Badacsonytördemic Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2011. (VII.14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati rendelet előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól

Hatályos: 2011. 07. 18

Badacsonytördemic Község Önkormányzata az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében megállapított jogkörében eljárva, a 2010. évi CXXXI. törvény 17. § (1) bekezdésével megállapított, 1990. évi LXV. törvény 103/B §-ban biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Badacsonytördemic Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) által előkészített önkormányzati rendelet-tervezetek véleményezésére.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat által előkészített önkormányzati rendelet-tervezetek megalapozását szolgáló szabályozási koncepciókra is.

(3) A rendelet rendelkezései nem érintik az egyéb jogszabályokban, illetve közjogi szervezetszabályozó eszközökben meghatározott véleményezési és egyeztetési jogosultságokat.


2. § (1) Az önkormányzat rendelet-alkotási terve Munkatervében jelenik meg, melyet határozattal fogad el.

(2) Az önkormányzat rendeleteinek tervezeteit a település honlapján a közérdekű adatok menü, a szerv döntései, koncepciók, tervezetek, javaslatok cím alatt kell elhelyezni.

(3) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

a) a vagyonról, vagyongazdálkodásról,

b) a költségvetésről, a költségvetés módosításáról és végrehajtásáról,

c) a szervezet és intézmény alapításáról,

szóló önkormányzati rendeletek tervezeteit.

(4) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.

(5) A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért az önkormányzati rendelet-tervezet előkészítője felelősséggel tartozik.


3. § (1) A társadalmi egyeztetés formái a következők:

a) a honlapon megadott elérhetőségen keresztül biztosított véleményezés (továbbiakban: általános egyeztetés)

b) az önkormányzati rendelet előkészítésébe bevont személyek, intézmények, szervezetek által történő közvetlen véleményezés (továbbiakban: közvetlen véleményezés)

(2) A rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a társadalmi egyeztetésre nem bocsátott tervezeteket is közzé kell tenni a település honlapján.

(3) A település honlapján megadott elektronikus levélcímen keresztül bárki véleményt nyilváníthat a társadalmi egyeztetésre bocsátás céljából közzétett tervezetről, koncepcióról. A vélemények beérkezéséről visszaigazolást kell küldeni.

(4) A névtelenül érkezett véleményeket azok figyelembe vétele nélkül törölni kell.

(5) A beérkezett véleményeket, a véleményező nevét és elektronikus levélcímét legkésőbb a véleményezett önkormányzati rendelet hatályba lépésétől számított másfél évig nyilván kell tartani.

(6) A közzétett tervezeteket a település honlapján a közzétételtől számított egy évig meg kell őrizni.


4. § (1) A beérkezett véleményekről az önkormányzati rendelet-tervezet készítője összefoglalót készít.

(2) Az önkormányzati rendelet-tervezet készítőjét egyedi válaszadási kötelezettség nem terheli.

(3) A társadalmasításra bocsátás felhívását az 1. melléklet tartalmazza.


5. § (1) Közvetlen véleményezésre kell bocsátani azt az önkormányzati rendelet-tervezetet, melyet az önkormányzat a társulási megállapodásban rendelet-alkotásra kijelölt önkormányzatként fogad el.

(2) Közvetlen véleményezésre kell bocsátani azt az önkormányzati rendelet-tervezetet, mely a kinevezést, megbízást és intézmény alapítását a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló törvény szerint társulására történő átruházásról szól.


6. § (1) Ez a rendelet 2011. július 18. lép hatályba.



                            Vollmuth Péter                                                 Dr. Harkai Barbara                                     

                             polgármester                                                             jegyző

Mellékletek