Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2023. 10. 03

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2023.10.03.

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2), 42. § (2) és (3), 58. § (2) és (3), 81. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet szabályait kell alkalmazni az önkormányzati tulajdonú nem lakás céljára szolgáló helyiségekre.

2. A bérbeadói feladatokat teljesítő szervek

2. § Az önkormányzati tulajdonban lévő és bérbeadás útján hasznosított, e rendelet hatálya alá tartozó helyiségek bérbeadásával kapcsolatos feladatokat és hatásköröket:

a) Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete,

b) Polgármester,

c) Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal illetékes osztálya,

d) Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottsága látja el véleményezési jogkörrel.

3. § A Képviselő-testület, mint bérbeadó feladata és hatásköre:

a) a bérleti díj mértékének meghatározása,

b) bérleti szerződés felmondása,

c) bérbeadói jogok gyakorlása,

d) bérleti szerződés módosítása,

e) helyiségek bérbeadására pályázat kiírása,

f) bérlő kiválasztása.

4. § A polgármester hatásköre a Képviselő-testület felhatalmazása alapján:

a) Dönt arról, hogy az adott, hogy az adott helyiség bérbeadására pályázat útján vagy pályázaton kívül kerüljön-e sor;

b) Engedélyezi a bérleti szerződés megkötését a pályázaton kiválasztott bérlővel;

c) Nyilatkozik a bérbeadói hozzájárulás megadásáról vagy megtagadásáról:

ca) helyiségcsere esetén,

cb) helyiségbe történő befogadás esetén,

cc) megtagadja a bérbeadói hozzájárulást a helyiség albérletbe adásához,

cd) nyilatkozatot ad ki a bérleti jogviszony folytatására vonatkozó jog fennállásáról, illetve megtagadja a bérleti jogviszony folytatására vonatkozó jog elismerését,

ce) engedélyezi a bérleti szerződés módosítását bérlőtársi jogviszony létesítése és a bérlőtársi jogviszony megszűnése esetén,

cf) felmondja a helyiségbérleti jogviszonyt, ha a bérbeadónak cserehelyiséget vagy pénzbeli térítést kell biztosítania, továbbá, ha a felek a szerződésben kikötötték, hogy rendes felmondás esetén a bérlőnek nem jár cserehelyiség vagy pénzbeli térítés,

cg) megállapodást köt a bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről, illetve nyilatkozik az ezzel kapcsolatos bérlői kezdeményezésről,

ch) a lejáró határozott idejű szerződések meghosszabbításáról, amennyiben a bérleti szerződés feltételeit a bérlő a bérleti jogviszony alatt nem szegte meg, és az önkormányzatnak a bérleményre vonatkozóan más célú hasznosítási szándéka nincsen.

5. § A Hivatal a jegyző irányításával:

a) ellátja a pályázatok meghirdetésével és a pályázati tárgyalások lefolytatásával kapcsolatos feladatokat,

b) döntésre előkészíti a bérleti jogviszony folytatásával kapcsolatos feladatokat,

c) ellátja a bérbe adott ingatlan rendeltetésszerű használatának tulajdonosi ellenőrzésével, felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokat,

d) havonta figyelemmel kíséri a hátralékok alakulását, és intézkedéseket vagy a bérleti szerződés felmondását kezdeményezi a kintlévőségek csökkentése érdekében.

3. A helyiségek bérbeadásának feltételei

6. § (1) Helyiséget bérbe adni természetes és jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság részére lehet.

(2) Helyiség nem adható bérbe annak az ajánlattevőnek, akinek a bérbeadó felé bérleti díj vagy bármely más közszolgáltató felé tartozása van. A tartozásmentességről szóló igazolást a pályázathoz mellékelni kell.

(3) Helyiséget albérletbe adni, helyiség bérleti jogát átruházni vagy cserélni nem lehet.

(4) A bérbeadó a helyiséget üres állapotban, pályázati eljárás lefolytatása után adhat bérbe. Pályázati eljárás nélkül és térítésmentesen helyiség akkor adható bérbe, ha a helyiség jellege, rendeltetése és közérdek azt indokolja.

(5) A határozott idejű bérleti szerződés határidejének lejárta előtt legkésőbb 45 nappal a helyiség bérlője a bérleti jogviszony folytatását kérheti a képviselő-testülettől. A képviselő-testület a bérleti szerződés időtartamának meghosszabbításáról - egy alkalommal maximum 5 évre - a (2) bekezdésben rögzített feltételek figyelembevételével dönt.

(6) A bérlő a szerződés megkötését követően 3 havonta köteles bemutatni a közüzemi szolgáltatók számláit vagy igazolásait arról, hogy az ingatlanra befizetetlen tartozás nincs.

(7) A (5) bekezdésben foglalt kivétellel a határozott idő leteltével a bérlő köteles az ingatlant tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban bérbeadó részére, jegyzőkönyv felvétele mellett, fotódokumentáció készítésével visszaadni.

4. A bérleti szerződés

7. § A bérleti szerződésnek legalább tartalmaznia kell:

a) a bérlet időtartamát,

b) az ingatlan adatait,

c) az ingatlan helyiségeinek felszereltségét, annak műszaki állapotát, helyszíni átadás-átvétel jegyzőkönyv felvételét, fotódokumentáció készítését,

d) a bérlő azonosító adatait,

e) a fizetendő bérleti díj összegét és megfizetésének időpontját,

f) a birtokbaadás időpontját,

g) valamint a bérleti díj tárgyév január 1. napjától történő emelés mértékét (5 %),

h) a bérlő hozzájárulását ahhoz, hogy a 3. személy szolgáltató a bérlővel megkötött, közüzemi szerződésben vállalt díjfizetési kötelezettség teljesítésére vonatkozó adatot a bérbeadó részére folyamatosan hozzáférhetővé tegye, valamint

i) a karbantartási és felújítási költségek viseléséről való rendelkezést.

5. Pályázat útján történő bérbeadás

8. § (1) Pályázat önkormányzati tulajdonú helyiségre akkor írható ki, ha üres helyiség áll rendelkezésre. A határozott idejű bérlet lejárta előtt 45 nappal a helyiség pályáztatásra kiírható.

(2) A pályázatot a Képviselő-testület írja ki.

(3) A pályázaton részt vehet minden természetes és jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, aki, vagy amely a pályázat közzétételét követően a pályázat benyújtási határidejének leteltéig a kiírási feltételeknek megfelelő érvényes pályázatot nyújt be.

(4) A pályázati felhívást Badacsonytomaj Város Önkormányzata honlapján (www.badacsonytomaj.hu) 15 nap időtartamra közzé kell tenni.

9. § (1) A pályázati kiírásnak minimálisan tartalmaznia kell:

a) a helyiség címét, alapterületét, műszaki állapotát, közműellátottságát,

b) a folytatható tevékenységek megnevezését (Lakástörvény 91/A. § 12. pontja),

c) a bérleti díj és az óvadék mértékét,

d) a bérletbe adás időtartamát,

e) a kiírás időpontját, a benyújtás határidejét,

f) a pályázati tárgyalás helyét, idejét,

g) a pályázat benyújtásának módját, helyét, idejét

h) pályázat bírálati szempontjait.

(2) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a pályázó nevét, megnevezését, címét,

b) az eljáró képviselőt,

c) a helyiségben gyakorolni kívánt tevékenységek felsorolását,

d) a Képviselő-testület által előírt igazolásokat.

(3) A pályázatokat a benyújtási határidő leteltét követő testületi ülésen a Képviselő-testület bírálja el.

(4) A pályázat eredményéről elbírálási szempontok alapján jegyzőkönyvet kell készíteni.

(5) A pályázatot az az ajánlattevő nyeri meg, aki a pályázati kiírásban és a helyi rendeletben foglalt feltételeknek megfelel. A pályázatokat a pályázati kiírás alapján rangsorolják. A pályázat nyerteséről a Képviselő-testület dönt.

(6) A pályázókat a pályázat eredményéről vagy eredménytelenségéről írásban értesíteni kell.

(7) A pályázat érvénytelen, ha a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg.

10. § (1) A pályázati eljárás során több jelentkező esetén, a pályázatot az az ajánlattevő nyeri el, aki a pályázatában összességében a legkedvezőbb ajánlatot tette vagy aki a pályázatában a legmagasabb összegű bérleti díj megfizetését vállalta. Vállalja továbbá az évenkénti bérleti díj emelését, amely tárgyév január 1. napjától tárgyév december 31. napjáig 5%.

(2) Amennyiben a pályázat nyertese a bérleti szerződést a Képviselő-testület döntését követő 8 napon belül nem köti meg, akkor az utána legmagasabb bérleti díj ajánlatot tevő pályázót kell nyertesnek tekinteni.

(3) Eredménytelen a pályázat, ha nincs érvényes ajánlat vagy a pályázaton nyertes személy a helyiségbérleti szerződést a Képviselő-testület döntését követő 8 napon belül nem kötötte meg, és nincs több ajánlattevő.

(4) Ha a pályázat eredménytelen, akkor a pályázati kiírást 1 hónapon belül meg kell ismételni. Amennyiben az újabb pályázati kiírás is eredménytelen, úgy 1 éven belül a helyiséget pályázati eljárás nélkül lehet bérbe adni.

(5) A nyertes ajánlattevő 2 havi bérleti díjnak megfelelő óvadékot köteles megfizetni, melynek tényét a szerződés aláírásakor hitelt érdemlően bizonyítania kell.

(6) A pályázat kiírója fenntartja magának azt a jogot, hogy a kiírt pályázatot visszavonhatja vagy a pályázati eljárást érvénytelennek minősítheti abban az esetben, ha a pályázat kiírása és lezárása közötti időtartamban az adott helyiségre vételi ajánlatot tesznek, vagy ha az Önkormányzatnak közérdekű feladatai ellátása céljából szüksége van az adott helyiségre.

6. A bérleti díj megfizetésének szabályai

11. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díját a Képviselő-testület határozza meg.

(2) A bérlő a bérleti díjat a tárgyhó 15. napjáig köteles egyösszegben megfizetni.

(3) A helyiségek bérleti díjának mértékét évenként felül kell vizsgálni úgy, hogy azok értékállósága biztosított legyen. Ennek értelmében a bérleti díj mértéke minden év január 1-től a Képviselő-testület döntésétől függően emelésre kerülhet. Kiszámíthatónak kell lenni, célszerű az emelés mértékét (minden év január 1. napától) 5%-kal automatikusan megemelni

7. A bérleti jogviszony megszűnése

12. § (1) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

a) a bérlő a helyiség bérleti díját a fizetési határidőig nem fizeti meg,

b) a bérlő az általa szerződésben vállalt vagy jogszabály által előírt tényleges kötelezettségét nem teljesíti, vagy

c) a bérlő a helyiséget rongálja vagy a rendeltetésével ellentétes célra használja.

(2) Ha a bérlő a bérleti- és közműdíj fizetésre megállapított időpontig a díjat nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 napon belül írásban felmondással élhet.

(3) Ha a bérlő az általa szerződésben vállalt lényeges állagmegóvási, karbantartási kötelezettségét a bérbeadó által írásban megjelölt határidőben nem teljesíti, a bérbeadó a határidőt követő 15 napon belül írásban felmondással élhet.

(4) A felmondás a (2) és (3) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb 15 napnál.

(5) Az Önkormányzat által térítésmentesen használatba adott helyiségek után a bérlő köteles a közműdíjat és az egyéb költségeket megfizetni, továbbá az állagmegóvási, karbantartási feladatokat elvégezni. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, a bérbeadó a (2)-(3) bekezdés alapján felmondással élhet.

(6) Amennyiben a bérbeadó tudomására jut, hogy a bérelt helyiséget és az ahhoz tartozó területet jogszabályok által tiltott célra használják, a bérleti szerződést a bérbeadó azonnali hatállyal felmondhatja.

13. § (1) A bérleti jogviszony az alábbi esetekben szűnik meg:

a) a felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

b) a helyiség megsemmisül, vagy elidegenítésre kerül,

c) a bérlő jogutód nélkül megszűnik,

d) a bérlő bérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,

e) a bérlő bérleti jogviszonya hatósági határozat folytán szűnik meg.

(2) A bérlő jogutódlással történő megszűnése esetén a bérbeadó jogosult a bérleti szerződés azonnali hatályú felmondására.

14. § A bérlő – a bérleti jogviszony bármely okból történő megszüntetése esetén – csereingatlanra, vagy egyéb kártalanításra nem jogosult.

15. § (1) A bérleti jogviszony megszűnésének napján a bérlő köteles a helyiséget visszaszolgáltatni. A bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a jelen szerződés megszűnésekor vagy legkésőbb azt követő 3 napon belül a helyiséget rendeltetésszerű használatra alkalmas, kitakarított állapotban, ingóságaitól kiürítve adja vissza a bérbeadó részére. A bérleti jogviszony tartama alatt a helyiségen végzett beruházások értékét a bérlő semmilyen jogcímen nem követelheti. Amennyiben a bérlő a bérleti jogviszony megszűnésének napján a Bérleményt nem szolgáltatja vissza, köteles arra az időre, amíg azokat jogcím nélkül használja, a bérleti díj kétszeresének megfelelő használati díjat fizetni.

(2) A bérlemény visszaadásáról jegyzőkönyvet kell felvenni, a birtokbaadási jegyzőkönyv tartalmával egyezően. Amennyiben a helyiség részét képező bármely vagyonelem – a rendes használaton kívül – megrongálódott, értékéből vesztett vagy hiányzik, a bérbeadó a kijavítás vagy pótlás ellenértékét a bérlőtől követelheti.

8. Helyiség rendeltetésszerű használata

16. § (1) A helyiséget a bérlő a bérleti szerződésben megjelölt célra használhatja.

(2) Amennyiben a bérlő a helyiséget nem a rendeltetésének megfelelően vagy a bérleti szerződésben megjelölt célra kívánja használni, úgy ehhez az új használati cél megjelölésével hozzájárulást kell kérni. A hozzájárulást a polgármester adja meg.

9. A bérleti jogviszony tartalma

17. § (1) Bérbeadó a helyiséget a szerződésben megjelölt időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint köteles a bérlőnek jegyzőkönyvileg átadni, kivéve, ha a pályázati eljárás keretében a bérlő átalakítási, felújítási munka elvégzésének feltételével kapott engedélyt a szerződéskötésre. A bérlő az átvételt a leltár aláírásával köteles elismerni.

(2) A jegyzőkönyvben rögzíteni kell a mérőórák állását.

(3) Az átadáskor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről – a felek eltérő megállapodásának hiányában – a bérbeadó köteles gondoskodni.

(4) A bérlő nem követelheti a bérbeadótól, hogy a helyiséget az abban folytatni kívánt tevékenység gyakorlásához szükséges módon alakítsa ki, szerelje fel, illetve rendezze be.

10. A felek jogai és kötelezettségei

18. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni a bérleti jogviszony alatt:

a) a helyiség megfeleljen a bérleti szerződés előírásainak,

b) a helyiség központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a helyiség burkolatainak, nyílászáróinak és berendezéseinek pótlásáról, cseréjéről,

d) a helyiség felújítása, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt szükséges munkák elvégzéséről.

(2) A bérlő köteles gondoskodni továbbá:

a) a helyiség burkolatainak, nyílászáróinak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról,

b) a tevékenysége érdekében szükséges felújításról, pótlásról, javításról (csak olyanhoz, amelyhez önálló megállapodás, hozzájárulás nem kell),

c) a helyiség olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, vagy tart üzemben,

d) a helyiség tisztításáról és megvilágításáról, ha ez a bérlő tevékenysége miatt vált szükségessé,

e) a tevékenységével kapcsolatban keletkezett szemét elszállításáról, illetve a költségeinek viseléséről,

f) a helyiség biztosításáról,

g) a helyiség rendeltetésszerű használatáról,

h) a helyiséghez kapcsolódó közös költség megfizetéséről,

i) a szerződés megszűnésekor a helyiség és a helyiség berendezéseinek rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban történő visszaadásáról.

(3) A bérlő köteles a bérleti jogviszonyának lejárta előtt (45 nap) a pályáztatásra kiírt helyiség megtekintését az érdeklődők számára biztosítani.

(4) A bérlőnek a helyiség visszaadásakor nyilatkozni kell, hogy a bérbeadó felé bérleti- és közüzemi díj, vagy a bérleménnyel kapcsolatos egyéb tartozása nincsen.

(5) A helyiség visszaadásakor

a) a bérlő köteles a helyiséget és berendezéseit rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni,

b) amennyiben a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a felmerült költségeket a bérlő köteles megtéríteni a bérbeadónak.

19. § (1) A bérbeadói feladatkörbe tartozó, de a bérlő által elvégzett felújítási, karbantartási, állagmegóvási munkák elszámolása a bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján történik.

(2) Bérbeadó írásban megállapodhat a bérlővel abban, hogy a helyiségben felújítási, karbantartási, állagmegóvási munkákat végez. A bérlő által benyújtott, a Képviselő-testület által felülvizsgált és jóváhagyott terv, költségvetés, számlák alapján a helyiség rendeltetésszerű használatához szükséges mértékig bérbeszámításra tarhat igényt.

(3) A (2) bekezdés szerinti bérbeszámításnál a bérlő a helyiség bérleti díját csökkentett mértékben fizeti meg, amíg az elismert költségei beszámításra nem kerülnek. A bérbeszámítás havi egyenlő részletben, a havi bérleti díj 50%-ának erejéig érvényesíthető.

(4) A bérbeszámításra vonatkozó megállapodás megkötésére a polgármester jogosult.

20. § A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente egyszer - a bérlő szükségtelen háborítása nélkül - ellenőrizheti.

21. § (1) A 10. § (5) bekezdés szerint megfizetett óvadék összegét a bérbeadó jogosult felhasználni az esetleges bérleti díj, közüzemi költség elmaradása esetén, valamint a bérbeadónak okozott károk megtérítésére. Amennyiben a bérbeadó ilyen jellegű igényét az óvadékból elégíti ki, a bérlő köteles az óvadék összegének 15 napon belüli teljes összegére történő kiegészítésére. Ennek elmaradása esetén a bérbeadó a bérlőt írásban felszólítja az óvadék kiegészítésére.

(2) Amennyiben nem merülnek fel olyan körülmények, amelyekre tekintettel a bérbeadó követelését az óvadékból elégítette volna ki, úgy a bérbeadó az óvadék összegét vagy annak fennmaradó részét a bérleti szerződés megszűnését követő 8 napon belül kamatmentesen visszafizeti a bérlő részére.

(3) Amennyiben a bérbeadónak a bérlővel szemben követelése keletkezik azt a bérbeadó a bérlő tájékoztatása mellett az óvadékból levonhatja és a bérlő részére csak a fennmaradó összeg kerül visszautalásra.

(4) Az óvadék nyújtása nem zárja ki azt, hogy a bérbeadó valamennyi olyan követelését, amelyre az óvadék nem nyújtott fedezetet, közvetlenül érvényesítse az bérlővel szemben.

11. A helyiségek elidegenítése

22. § (1) Csak az a helyiség idegeníthető el, amelyet a Képviselő-testület értékesítésre kijelölt.

(2) Az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került helyiségek értékesítése esetén a bérlőt (bérlőtársat) elővásárlási jog illeti meg.

(3) A helyiség vételára a bérbeadó által felkért, független ingatlanforgalmi értékbecslő által megállapított forgalmi érték. A vevő a vételárat részletekben is teljesítheti. A részletfizetés időtartama legfeljebb egy év lehet. A vevő a szerződés megkötésekor a vételár 50 %-át köteles egy összegben megfizetni.

(4) Részletre történő vétel esetén - amennyiben hátralék keletkezik – a fennálló vételárhátralékot a mindenkori Ptk. szerinti kamat terheli.

(5) Ha a helyiséget nem az elővásárlási joggal rendelkező vásárolja meg, a helyiséget pályázat útján kell értékesíteni.

(6) Az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó nyilatkozatot az Ltv-ben meghatározott arra jogosult teheti meg.

23. § (1) A nem lakás célú helyiségek eladásával járó költségek a vevőt terhelik.

(2) Az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került helyiségre vonatkozó elővásárlási jogra a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

(3) A (2) bekezdésben nem említett helyiségek eladása esetén a 22. § és 23. § rendelkezései irányadóak.

24. § A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben, valamint a rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései az irányadóak.

25. § Ez a rendelet a Belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv végrehajtásából adódó feladatoknak való megfelelést szolgálja.

26. § Ez a rendelet 2023. október 3-án lép hatályba.