Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 03

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításáról

Részletes indokolás

Az 1–4. §-hoz

A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.

(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”

A Helyi Építési Szabályzat többször került módosításra, legutolsó alkalommal 2018. novemberi soros ülésen.

A Helyi Építési Szabályzat (továbbiakban: HÉSZ) átdolgozása/módosítási szándék alapján került sor az alábbiak szerint:

1b. módosítás: Badacsonytomaj 1335/1 és 1332 helyrajzi számú ingatlanokon övezeti határ módosítása, aminek eredményeként a Vt-2 jelű építési övezet területe nő, az Lfk-ü jelű építési övezet területe csökken.

1c. módosítás: a Szent Imre templom és Szent István kápolna között egy szakrális, Kálvária út létesítése, útkorrekcióval és parkoló építésével. (Szakrális projekt)

2a. módosítás: Lf1 övezetben újabb Lf1* övezet kialakítása önálló garázsépület építhetőségének szabályozásával.

2c. módosítás: a Badacsonytomaj 031/5-10 és 035/14 hrsz-ú ingatlanok övezeti átsorolása kertes mezőgazdasági terület övezetéből K-bt jelű beépítésre nem szánt különleges borászati terület övezetébe, építési hely kijelölése.

3a. módosítás: Kiskör út egy szakaszának lakóterületi átsorolása, út-kiszabályozás megszűntetése.

3d. módosítás: Kossuth utca kijelölt építési terület – 043/70 hrsz – építési hely korrekciója új építési hely kijelölésével az ingatlanon belül a csatlakozó meglévő beépítés figyelembevételével.

3f. módosítás: a Badacsonytomaji 070/3 hrsz. alatti ingatlan tulajdonosának kérelmére, a kérelmező által elkészítendő, a saját és a szemközti ingatlan, építmények feltüntetésével előálló geodéziai felmérés alapján a HÉSZ 11. § ** előírás szükséges szöveges (HÉSZ) illetve rajzi (SZT) kiegészítése a megvalósíthatóság érdekében. Megvizsgálandó a lehetséges és jogszerű korrekció. Az érintett ingatlanokon meglévő földalatti beépítettség van, mely megőrizhető a szabályozás módosításával, és egyúttal lehetővé teszi az új út megvalósítását is. Az érintett ingatlanokon ezáltal földalatti építmény az előkertben is lehet. Ez oldja meg a kialakult helyzet jogsérelem nélküli megoldását. A korábbi 12 m széles útszabályozás az út nyugati felében a zöldterületig 9 m-re csökken, egyúttal egyirányú lesz.

4a. módosítás: Lfk-ü övezetben az előírt minimális zöldfelületi arány egyértelműsítése és 60%-ra történő korrekciója.

5a. módosítás: Badacsonytomaj Móricz Zsigmond utca egy szakaszának- 1470/3 hrsz.-ú ingatlan területének Lfk-ü övezetből új építési övezet létrehozásának elhatárolása (Lfk-ü** övezet, legkisebb kialakítható terület 600m²).

5b. módosítás: a HÉSZ 28. § (7) bekezdés e) pontja szerinti: „ideiglenes, ill. szerelt jelleget mutató épület, tájidegen építmény (kerti pavilon, fürdőmedence) nem létesíthető” meghatározás átsorolásra kerül a HÉSZ 29. § (4) bekezdéséhez az alábbiak szerint: „ideiglenes, ill. szerelt jelleget mutató épület, tájidegen építmény (kerti pavilon, fürdőmedence) nem létesíthető” A módosítással feletetjük meg az előírást a felsőbb szintű jogszabályoknak. Így a kertes mezőgazdasági területeken (ahol a tájképre és környezetre veszélyes tendencia indulna meg) tiltjuk meg a nem odaillő építmények elhelyezhetőségét.

A településszerkezeti tervet, a HÉSZ normaszövegét és a szabályozási terveket egyaránt érinti a módosítás.