Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 8/2010 (IX.29.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 10

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.10.
Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 8/2010 (IX.29.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.
(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”
A Helyi Építési Szabályzat többször került módosításra, legutolsó alkalommal 2022. december 5. napján volt.
A Hableány környezetében még ki nem alakított nem önkormányzati, hanem magántulajdonban lévő Badacsonytomaj 1232/1 hrsz.-ú ingatlan kétharmadának Zöldterületből (Z*) Településközponti vegyes (Vt-2*) terület-felhasználásúra módosítása, a meglévő azonos tulajdonos birtokában lévő 1232/2 hrsz-en lévő borászat bővíthetőségének megteremtése végett. A módosítás során 1232/1 hrsz.-on lévő zöldterület egy része kerül áthelyezésre egy belterületi önkormányzati tulajdonban lévő 306/1, 306/2 hrsz.-ú beépítésre szánt különleges sport terület-felhasználású területre. A Badacsonytomaj 1232/1 hrsz-ú ingatlanon kiszabályozott zöldterület kialakítására az önkormányzatnak belátható ideig a jelenlegi pénzügyi és jogi helyzetet tekintve nincs reális esélye. Ezért az említett Badacsonyörsi sportpálya eddigi beültetési kötelezettségű szegélyén (306/1 hrsz.), mint önkormányzati területen való zöldterület kialakítása lehet reális cél, ami így infrastrukturálisan is ki tudja szolgálni a zöldterületet és funkcióit. A 306/2 hrsz.-ú Beépítésre szánt Különleges sport terület (Ksp) övezetű ingatlanon egy játszótér, a 306/1 hrsz.-ú ingatlanon a Badacsonyörsi sportpálya található. A módosítási területen kialakítandó zöldterület nem befolyásolja a jelenlegi sportolási és játszótér funkciókat. A területet határoló kötelező három szintű növényzettel ültetési kötelezettségű területrészen kerül kialakításra a zöldterület. Ezzel a sport területi funkciók egyéb, zöldterületi funkciókkal egészülnek ki.