Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek megváltásáról

Hatályos: 2024. 06. 27

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek megváltásáról

2024.06.27.

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével elősegítse Badacsonytomaj Város közigazgatási területén levő ingatlanon a meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek átalakítása, bővítése, új épület/építmény építése, létesítése, meglévő építmény építéssel vagy építéssel nem járó rendeltetésváltozása során a rendeltetésszerű használathoz előírt gépjármű-várakozóhelyek biztosítását.

2. § (1) Az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges gépjármű várakozóhelyek és többlet parkolási igény mértékét, mennyiségét és módját az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásai alapján kell meghatározni.

(2) Az előírt számú parkolóhelyeket építtetőnek saját telken belül kell biztosítania az OTÉK-ban és Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX.29.) önkormányzati rendeletében meghatározott előírások alapján.

(3) A szükséges parkolóhelyek teljes mennyiségének telken belüli biztosításától kizárólag az alábbi esetekben lehet eltekinteni:

a) a gépkocsival a telekre való be- és kihajtás forgalomtechnikai okokból nem engedélyezhető,

b) a telken értékvédelem alatt lévő épület áll és az a parkolók teljes körű kialakítását nem teszi lehetővé,

c) a telken meglévő értékes növényzet (pl.: védett fa) miatt az épületen kívüli parkoló, vagy mélygarázs építése jelentős növénykárral járna, vagy

d) a telek beépítése, valamint geometriai adottságai (például keskeny telekszélesség vagy kis telekmélység) miatt a telken belüli parkolás nem megvalósítható.

(4) Ha az előírt számú parkolóhelynek a (2) bekezdésben meghatározottak szerinti biztosítására részben vagy egészben nincs lehetőség, úgy a személygépjármű elhelyezési kötelezettség a (3) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállása esetén az alábbiak szerint teljesíthető:

a) az építtető Badacsonytomaj város közigazgatási területén a tervezett beruházás helyszínétől – a közterületi telekhatártól – légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül az előírt számú parkolóhelyet, a tervezett építkezéssel egyidejűleg más, nem közterületi ingatlanon végleges jelleggel biztosítja, vagy

b) az építtető az önkormányzattal történő parkoló-megváltási megállapodás alapján a hiányzó számú parkolóhely kötelezettség biztosítását már meglevő közterületi parkolóhely felhasználásával is kiválthatja.

(5) Az Önkormányzattal történő parkoló-megváltási megállapodás megkötését minden esetben Képviselő-testületi döntés előzi meg, amelyben a Képviselő-testület a pénzbeli megváltás lehetőségéről és a megállapodás megkötéséről dönt.

(6) A rendeletben nem szabályozott előírások teljesítésével kapcsolatos kérelmek elbírálásához külön Képviselő-testületi döntés szükséges.

3. § (1) A közterületen már meglevő parkolóhely felhasználásával biztosított parkolóhely-megváltás pénzbeli megváltásáról az építtető és az Önkormányzat megállapodást köt. A megállapodásban rögzíteni kell:

a) a megváltandó gépjármű-várakozóhelyek számát,

b) a gépjármű-várakozóhely megváltási díj összegét,

c) a befizetés módját, határidejét,

d) az önkormányzat bankszámlájának megjelölését, amelyre a befizetést teljesíteni kell.

(2) Az igénybe vevő a megváltási hozzájárulást egy alkalommal, a megállapodásban foglalt fizetési feltételek szerint köteles megfizetni.

(3) A parkolóhely-megváltási megállapodás szerinti, Badacsonytomaj Város Önkormányzata bankszámlájára befizetett gépjármű-várakozóhely megváltási hozzájárulás vissza nem téríthető.

(4) A parkolóhely-megváltási megállapodás legfeljebb 5 éves időtartamra köthető a használatbavételi engedély megszerzéséig.

4. § (1) A gépjármű-várakozóhely megváltási hozzájárulás díjmértékét az 1. melléklet tartalmazza. Az önkormányzat nem nyújt szolgáltatást a fizetett díj ellenében, így az ügylet áfa hatályán kívül esik.

(2) A megváltási összeget a Képviselő-testület minden év január 1-ig felülvizsgálja.

(3) A közterületek közlekedésre szánt területének felhasználásával kialakításra kerülő gépjármű-várakozóhelyek továbbra az önkormányzat tulajdonában maradnak.

(4) A gépjármű-várakozóhelyek kialakítására befizetett összegeket elkülönítetten kell kezelni, és gépjármű-várakozóhelyek forgalomtechnikai tervezésére, engedélyezésére, megvalósítására, továbbá a rendelet feltételei szerint e célt szolgáló területek megszerzésére lehet felhasználni.

(5) Az OTÉK szerint előírt gépjármű-várakozóhelyek akkor tekinthetők biztosítottnak, ha a 3. § szerinti parkoló-megváltási megállapodást az építtető megkötötte, a gépjármű-várakozóhely megváltási hozzájárulás összegét megfizette. A megváltott parkolóhelyek számát az engedélyezési eljáráshoz kiadott közútkezelői hozzájárulás igazolja.

5. § Ez a rendelet 2024. június 27-én lép hatályba.

1. melléklet a 8/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelethez

Megváltási hozzájárulás díjmértéke

Közterületen, már meglévő parkolóhely felhasználásával

500.000,- Ft/ parkolóhely