Badacsonytördemic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 05. 28- 2024. 05. 28

Badacsonytördemic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelem helyi szabályairól

2024.05.28.

Badacsonytördemic Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, a 48. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában, valamint az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv feladatkörében eljáró Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya és a Veszprém Vármegyei Önkormányzat véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. Általános szabályok

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Badacsonytördemic község közigazgatási területén minden magánszemélyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, valamint valamennyi ingatlan, önálló lakó- és üdülőegység tulajdonosára, kezelőjére, használójára.

(2) E rendelet szabályait kell alkalmazni az egyes ingatlanok tulajdonosával, használóival, szemben a magántulajdonban lévő területek, a közterületek, a közcélra megnyitott magánterületek, zöldterületek, zöldfelületek védelmére, tisztántartására.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) zöldfelület: Minden olyan terület, melyet növényzet borít. A zöldfelület mérete lombos fák esetén a szabadon hagyott, burkolattal nem fedett gyökérzóna területe. Zöldfelületnek kell tekinteni továbbá, az ingatlan telekhatára és az útburkolat közé eső valamennyi, burkolattal el nem látott, vagy közlekedési funkcióra ki nem jelölt területet, függetlenül a terület növényzettel való fedettségétől vagy a növényzet minőségétől.

b) zöldterület: állandóan növényzettel fedett közterület, mely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszereinek védelmét a pihenést és a testedzést szolgálja. A zöldterület általános használata szerint közpark vagy közkert.

2. Zöldterületek, zöldfelületek védelmére vonatkozó szabályok

3. § (1) A közterületen lévő játszótereket, azok játékszereit rendeltetésüknek megfelelően szabad használni.

(2) Tilos a zöldterületen a növényzetet, annak ágait, virágját, termését rongálni, levágni, kivéve az arra jogosítottak által végzett kertészeti tevékenységet, fagallyazást, fakivágást, továbbá az ingatlantulajdonos által ültetett illetve ápolt virágok, cserjék virágjának szokásos vágását és termésének begyűjtését.

3. Ingatlanok és közterületek tisztántartása és használatának rendje

4. § (1) A település területén lévő ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek az ingatlant tisztán tartani, megművelni, és rendben tartani. Az ingatlan tulajdonosa vagy tényleges használója köteles elvégezni az ingatlanán az aktuális növényápolási feladatokat pl. fű folyamatos kaszálása, kórokozók és kártevők elleni védekezés, közterületre kihajló, kilátást és légvezetékeket zavaró ágak, bokrok folyamatos nyesése.

(2) Az ingatlan utcáról is látható részén tilos a településképet zavaró tárgy, anyag elhelyezése, különösen kiselejtezett gép, bontott gépjármű, építőanyag törmelék elhelyezése.

(3) Az ingatlan tulajdonosának vagy tényleges használójának kötelessége a járda mellett növő gyom kiirtása, és az ingatlanról a járdára vagy közterületre kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.

(4) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az annak az ingatlan tulajdonosnak vagy tényleges használónak a kötelessége, akinek az ingatlana előtt a műtárgyak megtalálhatóak.

(5) Járműbehajtók átereszeinek építése, és tisztántartása – a szükséges engedélyek beszerzését követően - minden esetben a járműbehajtóval megközelíteni kívánt ingatlan tulajdonosának vagy tényleges használójának kötelessége.

(6) Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni tilos.

(7) A település területén lévő élő vízfolyásokba, belvízelvezető árkokba, talajba, vízbázisba tisztítatlan vagy szennyezett szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos.

(8) A település közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz. Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés közterületre ne kerüljön.

5. § Az ingatlantulajdonos vagy a tényleges használó köteles gondoskodni az ingatlanon történő gyommentesítésről.

6. § (1) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(2) Aki közterületet, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(3) Elhullott állatot, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.

(4) Ebek és egyéb, közterületen sétáltatott, hajtott állat által okozott szennyezés eltávolításáról az állattartó köteles haladéktalanul gondoskodni.

(5) Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes lehullott falomb és kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

7. § (1) A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról Badacsonytördemic Község Önkormányzata vállalkozó útján és az alkalmazásában álló zöldterület gondozókkal, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok vagy tényleges használók kötelezésével gondoskodik.

(2) Ha bármilyen anyag szállításánál, fel- vagy lerakásánál a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézője, ha az közérdekből szükséges, akkor azonnal, de munkája elvégzése után nyomban köteles a közterületet ismét kifogástalanul tiszta állapotba hozni és az összegyűjtött hulladékot onnan eltávolítani.

8. § (1) Az ingatlantulajdonos vagy a tényleges használó a közterület tisztántartásával, a zöldterület ápolásával kapcsolatos feladatai:

a) Az ingatlan előtti - úszótelek esetén az épület körüli - járdának, járda hiányában egy méter széles területsávnak, a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének a gondozása, tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, a járdára kilógó növényzet rendszeres nyírása, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése, ha az ingatlannak két közúttal is érintkezése van, a feladatok mindkét irányra vonatkoznak.

b) Üzlethelyiségek és elárusítóhelyek előtti gyalogutat a helyiség bérlője, vagy használója köteles a nyitva tartás ideje alatt állandóan tisztántartani, tekintet nélkül arra, hogy a szemét az üzleti tevékenységből keletkezik-e, vagy sem.

c) Az üzletek 20 m-es körzete és a hozzájuk tartozó parkolók tisztántartása az üzlet, a vendéglátóhely tulajdonosának, bérlőjének kötelessége.

(2) A közterületen szervezett rendezvény, piac, vásár során keletkezett hulladék tárolásáról, szállításáról a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a közszolgáltatóval kötött külön szerződés alapján.

9. § A zöldterületeket és azok műtárgyait, építményeit, tartozékait – annak létesítőjétől függetlenül – a rendeltetésüknek megfelelő célra és módon bárki ingyenesen használhatja, feltéve, hogy az nincs kizárólagos használatba adva. A használó köteles a zöldterület és tartozékai használata során gondosan eljárni, a zöldterület károsodását megakadályozni.

10. § (1) Építési, bontási, tatarozási munkákat úgy kell elvégezni, az építési, bontási anyagokat úgy kell tárolni, hogy a környezet ne szennyeződjék.

(2) Építés, bontás vagy tatarozás helyét szükség esetén a környező közterülettől kerítéssel kell elzárni. Minden ilyen munkánál, amely a közterület burkolatának felbontásával jár, vagy a talaj feltárását teszi szükségessé, ügyelni kell arra, hogy a közterület lehetőleg ne szennyeződjék.

(3) Közterületen építési, bontási és egyéb anyagot csak engedély alapján - az engedélyben megjelölt helyen és időben - szabad tárolni.

4. Közigazgatási szabályszegések és jogkövetkezmények

11. § (1) Közigazgatási szabályszegést követ el, aki az e rendeletben foglaltakat megszegi.

(2) Az e rendeletben foglalt szabályok megsértése esetén önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a bírság kiszabására átruházott hatáskörben Badacsonytördemic Község Önkormányzat Polgármestere jogosult.

(3) A közigazgatási hatósági eljárás bejelentésre vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul.

(4) A közigazgatási szabályszegést elkövetővel szemben kiszabható közigazgatási bírság legmagasabb mértéke, természetes személy elkövető esetében kettőszázezer forint, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövető esetében kettőmillió forint. Legkisebb kiszabható bírság összege ötezer forint.

12. § Az e rendeletben foglalt szabályok alapján indult eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit, az e rendeletben foglalt szabályok megsértésének szankcionálásra az e rendeletben és a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvényben foglaltakat kell alkalmazni.

5. Záró rendelkezések

13. § Hatályát veszti a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról, valamint a közterületek tisztántartásáról és használatáról szóló 11/2015. (VII.15.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.