Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 14
Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.
(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”
A Helyi Építési Szabályzat többször került módosításra, legutolsó alkalommal 2021. szeptemberében soros ülésen.
A Helyi Építési Szabályzat (továbbiakban: HÉSZ) átdolgozása/módosítási szándék alapján került sor az alábbiak szerint:
5b. módosítás: a HÉSZ 28. § (7) bekezdés e) pontja szerinti: „ideiglenes, ill. szerelt jelleget mutató épület, tájidegen építmény (kerti pavilon, fürdőmedence) nem létesíthető” meghatározás átsorolásra kerül a HÉSZ 29. § (4) bekezdéséhez az alábbiak szerint: „ideiglenes, ill. szerelt jelleget mutató épület, tájidegen építmény (kerti pavilon, fürdőmedence) nem létesíthető” A módosítással feletetjük meg az előírást a felsőbb szintű jogszabályoknak. Így a kertes mezőgazdasági területeken (ahol a tájképre és környezetre veszélyes tendencia indulna meg) tiltjuk meg a nem odaillő építmények elhelyezhetőségét.
A településszerkezeti tervet, a HÉSZ normaszövegét érinti a módosítás.