Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014 (IX.16.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 20

ALSÓÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

11/2014.(IX.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól


Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. §. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Alsóörs közigazgatási területén az út, az utca, a tér, a köz, stb. jellegű terület elnevezését, továbbá az utcanév- és házszámtábla elhelyezésének a rendjét.


(2) A rendelet hatálya Alsóörs közigazgatási területére, minden természetes személyre és a székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra terjed ki.


(3) A rendeletet alkalmazni kell a - közforgalom elől el nem zárt – magánutakra, ezen magánutakhoz csatlakozó ingatlanok házszámaira is.


(4) A település közterületeinek, egyéb utcáinak megkülönböztetésére, az utca, útja, közút, köz, sor, fasor, sétány, feljáró, lépcső, tér, tere, köztér, liget, kert, park, útgyűrű elnevezések szolgálnak. Ezek gyűjtőneve a továbbiakban "utca".


(5) Házszámozás az adott utcára néző, illetve bejáratával arra nyíló épületek, beépíthető telkek szabatos és gyakorlatias sorszámozása.


(6) Az 1. §-ban fel nem sorolt utótagok, valamint a 2. §. (1) bekezdés szerinti elnevezések közigazgatási címként nem tüntethetők fel, pl.: lakcím, telephely, stb. megjelölésére nem használhatók.


2. Utcák elnevezése


2. § (1)        Minden azonosítást igénylő utcát el kell nevezni az egyértelmű tájékozódás és a területek megkülönböztethetősége érdekében.


(2) Nem kell nevet adni az olyan utcáknak, amelyekhez kapcsolódó ingatlanok elnevezése másik utcában megtörtént.


(3) Minden házszámnak valamely utcához kell tartozni, viszont utcanevek létezhetnek házszámok nélkül is.


(4) Elágazó, több ágú utcákat “áganként” kell elnevezni, az ettől eltérő elnevezéseket lehetőség szerint meg kell szüntetni.


(5) Utcanévként a teljes családi név mellett az utónevet – de legalább annak kezdőbetűjét - is használni kell.


3.§ (1)        Amennyiben településrendezés során olyan területet építenek be, ahol korábban utcák nem voltak, illetve meglevő terület területrendezési besorolását alapvetően megváltoztatják, az új utcaneveket a rendezési tervnek megfelelő telekalakítási terv jóváhagyásától számított három hónapon belül kell megadni.

A rendezési tervnek olyan információs célú tervlapot kell tartalmaznia, amely az elnevezést igénylő utcákat a hozzájuk tartozó házszámozással együtt tartalmazza.


(2) A már névvel ellátott utca természetes folytatásaként nyíló új utcaszakasz külön eljárás nélkül a meghosszabbított utca nevét kapja.


4. § A hasonló megjelenésű és egy városrészen fekvő utcák csoportját adott fogalomkörből származó névvel ajánlatos ellátni.


5. § (1) Élő személyről utcát elnevezni tilos.


(2) Kiemelkedő személyről, annak halálát követő 25 év után lehet utcát elnevezni.


6. § (1)         Elő- és utótagjukban, vagy csak előtagjukban azonos, illetve alakilag hasonló utcanevek –az összetartozó névpárok kivételével nem adhatók.


         (2) Hiányos szerkezetű utcanév nem adható.


(3) Az idegen eredetű, a nehezen kiejthető és mesterkélt szavakat az utca elnevezéseknél kerülni kell.


         (4) Utcanév kiválasztásánál tömörségre, közérthetőségre kell törekedni.

A helyi vonatkozásokra, valamint az elnevezés és utcakép összhangjára figyelemmel kell lenni.


(5) A közigazgatási területen belül egy utca elnevezés csak egyszer szerepelhet.


3. Az utcanév használata és megváltoztatása



7. § (1) A nyilvántartásba vett utcaneveket és teljes alakjukban kell használni.



(2) Az utcaneveket alkotó szavak helyesírásán változatni nem szabad, rövidíteni is csak a helyesírási szabályok szerint lehet.


8. § (1) Ha a településrendezés vagy beépítés következtében valamely utca több részre osztódik és így egységes utcaként megszűnik, az elkülönült résznek más nevet lehet adni. Az utca eredeti nevét lehetőleg az eggyel kezdődő házszámú útszakaszon kell meghagyni.


(2) Ha településrendezés, beépítés, vagy valamely más területhez csatolás miatt az utca megszűnik, akkor annak elnevezését - külön intézkedés nélkül -törölni kell az utca névjegyzékből.


(3) A törölt utcanév csak akkor adható ki ismét, ha ugyanott új utcát alakítanak ki.


4. Az utcanév nyilvántartása


9. § (1) A település közterületeinek elnevezését jegyzékbe kell foglalni. A változásokat naprakészen kell vezetni. Az utcanévjegyzéket, a műszaki nyilvántartást a Közös Önkormányzati Hivatal hatósági feladatokat ellátó szervezeti egysége vezeti.


(2) Az utcanévjegyzék rovatai:

a) sorszám

c) utca neve

d) utca jellege

e) házszámok

f) utca helyrajzi száma(i)

g) egyéb helymegjelölés

h) érvényesség kezdete

i) változás előtti utcanév és házszám


(3) A településről készülő idegenforgalmi, reklám, stb. célú térképeket az e rendeletben szabályozott módon, az itt meghatározott jelölésekkel szabad készíteni.


(4) A település közigazgatási területén tájékozódást segítő információs táblarendszer telepíthető. Az utcák megközelítését segítő információs rendszer megvalósításánál a hivatalos utcanévjegyzék tartalmát követni kell.


5.A házak és rendeltetési egységek számozásának szabályai


10. §(1) Új utcában az ingatlanokat /épület, beépítetlen telek/ az utcáról jól láthatóan utcánként egységes megjelenésű, házszámtáblával kell ellátni.


(2) Az utcák házainak számozása 1-el kezdődik, a logikus megközelítést figyelembe véve a település központjától távolodva növekszik.


(3) A vonalszerű utcáknál a számozás irányában haladva, a jobb oldal a páratlan, a bal oldal a páros házszámok helye.


(4) A csak egyik oldalon beépíthető utcák telkei folyamatosan számozhatók. A foltszerűen beépített területek számozása is folyamatos. A számozást a központ felől becsatlakozó utca jobb oldalánál kezdve az óramutató járásával ellentétes irányban kell végezni. Amennyiben – az utcának a nyilvántartásba vett házszámokkal rendelkező szakaszán történő telekalakítás, beépítés, vagy a házszámok egyéb okból történő rendezése miatt az utca, utcaszakasz jelentős részének átszámozására lenne szükség – az átszámozás elkerülése érdekében az érintett házszámok a magyar ABC nagy betűivel történő alátöréssel megkülönböztethetők (pl. 1/A, 1/B, 1/C). A házszámozás folyamatosságát telekösszevonás után is biztosítani kell.


(5) A házszám kiosztás során a várható telekállapotot is figyelembe kell venni. Ebben az esetben az ingatlanmegosztás után válik a számozás folyamatossá.


11. § (1) Több lépcsőházas épületek esetében a lépcsőházakat, sorházas jellegű épület esetén a rendeltetési egységeket az ABC nagy betűivel kell megkülönböztetni.


(2) Az épületben lévő rendeltetési egységek (pl. lakás) megjelölésénél


a) a szintek vonatkozásában az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (OTÉK) erre vonatkozó fogalom-meghatározását kell figyelembe venni,

b) a földszintnél első mélyebben fekvő szintet 0-val, a második mélyebben fekvő szintet 00-val kell Pl.: alagsor 02., pinceszint 005.

c) a fölszinttől kezdődően folyamatosan emelkedő számmal jelölendők a rendeltetési egységek olyan módon, hogy a szám előtt a földszint (fsz.), emelet (em.) megjelölés szerepel. Ebből a szempontból a tetőtéri egység is emeletnek minősül.

d) A rendeltetési egységeket a közös helyiségből (lépcsőházból) kiindulóan az óramutató járásával ellentétes irányban, folyamatosan növekvően kell számozni


6. Az utcanév megjelölése


12. § A település idegenforgalmi szempontból jelentős pontjain csak olyan térképes tábla helyezhető el, amely azonos elnevezéseket tartalmaz az utcanévjegyzékkel.


13. § (1) Az utcanévtáblákat az utca elején, végén és minden betorkolló utcánál el kell helyezni.


(2) Névváltozás esetében a megszűnt utcanév tábláját átlós áthúzással -olvasható módon - legalább egy évig meg kell tartani.


(3) Az utcanév- és házszámtáblákat az épület felületi díszítésével, más köztáblákkal (közlekedési és közműjelzések, műemléki védettséget jelző táblák, emléktáblák, képzőművészeti alkotások, földmérési és egyéb jelek, jelzések feliratok), valamint        cégtáblákkal és kiegészítőikkel kellő összhangban kell kifüggeszteni.


(5) Új utcák nevét tartalmazó táblákat az első használatbavételi engedély kiadását követő három hónapon belül el kell helyezni.


7. Hatásköri és eljárási szabályok


14. § (1)

(2)


 Utcák elnevezésére és az annak megváltoztatására javaslatot, alsóörsi székhelyű bejegyzett civil szervezet, települési képviselő, a településen ingatlannal rendelkező személy tehet.


Új utcák kialakítása esetén a névadási igényt a rendezési terv vonatkozó tervlapja tartalmazza, melynek meglétéről a főépítész gondoskodik


15. § (1) Az új és névváltozással érintett utcák névtábláinak elkészíttetéséről, felszereléséről, a megszűnő utcanevek tábláinak eltávolításáról az Önkormányzat településüzemeltetési feladatokat ellátó költségvetési szerve gondoskodik.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltak költségeinek viseléséről az Önkormányzat az éves költségvetésében gondoskodik.


(3) Új utcák egységes házszámtábláinak elkészíttetéséről az ingatlan tulajdonosa gondoskodikaz első használatbavételi engedély kiadását követő három hónapon belül.


8. Záró rendelkezések


16. § (1) Ez a rendelet 2014. szeptember 20-án lép hatályba.


  Hebling Zsolt                                                                       Báró Béla

  polgármester                                                                         jegyző


Tájékoztató az előzetes hatásvizsgálat eredményéről


Rendelet-tervezet címe:11 /2014.(IX.16.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól


Rendelet-tervezet valamennyi jelentős hatása, különösen társadalmi, gazdasági hatás.

Költségvetési hatás: nincs

Környezeti, egészségügyi következmények: nincs

Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: van

Egyéb hatás: van

Az új törvénynek való megfelelés: 2011. évi CLXXXIX. tv. 143§ (3). bekezdés

Előterjesztés készítési kötelezettség van.

A rendelet megalkotása szükséges, mert az Mötv. felhatalmazás alapján rendeletben kell meghatározni a közterületek elnevezésének, valamint elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám megállapítás szabályait..


A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:

Személyi: Rendelkezésre áll.

Szervezeti: Rendelkezésre áll.

Tárgyi: részben rendelkezésre áll.

Pénzügyi: Rendelkezésre áll.