Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017 (VII.11.) önkormányzati rendelete

a strand rendjéről

Hatályos: 2017. 07. 12

ALSÓÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

12/2017. (VII.11.) önkormányzati rendelete

a strand rendjéről


Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Alsóörs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és üzemeltetésében lévő községi strand területére, a főbejárat előtti díszburkolatra és autóparkolóra, valamint a strand hátsó bejárata melletti autóparkoló területére.

(2) Alsóörs község közigazgatási területén a Balatonban a kijelölt strandfürdőn kívüli közterületen fürödni tilos.


2. § A strand május 15. napjától szeptember 15. napjáig üzemel. Ettől eltérő üzemelési időtartamot az időjárás függvényében a polgármester határozhat meg.


3. § (1) A strand, mint üzemi létesítmény napi nyitvatartási ideje 7.30-18.30 óráig tart.


(2) A nyitvatartási időben a fürdőzők a strand bármelyik pénztárral ellátott hivatalos bejáratát igénybe vehetik. Nem minősül hivatalos bejáratnak a kereskedelmi és vendéglátó egységek átjárója.  

Ennek betartásáért az egység üzemeltetője, tulajdonosa felelős.


(3) A standon belépőjegyet 7,30-18,30 óra közötti időben kell váltani. Ezen időszakon túl strandi szolgáltatások nincsenek, a strandot mindenki saját felelősségére veheti igénybe.


(4) Nyitvatartási idő alatt a fenntartó biztosítja a strand működési feltételeit.


4. § (l) A fürdőhely határát a vízen jogszabály által meghatározott formájú, méretű és szintű bójákkal-, a parton egy-egy megfelelő táblával kell megjelölni.


(2) A fürdőhely vízterületén a 120 cm-es mélységet jelző táblákkal, a mélyvíz kezdetét (2m) bójákkal kell megjelölni.


5. § (1) A standbelépők és a fenntartó által nyújtott szolgáltatások díjait tárgyév május 30-ig a képviselő-testület határozatban állapítja meg.


(2) A napi belépőjegy egyszeri belépésre szól. Az ismételt belépéshez a napi nyitva tartás ideje alatt újabb belépőjegyet kell váltani, kivéve a napi visszatérő belépő esetében.


(3) Az elsősegélynyújtás, a vízimentő-szolgálat díjtalanul vehető igénybe.


6. § (1) A strand területén a szolgáltató épületekben vállalkozói tevékenységet az önkormányzat képviselő-testületének hozzájárulásával, bérleti szerződés alapján lehet folytatni.

(2) A strand szabadterületén az (1) bekezdésben nyújtott szolgáltatásokon túl az intézményvezető és a strandgondnok területbérleti megállapodással engedélyezheti egyéb tevékenységek végzését.


7. § A strand területén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek üzemeltetői folyamatosan kötelesek gondoskodni az üzlet, illetve a kerthelyiség, és 5 méteres körzetének takarításáról.


8. § (1) A strandon a hangosbemondó a nyitvatartás ideje alatt üzemel.


9. § (1)  Tilos a fürdőzésre kijelölt vízterületen vízijárművel – kivéve gumicsónak és a mentéshez szükséges vízi jármű – közlekedni.


(2) Tilos a vizet vegyianyaggal vagy más módon szennyezni.


(3) A strandon üzemelési időben horgászni, illetve horgászfelszerelést bevinni tilos. Horgászni csak szeptember 15 - május 15 között lehet.


10. § (1) 10 éven aluli gyermek csak felnőtt kísérettel léphet a strand területére és tartózkodhat ott.

(2) A fürdőző vendégek kötelesek a strandfürdőt mások nyugalmának és biztonságának zavarása nélkül használni. Ennek alapján különösen tilos:

  1. úszni nem tudó személy részére a mélyvíz használata,
  2. fürödni a strand területén korlátozott látási viszonyok között, például ködben, vagy sötétben,
  3. törékeny tárgynak a Balatonba vitele, vagy dobálása, összetörése vagy eldobása a strand területén,
  4. a kabinokban, öltözőkben, valamint a játszótér területén és 5 méteres körzetében a dohányzás,
  5. strand területének bármilyen módon történő beszennyezése, szemetelése,
  6. rádió, magnó, telefon másokat zavaró nagy hangerővel történő használata, hallgatása, és
  7. mások nyugalmának zavarása, futballozással vagy labdázással - kivéve az Önkormányzat által e célra kijelölt területet -.


11. § (1) A strandfürdőt fertőző betegek és ittas személyek nem használhatják.

12. § (l) A strand rendjének, a fürdőzés biztonságának, az élet- és vagyonbiztonság megőrzésének biztosításáról a fenntartó gondoskodik. A fürdőző vendégek által a strandra bevitt értékeiért kabinokban elhelyezett értéktárgyakért az üzemeltető felelősséget nem vállal.


(2) A vízimentők szolgálati idejének meg kell egyezni a fürdőhely nyitva tartás idejével.


(3) Az első bekezdésben meghatározott feladatok ellátásáért a strandgondnok a felelős, aki a strandnaplóban naponta rögzíti az eseményeket.


(4) A strandgondok köteles megszervezni a strand területén keletkező kommunális hulladék, a strand előtti vízfelületén levő uszadék rendszeres gyűjtését, elszállítását, szakszerű elhelyezését.


(5) A rendelet előírásai alapján a strandgondnok fürdőhelyi rendtartást köteles készíteni, melynek a fürdővendégeket érintő előírásait magyar, angol és német nyelven jól látható helyen közzé kell tenni. Abban a rendelet előírásain túl a fürdőzőket figyelmeztetni kell arra, hogy a fürdőhely határát jelző bójákon túli vízi területen hajók és vízi sporteszközök közlekedésével számolni kell.


(6) A strandgondnok üzemeltetési naplót köteles vezetni a fürdőhely működtetésről köteles továbbá e rendelettel és a fürdőhelyi rendtartással együtt a strandgondnoki irodában tartani, abban folyamatosan bejegyezni a fürdőhelyen történt rendkívüli eseményeket, /baleset, környezetszennyezés stb./ az általa észlelt balesetveszélyt és a tett intézkedéseket.


13. § (1) E rendelet a kihirdetést követően lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a strand rendjéről szóló 6/1997.(IV.30.) önkormányzati rendelete.


                          Hebling Zsolt                                          Báró Béla

                           polgármester                                              jegyző



Kihirdetve:

Alsóörs, 2017. július 11.


                                                                                          Báró Béla

                                                                                             jegyző