Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017 (II.1.) önkormányzati rendelete

A partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 02. 02

2/2017. (II.01) önkormányzati rendelet a partnerségi egyeztetés szabályairól


Alsóörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 29. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



1. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


1. § (1) A településfejlesztési koncepció, a településrendezési eszközök, a települési arculati kézikönyv és a településképi rendelet (továbbiakban: tervtípus) készítéséhez, módosításához kapcsolódó partnerségi egyeztetés és társadalmi bevonása településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TFR) előírásaival összhangban és e rendelet alapján történik.

(2)    A partnerek körének meghatározása a tervezési feladatnak, tervtípusnak megfelelően külön önkormányzati határozattal történik a tervtípus kidolgozásának megkezdése előtt.

(3)    Amennyiben partnerként szervezet (érdekképviseleti, civil, gazdálkodó szervezet, önkormányzat, vallási közösség stb.), vagy tulajdonos vesz részt a véleményezésben, tájékoztatása elektronikus levélben, vagy postai úton történik.

(4)    Településrendezési eszközök készítésének, módosításának előzetes tájékoztató szakaszában, a települési arculati kézikönyv és településképi rendelet kidolgozása előtt a polgármester tájékoztatást ad a dokumentumok készítésének céljáról és várható hatásairól, megjelölve a javaslatok, vélemények beadásának határidejét (előzetes tájékoztató).

(5)    A településfejlesztési koncepció, a településrendezési eszköz, a települési arculati kézikönyv és a településképi rendelet tervezetének (továbbiakban: tervezet) társadalmi egyeztetése a véleményezési szakasszal párhuzamosan is történhet a TFR szabályai szerinti módon.

(6)    Az egyeztetésben partnerként részt vevő szervezetek tervezettel kapcsolatos véleményének kikérése a (3) bekezdés szerint történik a véleményezési szakasszal párhuzamosan, az értesítésben megjelölve a tervezet elérhetőségét.

  1. A tervezetelérhetőségét biztosítani kell a honlapra történő feltöltéssel, valamint az önkormányzat hivatalos helyiségében nyomtatott formában a véleményezési időszakban.


2. A javaslatok, vélemények benyújtásának módja, határideje és nyilvántartásának módja


2. §    (1) Javaslatot, véleményt írásos formában tehetnek a partnerek a következő módon:

  1. postai úton, az Alsóörs Közös Önkormányzati Hivatal címére (8226 Alsóörs, Endrődi Sándor u. 49.) küldött levélben,
  2. az Önkormányzati Hivatalban személyesen átadott levélben, vagy
  3. elektronikus levélben a felhívásban közzétett e-mail címre.

    (2)    Helyi lakos szóban, jegyzőkönyv felvétele mellett is adhat javaslatot, véleményt.

    (3)    Amennyiben a településrendezési eszköz készítése és módosítása, településfejlesztési koncepció készítése során van előzetes tájékoztatási szakasz, a javaslatok, vélemények benyújtásának határideje a társadalmi egyeztetés megindítását (helyi lap, honlap, kifüggesztés) követő 21. nap, szervezetek esetén a tájékoztató átvételét követő 21. nap.

    (4)    Településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet kidolgozása előtt a partnerek 10 napon belül adhatnak javaslatot.

    (5) A tervezetre adandó javaslat, vélemény benyújtásának határidejét a TFR rendelet tervtípusra előírt egyeztetési szabályok figyelembe vételével kell meghatározni. A határidő nem lehet kevesebb, mint a TFR-ben meghatározott, egyeztetésekre előírt minimális határidő, de nem haladhatja meg a 30 napot.

    (6) Településrendezési eszköz tárgyalásos, vagy állami főépítészi eljárásban történő módosítása esetén a tervezetre 10 napon belül adhatnak javaslatot a partnerek.

  1. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.
  2. A tervezetre beérkezett véleményeket és a partnerségi egyeztetés során keletkezett jegyzőkönyvet az önkormányzati hivatal a tervezőnek megküldi.


3. Az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


3. § (1) A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a tervező javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó Képviselő-testülettel ismertetni kell.

  1. A javaslatokról, vélemények elfogadásáról és el nem fogadásáról az (1) bekezdés szerint kidolgozott javaslat róla képviselő-testület a TFR szabályainak figyelembe vételével dönt.
  2. A beérkezett javaslatokról, véleményekről készített összefoglalót, az el nem fogadott véleményeket és azok indoklását a polgármester a partnerségi egyeztetés eredményét tartalmazó jegyzőkönyvben összesíti.


    4. Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések


4. §    (1)    A polgármester az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézkönyv és településképi rendelet nyilvánosságát a TFR-rel összhangban biztosítja.

(2)    A szervezeteket és tulajdonosokat – az egyeztetésben részt vett államigazgatási szervekkel párhuzamosan – elektronikus úton értesíti az (1) bekezdés szerinti dokumentumok elfogadásáról és elérhetőségéről.


5. Záró rendelkezés


5. §    A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



           

                                                        Hebling Zsolt                                                Báró Béla                                                         polgármester                                                    jegyző



Indokolás


1. §. (1)A TFR teljes körűen meghatározza a különböző dokumentációk kidolgozása előtt és a tervezetekhez kapcsolódó társadalmi bevonás módját és eszközeit: közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, helyi lapban, önkormányzati honlapon lakossági fórumon (TFR 29. § (1) és (2))

A különböző típusú tervekhez és azok egyeztetési eljárási típusának megfelelően részletesen meghatározza a 29/A. § (3) bekezdése, hogy a társadalmi bevonás melyik eszközét kell alkalmazni, ennek további kiegészítése nem indokolt:


(3) A koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésénél, módosításánál a (1) és (2) bekezdésben foglalt minimális tájékoztatási forma a következő:

a) az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási követelményeket a kézikönyv, a településképi rendelet készítésénél, módosításánál, a koncepció, stratégia készítésénél valamint a településrendezési eszközök teljes eljárásban történő készítésénél, módosításánál teljeskörűen,

b) a (2) bekezdésben foglalt követelményeket

ba) a koncepció és stratégia készítésénél teljeskörűen, módosításánál a (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti módon,

bb) a településrendezési eszközök teljes eljárásban vagy egyszerűsített eljárásban történő készítésénél, módosításánál a véleményezési szakaszban teljeskörűen,

bc) a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásában történő készítésénél, módosításánál a végső véleményezési szakasz kezdeményezése előtt a partnerekkel történő véleményeztetés során teljeskörűen, a 32. § (6) bekezdés b) pontban foglalt esetben a (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti módon,

bd) a településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő módosításánál a záró vélemény megkérése előtt a (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerint módon,

be) kézikönyv, településképi rendelet készítésénél, módosításánál teljeskörűen kell teljesíteni.


1. § (2)(3) és (6) Az önkormányzat az egyeztetések során bevonhat szervezeteket partnerként. A bevonandó szervezetek köre a terv, módosítás stb. jellegétől függően változó lehet. Ennek kötelező meghatározását nem írja elő a TFR, ugyanakkor javasolt meghatározni határozat formájában.

1. § (5), (7) Az egyeztetési folyamat felgyorsítását, valamint a tervezet elérhetőségének széleskörű biztosítását teszi lehetővé.


2.§ (1) és (2) a véleménynyilvánítás módját határozza meg a TFR-rel összhangban

2.§ (3)-(6) A tervtípusok kidolgozása előtt és a tervtípusokra egyértelmű határidőt ír elő a TFR. Célszerű ezeket a határidőket figyelembe venni a partnerségi egyeztetésekre vonatkozó határidők meghatározása során. A rendeletben csak azokat nevesítettük, melyre nincsen határidő, illetve általánosságban szükséges meghatározni az egyeztetési folyamatok idejét, hogy ne nyúljon el az egyeztetési folyamat.

A tervezetekre vonatkozó társadalmi egyeztetésre konkrét szabályokat határoz meg a TFR, melyet nem szükséges a rendeletben megismételni.


29/A. § (4) A koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséről vagy módosításáról a partnerek az előzetes tájékoztatóval és az elkészült tervezettel kapcsolatos javaslatokat, észrevételeket az önkormányzati rendelet partnerségi egyeztetési szabályai szerint teszik meg, de

a) ha a (3) bekezdés szerint van lakossági fórum, azt megelőzően legalább 8 nappal korábban az elkészült tervezetet a (3) bekezdés szerint a hirdetőfelületen, helyi lapban, honlapon meg kell jeleníteni,

b) az észrevételeket, javaslatokat

ba) a lakossági fórumon szóban, illetve a lakossági fórumtól számított 8 napon belül - kivéve, ha e rendelet ennél hosszabb határidőt állapít meg -,

bb) ha a (3) bekezdés szerint nincs lakossági fórum, a (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti közzétételtől számított 8 napon belül

lehet papír alapon vagy elektronikusan megtenni.


2.§ (7)-(8) A véleményekkel kapcsolatos teendőket rögzíti.


3. § Az el nem fogadott véleményekről a képviselő-testületnek döntenie kell. Az egyes tervtípusok tervezetének egyeztetését követően a TFR kötelező döntést követel meg a kt-től. A partnerségi egyeztetésre érkezett véleményekről is ekkor kell döntést hozni.  

Településrendezési eszközök esetében: TFR 39. § (2) bek.

Településfejlesztési koncepció: TFR 30. § (10) bek.

Településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet: TFR 43/A. § (8)bek.


4. § A nyilvánosság biztosítását teljes körűen szabályozza a TFR. Csak a szervezetek értesítésének módjával kell kiegészíteni a meglévő szabályozást.

Településrendezési eszközök esetében: TFR 43. § (2) bek.

Településfejlesztési koncepció: TFR 30. § (13) bek.

Településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet: TFR 43/B. § (1) bek.