Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 14- 2022. 05. 14

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításáról

2022.05.14.

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamit egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI.8.) Korm. rendelet 42. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró: Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész Iroda, Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal, Megyei Főépítész, Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi és Járványügyi Osztály, Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály Gyorsforgalmi Útügyi Osztály, Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság Útügyi és Hajózási Hivatal, Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal, Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Műszaki engedélyezési Főosztály Útügyi Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Koordinációs Osztály, Veszprém Megye Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály, Honvédelmi Minisztérium, Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság Rendészeti Igazgatóság, Veszprém Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Bányászati Osztály, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály, Veszprém megyei Önkormányzat, a Tfr. 28. § (1) bekezdése alapján Badacsonytördemic Község Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata, Káptalantóti Község Önkormányzata, Salföld Község Önkormányzata, Ábrahámhegy Község Önkormányzata véleményének kikérésével továbbá Badacsonytomaj Város Önkormányzata 15/2017.(VII.14.) számú a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendelete alapján véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX.29.) önkormányzati rendelet 28. és 29. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„28. § (1) A mezőgazadasági területeken a tájkarakter, a termelési adottságok és hagyományok, a termőtalaj és a termőföld megőrzése, valamint a mezőgazdasági és településrendezési szempontok figyelembevételével az alábbi terület-felhasználás engedélyezhető:

a) általános mezőgazdasági terület (Má)

b) kertes mezőgazdasági terület (Mk)

(2) [101]A mezőgazdasági területen az I. osztályú szőlőkataszterek kivételével hatósági engedéllyel és a természetvédelmi kezelésnek megfelelő esetben (a természeti, ökológiai adottságok erősítése esetén) erdő, gyep létesíthető a természetvédelmi kezelő és a természetvédelmi hatóság hozzájárulása esetén és előírásai szerint.

(3) Az általános mezdőgazdasági terület besorolásba az-Má-1, Má-2, Má-3, Má-4, Má-5, Má-6-árutermelő gazdálkodásra alkalmas mezőgazdasági terület tartozik, ahol- ha az adott övezeti előírás és az állattartás, bortároláshora vonatkozó jogszabályok nem tiltják- az állattartáshoz és a szőlőfeldolgozáshoz, bortároláshoz kapcsolódó építmények építhetők.

(4) Mezőgazdasági területen kerítés csak a szőlő- és gyümölcsültetvények védelme érdekében mélyzöld vagy horganyzott színű fonatos kivitelezéssel, minden esetben növényzettel kísérve, ill. elsődlegesen szőlőkordonnal, sövénnyel, növényzettel megoldott lehatárolás.Az állattartás céljára szolgáló mezőgazdasági területen kerítés létesítése külön engedéllyel, villanypásztorral történhet. Telken belül nem létesíthető kerítés az Má területen létesülő épületcsoport lehatárolása kivételével.

(5) A történeti tájként jelölt területeken új épület építésének feltétele, hogy a környezettel való összhangot bemutató látványterv is készüljön.

(6) A mezőgazdasági területen meglévő, a hivatalos alaptérképen feltüntetett épületek, romok a művelési ágnak megfelelő ingatlanhasználat esetén az épülettömeg növelése nélkül felújíthatók.

(7) Mezőgazdasági területen elhelyezhető épületek, építmények előírásai az alábbiak:

a) Mezőgazdasági területen a látványvédelmet minden esetben kiemelten vizsgálni és érvényesíteni kell.

b) Mezőgazdasági területen csak egyedi tervezésű, 38- 48o közötti tetőhajlással magastetős, cserép vagy nádfedésű épületek létesíthetők, a helyi - borvidéki - tájkarakternek megfelelő épülettömeggel, lejtőre merőleges gerinccel történő hagyományos elhelyezéssel, a tájegységre jellemző építészeti részletmegoldásokkal, anyaghasználattal, és színezéssel. Gazdasági épület szélessége az Mk-2, 3, 4, 5 kertes övezetben max. 5,60 m lehet, lakóépület szélessége az Mk-3 övezetben max. 6,60 m lehet.

c) terepszint alatti beépítés a felette levő földborítással együtt a természetes terepszint fölé legfeljebb 1,0 m magasságig emelkedhet ki.

d) kőanyag használata helyi típusú kővel történhet: Badacsonytomaj és Badacsony területén bazaltkővel, Badacsonyörs területén vöröskővel.

e) a kialakult terepszintek, ahhoz tartozó támfalak megőrzendők,

f) az épületek mellett honos növényzet, gyümölcsfák telepítendők,

g) [102]

h) Hegyoldali területeken a történeti beépítéshez igazodó léptékű, valamint lejtőirányú főtömegű és gerincű épületek helyezhetők el, terepszintre ültetéssel, a HÉSz 31. § (8) figyelembe vétele mellett.

Kertes mezőgazdasági terület (Mk)

29. § (1) A kertes mezőgazdasági területen (Mk): részben a kisüzemi jellegű termelés vagy saját ellátást szolgáló kertészkedés és az aktív szabadidő eltöltését biztosító kertészeti tevékenység (szőlő-, gyümölcsművelés) végezhető.

(2) A kertes mezőgazdasági területen (Mk) a kertészeti termelést, termékfeldolgozást és tárolást szolgáló építmények, valamint a borturizmust szolgáló épületek helyezhetők el.

(3) Hegyoldali területeken épületek lejtőirányú főtömeggel helyezhetők el, terepszintre ültetéssel, a HÉSz 33. § (8) figyelembe vétele mellett.

(4) Az Mk-1 - kertes mezőgazdasági területen építés az alábbi feltételek mellett történhet:

a) a területet legalább 80%-ban szőlőműveléssel kell hasznosítani. A szőlőművelés táj-, valamint telekhasználat a szakhatóság, vagy hegyközség általi igazolandó.

b) a beépíthető földrészlet legkisebb nagysága 5000 m2,

c) a beépítés mértéke legfeljebb 2%,

d) a beépíthető terület földfelszíni hasznos alapterülete legfeljebb 120 m2,

e) az épület terepszint alatti része legfeljebb 3% mértékig építhető be, amely azonban nem haladhatja meg a 200 m2 -t,

f) a kertes övezetben a tájképi adottságokat és a Balaton-felvidék népi építészeti hagyományait figyelembevevő épületek létesíthetők. Az építmény magassága nem haladhatja meg a 3,5 métert, a homlokzatmagasság a 4,5 métert. Az épületek a telekhatártól legalább 6 méterre helyezhetők el.

g) az építés feltétele tájhasználatának, telekhasználatának szakhatóság, a szőlőművelés vonatkozásában a hegyközség általi igazolás

h) a kertes mezőgazdasági területen az utak tengelyétől mért 6-6 méteren belül építmény nem helyezhető el,

i) kerítés sövénykerítés, vagy szőlőkordon lehet, továbbá a sövénnyel takart vadháló is engedélyezhető,

j) a történeti tájként jelölt tájképvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű területen új épületek építése és a régi épületek felújítása, átépítése kizárólag a környezettel való összhangot bizonyító látványterv alapján lehetséges

k) ideiglenes, ill. szerelt jelleget mutató épület, tájidegen építmény (kerti pavilon, fürdőmedence) nem létesíthető

(5) Az Mk-2 - kertes mezőgazdasági területen legalább 3000 m2-re összevont vagy már kialakult és legalább 14 m széles telken helyezhető el épület, az alábbi feltétetekkel:

a) a területet legalább 80%-ban szőlőműveléssel kell hasznosítani,

b) a beépíthető földrészlet legkisebb nagysága 3000 m2,

c) a beépítés mértéke legfeljebb 2%,

d) a beépíthető terület földfelszíni hasznos alapterülete legfeljebb 90 m2,

e) az épület terepszint alatti része legfeljebb 3% mértékig építhető be, amely azonban nem haladhatja meg a 120 m2 -t,

f) a beépíthető telek legkisebb szélessége 14 m,

g) a kertes övezetben a tájképi adottságokat és a Balaton-felvidék népi építészeti hagyományait figyelembevevő épületek létesíthetők. Az építmény magassága nem haladhatja meg a 3,5 métert, a homlokzatmagasság a 4,5 métert. Az épületek a telekhatártól legalább 3 méterre helyezhetők el.

h) [104]

i) a kertes mezőgazdasági területen az utak tengelyétől mért 6-6 méteren belül építmény nem helyezhető el,

j) kerítés sövénykerítés, vagy szőlőkordon lehet, továbbá a sövénnyel takart vadháló is engedélyezhető,

(6) Az Mk-2 - kertes mezőgazdasági területen telekalakítás abban az esetben történhet, ha a telekösszevonás az ún. nadrágszíj jelleg megszűntetésére irányul. Az összevonás során legalább 3000 m2-es és legalább 14 m széles telkek alakítandók ki

(7) Az Mk-3 - kertes mezőgazdasági területen épület az alábbi feltételekkel helyezhető el:

a) legalább 3000 m2 területű 80% arányban szőlővel és/vagy gyümölcsössel művelt ingatlanon lakófunkciójú épület is elhelyezhető, amennyiben a szennyvízkezelés az illetékes hatóság által elfogadott módon megoldott.

b) a beépítés mértéke legfeljebb 3%,

c) a beépíthető földszinti hasznos alapterület legfeljebb 150 m2,

d) építménymagasság legfeljebb 4 m, legnagyobb homlokzatmagasság legfeljebb 5m

e) az épületek a telekhatártól legalább 6 méterre helyezhetők el,

f) a területet I. osztályú szőlőkataszteri területen legalább 80%-ban szőlőműveléssel kell hasznosítani,

g) az épület terepszint alatti része legfeljebb 3% mértékig építhető be, amely azonban nem haladhatja meg a 120 m2 -t,

h) a beépíthető telek legkisebb szélessége 20 m,

i) a kertes övezetben a tájképi adottságokat és a Balaton-felvidék népi építészeti hagyományait figyelembevevő, magastetős épületek létesíthetők.

j) az építés feltétele a tájhasználatának, telekhasználatának szakhatóság, a szőlőművelés vonatkozásában a hegyközség általi igazolás

k) a kertes mezőgazdasági területen az utak tengelyétől mért 6-6 méteren belül építmény nem helyezhető el,

l) kerítés sövénykerítés, vagy szőlőkordon lehet, továbbá a sövénnyel takart vadháló is engedélyezhető.

(8) Az Mk-4 - (badacsonyörsi) kertes mezőgazdasági területen építés az alábbi feltételek mellett történhet:

a) a területet legalább 80%-ban szőlőműveléssel kell hasznosítani,

b) a beépíthető földrészlet legkisebb nagysága 2700 m2,

c) a beépítés mértéke legfeljebb 3%,

d) a beépíthető terület földfelszíni hasznos alapterülete legfeljebb 120 m2, a terepszint alatt legfeljebb 3%, legfeljebb azonban 200 m2,

e) a beépíthető legkisebb telekszélesség 20 m,

f) a kertes övezetben a tájképi adottságokat és Balaton-felvidék népi építészeti hagyományait figyelembevevő épületek létesíthetők. Az építmény magassága a 3,5 métert, a homlokzatmagasság a 4,5 métert nem haladhatja meg. Az épületek a telekhatártól legalább 6 méterre helyezhetők el.

g) [106]

h) a kertes mezőgazdasági területen az utak tengelyétől mért 6-6 méteren belül építmény nem helyezhető el.

i) kerítés sövénykerítés vagy szőlőkordon lehet, továbbá sövénnyel takart vadháló is engedélyezhető,

j) a történeti tájként jelölt tájképvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű területen új épületek építése és a régi épületek felújítása, átépítése kizárólag a környezettel való összhangot bizonyító látványterv alapján lehetséges.

(8A)[107] Az Mk-4* jelű kertes mezőgazdasági területen en építés az alábbi feltételek mellett történhet
a. az ingatlannak a szabályozási terven erdőműveléssel megtartandó jelzéssel ellátott része fölötti terület 80%-át szőlőműveléssel kell hasznosítani, melynek meglétét hegybírónak kell igazolni.
b. a beépíthető földrészlet legkisebb nagysága 2700 m2,
c. a beépítés mértéke legfeljebb 3%,
d. d) a beépíthető terület földfelszíni hasznos alapterülete legfeljebb 120 m2, a terepszint alatt legfeljebb 4%, a hasznos alapterület max. 200 m2,
e. a beépíthető legkisebb telekszélesség 20 m,
f. a kertes övezetben a tájképi adottságokat és Balaton-felvidék népi építészeti hagyományait figyelembevevő épületek létesíthetők. Az építmény magassága a 3,5 métert, a homlokzatmagasság a 4,5 métert nem haladhatja meg. Az épületek a telekhatártól legalább 6 méterre helyezhetők el.
g. a kertes mezőgazdasági területen az utak tengelyétől mért 9-9 méteren belül építmény nem helyezhető el.
h. kerítés sövénykerítés vagy szőlőkordon lehet, továbbá sövénnyel takart vadháló is engedélyezhető,
i. a történeti tájként jelölt tájképvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű területen új épületek építése és a régi épületek felújítása, átépítése kizárólag a környezettel való összhangot bizonyító látványterv alapján lehetséges. Külön kell figyelni a látványvédelemre.
(8B)[108]Az Mk-4** kertes mezőgazdasági területen építés az alábbi feltételek mellett történhet:
a. a területet legalább 80%-ban szőlőműveléssel kell hasznosítani,
b. a kialakult telkek tovább nem oszthatók,
c. a beépítés mértéke legfeljebb 3%,
d. a beépíthető terület földszinti hasznos alapterülete legfeljebb 120 m2, a terepszint alatt legfeljebb 6%,
e. a kertes övezetben a tájképi adottságokat és Balaton-felvidék népi építészeti hagyományait figyelembevevő épületek létesíthetők. Az építmény magassága a 4,5 métert, a homlokzatmagasság a 6,0 métert nem haladhatja meg. Az épületek a telekhatártól legalább 6 méterre helyezhetők el.
f. az építés feltétele tájhasználatának, telekhasználatának szakhatóság, a szőlőművelés vonatkozásában a hegyközség általi igazolás,
g. a kertes mezőgazdasági területen az utak tengelyétől mért 9-9 méteren belül építmény nem helyezhető el.
h. kerítés sövénykerítés vagy szőlőkordon lehet, továbbá sövénnyel takart vadháló is engedélyezhető,
i. a történeti tájként jelölt tájképvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű területen új épületek építése és a régi épületek felújítása, átépítése kizárólag a környezettel való összhangot bizonyító látványterv alapján lehetséges.

(9) Az Mk-5- kertes mezőgazadasági területen építés az alábbi feltételek mellett történhet:

a) a területet legalább 80 %-ban szőlőműveléssel kell hasznosítani,

b) jelen HÉSZ hatálybalépésekor meglévő és a terven ábrázoltingatlanok tovább nem oszthatók,

c) a beépítés mértéke legfeljebb 2 %

d) a beépíthető terület földfelszíni hasznos alapterülete legfeljebb 120 m2, a terepszint alatt legfeljebb 3 %, legfeljebb azonban 200 m2,

e) a beépíthető legkisebb telekszélesség 20 m,

f) [109]A kertes övezetben a tájképi adottságokat és Balaton-felvidék népi építészeti hagyományait figyelembevevő épületek létesíthetők. Az építmény magassága a 3,5 métert, a homlokzatmagasság a 4,5 métert nem haladhatja meg. Az épületek a telekhatártól legalább 6 méterre helyezhetők el, az ingatlan látványban nem kitett részén,

g) [110]

h) a kertes mezőgazdasági területen az utak tengelyétől mért 6-6 méteren belül építmény nem helyezhető el.

i) kerítés sövénykerítés vagy szőlőkordon lehet, továbbá sövénnyel takart vadháló is engedélyezhető,

j) a tájképvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű területen új épületek építése és a régi épületek felújítása, átépítése kizárólag a környezettel való összhangot bizonyító látványterv alapján lehetséges.

(10) Az Mk-6 - kertes mezőgazdasági övezetben az ingatlanok tovább nem oszthatók. Telkenként a megadott építési sávba csak egy épület helyezhető el az Mk-1 övezetre előírt épületekre vonatkozó szabályok alapján és kizárólag művelt szőlő és/vagy gyümölcsös esetén.

(11) [111]

(12) [112] Az Mk-Ar - kertes mezőgazdasági arborétum („Folly Arborétum”) területén az arborétum fenntartásához, a tulajdonos és az alkalmazottak ott lakását és vendéglátást szolgáló – nem szállás jellegű – épületek építhetők, tájba illő, a szőlőhegyi építészet elemeit felhasználva.

a) az övezet legnagyobb beépítése a 2%-ot nem haladhatja meg,

b) építménymagasság legfeljebb 4 m, legnagyobb homlokzatmagasság legfeljebb 5m,

c) [113]a beépíthető min. telekterület 10.000 m2.

(13) Az Mk-Ar* arborétum fejlesztési területen épület nem helyezhető el.

(14) [114] Az Mk-fbtk - kertes mezőgazdasági felső borturizmus központ övezetben kizárólag a kialakult állapotnak megfelelő beépítettség maradhat. A teleknagyság és ezzel összefüggésben a beépített terület nagysága a szabályozási terv szerinti közterületi (út) korrekció kialakítás kapcsán változhat. E mellett egy új épület kizárólag a kötött pályás közlekedési eszköz működéséhez helyezhető el, a látványvédelem kiemelt vizsgálatával.

(15) [115],[116]Az Mk-bv övezet telkeinek kialakítása és beépítése során alkalmazandó előírásokat a következő táblázatban foglaltak szerint kell alkalmazni:

a) Mk-bv övezeti jel: beépítés módja SZ, legnagyobb beépítettség 3%, legnagyobb építmény magasság 4,5 m, kialakítható/beépíthető minimális teleknagyság** 10000 m2, minimális új telekszélesség 20, minimális zöldfelület 80%.

b) Mk-bv* övezeti jel: beépítés módja: SZ, legnagyobb beépítettség 3%, legnagyobb építmény magasság 4,5 m, kialakítható/beépíthető minimális teleknagyság** 4000 m2, minimális új telekszélesség 20, minimális zöldfelület 80%.

(16) Jelmagyarázat: ** a kialakítható/beépíthető teleknagyság oszlopban amennyiben csak egy szám szerepel, akkor az a kialakítható minimális teleknagyságot jelöli, a beépíthető minimális telekterületre nincs előírás

a) Az övezetben a kötelező szőlőművelés megtartandó, új épület csak a telek 80%-án művelt szőlő esetén helyezhető el. Egy telken egy épület létesíthető.

b) Az övezetben épület építésének feltétele – az épületek tájba illesztése céljából – látványterv, településképi támogató vélemény birtokában lehetséges.

c) A 998/1 hrsz-ú telek vonatkozásában a külön jogszabályban előírt szőlőművelési kötelezettség alól a közlekedési eszköz megépítése érdekében felmentés adható. Ezen a telken a közlekedési eszköz működéséhez szükséges épület(ek), építmények helyezhetők el, a technológiához szükséges minimális építménymagassággal.

d) Az övezetben a sikló engedélyezése valamennyi csatlakozó létesítményével együtt hatásvizsgálat köteles.

e) Az övezetei általános előírásai az alábbiak:

f) Az övezetben terepszint alatt a megengedett beépített terület 3 %-al haladhatja meg a legnagyobb beépíthető terület nagyságát.

g) az övezetben csak egyedi tervezésű, magastetős, cserép- vagy nádfedésű épületek létesíthetők, a helyi - borvidéki - tájkarakternek megfelelő épülettömeggel, építészeti részletmegoldásokkal, anyaghasználattal, és színezéssel.

h) kőanyag használata helyi típusú kővel történhet: Badacsonytomaj és Badacsony területén bazaltkővel.

i) ideiglenes, ill. szerelt jelleget mutató épület, tájidegen építmény (kerti pavilon, fürdőmedence) nem létesíthető,

j) a kialakult terepszintek, ahhoz tartozó támfalak megőrzendők,

k) [120]

Általános mezőgazdasági területek (Má)

2. § Ez a rendelet 2022. május 14-én lép hatályba, és 2022. május 15-én hatályát veszti.