Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a város nevének használatáról

Hatályos: 2021. 07. 02

a város nevének használatáról

Részletes indokolás

Az 1–7. §-hoz

A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.

(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”

A településnév és településrésznév használatával kapcsolatban magasabb szintű jogszabályi rendelkezés nincs, így javasolt, hogy önkormányzatunk éljen a lehetőséggel, és mint törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyról önkormányzati rendeletet alkosson a Badacsonytomaj, valamint a Badacsony és Badacsonyörs elnevezés használatáról, mivel ezen elnevezésekhez egyrészt társadalmi, idegenforgalmi és természeti örökségi érték és érdek is fűződik, amelyre tekintettel az elnevezés használatát indokolt keretek között szabályozni.

A rendelettervezet 1-2§-ai rögzítik, hogy a rendelkezést mely esetekben lehet alkalmazni, illetve azokra mely esetekben nem kell engedélyt kérni, nevezetesen:

1. § (1) A gazdasági, társadalmi, tudományos, egészségügyi, kulturális, oktatási intézmények, szervezetek, jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, fesztiválok, kulturális, szórakoztató-, sport és egyéb rendezvények az elnevezésükben a Badacsonytomaj város és Badacsonyörs, Badacsony településrészeinek (Badacsony és Badacsonyörs a továbbiakban együttesen: településrész) nevét kizárólag Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének (a továbbiakban: képviselő-testület) engedélyével vehetik fel. Az elnevezés felvételének számít továbbá a név látszólagosan eltérő, de hangzásban egyező alakjának, valamint az elnevezés toldalékos, rövidített, idegen nyelvű, vagy bármely nyelvtani alakban történő felvétele.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezést kell alkalmazni, ha a gazdasági, társadalmi, tudományos, egészségügyi, kulturális, oktatási intézmények, szervezetek, jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, fesztiválok, kulturális, szórakoztató-, sport és egyéb rendezvények az elnevezésükben a „Badacsony” vagy „Tomaj” továbbá a név látszólagosan eltérő, de hangzásban egyező alakjának valamint az elnevezés toldalékos, rövidített, idegen nyelvű vagy bármely nyelvtani alakban történő felvétele.

(3) Nem engedélyköteles az a névhasználat

a) amely jogszabályon alapul;

b) egyházi jogi személyek névhasználata;

c) olyan gazdasági társaságok, intézmények, egyéb szervezetek számára, amelyet Badacsonytomaj Város Önkormányzata alapított;

d) közösségi közlekedési eszköz állomása, megállóhelyének feltűntetésével megvalósuló névhasználat.

2. § (1) A névhasználat az 1. § (3) bekezdésben felsorolt eseteken kívül engedélyköteles.

(2) A névhasználat akkor engedélyezhető, ha a kérelmező természetes személy lakó- vagy tartózkodási helye, nem természetes személy székhelye, telephelye, vagy fióktelepe Badacsonytomaj Város Önkormányzat közigazgatási területén található.

(3) Az engedély határozott időre vagy visszavonásig szól.

(4) A képviselő-testület a név használatára vonatkozó engedélyt visszavonja, amennyiben a rendeletben vagy az engedélyben előírtakat az engedélyezett megszegi, vagy az engedély kiadásához szükséges feltételek az engedélyezettnél már nem állnak fenn.

(5) Nem adható engedély, ha a névhasználat módja, vagy körülménye az önkormányzatnak, hivatalának, intézményeinek, gazdasági társaságainak vagy a település lakosságának jogait, jogos érdekeit sérti, vagy veszélyezteti, vagy az jogszabályba ütközik.

A 3-4. §-okban a kérelemre vonatkozó mellékleti utalás és a nyilvántartás vezetésére vonatkozó előírások kerültek rögzítésre a következők szerint:

3. § Badacsonytomaj, valamint a településrészek névhasználatának engedélye iránti kérelmet a képviselő-testülethez kell benyújtani e rendelet 1. melléklete szerint.

4. § A névhasználati engedélyekről, a megszűnt és visszavont engedélyekről a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal a 2. melléklet szerinti nyilvántartást vezet.

Az 5. § kiterjeszti a névhasználatot az elektronikus esetekre is a következők alapján:

5. § A szabályozás az elektronikus névhasználatra is vonatkozik.

A 6. §-ban pedig a már a Badacsonytomaj/badacsonyörs/Badacsony nevet használóktól történő megvonás eseteit rögzíti, úgy mint:

6. § A rendelet hatálybalépése előtt megvalósult névhasználat esetén a használó utólagos engedélyezési eljárás lefolytatására nem kötelezett, azonban a képviselő-testület a név használatát megvonhatja attól a használótól, akinek a kérelmét a 2. § (5) bekezdésben foglaltak szerint el kellene utasítani.

A 7. § a hatályba léptető rendelkezést rögzíti.

7. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.