Badacsonytördemic Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (X. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgáltatásról

Hatályos: 2022. 01. 01

a falugondnoki szolgáltatásról

Végső előterjesztői indokolás

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Sztv.) 2021. január 1- jén hatályba lépő, módosított 60. § (2) bekezdése lehetővé teszi a falugondnoki szolgáltatás ezer lakosnál kisebb településen történő bevezetését.

Badacsonytördemic község speciális település szerkezetéből adódóan a településközponttól távol és jelentős számú külterületi ingatlanban is élnek életvitelszerűen fiatal családok és idős emberek, akik a közszolgáltatásokat a távolságból adódóan nehezen vagy egyáltalán nem tudják igénybe venni. E hátrányok csökkentésére szolgál többek között a falugondnoki szolgáltatás.

A falugondnoki szolgáltatás biztosítása nem kötelező feladat, de a képviselő-testület a település hátrányainak csökkentése, az életfeltételek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, az önkormányzat által önállóan, vagy társulás keretein belül biztosított szociális alapszolgáltatások kiépítésének és működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése, a településen a jobb életminőség elérése érdekében, falugondnoki szolgáltatás bevezetéséről döntött.

A képviselő-testület a rendeletalkotási kötelezettségének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 56. § és 57. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva tesz eleget.

Részletes indokolás

1. § - 2. §

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok, kiegészítő feladatok, valamint az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások meghatározását tartalmazza.

3. §

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételére vonatkozóan tartalmaz eljárási rendelkezéseket.

4. §

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételére vonatkozóan tartalmaz eljárási rendelkezéseket.

5. §

A szolgáltatás működtetésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.

6. §

A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.