Badacsonytördemic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a strand rendjéről, üzemeltetéséről és a belépődíjakról

Hatályos: 2024. 04. 26

Badacsonytördemic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a strand rendjéről, üzemeltetéséről és a belépődíjakról

2024.04.26.

Badacsonytördemic Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A strand hivatalos megnevezése: Badacsonylábdihegyi Herczeg Ferenc Strand, a továbbiakban: Strand.

(2) A rendelet területi hatálya kiterjed a Badacsonytördemic Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és üzemeltetésében lévő Strand – azaz a Badacsonytördemic 1301/3 és 1302/2 (strandfürdő), 1301/2 (parkoló) helyrajzi számú ingatlanok - teljes, valamint a Balaton-tó (0100 hrsz.) fürdési célú használatára kijelölt védőterületére.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a strandot látogatókra, a kereskedelmi, vendéglátó-ipari és egyéb szolgáltatást biztosító jogi és nem jogi személyekre, továbbá azok alkalmazottjaira.

2. A strand üzemeltetésének, nyitva tartásának és használatának szabályai

2. § (1) A strand június 1. napjától szeptember 15. napjáig fizetős strandként üzemel. Ettől eltérő üzemelési időtartamot az időjárás függvényében a polgármester határozhat meg.

(2) A strand fenntartását és üzemeltetését az Önkormányzat végzi.

(3) A strand rendjének, a fürdőzés biztonságának, az élet- és vagyonbiztonság megőrzésének biztosításáról az üzemeltető gondoskodik.

(4) A strand napi üzemeltetési ideje 8.00 órától 18.00 óráig, napi nyitvatartási ideje: 9.00 órától 18.00 óráig tart. A baba-mama pihenősarok és strandkönyvtár a napi nyitvatartási időben: 10.00 órától – 17.00 óráig vehető igénybe.

(5) Nyitvatartási idő alatt az üzemeltető biztosítja a strand működési feltételeit, teljeskörűen biztosítva valamennyi szolgáltatást.

(6) A strand területén 8.00-9.00 óráig tartó időszakokban tilos tartózkodni.

(7) Nyitvatartási időn kívül a strandot a látogatók csak saját felelősségükre vehetik igénybe.

(8) A látogató nyitvatartási idő alatt – felhívásra – köteles jogszerű benntartózkodását igazolni.

(9) A nyitvatartási időben a látogatók a strand hivatalos bejáratát vehetik igénybe. Nem minősül hivatalos bejáratnak a kereskedelmi és vendéglátó egységek bejárata, azt kizárólag a kereskedők és alkalmazottjaik használhatják bejárás és árufeltöltés céljára.

(10) A kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratát az azok használatára jogosult – a (9) bekezdésben foglalt esetek kivételével – folyamatosan köteles zárva tartani és megakadályozni, hogy azon keresztül a strandra a fürdőzők átjárhassanak. Az ebből eredő szabályszegésért a kereskedelmi egység üzemeltetője felel.

(11) Az önkormányzat a nyitvatartási időben biztosítja a strand működési feltételeit, így különösen:

a) a veszélytelen fürdőzésre alkalmas vízterületet, amelyet bójákkal jelöl ki,

b) a strand működtetéséhez szükséges, megfelelően kiképzett személyzetet,

c) a tiszta ivóvízzel és zuhanyzóvízzel való ellátását, és a szennyvízcsatornába történő bekötését,

d) látogatók átöltözését, ruháik megőrzésének lehetőségét fizetős kabinok használatával,

e) a strand területének, a közös használatú helyiségek, valamint az igénybe vehető szolgáltatások folyamatos tisztán tartásáról,

f) értékmegőrzést, mely díjköteles,

g) mobil-telefon töltési lehetőségét, mely díjköteles,

h) baba-mama pihenősarok és strandkönyvtár használatát,

i) a víz partján a vízbelépéshez biztonságos kapaszkodóval ellátott lépcső elhelyezését,

j) a balatoni viharjelző szolgálat jelzéséről és a követendő magatartásról,

k) a tűzrendészeti előírások betartását.

3. A díjfizetés mentességei és kedvezményei

3. § (1) A strandot és szolgáltatásait a nyitvatartási időben bárki igénybe veheti az Önkormányzat által megállapított díjak ellenében. A díjat belépéskor előre kell megfizetni. A díjak mértékét jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A strand pénztáránál a díjszabást látható helyen ki kell függeszteni.

(3) A megváltott jegyek a szolgáltatások igénybevételére jogosítanak. A megváltott, de fel nem használt jegyek nem visszaválthatók.

(4) Mentesül a díjfizetés alól

a) egyedi kérelemre, a Polgármester által engedélyezett személyek és csoportok,

b) a strand személyzete, valamint a vendéglátó egységek bérlői, tulajdonosai és alkalmazottai,

c) a fogyatékkal élő személy és kísérője, és a

d) 6 éven aluli gyermekek

(5) Díjtalan szolgáltatás – a belépőjegy megváltást követően – az öltözők, zuhanyzók, illemhelyek (a továbbiakban: közös használatú helyiségek), a sportpálya, a játszótéri eszközök és a kültéri, telepített sporteszközök, továbbá a kerékpár tároló, valamint a baba-mama sarok és a strandi könyvtár használata.

4. A strand és a szolgáltatások használati és magatartási szabályai

4. § (1) A látogatók kötelesek a strandot mások nyugalmának és biztonságának zavarása nélkül használni, a strand rendjét betartani.

(2) Fürödni kizárólag a kijelölt fürdőhelyen szabad.

(3) A 14 éven aluli gyermek csak felnőtt kísérettel léphet a strand területére és tartózkodhat ott.

(4) Lázas, fertőző, valamint bőrbetegségben szenvedők, továbbá ittas vendégek, bódító vagy kábító hatású szer befolyása alatt lévők a strandot nem használhatják.

(5) A vízben tartózkodók kötelesek a strandi személyzet utasításait maradéktalanul betartani.

(6) Az a személy, aki a strand építményeiben, berendezéseiben, felszereléseiben, ültetvényeiben szándékosan kárt okoz, anyagi felelősséggel tartozik. A gyermek által okozott kárért a gyermek felügyeletére, vagy törvényes képviseletére hivatott személy felelős.

(7) A strandon üzemelő hangosbemondó a látogatók által csak rendkívüli körülmény, esemény miatt vehető igénybe.

(8) Különösen tilos:

a) úszni nem tudók számára a mély víz használata,

b) kabinokban, közös használatú helyiségekben, valamint a dohányzásra kijelölt helyen kívül a dohányzás,

c) kerékpárt a kijelölt tárolóig tartó szakasz kivételével, továbbá egyéb gépjárművet bevinni, azzal a strand területén közlekedni – az üzemeltetési időn kívül is, ez alól kivételt képeznek:

ca) egyedi kérelemre a polgármester írásos engedélyével a strand területén található, nem önkormányzati tulajdonú építmények fenntartásához, működéséhez és üzemeltetéséhez, valamint karbantartásához szükséges munkálatokhoz szükséges gépjárművek, és

cb) a baleset ellátásában, bűneset vagy természeti katasztrófa elhárításában és megelőzésében résztvevő hivatalos szervek

d) a strand területére ebet, vagy bármilyen állatot bevinni, kivéve a vakvezető kutyát,

e) a strand területén fürdőruha nélkül tartózkodni, fürödni,

f) a strand területén bárminemű hulladékot a hulladékgyűjtőn kívül eldobni,

g) a Balaton vízének bármely módon történő szennyezése, vagy abban kozmetikai-vagy egyéb tisztítási célú termékek, anyagok használata,

h) a strand területén május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszakban horgászni.

(9) Parkolók és kerékpár-tárolók használata

a) a strandok vendégei számára szolgáló autóparkolókban a gépjárműveket úgy kell elhelyezni, hogy a forgalmat és a parkolók rendeltetésszerű használatát azok ne akadályozzák.

b) a parkolók őrzését az üzemeltető nem biztosítja, ezért a parkolókban elhelyezett gépjárművekért, és az abban hagyott értékekért az üzemeltető felelősséget nem vállal.

c) a strandi kerékpártárolók nem őrzött tárolók, így az abban elhelyezett kerékpárokért, az azokban elhelyezett értékekért az üzemeltető felelősséget nem vállal.

5. Az elsősegélynyújtásról

5. § (1) Az elsősegélynyújtás díjtalanul vehető igénybe.

(2) Fürdőzőt ért enyhébb testi sérülés esetén azonnal hívni kell az elsősegélynyújtót, súlyosabb esetekben pedig az orvost. Rosszullét vagy haláleset alkalmával orvos, illetve a mentő hívása kötelező.

(3) Baleset esetén a látogatók kötelesek annak elhárításában résztvevő személyek és gépjárművek akadálymentes közlekedését, az egyes folyamatokhoz szükséges megközelíthetőségét és helyigényét biztosítani.

(4) Baleset, vagy baleseti mentés, illetve ellátás esetén tilos bármilyen kép, vagy hangfelvétel készítése.

6. Úszóeszközök használata

6. § (1) Tilos a vízi járművek - kivéve a kölcsönzői szolgáltatásban rögzített és a mentéshez szükséges vízi jármű – használata a strand bójákkal kijelölt területén belül.

(2) Úszó eszközöket a fürdőzők közelében csak úgy szabad használni, hogy azok mások életét, testi épségét ne veszélyeztessék, a fürdőzést indokolatlanul ne korlátozzák.

(3) A strand területén folyamatosan csak a kölcsönzött vízi járművek és vízi-sport eszközök, valamint a mentőcsónak tárolható, köthető ki.

7. Kereskedelmi és vendéglátó tevékenységek szabályozása

7. § (1) A strand területén kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet csak az önkormányzat képviselő-testülete hozzájárulásával, a szükséges hatósági engedélyek és terület-bérleti szerződés alapján lehet folytatni.

(2) A strand területén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek - rendezvény kivételével - naponta 22.00 óráig tarthatnak nyitva.

(3) A nyitvatartási ideje alatt a kereskedelmi és vendéglátóegység üzemeltetője felelős azért, hogy a kereskedelmi és vendéglátóegység területén, kerthelyiségében, és a strandi környezetében a vendégek ne zavarják meg a környék nyugalmát. Minden ilyen rendbontásért, hangoskodásért, károkozásért a kereskedelmi és vendéglátóegység üzemeltetője a felelős.

(4) A strand területén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek üzemeltetői kötelesek gondoskodni az egység körzetének és azok használatával összefüggő területek tisztán tartásáról.

(5) A strand területén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek részére az áruszállítást a fürdőző vendégek zavarása nélkül, lehetőleg a kora reggeli órákban kell megoldani.

8. Játszóterek, sportpályák és telepített sporteszközök használata

8. § (1) A strand területén elhelyezett játszótéri eszközöket – a gyermek felügyeletére vagy törvényes képviseletére hivatott személy folyamatos jelenlétében - csak 12 éven aluli gyermekek használhatják.

(2) A strand területén található játszótéri eszközöket, sportpályát és kültéri sporteszközöket mindenki csak saját felelősségére használhatja.

(3) A bérelhető sporteszközök típusát és kölcsönzési díját a 2. melléklet tartalmazza

9. Kabinok és értékmegőrzés

9. § (1) Az öltözőkben, kabinokban és a strand területén őrizetlenül hagyott értéktárgyak, pénz elvesztéséért az üzemeltető nem tartozik felelősséggel, kártérítéssel.

(2) Az értékmegőrzésre – díj ellenében elhelyezett - átadott tárgyakban a megfelelő elhelyezés és használat ellenére esett kárért az üzemeltető tartozik felelősséggel.

(3) A strand területén talált tárgyakat a pénztárosnak kell leadni, ahol azokat az e célra szolgáló naplóban sorszám és tárgy feltüntetésével bejegyzik. A talált tárgy a tulajdonosnak csak megfelelő igazolás után adható ki.

(4) A jogos tulajdonos által a találás napján át nem vett, talált tárgyakat (jegyzék kíséretében) a találás másnapján le kell adni a Badacsonytördemic Község Önkormányzatának (8263 Badacsonytördemic, Hősök útja 12.) hivatali helyiségében. A talált tárgyak megőrzése és átadása esetében a jegyző a hatályos jogszabályokban foglaltak szerint jár el.

(5) A kabinjegy és az értékmegőrzés díjtételeit az 1. melléklet tartalmazza.

10. Egyéb rendelkezések

10. § (1) A kölcsönözhető vízi járművek használatáról és ahhoz kapcsolódó feltételekről külön szabályzat rendelkezik.

(2) A kölcsönözhető vízi járművek díjtételeit a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A Baba-mama sarok és strandi könyvtár használatáról és ahhoz kapcsolódó feltételekről külön szabályzat rendelkezik.

11. Záró rendelkezések

11. § (1) A strand területén tartózkodó személyek kötelesek az e rendeletben szabályozottakat betartani.

(2) Az a személy, aki a rendeletben foglaltakat megszegi, attól a strandi szolgáltatások és egyúttal a strand területén történő további tartózkodás megtagadható.

(3) A látogatók biztonsága érdekében szabályszegés esetén az elkövetőt a strand területéről ki lehet utasítani, e célra rendőri segítség is igénybe vehető.

(4) A strand üzemviteléről, az üzemeltetés személyi és tárgyi feltételeiről, egyéb előírásokról a jegyző által kiadott Üzemeltetési Szabályzat rendelkezik.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 8/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelethez

Strand belépők és egyéb díjak

A

B

C

D

sorszám

Belépő megnevezése

Díj / Ft

1.

Felnőtt

napi belépőjegy

1.000

2.

heti belépőjegy

5.000

3.

havi belépőjegy

20.000

4.

idény belépőjegy

45.000

5.

Gyermek
(6-18 éves korig)

napi belépőjegy

600

6.

heti belépőjegy

3.000

7.

havi belépőjegy

12.000

8.

idény belépőjegy

27.000

9.

Családi

napi belépőjegy (2 felnőtt és 2 gyermek, 3-18 évig)

3.000

10.

minden további gyermek, 3-18 évig gyermekenként

500

Egyéb díjak

11.

Kabinjegy

napi

1.500

12.

heti

5.000

13.

havi

15.000

14.

idény

30.000

15.

Értékmegőrző

napi

1.000

16.

Mobiltelefon töltés

alkalmi Ft/db

200

2. melléklet a 8/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelethez

Kölcsönzési díjak

A

B

C

D

sorszám

Vízi járművek és sporteszköz

Ft / óra

1.

Kajak

1 személyes

4.000

2.

2 személyes

első óra 6.000
továbbiak 4.000

3.

Kenu

2 személyes

első óra 6.000
továbbiak 4.000

4.

4 személyes

első óra 8.000
továbbiak 5.000

5.

6 személyes

első óra10.000
továbbiak 5.000

6.

SUP

1 személyes

4.000

7.

Kaució egységesen

5.000 Ft / vízijármű v. eszköz

Sporteszközök

8.

Röplabda/Strandlabda

1 darab

300

9.

Ping-pong ütő és labda

2 darab

500

10.

Tollasütő és labda

2 darab

300

Egyéb

11.

Napozóágy

1 személyes

1.000 Ft/nap