Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 32/2017.(XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 29- 2019. 11. 29

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8. ) Kormányrendelet 43/A.§ (6) bekezdés és a 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró

Veszprém Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítész, NMHH Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Soproni Igazgatóság, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatala, Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály, Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság véleményének kikérésével

a következőket rendeli el:


1.§        Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 32/2017.(XII.21.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 4.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

            „(1)  A helyi egyedi védelem elrendelése, védelem megszüntetésével kapcsolatos döntés előkészítéséről az önkormányzati főépítész gondoskodik.”


2.§        A R. 4.§ (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) a döntést előkészítő önkormányzati főépítész szakmai véleményét,”


3.§        A R. 5.§ (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) az illetékes ingatlanügyi hatóságot,”


4.§        A R. 11.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A nyilvántartás vezetéséről a jegyző az önkormányzati főépítész közreműködésével gondoskodik.”


5.§        A R. 22.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22.§ (1) A településképi szempontból meghatározó területeken üzemelő föld feletti villamosenergia hálózat rekonstrukciója, figyelembe véve az egyes földfeletti bekötésű ingatlanok átkötési igényét is a hálózatépítés csak földalatti elhelyezéssel kivitelezhető.

(2) A településképi szempontból meghatározó területeken, ahol a villamosenergia ellátás hálózatai és az elektronikus hírközlési hálózatok is föld feletti vezetésűek

a) villamosenergia hálózati rekonstrukció,

            b) közvilágítási hálózati rekonstrukció

során a vezetékeket a meglévő oszlopsorra, vagy közös tartóoszlopra kell fektetni. Közös oszlopsorra való telepítés bármilyen akadályoztatása esetén az építendő hálózat csak földalatti elhelyezéssel kivitelezhető.

(3) Új villamosenergia ingatlan-bekötést a településképi szempontból meghatározó területeken villamosenergia ellátást igénylő telkeinél is földalatti csatlakozással kell kiépíteni akkor is, ha a közhálózat oszlopsoron halad.”

 

6.§        A R. 24.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

24.§ (1) Új antenna telepítésénél 500 m-es körzetben már meglévő antenna előfordulása esetén az antennát azzal közös tartószerkezetre lehet csak elhelyezni.”


7.§        A R. 25.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25.§ A reklámokra, reklámhordozókra vonatkozó előírásokat a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV törvény és a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017.(IV.28.) Kormányrendelet tartalmazza.”


8.§        A R. 27.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

            „(3) A szakmai konzultáció a település polgármesterének feladata, szükség esetén önkormányzati főépítész és a helyi építészeti-műszaki tervtanács bevonásával. Az elkészített emlékeztető csak azt követően adható ki a kérelmező részére, ha azt előzetesen a polgármester jóváhagyta.”


9.§        A R. 28.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„28.§ Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni Badacsonytomajon a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. 8.§ (1) bekezdésében meghatározott építési tevékenységek tekintetében.”


10.§      A R. 31.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

            „(5) A polgármester a tényállás tisztázása során köteles beszerezni az önkormányzati főépítész szakmai állásfoglalását.”


11.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)        Hatályát veszti a

a) R. 3.§ (3) d) pontja,

b) R. 5.§ (1) c) pontja,

c) R. 18.§ (1)-(9) bekezdései,

d) R. 19.§ (1)-(4) bekezdései,

e) R. 20.§ (1)-(3) bekezdései,

f) R. 24.§ (2) bekezdése,

g) R. 30.§-a




Krisztin N. László sk.

polgármester

Wolf Viktória sk.

jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet 2019. november 28. napján kihirdetésre került.




Wolf Viktória sk.

jegyző



Mellékletek