Badacsonytördemic Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2011. (IV.13.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról és üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről

Hatályos: 2012. 06. 02- 2017. 09. 30

Badacsonytördemic Község Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv.  8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:



I. FEJEZET

A rendelet hatálya

1. §


(1) A rendelet területi hatálya kiterjed Badacsonytördemic község közigazgatási területének valamennyi közterületére.


(2) E rendelet alkalmazása szempontjából közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzat tulajdonában lévő földrészlet, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Közterület rendeltetése különösen a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása, a közművek elhelyezése.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magán- és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, aki (amely) e rendeletben foglaltak szerint közterületet használ, vagy reklámtevékenységet folytat.


II. FEJEZET

A közterület használata

2.§


(1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.


(2) Rendeltetéstől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben meghatározott módon akadályozza.


(3) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület-használati engedély, továbbá használati díj fizetése szükséges az e rendeletben meghatározott kivételekkel.


Engedélyhez kötött közterület-használat

3.§


Közterület-használati engedélyhez kötött:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet, átfeszítő kötél, cég- és címtábla elhelyezése;

b) hirdető-berendezés és reklámhordozó elhelyezése;

c) árusító és az árusítással kapcsolatos, valamint szolgáltató fülke, pavilon, mozgó árusítóhely létesítése;

d) közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, fülke;

e) szobor, emlékmű, díszkút és köztárgyak (pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, stb.) elhelyezése;

f) utcai árusító automaták felállítása;

g) építési munkával kapcsolatos – építési engedélyhez nem kötött – létesítmények, állvány valamint építmények és törmelékek elhelyezése, tárolása;

h) tüzelőanyag ideiglenes tárolása

i) alkalmi és mozgóárusítás, mozgóbolt üzemeltetése, szolgáltató tevékenység végzése, portrérajzolás;

j) film-, televízió-, videó-, és hangfelvétel készítése akkor, ha az a közterület rendeltetésszerű használatát 30 percnél hosszabb ideig akadályozza;

k) kiállítás, vásár, sport- és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység folytatása;

l) üzemképtelen, illetve közlekedésben részt nem vevő, reklámhordozó céllal elhelyezett járművek ideiglenes tárolása,

m) teher és áruszállításra szolgáló jármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolása

n) a közterület egyéb turisztikai, kereskedelmi, vendéglátó-ipari hasznosítása (pl. vendéglátó-ipari terasz, előkert).


Engedélyhez nem kötött közterület-használat

4. §


(1) Közterület-használati engedélyhez nem kötött:

a) kizárólag kézi hordozású eszközökkel végzett, illetve 30 percet meg nem haladó időtartamú film-, televízió-, videó- és hangfelvétel készítése;

b) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet, cím- és cégtábla elhelyezése abban az esetben, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be, vagy ha azok közterülettel érintkező felülete üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet esetében a 2 négyzetmétert, cím- és cégtábla esetében pedig az 1 négyzetmétert nem haladja meg;

c) az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzése.


(2) Az (1) bekezdésben felsorolt közterület-használati engedély nélkül végezhető közterület-igénybevételt – lehetőleg az igénybevétel megkezdése előtt egy nappal, legkésőbb a használat megkezdésekor - a Polgármesteri Hivatalhoz írásban be kell jelenteni.


A közterületek bontására vonatkozó szabályok

5. §


(1) Zöldterületek és egyéb közterületek területén, az alatt vagy felett létesítményt elhelyezni, áthelyezni vagy megszüntetni, illetőleg a közterületet felbontani csak a közterület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása alapján lehet, aki a munkák elvégzésére feltételeket állapíthat meg.


(2) Közterület-bontási engedély csak a beruházó kérelmére és számára adható ki. Beruházó köteles a helyreállításért felelős személyt megjelölni.


(3) Üzemzavar miatt végzett bontást a közterület kezelőjének 24 órán belül be kell jelenteni, nyilvántartásba vétel céljából. A bejelentésben pontosan meg kell határozni az üzemzavar helyét, közölni kell a helyreállítás várható időpontját


6. §


(1) A kivitelezési és helyreállítási munkát olyan ütemben kell végezni, hogy azt az előírt határidőre befejezzék. A munkát csak akkor szabad megkezdeni, ha annak folyamatos végzéséhez biztosított az anyag, a munkaerő, munka- és szállítási eszköz, valamint a munka befejezése után haladéktalanul biztosítható a közterület helyreállítása.


(2) Ha a teljes helyreállítás a közterület-bontási hozzájárulásban meghatározott határidőre nem készül el, a határidő a 7. § (2) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével módosítható.


7. §


(1) Az eredeti hozzájárulásban meghatározott határidőn túl a sikeres műszaki átadás időpontjáig a hozzájárulás jogosultja köteles az igénybe vett teljes építési területre kiterjedően az 1. számú mellékletben meghatározott díjat megfizetni.


(2) Amennyiben az igénybe vevő a határidő módosításához hozzájárulást nem kér, úgy azt engedélyező jogosult az igénybe vevőt a közterület használatának megszüntetésére, az eredeti állapot helyreállítására és a felmerült közterület-használati díj kétszeresének megfizetésére kötelezni, vagy a közterületre elhelyezett tárgyat, anyagot, eszközt, létesítményt felszólítás nélkül a tulajdonos költségére és veszélyére – annak díjfizetési kötelezettsége fenntartásával – azonnal elszállíttatni.


8. §


Ha a közhasználatú zöldterületnek engedélyezett más célú használata folytán a zöldterületen lévő növényzet, építmények, berendezések vagy felszerelések megsemmisülése várható, az engedélyes köteles a helyreállítás költségén túl a megsemmisült növényzet eszmei értékének megfizetésére a 2. sz. mellékletben foglaltak szerint.


A közterület-bontási kérelem tartalma

9. §


(1) A közterület felbontása iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kivitelező megnevezését,

b) a munkakezdés időpontját, helyét

c) a munkavégzés időtartamát,

d) a kivitelező építésvezetőjének és a felbontott terület helyreállításáért felelős személynek a nevét, elérhetőségét.


(2) A kérelemhez csatolni kell a létesítmény helyszínrajzát. közműépítés esetén csatolni kell a közmű üzemeltetők által elfogadott műszaki terveket is.


Reklám- és hirdető-berendezések elhelyezésének szabályai

10.§


(1) Tilos útkereszteződésben, és azok közvetlen közelében olyan hirdetőtáblák elhelyezése, amelyek

a) összetéveszthetők a közúti jelzésekkel, vagy a forgalom szabályozására szolgáló berendezésekkel,

b) csökkentik azok láthatóságát vagy hatásosságát,

c) vakítják az út használóit vagy oly módon (pl. a KRESZ-ben alkalmazott kék, zöld, sárga és fehér alapszín, vagy szabványosított betűtípus és jelrendszer alkalmazásával) terelik el a figyelmet, hogy az veszélyezteti a közlekedés biztonságát.


(2) Tilos feltüntetni hirdetést, reklámot közúti jelzésen, annak tartóelemén.


(3) Az úttest szélétől számított 3 méteren belül elhelyezett hirdetőtáblákon villogó vagy káprázást okozó fény nem alkalmazható, felületük fényvisszaverő anyagból nem készíthető.


(4) Tilos minden olyan reklámtábla alkalmazása, amely alkohol- vagy dohánytermékről gyermekeknek, vagy fiatalkorúaknak szól, gyermeket, vagy fiatalkorút mutat be, vagy túlzott dohány, vagy alkoholfogyasztásra hív fel.


(5) Az országos közutak belterületi és külterületi szakasza mellett hirdetőtáblák kihelyezési engedélyének megadásához a Közlekedési Felügyelet kezelői hozzájárulása szükséges.


(6) Zöldterületen, parkban elhelyezésre tervezett tábla engedélyezéséhez be kell szerezni a terület kezelőjének hozzájárulását is.


(7) Műemlékileg védett területeken reklámtábla kihelyezéséhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása is szükséges.


11. §


(1) A település szilárd burkolatú közútjaival határos ingatlanok előtt a járdán, a zöldfelületen, illetve ezek űrszelvényeiben csak 1 db, legfeljebb 1 négyzetméter felületű mobil reklám-, hirdető berendezés helyezhető el abban az esetben, ha az a közúti forgalom biztonságát nem korlátozza.


12. §


Az önkormányzat által a község területén elhelyezett hirdetőtáblákat bárki használhatja díjmentesen, de kizárólag közérdekű hirdetések, felhívások kihelyezésére.


13. §


Az engedélyes köteles az igénybe vett közterületet és környezetét tisztán tartani, gondozni.


Reklámtábla elhelyezési kérelem tartalma

14. §


A reklámtábla elhelyezés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a hirdetőtábla rajzát, vagy fotóját, vagy leírását, a színek, mértek és a tábla anyagának megjelölésével;

b) elhelyezési vázlatot a közterület és a házszám megjelölésével;

c) a tábla méretétől függően egyéb műszaki adatokat (pl. statikai számítás, kihorgonyzási terv, alapozás, stb.)

d) a 10. § (5), (6) és (7) bekezdésében előírt írásbeli hozzájárulásokat.


Járművek közterületen történő tárolásának szabályai

15.§


(1) Kamion, autóbusz, vontató, traktor, munkagép, 3,5 tonna összsúlyt meghaladó tehergépkocsi, valamint pótkocsi és lakókocsi közterületen nem tárolható. Tárolásnak minősül, ha a jármű 22-06 óra között folyamatosan közterületen áll.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott járművek tárolása történhet

a) saját vagy bérelt telephelyen,

b) méretei alapján alkalmas építési telken, ha azt egyéb szabályozás nem tiltja.


(3) Saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanon is tilos sérült, üzemképtelen jármű tárolása, ha a jármű közterületről látható és rontja a településképet.


(4) Üzemképtelen, a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan járművet főútvonalon, járdán, erdőben, zöldterületen tilos tárolni. A tiltott helyen tárolt jármű elszállításáról saját költségén a tulajdonos köteles gondoskodni.


16. §


(1) Üzemképtelen járművet közterületen – maximum 10 napig – közterület-használati engedéllyel az 1. számú mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében lehet tárolni. A határidő leteltéig a tulajdonos az üzemképtelen járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.


(2) Ha a tulajdonos nem tesz eleget elszállítási kötelezettségének, vagy ismeretlen, az engedélyező jogosult a jármű kijelölt helyre történő elszállítását elrendelni. Ezt megelőzően az elszállítást elrendelő és a megbízott elszállító képviselői a helyszínen kötelesek a jármű helyzetét, leírását, felszereltségét és a járműben található tárgyakat jegyzőkönyvben rögzíteni, azokról fényképfelvételt készíteni.


(3) A kijelölt helyen a jármű tárolásáról és őrzéséről a beszállítástól számított 90 napig kell gondoskodni.


(4) Az elszállítás és a tárolás költségei az üzemben tartót, hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező jármű esetén a tulajdonost terhelik.


Védett Közterület

17. §


Nem adható közterület-használati engedély az alábbi védett közterületekre:

a) tömegközlekedési járművek megállóiba;

b) olyan útszakaszra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná;

c) lakó- vagy középület homlokzatától 3 méteren belül pavilon a hozzá tartozó szerkezeti elemek elhelyezésére;

d) zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálásának, pusztításának elkerülését, megelőzését nem biztosítja, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen munkálatokat;

e) műemléki jellegű épületeken;

f) olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, közbiztonságot, vagy az egészséget veszélyeztetné,

g) üzemképtelen jármű tárolásához.


18. §


Megtagadható a közterület-használati engedély kiadása, ha a kért közterület-használat:

a) a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával járna;

b) veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot;

c) a közterület rendeltetésszerű használatának indokolatlan mértékű zavarásával járna;

d) indokolatlanul korlátozná a település közlekedését;

e) a kereskedelempolitikai és turisztikai érdekek indokolatlan mértékű sérelmével járna.


A közterület-használat engedélyezésének szabályai

19. §


(1) Közterület-használati engedély csak ideiglenes jelleggel – meghatározott feltétel bekövetkezéséig legfeljebb 5 éves időtartamra – adható.


(2) Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységekre – állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése - közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének időtartamárra adható.


(3) A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb engedélyek (pl. építésügyi, közegészségügyi, rendészeti szakhatóságok engedélyei) beszerzését.


(4) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. Építési engedélyhez kötött építmény esetében az építtetőnek, az építési munkálatokkal összefüggő ideiglenes közterület-használat esetén pedig az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell a közterület-használati engedélyt beszereznie.


20. §


(1) A közterület-használat iránti kérelemnek tartalmaznia kell, különösen:

a) a kérelmező nevét, lakhelyét, székhelyét, illetve telephelyét;

b) a közterület-használat célját és időtartamát;

c) a használandó közterület helyének, pontos területnagyságának és módjának meghatározást.

d) Csatolni kell a közterületen folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát, a folytatni kívánt tevékenységben részt vevő tagok, családtagok, alkalmazottak, megbízottak nevét és lakcímét.


(2) Kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni. (3. számú  melléklet)


(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. vállalkozói igazolvány, gazdasági szervezet alapító okirat) másolatát, a tevékenység végzésére kiadott engedélyének másolatát.


(4) Hirdető berendezés és kirakatszekrény elhelyezése esetén mellékelni kell továbbá:

a) térképkivonatot,

b) M=1:500-as  léptékű  helyszínrajzot  a  berendezés helyének megjelölésével, méretezésével,

c) a berendezés terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja (betűforma, illetve felirat egységes  megjelenése, színek   megjelölése),  vagy  a  berendezés fényképét.


(5) Ha a közterület használata építési munka végzésével kapcsolatos, mellékelni kell továbbá a helyszínrajzot, M: 1:1000, vagy M: 1:500-as léptékben az építmény és az igénybe venni kívánt területköz helyének pontos megjelölésével,


(6) Alkalmi és mozgóárusítás esetén csatolni kell továbbá

a) az elárusító-berendezés elbírálásra alkalmas terveit, vagy fényképét,

b) helyszínrajzot, az árusítási útvonal kijelölésével.


(7) A kérelem beadása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.


III. FEJEZET

A közterület-használati díj

21. §


(1) A közterület használatáért díjat kell fizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


(2) A közterület-használati díjat a Képviselő-testület az e rendelet 4. számú mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított alapterületét vagy területét, továbbá a hozzá tartozó – az alapterületen túlnyúló – szerkezet (ponyva, tető) területének vetületét együttesen kell figyelembe venni. Többcélú igénybevétel esetén a magasabb díjtételt kell alkalmazni.


(4) Hirdetőtábla és hirdető berendezés esetén annak hirdetőfelületét kell alapul venni.


(5) A számítás szempontjából minden töredék hónap, nap, négyzetméter egésznek számítandó.


(6) A kézből történő utcai árusítás során a közterület-használat szempontjából 1 négyzetméternyi terület után fizetendő a díj.


(7) A közterület-használati díjat Badacsonytördemic Község Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.


Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

22. §


(1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni

a) építő-, tüzelőanyag tárolásáért az első 10 napban. Ezt meghaladó időtartamú használat esetén a teljes időszakra kell használati díjat fizetni.

b) Jótékony és közcélú rendezvényen, a község falunapján történő árusításhoz;

c) A választásokkal kapcsolatos hirdetések esetében.


IV. FEJEZET

A közterület-használati engedély megadása

23. §


(1) A közterület-használati engedély megadása során figyelembe kell venni Badacsonytördemic Község Szabályozási Tervét, Helyi Építési Szabályzatát, az adott közterületre vonatkozó részletes rendezési tervet, kereskedelmi és turisztikai szempontokat.


(2) A kérelem elbírálása során elsőbbséget kell biztosítani az építmények építésével, javításával és karbantartásával kapcsolatos közterület-használatnak.


24. §


(1) A közterület-használati engedélyt a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester adja meg – e rendelet keretei között – a közigazgatási eljárás szabályai szerint. A döntése elleni fellebbezés elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(2) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell

a) a jogosult nevét, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét;

b) a közterület-használat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes;

c) közterület-használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételeinek pontos meghatározását;

d) utalást arra, hogy a hozzájárulás csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírások megvalósítása esetén érvényes;

e) a hozzájárulás érvényének megszűnése vagy annak visszavonása esetére az eredeti állapot – kártalanítás nélküli – helyreállításának kötelezettségét;

f) közterület-használati díjfizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját;

g) további figyelmeztetést és tájékoztatást a közterület-használat jellegétől függően (pl. településképi követelmények, munkavédelmi és balesetvédelmi előírások, stb)


(3)  A díjfizetési kötelezettség a határozat jogerőre emelkedését követő 3 napon belül esedékes.


(4) A közterület-használati engedély eredeti példányát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és ellenőrzésre jogosult személyek szervezetek részére felmutatni.



A közterület – használati engedély megszűnése, megszűntetése, illetve az engedély visszavonásának esetei

25. §.


(1) Ha a közterület-használati engedély érvényét veszti, a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát – különösen annak tisztaságát – haladéktalanul helyreállítani.


(2) A közterület-használattal járó kötelezettségek, a közterület-használati díj megfizetése szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.


(3) A közterület használatát határozott időn belül meg kell szüntetni, ha:

a)   a kérelmező a területet nem az engedélyezett tevékenységre, vagy nem az előírt feltételeknek megfelelően használja,

b)   a kérelmező a közterület-használati díjat, az esedékességet követő 8 napon belül felszólítás ellenére nem fizeti meg,

c)   a közterület-használati engedélyt a kérelmező kérésére, közös megegyezéssel is megszüntethető, ha a bérelt közterületet az engedélyben meghatározott célra nem tudja használni, vagy bármely okból (pl. betegség; tevékenységre jogosultság elvesztése, megszűnése stb.) a közterületet nem kívánja igénybe venni.


(4) A közterület használati engedély érvénye megszűnik,

a)   ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti,

b)   a jogosult halálával vagy - jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság esetén - jogutód nélküli megszűnésével,

c)   ha a jogosult bejelenti, hogy a közterület használatával felhagy,

d)   a közterület-használati engedély érvénye a lejárta előtt legalább 30 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható. A meghosszabbítás kérelmezésére és a meghosszabbítás engedélyezésére az e rendeletben az eredeti engedély megadására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


V. FEJEZET

A közterületbontás helyi feltételei

26. §.


(1) A közterületbontással kapcsolatos közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet Badacsonytördemic Község jegyzőjéhez kell benyújtani.


(2) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelemnek kötelező tartalmi elemei a 3. számú mellékletben felsorolt dokumentumok.

             

Igénybevételi díj

27. §.


(1) A közút területén végzett közmű fenntartási és rekonstrukciós munkák és az egyéb nem közlekedési célú, útfelbontással járó használat esetében a 4. számú mellékletben foglalt igénybevételi díjat kell fizetni. A közút igénybevételéért fizetendő díj a kezelői hozzájárulásban foglalt tervezett időtartam alapján előre esedékes napi díj.


(2) A díj megfizetéséig a közutat érintő munkavégzés nem kezdhető meg. A díjat a hozzájárulásban meghatározott mértékben, módon és időpontban kell a közút kezelője részére megfizetni.


(3) A közút igénybevételéért fizetendő díjat Badacsonytördemic Község Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.


(4) Nem kell díjat fizetni a közút kezelője által vagy megrendelésére végzett üzemeltetéshez, fenntartáshoz és építéshez kapcsolódó nem közlekedési célú igénybevétel esetén.


(5) Nem kell díjat fizetni a közműhálózat építése és fejlesztése és rendkívüli igénybevétel esetén, azonban a közterület felbontásához szükséges kezelői hozzájárulást a közműhálózat építése és fejlesztése esetén meg kell kérni.


(6) A közút kezelőjének kérelme alapján a közlekedési hatóság az igénybe vevőt az eredeti állapot helyreállítására, a hozzájárulásban előírt feltételek betartására, illetve a közút állagának védelme és a forgalom biztonsága érdekében szükséges intézkedések megtételére kötelezheti, továbbá pótdíj fizetésére kötelezheti.


28. §.


(1) Az igénybevétel helyszínét

a) a meglévő közműhálózatra történő csatlakozás esetében két héten belül,

b) a rendkívüli igénybevétel esetében két héten belül,

c) a 27. § (5) bekezdés szerint történő igénybevétel esetében 1 hónapon belül pedig az igénybevevőnek helyre kell állítani.


(2)  Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok indokolt esetben egy alkalommal ismételt kérelemre meghosszabbíthatók.


(3) Az adott igénybevételre vonatkozóan az (1) bekezdésben megállapított időtartam letelte után, illetve a kezelői hozzájárulástól eltérő igénybevétel esetén a szabálytalanság fennállásának időtartamára, a közút kezelőjének kérelmére a közlekedési hatóság pótdíjat állapíthat meg, és szabhat ki az igénybevevővel szemben.


29. §.


(1) Kezelői hozzájárulás nélkül közterületet felbontani csak közmű üzemzavarának halasztást nem tűrő elhárítása - rendkívüli igénybevétel - érdekében szabad.


(2) A rendkívüli igénybevétel miatt végzett bontást a közút kezelőjének munkanapokon 8-16 óráig azonnal, egyéb időszakban a soron következő első munkanapon 8 óráig be kell jelenteni, aki azt nyilvántartásba veszi.


(3) A bejelentéshez mellékelni kell helyszínrajzot és közölni kell az ideiglenes és a végleges helyreállítás várható időpontját.


(4) A hibaelhárítási munkálatok végzése előtt és alatt a forgalom biztonságos tereléséről a közmű fenntartója köteles gondoskodni.


(5) November 15 – március 1-ig terjedő időszakban történő rendkívüli igénybevétel esetén ideiglenes helyreállítást (cementstabil) kell végezni, majd március 1-je után – a közút típusának megfelelő – végleges helyreállítást.


(6) Ha a hibaelhárítási munkálatok helyreállítása a bejelentéstől számított 2 héten belül nem történik meg, a 28. §. (3) bekezdés alapján a kezelői hozzájárulás nélküli útfelbontásra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.


(7) Ha a (2) bekezdésben megjelölt határidőn belül nem jelentik be a közterület felbontását, akkor az igénybevevőnek az észleléstől számított két héten belül a helyreállítást el kell végezni, továbbá a közút kezelőjének a 28. §. (3) bekezdés alapján a kezelői hozzájárulás nélküli útfelbontásra vonatkozó előírásokat kell alkalmaznia.



30. §.


(1) A község lakott területén bontási munkálatok 22 órától reggel 06 óráig nem végezhetők. Kivételek azok a rendkívüli munkák, amelyek végzését közérdekből a nappali órákig elhalasztani nem lehet, de csak külön engedéllyel vagy vis maior esetben végezhetők.


(2) A munkák kezdési és befejezési időpontját Badacsonytördemic Község Jegyzőjénél kell bejelenteni.


(3) Az engedélyes köteles az érintett terület lakóit a felbontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének időpontjáról értesíteni. Az értesítés elmulasztása esetén a szolgáltatás és ellátás akadályoztatásából származó károk megfizetése az engedélyest terheli. A munkálatok időtartamára az engedélyes minden esetben köteles az érintett telkek, épületek megközelítését ideiglenes átjáró (híd-provizórium) építésével biztosítani.


(4) Ha a szemétszállító jármű a közterületbontás miatt 30 méternél távolabb képes csak megállni a szemétszállítással érintett ingatlan bejáratától, úgy a munkálatokat végző szerv, vagy személy köteles gondoskodni a gyűjtőedények kiszállításáról.


(5) Az engedélyes köteles a munkálatok időtartama alatt a csapadék akadálytalan lefolyását biztosítani, a sár és egyéb szennyeződés eltakarítását elvégezni.


(6) A munkaárok végpontjain jelölni kell a kivitelező nevét, a bontási engedély ügyiratszámát és érvényességének határidejét.


31. §.


(1) A burkolat végleges helyreállításáig az engedélyes köteles a felbontott helyet karbantartani, a felbontott és újrahasznosítható anyagokat gondosan megtisztítva szétválogatni és a burkolóanyagot idomba rakni úgy, hogy a közlekedést ne zavarja. Amennyiben a bontási anyag tárolása közlekedés zavarása nélkül nem oldható meg, az engedélyes köteles azt azonnal elszállítani.


(2) A közterülettel határos ingatlanok beépítése során megrongálódott burkolat teljes felújítása is elrendelhető, ha az a funkciónak nem megfelelő használatra vezethető vissza (pl.: járdán átvezetett tehergépkocsi-forgalom).


(3) Az igénybevétellel érintett útszakasz forgalmi sávját(jait) teljes szélességében és eredeti burkolattal azonos módon a közútkezelői hozzájárulásban meghatározott technológiával és feltételekkel köteles az építtető helyreállítani. Az igénybevétel után az érintett járdaszakaszt minden esetben az építtető köteles teljes szélességben és az igénybevétel hosszában az eredeti burkolattal azonos módon újjáépíteni.


(4) Burkolatépítés vagy helyreállítás esetén az aknák, szekrények és egyéb szerelvények közúton való elhelyezését az aszfaltozás előtt el kell végezni.


(5) Aszfaltburkolatú utak esetén a korábbival megegyező, vagy annál magasabb egyenértékű aszfaltminőségben és szemszerkezettel történhet a helyreállítás. Az aszfaltjárdák esetén az alkalmazható kopóburkolat szemszerkezetében 5 mm-nél nagyobb szemcsenagyság nem lehet.



V. FEJEZET

Szabálysértési rendelkezések

32. §[1]



ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

33. §


  1. Ez a rendelet 2011. április 18. napján lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.





            Vollmuth Péter sk.                                                               Dr. Harkai Barbara sk.

                  polgármester                                                                                 jegyző



Kihirdetve: Badacsonytördemic, 2011. április 13.

                                                                                                                                


                                                                                                 Dr. Harkai Barbara sk.

                                                                                                                  jegyző


[1]

Hatályon kívül helyezte: 9/2012. ( VI. 01.) rendelet 13. §. Hatálytalan: 2012. június 02. napjától