Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2016 (XII.7.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról

Hatályos: 2016. 12. 08- 2017. 04. 29

Alsóörs község Önkormányzata Képviselőtestületének

17/2016 (XII.07) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról


Alsóörs község Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló 1993. évi III. törvény 26.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya azon magyar állampolgárokra terjed ki, akik Alsóörs községben lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és életvitelszerűen a településen élnek, s azon nem magyar állampolgárokra terjed ki, akik a községben tartózkodási hellyel rendelkeznek, valamint a község területén tartózkodó hajléktalanokra.


2. Támogatás mértéke, feltételei


2. §. (1) Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra jogosult a kérelmező akkor, ha:

a) aktív korúak ellátásában részesül, vagy

b) időskorúak járadékára jogosult, vagy    

c) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

d) települési lakhatási támogatásra jogosult, vagy

e) akinek jövedelme az önkormányzat a szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.27.)  önkormányzati rendelet 16.§ (1) bekezdése szerint a krízis támogatás megállapításánál figyelembe vehető jövedelmet nem haladja meg.

f) 80 év feletti egyedülálló vagy

g) 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel vagy

h) önhibáján kívül rendkívüli élethelyzetbe került


(2) A támogatás mértéke háztartásonként legalább 1 m3 legfeljebb 5 m3 tűzifa.

(3) A támogatás megállapítása esetén a tűzifát az önkormányzat a TEMÜSZ. közreműködésével, gépjárművel kérelmező lakóhelyére szállítja.


3. § (1) A támogatásra nyitva álló keret 64 erdei m3.

(2)  Támogatási kérelmet 2017. január 15-ig lehet benyújtani az önkormányzat részére, a kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A támogatási kérelmeket a polgármester bírálja el a kérelmezők rászorultsága alapján folyamatosan, de legkésőbb 2017. január 20- ig.

(4) A támogatási kérelmek elbírálásakor a rendelet 2.§ a), b), c), d), h) pontjának megfelelő kérelmezőket kell előnyben részesíteni. A rendelet 2.§ e) f) g) pontjának megfelelő kérelmező részére támogatás csak akkor állapítható meg, ha a rendelet 2.§ a), b), c), d), h) pontjának megfelelő valamennyi kérelmező részére a támogatás megállapításra került és a támogatásra nyitva álló keret még nem merült ki.

                       

3. Eljárási szabályok


4. § (1) A feladat- és hatáskör gyakorlójának a döntéshozatalához a kérelmeket a Közös Önkormányzati Hivatal előkészíti. 

(2) Kérelmezőnek a támogatásra vonatkozó kérelméhez mellékelni kell a támogatásra való jogosultságról szóló határozat másolatát a rendelet 2.§ a), b), c), d) pontjára alapított támogatási kérelem esetén.

(3) A kérelmet az e rendelet 1. számú melléklete szerinti nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani. Amennyiben a kérelmező hiányosan nyújtja be kérelmét, úgy hiánypótlásra 5 nap áll rendelkezésre, melyre a Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője a kérelem benyújtásával egyidejűleg felhívja a kérelmezőt. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Kérelmezőt kérelme elbírálásáról határozatban kell értesíteni, a jogorvoslati tájékoztatás megjelölésével.


4. Vegyes és átmeneti rendelkezések


5. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2017. április 30-án hatályát veszti.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti  Alsóörs Község Önkormányzatának a Szociális célú tűzifa juttatásról szóló 18/2015. (XI.25.) önkormányzati rendelete.




Hebling Zsolt                                         Báró Béla

                           polgármester                                           jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendeletet 2016. december 07-én kihirdettem


  1. melléklet a 17/2016. (XII.07)  önkormányzati rendelethez



Szociális tűzifa támogatás iránti kérelem




Igénylő neve: ……………………………………………………………………

Lakóhelye: ……………………………………………………………………....

Tartózkodási helye: ……………………………………………………………..

Születési helye: …………………………………. Ideje: ………………………

Anyja neve: …………………………………………………………………….

TAJ száma: ………………………………………

Bankszámlaszám: ……………………………….

Telefonszám (nem kötelező megadni) :………………………………………..

Tüzelőanyag fajtája…………………………….


Állampolgársága: magyar                  bevándorlási engedéllyel rendelkező


Menekültként elismert                       letelepedési engedéllyel rendelkező


(A megfelelőt kérjük aláhúzni)


Kérelmező családjában élők adatai:


  1. NÉV
  1. Rokoni kapcsolat
  1. Szül.hely, idő
  1. Anyja neve:








































  1. Jövedelem típusai
  1. Kérelmező

jövedelme

  1. Közeli hozzátartozók jövedelme

a)

b)

c)

d)

e)

1) Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







2) Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, ill. szellemi és más önálló tevékenységből származó







3) Alkalmi munkavégzésből származó







4) Táppénz, gyermekgondozási támogatások (GYES, GYED, GYET, Családi pótlék, tartásdíj)







5) Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szoc. ellátások







6) Önkorm. és munkaügyi szervek által folyósított ellátások (pl.rendszeres szoc.segély,ápolási díj,álláskeresési ellátások)







7) Egyéb jövedelem (pl. ösztöndíj, végkielégítés, ingó és ingatlan értékesítéséből,bérbeadásából származó) az előző sorokban nem feltüntetett jövedelem







9) Összes jövedelem (1+2+3+4+5+6+7)








Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem: ………………………Ft/hó


A kérelemhez mellékelni kell a jogosultságot igazoló határozatot:

- az aktív korúak ellátására,

- idős korúak járadékára,

(a megfelelő aláhúzandó)


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közöltek a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szól 1993. évi III. tv. 10. §. (7) bekezdése alapján az önkormányzat az illetékes NAV útján ellenőrizheti.



Alsóörs, ……….év……………….hó……nap



                                                                                              ………………………………..

                                                                                                        Kérelmező aláírása



Kitöltési utasítás:


  1. Lakóhely címeként a személyi igazolványban szereplő lakóhelyet, ill. tartózkodási helyet kell feltüntetni. Tüzelőanyag fajtája pl. gáz, fa, szén ….
  2. Közeli hozzátartozók:
    1. házastárs, élettárs,
    2. húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, a 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató, a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vérszerinti, örökbefogadott, ill. nevelt, gyermek, korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, ill. a testi, érzékszervi, értelmi, vagy beszédfogyatékos, vér szerinti, örökbe fogadott, ill. nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt: a 18. életévet be nem töltött gyermek vonatkozásában  a vérszerinti és az örökbe fogadó szülő, ill. a szülő házastársa vagy élettársa.
  3. Az egy háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmét hozzátartozók szerint kell feltüntetni.
  4. Az 1. 4. 5. és 6. jövedelemtípusba tartozó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét kell szerepeltetni. (A táppénzt akkor lehet figyelembe venni, ha a keresőképtelenség a 30 napot meghaladja. Ha nem haladja meg, akkor a táppénzes állományba kerülést megelőző hónapra járó munkabért kell figyelembe venni.)
  5. A 3. jövedelemtípus esetén csatolandó a megelőző 3 hónapra vonatkozóan az alkalmi munkavállalói könyv (másolat), és/vagy a saját nyilatkozat a jövedelem összegéről, továbbá az állami foglalkoztatási szerv igazolása arról, hogy az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik, annak nyilvántartásában regisztrált álláskeresőként szerepel.
  6. A 2. és 7. jövedelemtípusba tartozó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell szerepeltetni kivéve a 7. jövedelemtípusba tartozó ösztöndíjat. Az ösztöndíj esetében a megelőző hónapban folyósított ellátást kell szerepeltetni.
  7. A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelemről a típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát (pl. munkáltatói igazolás, postai igazoló szelvény, bankszámla kivonat, NAV igazolás, szerződés stb.) a jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell. Jövedelemmel nem rendelkező esetén csatolni kell az állami foglalkoztatási szerv igazolását arról, hogy az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik, annak nyilvántartásában regisztrált álláskeresőként szerepel.