Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VI. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek rendjéről és használatáról szóló 5/2016.(II.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 08 11:00

a közterületek rendjéről és használatáról szóló 5/2016.(II.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1–7. §-hoz

A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.

(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete előzetesen egyeztetett a közterületek rendjéről és használatáról szóló 5/2016.(II.01.) önkormányzati rendelet módosításáról, melynek során a IV. övezet kialakítását és létrehozását tervezte, tekintettel arra, hogy az önkormányzati rendezvények ideje alatti közterület használata nem került szabályozott módon az adott területen rendezésre.

A módosító rendelet 1-6. §-a rögzíti az alaprendelet módosításait és kiegészítését a következők szerint:

A közterületek rendjéről és használatáról szóló 5/2016.(II.01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lépne, mely a IV. övezet kialakítását teszi lehetővé:

„(3) Az Önkormányzat közterületeit városszerkezeti, városképi, ellátottsági, közlekedési adottságai, valamint piaci értéke szerint közterületi övezeti kategóriába kell sorolni:

a) I. övezet: Badacsony településrész egész területe, kivéve a strandok és a III. és IV. övezet területét.

b) II. övezet: Az I., III. és IV. övezeten kívüli közterületek.

c) III. övezet: Badacsony, Park utca Posta előtti terület.

d) IV. övezet: Badacsonytomaj 2557/3 hrsz. és 2559/5 hrsz. alatti terület.

A R. 6. § (1) d) és e) pontjaiban a IV. övezet is rögzítésre került a normatartalom további módosítása nélkül.

A R. 7. § (1) bekezdése a kiegészítendő (1a) bekezdésre visszahivatkozással kivételi kört rögzít és abban az árusítóhelyekre vonatkozó szabályozások kerülnek összefüggésbe a 3. melléklet szerinti tartalommal.

A rendelet 7. §-a a hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.