(2) E rendelet hatálya alá tartozó várakozóhelyeket a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozás (a továbbiakban: vállalkozás) csak útvonalengedély birtokában használhatja.

(3) A vállalkozás az útvonalengedély iránti kérelmet Badacsonytomaj Város Önkormányzatánál nyújthatja be.

(4) A kérelemnek az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

a) a vállalkozás neve,

b) egyéni vállalkozó esetén a születési helye, ideje, anyja neve, lakcíme, levelezési címe, vállalkozói igazolványának száma,

c) gazdasági társaságok esetén a vállalkozás székhelye, levelezési címe, cégjegyzékszáma, adószáma,

d) a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű forgalmi rendszáma, rendszámai,

e) a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű gyártmánya, típusa, színe,

f) az Önkormányzattal megkötött közterület-használati megállapodást.

(5) A kérelemhez mellékelni kell egyéni vállalkozó esetén a vállalkozói igazolványának, vagy az erről szóló igazolásnak, gazdasági társaság esetén a társaság 30 napnál nem régebbi cégkivonatának és a vezető tisztségviselő aláírási címpéldányának vagy aláírás-mintájának másolatát.

(6) Az Önkormányzat az útvonalengedély kiadása előtt jogosult az alábbi okiratokat megtekinteni:

a) vállalkozói igazolvány eredeti példányát vagy az erről szóló igazolás eredeti példányát,

b) a cégkivonat hiteles példányát,

c) az aláírási címpéldány vagy az aláírás-minta eredeti példányát,

d) a forgalmi engedélyt,

e) az illetékes közlekedési hatóság által kiállított okiratot.

(7) A Képviselő-testület – szükség esetén a jármű megszemlélését követően – az útvonalengedélyt csak abban az esetben adja ki, ha a vállalkozás és a jármű e rendelet feltételeinek megfelel.

(8) Az útvonalengedély az alábbi két részből áll:

a) a képviselő-testület által kiadott, várakozóhely-használati hozzájárulás megállapodás megkötését igazoló kártya (a továbbiakban: kártya),

b) az Önkormányzat által kiadott, sorszám szerint nyilvántartott öntapadós matrica (a továbbiakban: matrica).

(9) Az Önkormányzat által biztosított matricát a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű szélvédőjén, a belső visszapillantó tükör mögött kell elhelyezni. Az Önkormányzat által biztosított kártyát a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű vezetője ellenőrzés esetén köteles átadni.

(10) A Képviselő-testület a vállalkozás által rendelkezésére bocsátott adatok ellenőrzésére az útvonalengedély érvényességének ideje alatt is jogosult. E célból felkérheti a vállalkozást az (5) és (6) bekezdés szerinti okiratok felmutatására és elvégezheti a jármű szemléjét.


4. Különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű végzett jogellenes személyszállítási szolgáltatás jogkövetkezménye

7.§ (1) A kijelölt útvonal és a várakozóhely használatával kapcsolatos szabályok betartását a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok mellett a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal közterület-felügyelője is jogosult és köteles ellenőrizni. Az ellenőrzést az érintett szervek közösen is végezhetik.

(2) Aki e rendeletben foglalt a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatásra vonatkozó előírásokat megsérti, vagy a várakozóhelyet nem rendeltetésszerűen használja – ideértve különösen a szándékos vagy súlyosan gondatlan szennyezést, rongálást –, attól a Képviselő-testület az útvonalengedélyt  visszavonja.

(3) Az útvonalengedély visszavonásáról szóló határozat kézhezvételét követő 3 napon belül a vállalkozás a részére átadott kártyát köteles az Önkormányzat titkárságán leadni, és a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járműről a matricát eltávolítani.

(4) A helyszíni bírság megfizetése, a közigazgatási hatósági eljárás kezdeményezése nem mentesít az Önkormányzatnak a várakozóhely helyreállításával kapcsolatban felmerült költségei megfizetésének kötelezettsége alól.

(5) Aki e rendeletben foglalt a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatásra vonatkozó előírásokat megsérti, vagy a várakozóhelyet nem rendeltetésszerűen használja – ide értve különösen azt, aki érvényes útvonalengedély nélkül, a kijelölt útvonaltól eltérő útvonalon, a várakozó helyek igénybevétele nélkül – végzi a személyszállítási szolgáltatást, az közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást tanúsít.


5. Záró és átmeneti rendelkezések


8.§  Ez a rendelet 2019. november 1. napján lép hatályba.


Krisztin N. László sk.

polgármester

Wolf Viktória sk.

jegyző

                        

Jelen rendelet kihirdetésre került 2019. október 31. napján.


Wolf Viktória sk.

jegyző



  1. melléklet a 22/2019.(X.31.) önkormányzati rendelethez


  1. BABU részére kijelölt és általa igénybe vehető várakozóhelyek:
    1. 1. Badacsonytomaj, Kert utca Tatay Sándor Általános Iskola
    2. 2. Badacsonytomaj, Körforgalom
    3. 3. Badacsonyörs, Csigáskúti utca bejárat
    4. 4. Badacsonyörs, Vánkos Panzió
    5. 5. Badacsonyörs, Kemping utca bejárat
    6. 6. Badacsonyörs, Kápolnavölgyi utca bejárat
    7. 7. Badacsonyörs játszótér
    8. 8. Badacsonytomaj, Béke utca
    9. 9. Badacsonytomaj, József Attila utca ABC
    10. 10. Badacsonytomaj, József Attila utca vége
    11. 11. Badacsonytomaj, Borostyán utca 
    12. 12. Badacsonytomaj, Sport utca
    13. 13. Badacsonytomaj, Tűzoltóság
    14. 14. Badacsonytomaj, Fő utca 14.
    15. 15. Badacsonytomaj, Vasútállomás
    16. 16. Badacsonytomaj, Bányász strand
    17. 17. Badacsony, Egry József Emlékmúzeum
    18. 18. Badacsony, Bacchus Vendéglő
    19. 19. Badacsony, Neptun Panzió
    20. 20. Badacsony, Kisfaludy utca bejárat
    21. 21. Badacsony, Gróf-domb
    22. 22. Badacsony, Óbester Panzió
    23. 23. Badacsony, Muskotály utca
    24. 24. Badacsony, Tourinform Iroda
    25. 25. Badacsony, 71. számú főút Badacsony Strand túloldalán
    26. 26. Badacsony, Badacsony Kemping

Mellékletek