Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 31

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.01.31.

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében, és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:1

1. § (1) A rendelet szabályait Badacsonytomajon lévő köztemetők használatával, fenntartásával, ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatással és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységekkel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni.

(2) Badacsonytomaj közigazgatási területén lévő köztemetők:

a) Badacsonytomaj 743 hrsz-ú Badacsonytomaj „Alsó temető”,

b) Badacsonytomaj 2374 hrsz-ú Badacsonytomaj „Felső temető”,

c) Badacsonytomaj 064/6 hrsz-ú Badacsonytomaj „Ú temető”,

d) Badacsonytomaj 1819 hrsz-ú „Badacsonyörsi temető”,

2. § Az önkormányzat a köztemetők üzemeltetéséről a Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Közhasznú Kft-vel (a továbbiakban: üzemeltető) megkötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik.

3. § (1) Az üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően fogalmazza meg a temetkezési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának szabályait.

(2) Az üzemeltető a köztemető üzemeltetése során a temetőkről és temetkezésről szóló törvényben meghatározott feladatokat látja el.

4. § (1) Az üzemeltetőt a temetőkről és temetkezésről szóló törvényben meghatározottaknak megfelelően a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű díjak illetik meg.

(2) A temetési hely megváltási vagy újraváltási díját a temetési hellyel rendelkezésre jogosult köteles megfizetni az üzemeltetőnek.

(3) A temető-fenntartási hozzájárulás díját – a temetkezési szolgáltató kivételével – a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők kötelesek megfizetni a temető üzemeltetőjének.

(4) A létesítmény-igénybevételi díjat, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételi díját a temetkezési szolgáltató köteles megfizetni az üzemeltetőnek.

5. § A köztemető rendje a következő:

a) A temetőt reggel 7 órától este 18 óráig kell nyitva tartani. Ettől eltérni csak a „halottak napja” körüli időszakban lehet.

b) A temető rendjére és a nyitva tartási időre vonatkozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

c) A temetőben csak a sírok, síremlékek stb. díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Hulladékot kizárólag az arra kijelölt helyen szabad letenni.

d) A temetőben tilos járművel közlekedni, kivéve a temetkezési tevékenységben részt vevő járműveket és a hulladékszállítási közszolgáltatási tevékenységet végző járműveket, amelyek hétfőtől – péntekig 8,00-16,00 óráig tartózkodhatnak a köztemetők területén. Síremlékek elemeinek gépjárművel történő helyszínre szállítása esetén az üzemeltető előzetes hozzájárulását be kell szerezni.

e) A temetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő-hely kijelölésével az üzemeltetőnek kell gondoskodni. A keletkezett hulladékot legalább hetente egyszer el kell szállíttatni.

f) A temetőben vízvételi lehetőséget kell biztosítani.

g) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

h) A temetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest meggyújtotta.

i) A temetőbe állatokat – a vakvezető kutyát kivéve – bevinni tilos.

j) A sírok növénnyel való beültetését, díszítését a hozzátartozók végzik, a sírhely rendben tartása a hozzátartozó feladata.

k) A temetőben történő munkavégzés bejelentésével kapcsolatosan a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

l) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíttathatja.

m) Temetést kizárólag kegyeleti szolgáltatói engedéllyel rendelkező vállalkozó végezhet.

6. § A temetői munkákat úgy kell elvégezni, hogy az ne sértsen kegyeleti érdekeket, ne járjon károkozással.

7. § (1) A temetőben a sírhelytáblák, sorok kialakítása, számozása, nyilvántartása során a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) A nyilvántartásban a díszsírhelyeket és a sírbolthelyeket külön kell jelölni.

8. § (1) A temetési helyek típusait mint koporsós temetés, mint hamvasztásos temetés esetén a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet határozza meg.

(2) A megváltott sírbolthelyen a sírbolt építését a megváltási díj kifizetését követően két éven belül meg kell kezdeni, és három éven belül be kell fejezni.

(3) A temetést megelőzően az új sírhely kijelölése, illetve az előreváltott sírhely bemutatása a hozzátartozó, a temetkezési vállalkozó és a temető üzemeltetőjének együttes jelenlétében történhet. A sírhely megváltási díj befizetése kizárólag a temető üzemeltetőjénél történhet.

(4) Az építési tevékenységgel járó sírhely kialakítás – a sírbolt kivételével – csak az üzemeltető megbízásából történhet és azokkal a temetés alkalmával történő értékesítésig az üzemeltető rendelkezik.

9. § (1) A sírhelyek (sírgödrök) méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 1,8 méter,

b) kettős sírhely: hossza 2,1m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 1,8 méter,

c) négyes sírhely: hossza 2,1m, szélessége 3,8 m, mélysége legalább 2 méter,

(2) A sírhelyek (sírboltok) egymástól való legkisebb távolsága 0,9 m. A régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni. A sorok közötti távolságnak 0,6-1,0 méternek kell lennie. Sírhelytáblák között legalább 2 méteres utat kell hagyni.

(3) A sírgödröt kifalazni tilos, azonban lebomló anyaggal: papír, fa, nád kibélelni engedélyezett, de ezt a tevékenységet a temetési szolgáltatást végző köteles az üzemeltetővel előzetesen egyeztetni és jóváhagyni. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejére a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

(4) A sírbolthelyek méretei:

a) egyszemélyes: 2,3 x 0,9 x 1,9 m,

b) kétszemélyes: 2,3 x 1,5 x 1,9 m,

c) négyszemélyes: 2,3 x 3 x 1,9 m.

(5) A kolumbáriumban az urnák tárolása 40 x 40 x 45 cm-es belméretű és szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történhet.

(6) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 1 méter.

10. § (1) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy a közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(3) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés után lehetséges. Ha az előváltott síremlékkel rendelkező sírhely mérete a rendelet hatálybalépése előtt hatályban volt szabályok alapján került meghatározásra, és a koporsó behelyezésére szolgáló – rendelkezésre álló – hely szélessége 70 cm-nél kisebb, vagy hosszúsága 170 cm-nél kevesebb, be- és rátemetésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhelynyitást megelőzően a síremléket szétbontják.

(4) Síremlék állítását csak arra engedéllyel rendelkező vállalkozás végezheti, házilagos síremlék állítása nem lehetséges. Síremlék az a sírhely, urnakripta vagy sírbolt felett elhelyezett építmény, mely anyagát tekintve cement és zúzalék keverék, mészkő, márvány, gránit, üveg vagy fém, és amelynek összeállításához szakirányú képesítés szükséges.

(5) A temető üzemeltetőjének kérésére a vállalkozó köteles vállalkozói engedélyét bemutatni. A vállalkozó a síremlék állítására vonatkozó megrendelést vagy szerződést a temetési hely felett rendelkezési joggal bíró megrendelővel köteles aláíratni.

(6) A vállalkozó a síremlék készítés megkezdését az üzemeltetőnek köteles bejelenteni, az alapozás kizárólag az üzemeltető által meghatározott méretben történhet. A munka befejezésekor közös helyszíni bejárás során az üzemeltető ellenőrzi a síremlék állítási engedélyben foglaltak betartását.

11. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A sírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól. (Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely estén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év, azzal, hogy az eredeti és az új lejárati idő közötti időtartamra meg kell fizetni az időarányos megváltási díjat.)

(3) Az urnasírhelyek, urnafülkék használata a megváltástól számítva 20 évre szól. A rendelet hatálybalépése előtt értékesített urnafülkék használati idejét az értékesítéskor hatályban volt rendelkezés szerint kell figyelembe venni.
(4) A sírbolthely (kripta) használata a megváltástól számított 80 évre szól.
(5) A sírhelyek, sírboltok, urnasírhelyek, urnafülkék, urnasírboltok további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül. Ez esetben a megváltás időarányos része visszatérítésre kerül.
(6) A részben vagy teljesen lezárt temetőben a használati idő rátemetés esetén sem hosszabbítható meg.

12. § (1) A temetési helyek használatáért az önkormányzat által fenntartott temetőkben megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse, illetve az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

13. § (1) Az újra nem váltott, gondozatlan sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónapon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben hirdetményt tesz közzé, és ezt követően a sírokat nem váltják meg újra.

(2) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(3) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

14. § A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárására, megszűntetésére lezárt temetési hely kiürítésére a temetőkről és temetkezésről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

15. § (1) A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárásával kapcsolatos hirdetmény kifüggesztésével, közzétételével kapcsolatosan a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) Lezárt sírhelytáblával történő temetéssel kapcsolatosan a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

16. § (1) Temető, temetőrész, temetési helyek kiürítésével kapcsolatosan a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) A temetési helyek áthelyezésével kapcsolatosan a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

17. § (1) Az elhaltakat általában – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben – a következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket és a sírboltokat. Lezárt sírhelytáblában lévő sírboltokba, vagy családi (kettős) sírhelyekben a tábla lezárása után is szabad temetni.

(2) Urnát urnafülkébe elhelyezni, urnasírba temetni, vagy sírhelyre rátemetni egyaránt szabad. A rátemetésnél ilyen esetben sírnyitási engedély nem szükséges, azonban ügyelni kell arra, hogy az urna a talaj szintjétől legalább egy méter mélységbe kerüljön.

18. § (1) Az üzemeltető nyilvántartó- és sírboltkönyvet vezet.

(2) A nyilvántartó könyvbe – minden temetés (urnaelhelyezés) alkalmával – az alábbi adatok kerülnek:

a) folyószám,

b) térképi azonosító szám,

c) a ravatalozás helye és ideje, a temetés, az urnaelhelyezés napja,

d) az elhalt neve, születési neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, foglalkozása, elhalálozásának időpontja,

e) a sírhelyparcella, sírhelysor, temetési hely száma,

f) az eltemettető neve, lakcíme,

g) a temetést végző temetkezési vállalkozó neve,

h) a szertartás jellemzői, a szokásostól eltérő események,

i) a síremlékre (sírkőre) vonatkozó jellemző adatok.

(3) Nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

(4) A temetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni.

19. § (1) A rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének a köztemetők rendjéről, használatuknak, igénybevételüknek szabályairól szóló 14/2004. (IV.5.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. mellékletet a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.