Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

a fizető és ingyenes parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről

Hatályos: 2019. 04. 01- 2020. 02. 27

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 16/A.§ bekezdésben kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ (1)   A rendelet hatálya Badacsonytomajon az önkormányzati tulajdonú és kezelésű utakra, a közterületre, és a közhasználatra átadott területeken fizető parkolóként kijelölt, a Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Közhasznú Kft. által üzemeltetett várakozóhelyekre és területekre, továbbá az (5) bekezdésében foglaltakra terjed ki.

(2) A fizető parkolók felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A fizető parkoló zónák területi kiterjesztése, vagy az övezeti besorolás megváltoztatása a képviselő-testület hatásköre.

(4) Fizető parkoló szilárd burkolatú vagy salakkal, kőzúzalékkal terített, por- és sármentes, valamint füvesített területen jelölhető ki.

(5) Rendezvények alkalmával – a rendezvényekhez kapcsolódóan – ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolóhelyek kijelölésére a polgármester jogosult.

2. § (1)  A rendelet hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt fizető parkolót igénybe vevő valamennyi közúti jármű tulajdonosára és üzemben tartójára, kivéve:

a) a megkülönböztetett kék jelzéssel ellátott járművek (mentők, tűzoltók, rendőrségi, orvosi ügyeletet ellátó járművek), továbbá az intézkedő rendőr járművére,

b) a figyelmeztető jelzést jogosan használó kommunális szolgáltató és a közműhiba-elhárítást végző járművekre,

c) rendkívüli közműhiba elhárítása céljából, a hiba elhárításának időtartamáig a hiba kijavításához kiérkező szerviz autóra és az azt kiszolgáló járművekre,

d) a segédmotor-kerékpárokra és a kerékpárokra,

e) Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Közhasznú Kft. járműveire,

f) a parkolók díjmentes használatára jogosító igazolvány birtokosának járművére,

g) mozgáskorlátozottak által vezetett, illetve az őket szállító járművekre a 218/2003.(XII.11) Kormányrendelet alapján kiadott, érvényes parkolási igazolvány jogos és szabályos használata esetén.

(2) A várakozási díj és a pótdíj megfizetéséért a jármű üzembentartója felel.

(3) Üzembentartó e rendelet alkalmazásában a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos vagy üzembentartó.

3. § (1)  A parkolókat Badacsonytomaj Város Önkormányzata tulajdonában lévő Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Közhasznú Kft. 8258 Badacsonytomaj, Fő utca 14. (a továbbiakban: üzemeltető) parkoló automaták útján üzemelteti.

(2)   Parkolónként minden megkezdett ötven várakozási helyből ki kell jelölni legalább egy férőhelyet a mozgássérültek részére.

4.§ (1)   A fizető parkolóhelyeken várakozni az üzemeltetési idő alatt csak díjfizetés ellenében, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II5.) KPM-BM együttes rendelet és jelen rendelet szabályai szerint lehet.

(2)   A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról, a parkolók bejáratára elhelyezett kiegészítő tábla ad tájékoztatást.

(3)   A burkolati jellel jelölt várakozási övezetben a jármű vezetője köteles a járművet a kijelölt várakozóhelyen belül úgy elhelyezni, hogy a jármű csak egy kijelölt várakozóhelyet foglaljon el. Ellenkező esetben a burkolati jellel ellátott várakozási övezetben a várakozási díjat a jármű által elfoglalt parkolóhelyek után kell megfizetni.

(4) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell a külföldiek számára is jól érthető módon – lehetőség szerint rajzjellel (piktogramokkal) – közölni:

a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjfizetési kötelezettség időbeni hatályát,

c) a várakozási díj összegét járműfajtánkként,

d) a várakozási díj megfizetésének módját,

e) a pótdíj és a bírság összegét,

f) a „nem őrzött” parkolóra utalást,

g) az üzemeltető nevét, az ügyfélszolgálat elérhetőségeit,

h) tájékoztatást további parkoló automaták elhelyezkedéséről.

(5) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(6) Az üzemeltetési időn kívül a fizető parkolóban nem kell várakozási díjat fizetni.

5.§ (1)   A fizető parkolók üzemeltetési ideje: évente április 25-től szeptember 30-ig, minden nap. A napi üzemórákat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az általános üzemeltetési időtől indokolt esetben az üzemeltető eltérhet.

(3) Az üzemeltetési idők megváltozásáról az üzemeltető a helyben szokásos módon előzetesen, de a helyszínen is tájékoztatni köteles.

6.§ (1)   A parkolásért fizetendő várakozási díjak, bérletjegyek és kizárólagos használatért fizetendő díjak (együttesen a továbbiakban: parkolási díjak), valamint a jogosulatlan használatért fizetendő pótdíjak mértékét a képviselő-testület állapítja meg.

(2) A parkolási díjak és a pótdíj mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

7.§ (1)   A várakozásra jogosító parkolójegyet a parkolóba történő beállást követően azonnal, a szándékolt várakozási időnek megfelelő időtartamra meg kell váltani. Utólagos fizetés csak pótdíj ellenében lehetséges.

(2) Parkolójegyet váltani a parkoló automatáknál készpénzért lehet, a jegyváltás történhet euró érmével is. Mobil telefonon díjat fizetni az eltelt várakozási időnek megfelelően a meghatározott telefonszámon a várakozás megkezdésekor bejelentkezéssel, befejezésekor kijelentkezéssel lehet.

(3) Üzemzavar esetén a legközelebbi üzemben lévő jegyautomatánál, az ellenőrnél váltott, vagy a parkoló automatán feltüntetett helyeken megvásárolt nyugtával lehet igénybe venni az adott parkolót.

(4) Fizető parkolóhelyeken a váltható legrövidebb idő 15 perc. Leghosszabb váltható idő: a napi üzemeltetési idő, a rendelet 2. mellékletben lévő napijegy váltásával.

(5) A parkolási időtartam meghosszabbítása érdekében új parkolójegy váltásáról, és a jegy szabályszerű kihelyezéséről az előzőleg már megváltott parkolójegy lejártát megelőzően úgy kell gondoskodni, hogy a megváltott parkolójegyeken feltüntetett időtartamok a parkolás céljára igénybe vett teljes időtartamot folyamatosan, megszakítás nélkül lefedjék.

(6) A parkolóhelyet használó nem tarthat igényt az üzemeltetővel szemben az általa megfizetett, de igénybe nem vett parkolási idővel arányos parkolási díjra.

(7) Az üzemeltető – a rendező szerv kérelmére – eseti jelleggel, egyedi elbírálás alapján a parkolókat érintő rendezvények időtartamára, kizárólag parkolási célra a polgármester előzetes hozzájárulásával csoportos fizetésre is megállapodást köthet.

8.§ (1)   A várakozási díj megfizetését érvényes parkolójeggyel, vagy bérlettel kell igazolni.

(2) Az érvényes jegyet, vagy bérletet, illetve a díjmentességet igazoló engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy az érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson.

(3) A járműtulajdonos kérésére a parkolójegy ellenében, vagy készpénzfizetés esetén az üzemeltető készpénzfizetési számlát állít ki, melyet a parkolás idejére parkolójegyként kell felhasználni.

9.§ (1)   Pótdíjat kell fizetni:

a) utólagos fizetés esetén (érvényes jegy, vagy bérlet hiányában) a parkolóhely igénybevételéért,

b) ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá a pótdíjat kell fizetni

c) ha az érvényes jegy, bérlet, vagy a díjmentességet tanúsító igazolvány a gépkocsiban jól látható módon nincsen kihelyezve és azt ellenőrzéskor nem pótolta.

(2) A szabálytalanul parkoló gépkocsi szélvédőjén az ellenőr pótdíjfizetési felszólítást és fizetési csekket hagy.

(3) A parkolóhelyet jogellenesen díjfizetés nélkül használó azonos helyen várakozó gépjárművére, üzemidőben csak egyszer kaphat fizetési felszólítást.

(4) A fizetési felszólításon a szabálytalanság tényét, helyét, időpontját, a gépjármű rendszámát, valamint a pótdíj megfizetésére vonatkozó összes tudnivalót fel kell tüntetni.

(5) A pótdíjat 15 napon belül a mellékelt csekken, vagy az üzemeltető pénztárában – ügyfél fogadási időben – készpénzben kell megfizetni.

(6) A 15 napon túli befizetés esetén a pótdíj összege az egy órai várakozási díj negyvenszerese lesz.

(7) A pótdíj összegét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(8) Amennyiben a parkolási díjat és a pótdíjat 30 munkanapon belül nem fizetik meg, az üzemeltető a parkolási díj és a pótdíj behajtása érdekében a jogszabályi előírásoknak megfelelően jár el.

(9) Az érvényes bérlet, vagy díjmentességet igazoló engedély utólagos, 48. órán, ill. kettő munkanapon belül történő bemutatása esetén pótdíj helyett bérletbemutatási díjat kell fizetni. A bérletbemutatási díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(10) Autókölcsönző cég esetében csak akkor kaphat a bérlő fizetési felszólítást, ha írásban nyilatkozik arról, hogy az adott időpontban ő vezette a gépjárművet. Ellenkező esetben a kölcsönző céget terheli a pótdíjfizetési kötelezettség.

10.§      A fizető parkolókban díjmentesen várakozhatnak:

a) a település közigazgatási területén működő háziorvosok (az önkormányzat működési területre vonatkozó igazolása alapján) az üzemeltető által kiállított engedély birtokában. A működési területre vonatkozó igazolást a jegyző adja ki.

b) rendezvényekre történő, vagy egyéb eseti kedvezményre, illetve mentességre jogosító engedélyt, a polgármester rendelkezésére az üzemeltető ad ki.

c) A b) pontban felsorolt jogosultságokat igazoló dokumentumok előállítási és nyilvántartási költségeit üzemeltető a gazdasági tevékenysége keretében költségként jogosult elszámolni.

11.§ (1) A várakozási díjat bérlet vásárlásával is lehet teljesíteni. Bérlet csak az 5,50 m-nél nem hosszabb gépjárműre valamint három- és négykerekű motorkerékpárra váltható.

(2)   A Badacsonytomajon bejelentett lakóhellyel rendelkező vagy badacsonytomaji munkahellyel rendelkező természetes személyek, valamint a badacsonytomaji székhellyel (telephellyel vagy kirendeltséggel) rendelkező jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervek (továbbiakban: közületek) kedvezményes bérletjegy vásárlására jogosultak.

(3)   A (2) bekezdés szerinti jogosultságot hitelt érdemlő módon igazolni kell az üzemeltető felé.

(4)   A bérleten szerepelnie kell a bérlet sorszámának, érvényességi idejének és a bérletet váltó személy közeli hozzátartozójának tulajdonában, üzemeltetésében lévő jármű forgalmi rendszámának. Közeli hozzátartozónak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1.§-a szerinti személyek minősülnek.

(5)   A bérletet másra átruházni nem lehet.

(6)   A bérletet és engedélyeket az üzemeltető jogosult kiadni. Az engedélyek kiadásával kapcsolatos adminisztratív és nyilvántartási feladatokat az üzemeltető látja el.

(7)   A bérlet kizárólagos használatra nem, csak az üres férőhely elfoglalására jogosít.

(8)   A bérletek árait a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

12.§ (1) Azokra a férőhelyekre, amelyeknél a kizárólagos használatot biztosító elkorlátozás közlekedési szempontból és műszakilag is lehetséges, legkevesebb 1 évre kizárólagos használati jog is bérelhető.

(2)   A kizárólagos használatú férőhelyeket abból a célból, hogy azokat más járművek ne foglalhassák el, a bérlő költségére kihelyezett – a városban egységes kialakítású – parkolás gátlóval el kell korlátozni.

(3)   Az elkorlátozás lehetőségének elbírálása és a parkolás gátló kihelyezése az üzemeltető hatásköre és feladata.

(4) A kizárólagosan igénybe vett parkolók száma nem haladhatja meg az adott parkolóban lévő férőhelyek 30%-át.

(5) A kizárólagos használat díjait a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

13.§      A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető és a közterület felügyelő bármikor jogosult ellenőrizni.

14.§ (1) A rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba.

(2)   Hatályát veszti Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének a fizető és ingyenes parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről szóló 30/2012.(VI.20.) önkormányzati rendelet.

(3)   Felhatalmazást kap a polgármester, hogy egyedi esetekben az üzemeltető által elkészített és sorszámozott parkolóbérletet biztosítson, legfeljebb 30 darabot, melyet az üzemeltető részére 4.000 Ft/db értéken megtérít.




Krisztin N. László sk.

polgármester

Wolf Viktória sk.

jegyző


Kihirdetési záradék:

A rendelet 2019. március 29. napján kihirdetésre került.




Wolf Viktória sk.

jegyző










1. melléklet a 7/2019.(III.29.) önkormányzati rendelethez


  1. Fizető parkolók


a) Badacsony „Halászkert” vendéglő előtti ún. Felső parkoló.

Hrsz.: 1288, 1289/1, 1289/12, 1289/13, 1289/14, 1289/15 hrsz-ú ingatlanok, amelyeket délről a vízlevezető árok és a fasor, északról a Park utca középvonal, nyugatról a közpark, a Rizling sori üzletek, keletről a Halászkert étterem határol.

(70 db általános, ebből 2 mozgáskorlátozott és 2 db busz parkoló állás.)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:             Halászkert parkoló


b) Park utcai parkoló/ABC környéke.

Az 1298/1 hrsz-ú ingatlan és az 1298/2 hrsz-ú ingatlan önkormányzat által bérelt területe.

(60 db általános, ebből 2 mozgáskorlátozott parkoló állás.)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:             ABC parkoló


c) Alsó parkoló I.

A 2557/1 hrsz-ú ingatlan, kivéve a közútként funkcionáló (Mol NyRt mögötti) rész.

            (103 db általános, ebből 4 db mozgáskorlátozott és 3 db buszparkoló állás.)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen

a) a kikötő felől:             Móló I.

b) MOL kút felől:          Móló II.


d) Egry sétány vasúti pálya felőli oldala.

Az 1300 hrsz-ú ingatlan Egry Múzeumtól a Tavasz utcáig terjedő rész.

            (45 db általános, ebből 2 db mozgáskorlátozott parkoló állás.)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:             Egry sétány parkoló


e) Badacsony Strand parkoló

0319, 0315/2 hrsz-ú ingatlanok és a 0320 hrsz-ú ingatlan MÁV-tól bérelt területe.

(50 db általános, ebből 2 mozgáskorlátozott parkolóállás)

A parkoló megnevezése a parkolójegyen:             Strandparkoló



  1. Ingyenes parkolók


a) Tájház udvar. A 116/5 hrsz-ú ingatlan.

b) Önkormányzati parkoló. A 107 hrsz-ú és a 106/2 hrsz-ú ingatlan kijelölt része.

c) Egészségház parkoló. A 2458 hrsz-ú ingatlan kijelölt része.

d) Badacsonytomaj strand-parkoló. 0315 hrsz-ú ingatlan kijelölt része.

e) József Attila úti parkrész parkolónak kijelölt része (Coop ABC előtt)

f) Badacsonytomaj 34/3 hrsz-ú parkoló (Balaton utca).





2. melléklet a 7/2019.(III.29.) önkormányzati rendelethez


  1. Üzemidők:

a)     elő- és utószezonban: (04. 25. – 06.30-ig és 09.01. – 09.30-ig) minden nap 8-18 óráig minden díjzónában.

b)    főszezonban: (07.01. -08.31-ig) minden nap 8-21 óráig a rendelet 1. melléklet 1. a)-e) pontjaiban rögzített fizető parkolókban

  1. Alapdíjak óránként

A

Sorszám

B

Fizető parkoló megnevezése

C

Óradíj (Ft)

„A” díjosztály

D

Óradíj (Ft)

„B” díjosztály

E

Napidíj (Ft)

1.

Halászkert parkoló

(1. melléklet 1. pont a) alpont)

300,-

800,-

1.500,-

2.

ABC parkoló

(1. melléklet 1. pont b) alpont)

300,-

800,-

1.500,-


Móló I-II.

(1. melléklet 1. pont c) alpont)

300,-

800,-

1.500,-


Egry sétány parkoló

(1. melléklet 1. pont d) alpont)

300,-

800,-

1.500,-


Strandparkoló

(1. melléklet 1. pont e) alpont)

300,-

800,-

1.500,-


  1. Pótdíjak (alapdíj megfizetése mellett)

a)     15 napon belüli megfizetés esetén:

                   "A" és „B” díjosztály (az 1988. évi I. törvény 15/C.§ (2) bekezdése értelmében) napi üzemidő + 2 óra parkolási díj

b)     15 napon túli megfizetés esetén:

„A” és „B” díjosztály (az 1988. évi I. törvény 15/C.§ (2) bekezdése értelmében): az óradíj 40-szerese

  1. Bérletek

Az árak bruttó árak, áfát-t tartalmazzák, a bérlet előállításának költségei nélkül.                  

4.1. Badacsonytomajon bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezők és badacsonytomaji közületek részére

a)     Badacsonytomajon bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezők természetes személyek részére idény bérlet:          4.000 Ft

b)    Badacsonytomajon munkahellyel rendelkező természetes személyek részére

ba)     havi bérlet:        5.000 Ft

bb)     idény bérlet:      15.000 Ft

c)     Badacsonytomaji székhellyel rendelkező jogi személyek, és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervek részére

       ca)      havi bérlet:        15.000 Ft

cb)     idény bérlet:      40.000 Ft

4.2. Egyéb természetes személyek és közületek részére

a)     heti bérlet:        6.000 Ft

b)    havi bérlet:      15.000 Ft

c)     idény bérlet:    40.000 Ft

  1. Kizárólagos használati jogok éves díjai:

a)     lakossági      60.000 Ft/idény

b)     közületi      130.000 Ft/idény


  1. Bérletbemutatási díj: 1.500 Ft/alkalom


A fenti árak az általános forgalmi adót tartalmazzák.