Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 03

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatás szabályairól

2023.10.03.

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A központi költségvetés a települési önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Badacsonytomaj Város Önkormányzata számára.

(2) A rendelet célja, hogy a szociális tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást biztosít tűzifa formájában:

a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) szerinti:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez kapcsolódó települési támogatásra jogosult, tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő igénybevételére, továbbá

ad) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak,

b) annak a személynek, akinek a családjában mozgáskorlátozott él,

c) azoknak a családoknak, amelyekben 3 vagy annál több gyermeket nevelnek, vagy

d) annak a 65 év feletti nyugdíjasnak, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450%-át és annak a 65 év alatti személynek, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(2) Az (1) bekezdés a) pontban lévő jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa osztás során.

(3) Támogatást csak egy jogcímen lehet igényelni.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklet szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatalba 2023. november 15. napjáig lehet benyújtani.

(3) A támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa.

(4) A támogatási kérelmekről Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a polgármester egyedi határozattal dönt.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § (1) A támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat számára szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódóan megítélt kiegészítő támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás.

(2) A beérkezett kérelmek elbírálását követően a forráshiány miatt nem támogatható kérelmeket, függetlenül attól, hogy a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek, és a támogatásra jogosulatlan kérelmeket el kell utasítani.

5. § E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. szabályait kell alkalmazni.

6. § Ez a rendelet 2023. október 3-án lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.