Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2016. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az épített és természeti környezet helyi védelméről

Hatályos: 2016. 03. 01- 2016. 03. 01

Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2016. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az épített és természeti környezet helyi védelméről

2016.03.01.

Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az épített és természeti környezete helyi védelméről a következőket rendeli:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja Alsóörs község településképe és történelme szempontjából meghatározó, műemléki védettséget nem élvező, épített értékek, valamint egyéb védelmet nem élvező növényzet védelme, a település építészeti örökségének, jellemző karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

(2) A település értékei – tulajdonformára tekintet nélkül – a nemzet kulturális kincsének része, ezért megóvásuk, fenntartásuk jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk – közérdek.

(3) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a helyi különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, településképi, táji, építészeti, néprajzi, településtörténeti, régészeti, művészeti, műszaki-ipari, természeti, esztétikai szempontból védelemre érdemes:

aa) - településszerkezetek,

ab) - településkép,

ac) - településkarakter,

ad) - épületegyüttesek,

ae) - építmények, épületek és épületrészek,

af) - utcaképek és látványok

ag) - műtárgyak,

ah) - utcabútorzat,

ai) - szobrok, emlékművek, síremlékek

aj) - növényzet

továbbiakban együtt: védett értékek – körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal való megismertetése.

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, illetve megújulásuk elősegítése.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése érdekében Alsóörs Község Önkormányzat rendeletével a megóvandó értékeit helyi védettség alá helyezi. (továbbiakban helyi védettség)

(5) A helyi védettség alá tartozó értékek jegyzéke e rendelet 1. számú mellékletét képezi.

2. § (1) E rendeletet Alsóörs Község Önkormányzat közigazgatási területén kell alkalmazni, és annak hatálya kiterjed minden e rendelet alapján védetté nyilvánított értékre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá minden természetes és jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társulásra.

3. § . E rendelet alkalmazása során:

a) Védett településszerkezet: az Önkormányzat által védetté nyilvánított utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód és építési vonal.

b) Védett településkarakter: az Önkormányzat által védetté nyilvánított a településépítészet jellegzetes elemeinek, valamint szerkezeteinek, formáinak, anyagainak, színvilágának együttese.

c) Védett településkép: az Önkormányzat által védetté nyilvánított utcakép, az épített és táji környezet együttese. A védett településkép az épített és természetes környezet elemeit egyaránt magába foglalja, így különösen az épülethomlokzatokat, sziluetteket, műtárgyakat, közterületi bútorzatot és burkolatokat. A védett településkép része lehet a terület (területrészek) használati módja.

d) Védett épületegyüttesek: azok a topográfiailag körülhatárolható épületegyüttesek vagy az épített természeti környezet együtteseként kialakult kultúrtájak, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi vagy műszaki-ipari szempontból jelentősek, városszerkezeti, városképi szerepük meghatározó, és amelyeket az Önkormányzat védettél nyilvánított.

e) Védett épület, építmény: az Önkormányzat által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy műszaki-ipari szempontból jelentős alkotás. A védett épület, építmény fogalmába beletartozik annak minden alkotórésze – ideértve a kiegészítő, illetve külső és belső díszítő elemeket, valamint – amennyiben a védelemre vonatkozó rendelet azt nevesíti, a használati mód is. A rendelet alkalmazása szempontjából védettnek minősül az a telek, annak használati módja is, amelyen a védett épület, építmény áll.

f) Védett épületrész: az Önkormányzat által védetté nyilvánított olyan épületrész, amely egészében nem védett építményen, építményben helyezkedik el. Védett épületrész lehet különösen az épület tömege, homlokzata, tetőzete, portálja, lépcsőháza, díszítményei, illetve különleges tartószerkezete.

g) Védett műtárgy: az Önkormányzat által védetté nyilvánított, a d) és e) pontok alatt fel nem sorolt műszaki alkotás, műtárgy – különösen emlékmű, szobor, síremlék (sírkő), utcabútorzat, díszkút, kerítés.

h) Védett növényzet: az Önkormányzat által védetté nyilvánított olyan növényzet, amely fajtájánál, koránál, helyzeténél, látványánál vagy valamilyen eseményhez- kötődésénél fogva védelemre érdemes.

i) Értékvizsgálat: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy(ek), szervezet(ek) által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő, illetve a település szempontjából annak minősülő értéket, amely védelemre érdemes. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték esztétikai, történeti, valamint műszaki, illetve természeti jellemzőit.

j) Védett érték károsodása: minden olyan esemény, beavatkozás, amely a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenést eredményez.

k) Főépítész a rendelet alkalmazása szempontjából a települési főépítész.

II. Fejezet

Helyi védettség keletkezése és megszűnése

4. § . (1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszűnéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(2) A rendeletnek tartalmaznia kell:

a) a védetté nyilvánítás-megszűnés tényét

b) azonosító adatokat (területhatár, házszám, helyrajzi szám, a védett érték konkrét elhelyezkedése)

c) a védetté nyilvánított értékek ismertetését,

d) a védelem célját.

(3) A védetté nyilvánításhoz, illetve annak megszüntetéséhez be kell szerezni a főépítész véleményét.

(4) A védettség megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha

a) a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül, vagy

b) a védett terület, illetve érték, a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette,

c) a védelem tárgya a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek már nem felel meg,

d) a védett érték magasabb védettséget kap. Ez esetben a helyi védelem az állami védelem hatályba lépésének napján külön intézkedés nélkül hatályát veszti.

(5) A védettség megszüntetésére irányuló eljárásban a védetté nyilvánításra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

III. Fejezet

Az eljárás megindítása, eljárási szabályok

5. § . (1) A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes, vagy jogi személy írásban kezdeményezheti. A védelemre településrendezési tervművelet, vagy önálló értékvizsgálat is javaslatot tehet.

(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) Egyedi védelemre javasolt érték esetén:

aa) - a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

ab) - pontos hely megjelölését (Utca, házszám, helyrajzi szám, épület.- illetve telekrész, emelet ajtó)

ac) - a védendő érték rövid leírását (ha lehetséges dokumentálását, pl. irodalom, fotók),

ad) - a kezdeményezés indoklását.

b) Területi védelemre javasolt érték esetén:

ba) - az együttes megnevezését,

bb) - körülhatárolását,

bc) - a védendő érték rövid leírását, dokumentálását,

bd) - a kezdeményezés indoklását.

(3) A hiányos kezdeményezés – amennyiben az erre vonatkozó felhívásra nem egészítik ki – érdemi vizsgálat nélkül elvethető.

6. § (1) A védelemmel kapcsolatos eljárás megindításáról a főépítész által szükség esetén szakértő bevonásával készített előterjesztés alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez be kell szerezni:

a) a főépítész szakvéleményét,

b) indokolt esetben be lehet szerezni a védendő érték jellegétől függően a műemlékvédelmi, természetvédelmi, régészeti szakhatóság, valamint a szakértők véleményét,

c) Az előkészítéshez beszerezhető még az érintett helyi, szakmai társadalmi szervek, egyesületek álláspontja.

7. § (1) A helyi védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az érdekelteket értesíteni kell.

a) az egyedi értékre vonatkozó kezdeményezés esetén az értesítést az érdekelteknek írásban kézbesíteni kell.

b) nem egyedi érték esetén az értesítés történhet kizárólag a helyben szokásos közhírré tétellel.

c) a használó és haszonélvező értesítése a tulajdonos útján történik.

d) amennyiben az érdekeltek felkutatása aránytalan nehézségekbe ütközne, értesítésüket a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni.

(2) A rendelet szempontjából érintettnek kell tekinteni:

- területi védelem esetén az érintett ingatlanok tulajdonosait,
- egyedi érték esetén az ingatlan tulajdonosát (képviselőjét), haszonélvezőjét és használóját.
(3) A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek.
(4) A védettséggel kapcsolatos javaslatot – az erről szóló döntést megelőzően – a helyben szokásos módon 30 napra közhírré kell tenni.
(5) A közhírré tétel időtartama alatt a javaslat megtekintését bárki számára biztosítani kell.

8. § (1) A helyi védettség elrendeléséről és megszüntetéséről értesíteni kell:

a) Az ingatlan tulajdonosát (illetve képviselőjét), a tulajdonosi jogok gyakorlóját és a haszonélvezőt,

b) a Kulturális Örökségvédelmi Irodát,

c) az illetékes Földhivatalt,

d) az illetékes építésügyi hatóságot,

e) területi védelemnél az érdekelt közműveket,

f) a javaslattevőt

(2) Az ingatlantulajdonosok, illetve használók a közös képviselő útján is értesíthetők.

IV. Fejezet

Az ideiglenes védettség

9. § (1) A Képviselő-testület, a védelemre javasolt épületegyüttest, épületet, épületrészeket, építményeket, szobrokat, emlékműveket, síremlékeket, utcabútorzatot, növényzetet

a) a védetté nyilvánítás előkészítésének megindításával egyidejűleg, vagy

b) ha a védelemre javasolt értéket megsemmisülés vagy értékeinek eltűnése fenyegeti, soron kívül, legfeljebb egyéves időtartamra, rendelettel ideiglenes védelem alá helyezheti.

(2) Az ideiglenes védelem indokolt esetben egyszer és legfeljebb további egy évre meghosszabbítható.

(3) Az ideiglenes védelem alatt álló értékekre a helyi védelem alatt álló értékekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

(4) Az ideiglenes védelem megszűnik az intézkedésben megjelölt időtartam elteltével, illetve a védetté nyilvánításról szóló rendelet hatálybalépésével.

(5) Ha a védetté nyilvánítás előkészítése során megállapítást nyer, hogy a védetté nyilvánítás nem indokolt, az ideiglenes védettséget – az ideiglenes védelem elrendelésének rendjében – meg kell szüntetni. Az ideiglenes védettség elrendeléséről és megszűntetéséről a 8. §-ban felsoroltakat értesíteni kell.

10. § (1) A helyi védettség alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét a hatályos jogszabályok alapján kell az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetni.

(2) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

V. Fejezet

A védett értékek fenntartása, hasznosítása

11. § (1) A védett értékek jókarbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között – a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

(3) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vagy megsemmisüléséhez vezetne, úgy e használatot – a hatályos jogszabályok keretei között – az illetékes építésügyi hatóság korlátozza, illetve megtiltja.

VI. Fejezet

A védett értékekre vonatkozó eljárási szabályok

12. § (1) A védett értéket érintő építési munkához, a rendeltetés akár részleges megváltoztatásához a hatályos jogszabályok szerinti engedélyek (tudomásul vétel) szükségesek.

(2) A védett értéket érintő építési munkák megítélése során:

A hatályos jogszabályokban előírt tervdokumentáció felhasználásával vizsgálni kell:

- a védett érték beavatkozással érintett részének a jelenlegi állapotot bemutató (felmérési) dokumentációját,
- az anyaghasználatra és az építési technológiára vonatkozó részletes műszaki ismertetést,
- a munkák által érintett építményrészek és a környezet jelenlegi állapotának (fénykép) – dokumentációját,
- a zöldterületet, illetve növényzetet érintő munkák esetén kertfelmérési rajzot és növényjegyzéket, valamint a kialakításra vonatkozó kertészeti dokumentációt.
(3) A védelem alatt álló értékek megóvása, megőrzése, felújítása érdekében - a hatályos építési jogszabályok keretei között – az illetékes I. fokú építésügyi hatóság kötelezheti a védelem alatt álló, valamint védett együtteseket érintő, védett területen található épületek, illetve építmények tulajdonosait, valamint használóit
- a jókarbantartásra, fenntartásra vonatkozó kötelezettség teljesítésére
- a védett értékek vagy látványt eléktelenítő idegen részek eltávolítására
- a védett értékek jellegének kifejezésére, vagy hatásosabb érvényesülésére irányuló munkálatok elvégzésére.
Az előírt munkálatok elvégeztetésére a főépítész is javaslatot tehet.
(4) A kötelezettség teljesítésével összefüggő költségekről és az ellenőrzés szabályairól a mindenkori hatályos jogszabályokat kell figyelembe venni.
(5) A védett növényzet megóvása érdekében a hatályos jogszabályok keretei között elrendelhető annak vegyszeres védelme vagy egyéb szükséges kertészeti-szakmai beavatkozás.
(6) A kötelezett (megbízottja), illetve a használó az ellenőrzést, a hatályos jogszabályok szerint, tűrni köteles.
VII. Fejezet

A védett értékekre vonatkozó településrendezési és építési előírások

13. § (1) A helyi védelem alatt álló értékek használata és fenntartása során biztosítani kell azok megőrzését, a használat azokat nem veszélyeztetheti.

(2) A védett egyedi, épületegyütteshez tartozó, illetve védett épületrészeket tartalmazó helyi érték a védelem fennállása alatt nem bontható el.

(3) A védett területen, a védelemmel érintett ingatlanon, csak olyan építési, vagy bontási munka, illetve olyan állapot fennmaradása megengedett, amely nem érinti hátrányosan a védett érték megjelenését, karakterét, eszmei (történeti, helytörténeti) értékét.

(4) Védett építmény teljes, vagy jelentősebb részleges bontására csak a védelem megszüntetése után kerülhet sor. A védelem megszüntetésének vagy részleges bontás engedélyezésének feltételeként az egyes épületrészeknek, tartozékoknak,az új épületbe (épületeibe) történő beépítése, vagy azok megőrzése előírható.

(5) A védett településrész jellegzetes szerkezete, telekosztása, utcavonal-vezetése megőrzendő.

(6) A védett területen az építményeket a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon kell építetni, lehet átalakítani, a meglévőket erre tekintettel kell használni, illetve fenntartani.

(7) A védett épületeken, építményen, illetve védett épületrészt tartalmazó létesítményen, ezekkel érintett telken hirdetés, reklám nem helyezhető el.

(8) A védett építményen új parapet –konvektor vagy klímaberendezés közterületről is látható egysége nem helyezhető el.

(9) A védett építményen csak a látványt nem érintő antenna, hírközlési egység helyezhető el.

(10) Amennyiben a látványt nem érintő más műszaki megoldás nincs, a védett építményen legfeljebb egy távközlési berendezés (antenna) helyezhető el – lehetőleg takartan.

(11) Védelemmel érintett közterület csak a teljes területre kiterjedő, a védett érték, látvány szempontjait figyelembe vevő komplex terv alapján alakítható ki, újítható fel.

(12) A közterületeket, azok burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti kép jellegzetességeinek és karakterének megtartásával kell kialakítani.

VIII. Fejezet

A védett értékek nyilvántartása

14. § (1) A helyi védettség alá helyezett értékekről önkormányzati nyilvántartást is kell vezetni. Ez a nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza a védett érték:

a) megnevezését

b) pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám), terület határát (utca, tér, közterület, telek)

c) a tulajdonos kezelő (bérlő) nevét, címét

d) helyszínrajzot

e) a rendeltetés és használati mód megnevezését

f) a védelem elrendelésére vonatkozó előterjesztés és döntés másolatát

g) fotódokumentációt

h) a védett értéket érintő hatósági intézkedések jegyzékét (iktatószámát)

i) minden egyéb adatok, amely a megőrzendő érték szempontjából a védelemmel összefüggésben a nyilvántartást vezető minden egyéb adatot, amelyet a megőrzendő érték szempontjából a védelemmel összefüggésben a nyilvántartást vezető indokoltnak tart.

IX. Fejezet

A védett értékek megjelölése

15. § (1) A helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építményt – annak értékeit nem sértő módon – az e célra rendszeresített egységes táblával kell megjelölni.

(” Alsóörs Község Önkormányzat által védetté nyilvánított Helyi Érték. Évszám”)

(2) A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról – külön eljárás nélkül – a polgármester gondoskodik.

(3) A tulajdonos (használó) a tábla elhelyezését és fenntartását tűrni köteles.

(4) védett utcakép, látvány esetén a védettség tényét az Önkormányzat a környezethez igazodó, a védettség tényét és okát, valamint a védettséggel összefüggő egyéb információt tartalmazó táblával megjelölheti.

X. Fejezet

A helyi védelem irányítása

16. § (1) A településen a helyi védettséget a polgármester a főépítész közreműködésével irányítja.

(2) A helyi védettséggel l kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásáról a Jegyző az Alsóörsi Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével gondoskodik.

XI. Fejezet

A védett értékek szerepe az oktatásban és közművelődésben

17. § (1) Az építészeti és természeti értékek szemlélet-, illetve jellemformáló szerepének érvényesülése, a települési azonosságtudat fejlesztése érdekében a védett értékeknek és a velük kapcsolatos ismereteknek a helyi oktatásban és közművelődésben helyt kell kapniuk.

XII. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

18. § (1) E rendelet 2014. 03.01.-én lép hatályba. és rendelkezéseit, az ezt követően keletkezett ügyekben és eljárásokban kell alkalmazni.

Báró Béla Hebling Zsolt
jegyző polgármester