Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról

2023.02.01.

Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel egyeztetve a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet szabályait Alsóörs község közigazgatási területén lévő köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, használatával, és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységekkel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni.

(2) A köztemető címe: Alsóörs, Temető u. 0124/2 hrsz és 0122 hrsz . A köztemetőt Alsóörs Községi Önkormányzat üzemelteti TEMÜSZ. intézménye által.

2. § (1) A temetőt látogatni március 1. és október 28. között: 7.00 – 20.00 óráig, október 28. és november 6. között: 7.00 – 24.00 óráig, november 7. és február 28. között: 7.00 – 18.00 óráig lehet.

(2) A temetőben a hely méltóságának és az elhunytakat illető kegyeletnek megfelelő magaviseletet kell tanúsítani.

(3) A temetőben a látogatók járművel nem közlekedhetnek, kivéve a mozgáskorlátozott személy járművét, vagy a mozgáskorlátozottat szállító járművet.

(4) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező hulladék a sírok között nem tárolható. A növényi eredetű hulladékot a kijelölt komposztálóhelyen, az egyéb hulladékot az erre kijelölt helyen elhelyezett tárolóedényben kell gyűjteni. A hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik.

(5) A temetőben, gyertya vagy mécses gyújtása esetén, a tűzveszély elkerülése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest gyújtotta.

3. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatás, egyéb vállalkozási tevékenység végzéséről a temető üzemeltetőjét előzetesen értesíteni kell oly módon, hogy az üzemeltetőnek az a temetkezési szolgáltatás, egyéb vállalkozási tevékenység megkezdését megelőzően 48 órával tudomására jusson.

(2) A temetőben egyéb vállalkozási tevékenységet végezni, hétköznapokon, 7 és 18 óra között lehet. A temetőbe munkavégzés céljából gépjárművel behajtani az üzemeltető előzetes hozzájárulása alapján lehet.

4. § Fát, cserjét (a továbbiakban: fás szárú növényt) a köztemető területén a köztemető üzemeltetője ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól legfeljebb 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 2,5 méternél és átmérője nem több 0,3 méternél. A nem kezelt, gondozatlan vagy engedély nélkül ültetett fás szárú növényt a köztemető üzemeltetője eltávolítja.

5. § (1) A temetési helyek típusaira, kialakításuk szabályaira, mind koporsós temetés, mind pedig hamvasztásos temetés esetén, a temetőkről és temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

(2) A temetőben a sírhelytáblák, sorok kialakítása, számozása, nyilvántartása során a temetőkről és temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szabályai az irányadóak.

(3) Temetési helyek a köztemetőben sírhely, urnasírhely, urnafülke.

6. § (1) A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m ,

b) kettős sírhely: hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m ,

c) gyermek sírhely: hossza 1,3 m , szélessége 0,60 m ,

(2) A sírhelyek egymástól való legkisebb távolsága felnőtt sírhely esetén 0,4 m , gyermeksírhely esetén 0,3 m .

(3) Az urnasírhely mérete: hossza 80 cm, szélessége 60 cm .

7. § (1) A 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti egyes sírhelyre, mélyített sír esetén, még egy koporsó, továbbá kettő urna temethető.

(2) A 6. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kettős sírhelyre, mélyített sír esetén, még két koporsó, továbbá négy urna temethető.

(3) Egy urnasírhelybe négy urna temethető.

(4) Egy urnafülkében legfeljebb két urna helyezhető el.

8. § (1) A sírhely, urnasírhely, urnafülke feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltástól számítva 25 évre szól.

(2) Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év a rendelkezési jog időtartama az eredeti lejárati idő és az új lejárati idő közötti időtartamra meg kell fizetni az időarányos megváltási díjat.

(3) A temetési hely újraváltására a temetőkről és temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

9. § (1) Alsóörs község területén csak temetőben szabad ravatalozni. Ettől eltérni csak rendkívüli indokolt esetben szabad.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legkésőbb 0,5 órával helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(3) A ravatalozó használatát a temetések időpontjának megfelelő összhangját a temető üzemeltetőjével kell egyeztetni.

10. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog előre nem szerezhető meg.

11. § (1) A temetőfenntartási hozzájárulás díja 0 Ft.

(2) A temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja 0 Ft.

(3) A temetőbe történő behajtás díja: 0 Ft

12. § (1) A sírhely, sírbolt felnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemettetésről gondoskodott.

(2) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír csak közérdekből nyitható fel.

(3) Rendkívüli módon bekövetkezett halál esetén – az eltemetéstől számított 25 éven belül – a hamvasztáshoz szükséges sírnyitási engedély az eltemettető vagy az elhalt közeli hozzátartozója hozzájárulása nélkül is megadható, ha az eltemettető vagy a közeli hozzátartozója az áttemettetésről nem gondoskodik.

13. § (1) Ha a temető (sírparcella sír) lezárását követően valamennyi sír használati ideje lejárt, az Önkormányzat az újbóli temetések lehetővé tétele vagy más hasznosítás céljából a temetőt kiürítheti. A kiürítést megelőzően hirdetményben, legalább 3 alkalommal a helyi és országos sajtóban és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítést megelőzően hat hónappal, a továbbiak pedig kéthavonta történjenek. A hirdetményt a Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, a ravatalozón és az érintett temetőrészen is ki kell függeszteni.

(2) A kiürítés folytán megüresedett sírhelyek térítés nélkül kerülnek vissza az önkormányzat birtokába.

(3) A temető rész kiürítésekor a síremlékkel annak létesítője, halála esetén örököse jogosult rendelkezni. Ha a síremlék létesítője vagy örököse a megjelölt időpontig nem rendelkezik, a síremléket az Önkormányzat értékesítheti. Az így befolyt összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

(4) Ha az elhalt hozzátartozói a kiürítéskor a maradványokat nem szállítják át más helyre, a maradványokat közös sírba lehet helyezni esetleg elhamvasztani.

(5) A sírok eredeti helyükön is maradhatnak, ilyen esetben az újratemetés megkezdése előtt a temetőt min. 30 cm földréteggel fel kell tölteni. 14. § Hatályát veszti Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról szóló 5/2007.(IV.27) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.