Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 32/2017.(XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 02

a településkép védelméről szóló 32/2017.(XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1–5. §-hoz

A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.

(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben (a továbbiakban: törvény) és végrehajtásához kapcsolódó 314/2012.(XI.8.) Kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján önkormányzatunk megalkotta a településkép védelméről szóló 32/2017.(XII.21.) önkormányzati rendeletét, melynek módosításáról többször döntött. A részletes indokolást az előterjesztésben leírtuk, a TKR módosítása vonatkozásában a véleményeztetési eljárás lefolytatásra került. A beérkezett vélemények alapján a Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodájának véleménye alapján nem támogatta, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a rendelettervezet módosítására tett javaslatot.

A rendelettervezet elfogadását indokoltnak tartjuk annak okán, hogy Badacsonytomaj közigazgatási területén belül a település- és tájképi szempontból meghatározó területén belül az Iparterületek és Zártkert területen belül számos ingatlanon fémlemez héjalás és ipari jellegű előregyártott fémlemez fedő rendszer található. A természetben a már ezzel a technikai megoldással kialakult építmények tető héjalása, illetve a Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának a tárgyi ingatlanra vonatkozó engedélye is erősítik a fémlemez héjalás Iparterületek és Zártkert településképi szempontból meghatározó területeken való engedélyezését. Ezen indokolás figyelembevételével javasolt az alaprendelet kiegészítése

A beérkezett vélemények figyelembevételével az alaprendelet 14. § (1) bekezdésének módosítása, és 1b) ponttal való kiegészítése, és 15. § g) ponttal való kiegészítése javasolt.