Balatonudvari Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (X.7.) önkormányzati rendelete

Balatonudvari Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (X.07.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról

Hatályos: 2015. 10. 08
Balatonudvari Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX törvény
21/A § (2)  bekezdésében és a 26.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,  az Alaptörvény 32. cikk (2)
bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§       (1) E rendelet személyi hatálya Balatonudvari Község Önkormányzat közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (a továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.

            (2) A rendelet területi hatálya Balatonudvari Község Önkormányzata műszakilag rendelkezésre álló közcsatornával ellátott közigazgatási területe.


2.§       (1) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatonudvari Kirendeltségéhez tesz bevallást.

            (2) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania és önadózás keretében az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg megfizetnie a 11748069-15428677-03920000 számú  Balatonudvari Önkormányzat Talajterhelési számlára.


3.§       (1) A szennyvíz-csatorna hálózatot üzemeltető gazdasági társaság, mint szolgáltató, a kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat a tárgyévet követő év február 28. napjáig a közcsatornára rá nem kötött kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról.

            (2) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.

            (3) Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget negyedévente kell a települési Környezetvédelmi Alap javára átutalni.


4.§       (1) A vízmennyiség mérővel nem rendelkező kibocsátó esetében 50 l/fő/nap átalány-vízmennyiség képezi a talajterhelési díj alapját.

            (2) 100% mentesség illeti meg a talajterhelési díjfizetési kötelezettség alól a beépítetlen telek tulajdonosát, haszonélvezőjét, ha a telken csak kerti vízcsap található és a közkútként nyilvántartott fogyasztási hely üzemeltetőjét.


5.§       (1) A rendelet 2015. október 8. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Balatonudvari község Önkormányzat képviselő-testületének a talajterhelési díjról szóló 10/2004. (XII.30.) önkormányzati rendelete.



            Szabó László                                                             Németh Tünde

            polgármester                                                              jegyző


Záradék: A rendelet kihirdetve:

Balatonudvari, 2015. október 7.                                           dr. Panyi Szilvia Orsolya                                                                                                                                    aljegyző