Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól

Hatályos: 2012. 09. 11- 2013. 03. 01

Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 17/2011 (XII.19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól

2012.09.11.

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 79. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a 16-18 §-ok tekintetében a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az Önkormányzat vagyona

1. § (1) Herend Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) vagyona a tulajdonában lévő ingatlanokból, közművekből, ingóságokból, valamint pénzvagyonból, értékpapírokból és az önkormányzatot megillető egyéb vagyoni értékű jogokból áll.

(2)1 Az önkormányzat tulajdonában álló egyes vagyontárgyak a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban Nvtv.) 5. § (2) bekezdése szerinti besorolásáról a Képviselő-testület dönt.

(3)2 Az önkormányzati vagyon külön részeként kezelt törzsvagyon - forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon szerinti felosztásban -, valamint az üzleti vagyon tárgyait a mindenkor hatályos jogszabályok alapján vezetett vagyonkataszter tartalmazza.

(4)3 A forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő vagyon elemeit az 1. melléklet, a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon elemeit a 2. melléklet, az üzleti vagyonba tartozó vagyoni elemeket a 3. melléklet tartalmazza.

(4a)4 A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő vagyonnal az önkormányzat nem rendelkezik.

(5) A költségvetés felhasználásával, továbbá az ajándékozás, öröklés útján vagy egyéb más módon szerzett tulajdont a vagyonnyilvántartásban szerepeltetni kell.

2. § Az Önkormányzat szervei, intézményei a rájuk bízott vagyont kötelesek megőrizni, a rendes gazdálkodás szabályai szerint kezelni és gyarapítani.

2. Az Önkormányzat vagyonának hasznosítására vonatkozó általános szabályok

3. § (1)5 A rendelet alkalmazásában vagyonhasznosítás a Nvtv. 3. § (1) bekezdés 4. pontjában meghatározott fogalom.

(2) A hasznosítás az Önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.

4. § (1) Az Önkormányzat vagyonának kezelői különösen az Önkormányzat Hivatala, költségvetési szervei (intézményei) (a továbbiakban együtt: vagyonkezelő szervezet).

(2) A vagyonkezelő szervezet jogosult - e rendeletben és alapító okiratukban foglalt korlátozásokkal

a) a kezelésében lévő vagyontárgyak birtoklására, használatára, hasznainak szedésére, birtokvédelemre,

b) a közszolgáltatás ellátásához nélkülözhető vagyontárgyak bérbeadására, egyéb hasznosítására,

c) a kezelésében lévő selejt, vagy feleslegessé váló ingó vagyontárgyak elidegenítésére nyilvános meghirdetés mellett.

(2) A vagyonkezelő szervezet köteles a kezelésében lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatok ellátására.

(3) A vagyonkezeléssel megbízott szervek vezetői a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról az éves zárszámadás keretében kötelesek számot adni.

(4) A forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő vagyon elemeit az 1. melléklet, a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon elemeit a 2. melléklet, az üzleti vagyonba tartozó vagyoni elemeket a 3. melléklet tartalmazza.

(4a) A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő vagyonnal az önkormányzat nem rendelkezik.

5. § Az önkormányzati vagyon, vagyonrész vállalkozásba történő bevitelére csak közgazdasági megalapozás alapján a Pénzügyi Bizottság véleményével lehet javaslatot tenni a Képviselő-testületnek.

3. Törzsvagyon használata, hasznosítása

6. § (1) A törzsvagyon használati jogát azok az önkormányzati költségvetési szervek gyakorolják, amelyek az adott ingatlanban a rendelet hatálybalépésekor közszolgáltatást teljesítettek, illetve azok, amelyeket a Képviselő-testület a használatra egyéb okból feljogosít.

(2) A használati jogot gyakorló intézmény a rábízott forgalomképtelen, és korlátozottan forgalomképes vagyont határozott idejű bérbeadás útján az alapfeladatainak sérelme nélkül hasznosíthatja. Az 1 hónapot meghaladó időtartamú bérbeadáshoz a Képviselő-testület hozzájárulása szükséges.

7. § (1) A korlátozottan forgalomképes vagyon körébe tartozó önkormányzati ingatlanok tulajdonjogának forgalmazása, átruházása (adás-vétel, csere, más önkormányzatnak átadás), ingyenes és határidő nélküli használatba adása, megterhelése, gazdasági társaságba vagy alapítványba történő bevitele, illetve a 6. §-ban nem szereplő egyéb hasznosítása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(2) Korlátozottan forgalomképes vagyontárgy akkor jelölhető ki elidegenítésre, ha azt a közfeladatot, amely célját szolgálja a vagyontárgy, más vagyontárggyal látja el az elidegenítést követően vagy a közfeladat ellátására más szervezettel köt megállapodást és a közfeladat ellátásához az értékesítésre kijelölt ingatlan nem szükséges.

8. § (1) Az Önkormányzat ingó vagyontárgyainak a rendeltetésszerű használatot meghaladó indokolt hasznosítása az alapfeladat sérelme nélkül a használó vagyonkezelő szervet illeti meg.

(2) A költségvetési szervek a használatukban lévő ingóságokat, valamint pénzvagyont (az alapfeladataik sérelme nélkül) gazdasági társaságba és alapítványba csak a Képviselő-testület előzetes engedélyével vihetik be.

(3)6 A költségvetési szervek a 100.000 Ft-ot meghaladó értékű eszközük értékesítését vagy selejtezését 300.000,- Ft értékhatárig a polgármesternek, ezen felüli érték esetén a Pénzügyi Bizottságnak az előzetes hozzájárulásával, versenytárgyalás nélkül végezhetik, ha az a Költségvetési törvényben meghatározott értéket nem éri el.

(4) Amennyiben az ingó vagyontárgy átszervezés vagy feladatváltozás miatt a használó vagyonkezelő szervnél feleslegessé válik, annak hasznosításáról a képviselő-testület az Önkormányzat Hivatala bevonásával gondoskodik. A hasznosításból származó bevétel az önkormányzat költségvetését illeti meg.

9. § A költségvetési szerv hitelt nem vehet fel, kezességet nem vállalhat és pénzeszközeiből értékpapírt nem vásárolhat. Ezen jogokat a Képviselő-testület döntésének végrehajtásaként a testület megbízásából lehet gyakorolni.

4. Az üzleti vagyon hasznosítása

10. § (1) Az üzleti vagyon körébe tartozó tulajdon kezeléséről, hasznosításáról a Képviselő-testület gondoskodik.

(2) Az üzleti vagyon hasznosításának előkészítése az Önkormányzat hivatalának a feladata.

(3) Az 7üzleti vagyon körébe tartozó ingatlanokkal, üzletrészekkel, részvényekkel, ingóságokkal és vállalkozási célú pénzeszközökkel kapcsolatos döntések, valamint a gazdálkodási koncepcióval összefüggő kérdések a Képviselő-testület hatáskörébe tartoznak.

11. § (1) Az Önkormányzat költségvetését illeti az 8üzleti vagyona utáni részesedés és osztalék, amelynek felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) Az 9üzleti vagyonnal veszteséges vállalkozásban részt venni nem lehet. A veszteségessé váló vállalkozásból az önkormányzati vagyonkört ki kell vonni, illetve az Önkormányzat vállalkozási részvételét a veszteséges tevékenységről való tudomásszerzést követő 60 napon belül meg kell szüntetni.

5. Önkormányzati ingatlan elidegenítése

12. § Elidegenítésre csak a törzsvagyonba nem tartozó ingatlan jelölhető ki.

13. § (1) Ingatlan elidegenítésre történő kijelölését követően lefolytatott eljárásban érvényesíteni kell az Európai Bizottságnak a hatóságok által történő földterület-és épületértékesítés állami támogatási elemeiről szóló 87/C 209/03. számú közleményében meghatározott követelményeket.

(2) Az ingatlan becsült forgalmi értékét minden esetben ingatlanforgalmi értékbecslő bevonásával és a könyv szerinti nyilvántartás alapján kell meghatározni.

(3)10 A nyilvános pályázat útján történő ingatlanértékesítés során a hirdetményt:

a) 25-100 millió Ft becsült érték között a város honlapján, a városi képújságban és a megyei napilapban is,

b) 100 millió Ft becsült érték felett az a) pontban meghatározottak mellett országos napilapban vagy ingatlanforgalmi szaklapban kell közzétenni.

(4) Zártkörű pályázati eljárás akkor folytatható le, ha az ajánlattevő részére meghatározott hasznosítási célt kíván a képviselő-testület meghatározni.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott esetben a zártkörű pályázatra az esélyegyenlőség biztosítása mellett legalább három olyan szervezetet kell meghívni, amely képes a meghatározott hasznosítási célt teljesíteni.

(6)11

14. §12

6. Jogról való lemondás

15. § (1) Az önkormányzatot megillető követelésről, jogról ingyenesen akkor lehet lemondani, ha a jog érvényesítéséhez szükséges költség várhatóan meghaladja a követelés, jog értékét.

(2) A joglemondásról szóló döntés

a) 50 ezer Ft-ot el nem érő követelés esetén a polgármester,

b) 50 ezer Ft-ot elérő és meghaladó követelés esetén a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

7. A helyiségbérlet szabályai

16. § (1) A helyiség nyilvános pályázat útján adható három hónapot meghaladó időre, vagy határozatlan időtartamra bérbe. A pályázati felhívást a város honlapján és a városi képújságban kell közzé tenni. A helyiség bérbeadásának feltételei:

a) a nyilvános pályázati kiírásában foglaltaknak megfelelő érvényes pályázat benyújtása,

b) a helyiség csak olyan célra vehető igénybe, amelynek gyakorlása a helyiség környezetét nem szennyezi, a környéken lakók nyugalmát nem zavarja,

c) a helyiség bérleti díját a helyiségbérlő köteles a bérbeadóval kötött szerződésben foglaltak szerint megfizetni. Ha a bérlő a bérleti díj fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, és egy hónapot meghaladó fizetési késedelembe esik, a bérbeadó írásban felhívja a bérleti díj 8 napon belüli teljesítésére. Ha a felhívás eredménytelen, a helyiségbérleti szerződést 30 napos határidővel - külön elhelyezés és kártérítés nélkül - fel kell mondani.

(2)13 A nyilvános pályázat alapján benyújtott pályázatokat a Képviselő-testület, a Pénzügyi-, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság véleményének ismeretében bírálja el.

(3) A helyiség bérbeadói jogait - a kijelölő határozat alapján - a polgármester gyakorolja, míg a helyiséggazdálkodási feladatokat az Önkormányzat Hivatala látja el.

(4) A Képviselő-testület bérlő kijelölő határozatának tartalmaznia kell a helyiség bérleti díjának indulóösszegét.

(5) A bérlő a helyiségbe más személyt csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(6) A bérlő a helyiség bérleti jogát csak a bérbeadó hozzájárulásával cserélheti el, ruházhatja át másra, vagy adhatja albérletbe. A cseréhez abban az esetben lehet hozzájárulni, ha a helyiség használata illetve az abban gyakorolt tevékenység nem módosul és a szerződésben foglalt feltételek nem változnak.

17. § (1) A helyiségre kötött szerződést cserehelyiség biztosítása nélkül fel kell mondani a következő esetekben:

a) a bérlő a bérleti díjat a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg, és a teljesítésre szóló írásbeli felhívásban 8 napos határidőig sem tesz eleget,

b) a szerződésben vállalt, vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét a bérlő nem teljesíti,

c) az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsít,

d) a helyiséget, illetőleg területet rongálja, vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használja vagy

e) a helyiséget a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül átruházza, illetve használatba adja.

(2) Az (1) bekezdésekben foglalt esetekben cserehelyiség biztosítása nélkül 30 napos helyiség átadási határidővel mond fel írásban a bérbeadó.

18. § (1) Ha a helyiség értékesítése az elővásárlási joggal rendelkező részére történik, a vételár a forgalmi értéknek megfelelő ár.

(2) A birtokbaadás és az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés, a teljes vételár igazolt megfizetése után történik.

8. Az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó rendelkezések

19. § Az önkormányzati bérlakások hasznosítására, elidegenítésére vonatkozó rendelkezéseket külön önkormányzati rendelet tartalmazza.

9. Záró rendelkezések

20. § (1) Ez a rendelet 2011. december 31-én lép hatályba, rendelkezései azonban nem érintik a hatálybalépés előtt megkötött jogügyletek, szerződések érvényességét.

(2) Hatályát veszti

a) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet,

b) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 1/2002. (I.16.) önkormányzati rendelet,

c) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 13/2002.(VI.5.) önkormányzati rendelet,

d) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 32/2003.(XII.29.) önkormányzati rendelet,

e) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 16/2004.(V.26.) önkormányzati rendelet,

f) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 20/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet,

g) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 16/2006.(IX.20.) önkormányzati rendelet,

h) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 12/2007.(VIII.22.) önkormányzati rendelet,

i) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 19/2007.(XI.30.) önkormányzati rendelet,

j) az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 34/2001.(X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 10/2010.(IX.16.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet14

Forgalomképtelen törzsvagyon

Település

Hrsz + alrészlet, épület, lakás jel

Forgalomképesség

Cím

Művelési ág / épület megnevezése; eszmei hányad

Terület ( m2)

Könyvszerinti érték

Herend

12/4

1

Árva utcából bekötő út

kivett,közút,

293

952 000

Herend

16

1

Kossuth Lajos utca 116.

kivett,emlékmű, - közpark

1 012

5 969 728

Herend

19/8

1

Dózsa Gy. u.

kivett,közút,

10 652

81 115 451

Herend

20

1

Kinizsi utca

kivett,közterület,

2 267

5 054 420

Herend

46

1

Árva utca

kivett,út,

3 964

19 125 136

Herend

64

1

Rákóczi utca

kivett,közterület,

6 570

94 143 415

Herend

90/6

1

Rákóczi utcai kisköz

kivett,közút,

595

1 578 000

Herend

147

1

Táncsics Mihály utca

kivett,út,

8 141

43 598 321

Herend

169/4

1

Tulipán utca

kivett,közút,

401

1 135 574

Herend

171/4

1

Kossuth utcai kisköz (Árva)

kivett,közút,

419

2 374 000

Herend

173

1

Séd meder

kivett,árok,

4 402

1 661 768

Herend

213

1

Kossuth u. 90. bekötő út

kivett,közút,

501

1 700 539

Herend

220

1

Kossuth u köz

kivett,közút,

824

1 837 538

Herend

221/2

1

Orgona utca

kivett,közút,

7 936

27 900 000

Herend

230/1

1

Orgona - Kossuth utca bekötő út

kivett,közterület,

2 251

5 292 000

Herend

273/4

1

Orgona utca

kivett,út,

538

258 000

Herend

290/1

1

Petőfi utca

kivett,út,

10 185

21 890 999

Herend

300

1

Diófa utca vége

kivett,árok,

600

1 879 000

Herend

339

1

Kereszt utca

kivett,közterület,

521

874 000

Herend

353

1

Diófa utca

kivett,közterület,

4 447

10 673 701

Herend

356/2

3

Diófa utca vége

kivett,vízmű,

769

1 115 050

Herend

380/1

1

Kossuth L u.

kivett,közterület, - Templom előtti tér

4 472

38 397 598

Herend

380/3

1

Kossuth Lajos utca 93-121

kivett,közterület, - Templom előtti tér

637

189 947 454

Herend

380/4

1

Kossuth Lajos utca 380.

kivett,közterület, - Templom előtti tér

2 430

2 625 000

Herend

396

1

Diófa utca eleje

kivett,közterület,

1 298

4 059 000

Herend

413/1

1

Arany János utca

kivett,út,

6 189

20 957 439

Herend

415/2

1

Arany János és Kossut utcát összegkötő út

kivett,út,

1 071

4 236 000

Herend

430/4

1

új játszótér (KDOP)

kivett,közterület,

1 753

13 267 946

Herend

463

1

Kossuth köz

kivett,út,

898

10 526 926

Herend

483

1

Iskola utca

kivett,közterület,

3 292

7 330 716

Herend

493/7

1

Vasút u 2 melleti iskoláshoz vezető út 493/5-ből

kivett,közút,

1 155

5 507 500

Herend

499

1

Séd patak

kivett,Séd-patak,

595

914 000

Herend

504

1

Posta utca

kivett,közterület,

1 145

4 269 250

Herend

521/4

Vasút u ABC felől, buszmegálló

kivett közterület

6 352

27 507 823

Herend

521/5

1

Vasút u ABC felől, buszmegálló, Büfé, piac

kivett buszmegálló és udvar

1 417

102 606 640

Herend

522/4

1

Vasút utca 522.

kivett,közterület,

1 667

5 937 000

Herend

522/7

1

Vasút utca 5.

kivett,közterület,

108

3 423 248

Herend

522/9

1

Vasút utca

kivett,közterület,

173

4 085 724

Herend

543/13

1

Vasút utca, járda, padok

kivett,közterület,

3 183

30 981 223

Herend

543/21

3

járda, játszótér, pad 543/2 hrsz.-ből alakult ki.

kivett telephely

353

6 144 378

Herend

543/38

1

Park (nagyparkolónál), Kondipark, futópálya

kivett,közpark,

2 503

19 496 079

Herend

543/39

1

Park (nagyparkolónál), futópálya, szoc.épület, gázfogadó

kivett,közpark,

6 740

151 046 716

Herend

543/40

1

Park (nagyparkolónál) vízi színpad

kivett dísztó

2 891

74 799 786

Herend

543/41

1

Park (nagyparkolónál)

kivett árok

903

1 218 847

Herend

544/1

1

Vasút utca, Kossuth utca keresteződés, trafó

kivett,közterület,

65

163 042

Herend

546/6

1

Park sétány útja

kivett,út,

811

3 535 987

Herend

559/3

1

Kossuth u.155. (kolónia köz)

kivett,saját használatú út,

695

2 165 566

Herend

561/1

1

Kossuth u. 157. előtt út 561-ből

kivett,út,

1 828

6 008 473

Herend

581/1

1

Kossut utca járda

kivett,közterület,

1 308

10 873 226

Herend

581/3

1

Kossuth utca buszmegálló

kivett,közterület,

919

1 727 226

Herend

581/4

1

Kossuth Lajos utca, járda

kivett,közterület,

541

1 663 000

Herend

589/11

1

Kossuth u.134.M.bolt előtti ter.

kivett,közterület,

73

113 000

Herend

596

1

Vasút utca HP. hátsó bejárata

kivett,közút,

344

2 288 000

Herend

599

1

Vasút utca 31-33 mögötti út.

kivett,közút,

235

414 000

Herend

609/2

1

Vasút u. páros old. előtti ter.

kivett,járda,

1 715

6 381 731

Herend

610

1

Vasút u. pár.lan. oldal előtti.ter.

kivett,járda,

1 749

486 000

Herend

614/2

1

Vasút utcai bekötőút vasúti átjárónál

kivett,közterület,

478

1 620 000

Herend

628

1

Ady Endre utca

kivett,közterület,

2 920

9 626 531

Herend

642/1

1

Fasor 15 és 15a közötti

kivett,közút,

1 620

5 602 000

Herend

643/1

1

Ady u.9. útja

kivett,közút,

107

715 000

Herend

649/17

1

Ág utca Ady E u.

kivett,közterület,

5 534

8 571 000

Herend

650

1

Ág utca

kivett,közterület,

1 907

7 096 230

Herend

654

1

Fasor utca

kivett,közterület,

10 333

66 578 613

Herend

655/27

3

Fasor u.2/a - 4/a

kivett helyi közút

512

1 247 824

Herend

656

1

Fasor köz

kivett,közút,

1 248

2 686 615

Herend

669

1

Fasor 38 melletti utca

kivett,közút,

848

3 367 000

Herend

694

1

Rózsa utca

kivett,közterület,

13 681

172 734

Herend

702

1

Rózsa u.14. mellett út

kivett,közút,

1 393

3 320 000

Herend

728

1

Vasút utca vége

kivett,közút,

5 436

11 629 449

Herend

730/33

1

Pipacs utca

kivett,közút,

14 124

74 870 448

Herend

730/54

1

Pipacs u.18.mellett utca

kivett,közút,

1 115

2 566 000

Herend

730/60

1

Pipacs 28. mellett utca

kivett,közút,

604

797 000

Herend

730/66

1

Pipacs 16. mellett utca

kivett,közterület,

188

995 000

Herend

730/68

1

Kossuth 15-152 előtti járda

kivett,közút,

882

1 287 000

Herend

730/78

1

Pipacs u. vége.pá.old.előtt

kivett,közút,

962

1 161 372

Herend

743

1

Vadvirág mögötti árok

kivett,árok,

1 098

3 973 077

Herend

744/33

1

Vadvirág u.

kivett,közút,

5 845

23 459 386

Herend

744/39

1

Pipacs u.páros.old.mög. árok

kivett,árok,

918

3 135 000

Herend

744/40

1

Pipacs u.páros.old.mög. árok

kivett,árok,

996

4 240 000

Herend

744/62

1

Vadvirág utca

kivett,közút,

6 572

19 018 000

Herend

744/77

1

Vadvirág utca Hóvirág utca közötti út

kivett,közút,

593

11 521 000

Herend

744/89

1

Vadvirág u. vége (páros)

kivett,saját használatú út,

244

466 000

Herend

745/3

1

Viktoria Panz.előtti utca

kivett,út,

3 715

23 002 000

Herend

745/16

1

Pipacs u. garázssor

kivett,közterület,

3 124

4 529 800

Herend

747/2

1

Rákóczi u.63. szemben árok

kivett,saját használatú út,

468

1 394 268

Herend

747/4

1

Rákóczi utca új szakasz

kivett,saját használatú út,

8 884

75 813 031

Herend

747/6

1

Dózsa u. 46 mellett utca

kivett,saját használatú út,

1 513

4 487 768

Herend

747/71

1

747/66 hrsz.-ből alakult ki

kivett,köztér,

5 786

9 322 041

Herend

747/67

1

Rákóczi utcai közterület 747/5-ből alakult ki

kivett,közterület,

219

343 000

Herend

747/69

1

Rákóczi utcai bekötő út

kivett,út,

268

423 000

Herend

748

1

Táncsics utca folytatása

kivett,út,

2 354

20 250 000

Herend

795/16

1

B lakóövezet

kivett,út,

499

552 337

Herend

795/28

1

B lakóövezet

kivett,út,

906

1 002 840

Herend

795/29

1

B lakóövezet

kivett,út,

6 409

29 255 447

Herend

795/71

1

B lakóövezet

kivett,út,

6 541

7 240 148

Herend

807/1

1

Tölgyfa utca

kivett,út,

886

44 760 609

Herend

807/15

1

Tölgyfa utca és Bükkfa utca közti út

kivett,út,

1 845

2 042 206

Herend

807/22

1

Bükkfa utca

kivett,út,

2 899

3 208 865

Herend

807/38

1

Bükkfa utca és Nagyfa utca közti út

kivett,út,

2 475

2 739 454

Herend

807/55

1

Nagyfa

kivett,út,

3 982

4 451 086

Herend

807/63

1

C lakóövezet

kivett,út,

906

1 987 700

Herend

817

1

Pipacs utca - Kossuth utca közti rész

kivett,árok,

884

1 281 800

Herend

010/7

1

Avanti kút mögötti

kivett,út,

1 238

192 000

Herend

010/65

1

út

kivett,út,

399

225 000

Herend

011

1

Patak

kivett,Séd-patak,

4 172

61 000

Herend

014

1

s haszn út / Presits tanyánál

kivett,saját használatú út,

381

50 000

Herend

037

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 283

130 000

Herend

044/3

1

helyi közút

kivett helyi közút

4 303

11 041 085

Herend

045

1

Séd patak

kivett,patak,

828

13 000

Herend

046/3

1

út

kivett,út,

1 126

152 000

Herend

047

1

saját használatu út

kivett,út,

9 920

23 599 277

Herend

052

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

856

137 000

Herend

053/8

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

646

94 000

Herend

054

1

Séd patak

kivett,Séd-patak,

1 092

11 000

Herend

060

1

árok

kivett,árok,

1 370

1 087 000

Herend

061/5

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

2 311

232 000

Herend

063/50

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

485

40 000

Herend

064

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

5 925

647 000

Herend

065/29

1

út

kivett,út,

2 776

421 000

Herend

065/35

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 819

303 000

Herend

069_a

1

Bányatelepi bekötő út

kivett,közút,

8 691

10 019 856

Herend

072/2

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

7 798

495 000

Herend

073/6

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 578

253 000

Herend

074/11

1

kivett,út,

3 813

57 195

Herend

074/6

1

kivett,út,

1 548

276 000

Herend

074/9

1

kivett,út,

2 976

44 640

Herend

076

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 060

56 000

Herend

078

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

3 471

227 000

Herend

079/2

1

Séd patak

kivett,patak,

136

3 000

Herend

079/25_b

1

Bányatelep

kivett,út,

1 001

20 068

Herend

079/43_ a

2

legelő

legelő

3 526

1 700 857

Herend

079/43_ b

0

kivett helyi közút

kivett helyi közút

688

7 794

Herend

079/43_ c

2

legelő és út _(helyi közút)

legelő és út _(helyi közút)

5 770

65 370

Herend

079/43_ d

0

kivett udvar

kivett udvar

11 962

135 521

Herend

079/43_ f

2

legelő

legelő

8 586

97 273

Herend

079/44_ a

0

kivett közterület és 3 gazdasági épület

kivett közterület és 3 gazdasági épület

9 273

3 514 970

Herend

079/44_ b

2

legelő

legelő

635

7 194

Herend

079/45

0

kivett helyi közút

kivett helyi közút

1 833

4 078 330

Herend

079/46

2

legelő

legelő

2 644

29 955

Herend

085

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

26 457

7 795 235

Herend

086/3_a

1

kivett,árok,

kivett,árok,

595

13 679 926

Herend

086/3_b

1

kivett helyi közút

kivett helyi közút

5 311

40 466

Herend

087/2

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

2 113

369 000

Herend

089/7

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 634

273 000

Herend

090

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 426

167 000

Herend

092

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 335

169 000

Herend

094

1

út

kivett,saját használatú út,

3 082

411 000

Herend

096

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

15 070

1 106 000

Herend

098

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

937

125 000

Herend

099/9

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 021

184 000

Herend

0100

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

6 237

945 000

Herend

0102

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

828

147 000

Herend

0103/11

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

809

96 000

Herend

0104

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

5 640

823 000

Herend

0106

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

368

39 000

Herend

0108

1

kivett,saját használatú út,

998

14 970

Herend

0110

1

Séd patak

kivett,patak,

1 872

24 000

Herend

0112

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

212

341 000

Herend

0116

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

2 523

338 000

Herend

0119/5

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 409

163 456

Herend

0122

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

5 740

519 000

Herend

0124/4

1

út

kivett,út,

3 640

539 000

Herend

0126

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

4 061

259 000

Herend

0130/12

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

227

37 000

Herend

0131

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

2 762

457 000

Herend

0135

1

helyi közút

kivett, helyi közút

3 211

7 533 165

Herend

0138

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

8 695

19 721 414

Herend

0143

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

2 088

556 159

Herend

044/19

1

044/2 hrsz.-ú ingatlanból alakult ki

kivett, helyi közút

1801

4 175 832

Herend

0145

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 280

176 000

Herend

0148

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

3 346

522 000

Herend

0150

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

816

125 000

Herend

0152_a

1

kivett,út,

553

108 687

Herend

0152_b

1

kivett,árok,

598

8 313

Herend

0153

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

3 633

558 000

Herend

0157

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

3 541

523 000

Herend

0159

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

8 366

1 090 000

Herend

0161/2

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

615

93 000

Herend

0162

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

1 650

248 000

Herend

0164

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

271

41 000

Herend

0165/5

1

kivett,árok,

4 214

63 210

Herend

0166

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

2 184

309 000

Herend

0168

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

3 366

352 000

Herend

0169

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

2 656

381 000

Herend

0173

1

saját használatu út

kivett,saját használatú út,

2 584

335 000

Herend

0178/8_a

1

kivett,saját használatú út,

4 008

321 000

Herend

079/43

Víziközművek

41 179 078

Herend

086/9

1

086/2 hrsz.-ú ingatlanból alakult ki

kivett, helyi közút

256

793 566

Herend

0204/1

1

Avanti mellett út

kivett,út,

2 291

142 456

Herend

0210/1

1

Avanti mellett árok

kivett,Séd-patak,

738

424 738

2. melléklet15

Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon

Település

Hrsz + alrészlet, épület, lakás jel

Forgalomképesség

Cím

Művelési ág / épület megnevezése; eszmei hányad

Terület ( m2)

Könyvszerinti érték

Herend

3

3

Vasút u. 18.

kivett,orvosi rendelő,

1 057

43 748 277

Herend

229

3

Kossuth Lajos utca 60.

kivett,lakóház, udvar, gazdasági épület,

505

4 768 193

Herend

355

3

Diófa utca vége, monitoring kút

kivett,vízmű,

4 783

12 371 986

Herend

379

3

Kossuth utca eleje

kivett,vízmű,

185

268 250

Herend

381/2

3

Kossuth Lajos utca 380.

kivett,temető,

6 049

12 748 799

Herend

430/3

3

Kossuth u. 45

kivett,általános iskola gazdasági épület és udvar,

3 141

51 154 212

Herend

486

3

Iskola u. 8.

kivett,általános iskola,

13 497

271 185 820

Herend

507/3

3

Kossuth Lajos utca 97.

kivett,közterület és városháza,

1 480

146 047 328

Herend

543/19

3

Vasút utca 3 . 543/4 hrsz.ből alakult ki

kivett üzlet, udvar

213

23 367 113

Herend

543/29

3

Jóléti tó melletti terület

kivett,és üzlet,közterület,

904

18 500 971

Herend

546/1

3

Kossuth u.125. Család és Gyermekjóléti Szolgálat

kivett,szociális épület, udvar,

353

26 782 042

Herend

589/9

3

Kossuth u 136. Műv.Ház.

kivett,kultúrház és udvar,

2 378

58 547 106

Herend

655/26

3

Fasor u.

kivett,óvoda, udvar,

4 580

81 123 069

Herend

730/45/A/20

3

Pipacs u. 2 stúdió - egyéb helyiség

Lakás, '180/10000

18

624 438

Herend

010/50

3

víztároló

kivett,víztároló,

2 319

57 195

Herend

034/20

5

Új Temető

szántó

902

1 511 000

Herend

034/30

3

Új Temető

kivett,temető,

30 660

36 871 402

Herend

065/41

3

dögkut

kivett,dögkút,

1 032

650 088

Herend

0128/4

5

Két-bíró forrás

kivett,mocsár,

6 336

91 000

Herend

0130/6

5

Két-bíró forrás

kivett,mocsár,

1 910

26 000

Herend

0144/4

3

Telephely

kivett,telephely , csarnok épület,

2 586

30 915 897

Herend

0144/8

3

záportározó

legelő

14353

1 435 300

Herend

0146/2

3

kivett,vízmű,

7 502

112 530

Herend

0165/1

3

kivett,vízmű,

1 143

17 145

Herend

0165/2

3

kivett,vízmű,

654

9 810

Herend

0165/3

3

kivett,vízmű,

295

4 425

Herend

0165/4

3

kivett,vízmű,

2 303

34 545

Herend

0178/8_b

5

kivett,mocsár,

4 181

122 000

3. melléklet16

Üzleti vagyon

Település

Hrsz + alrészlet, épület, lakás jel

Forgalomképesség

Cím

Művelési ág / épület megnevezése; eszmei hányad

Terület ( m2)

Könyvszerinti érték

Herend

1/4

5

1/1-ből alakult ki telekmegosztás útján

kivett, beépítetlen terület

348

100 000

Herend

211/A

5

Kossuth L. u. 90.

Épület, lakóház

75

100

Herend

243

5

Táncsics utca 41.sz. mögött

kivett,beépítetlen terület,

401

293 000

Herend

256/2

5

templom mögötti terület

kivett,gazdasági épület, udvar,

491

363 000

Herend

272/1

5

Orgona utca

kivett,beépítetlen terület,

71

78 000

Herend

273/5

5

Kossuth Lajos utca 14.

kivett,kereskedelmi egység, udvar és raktár-gazdasági épület,

434

3 596 477

Herend

276/5

5

Búcsútér

kivett,beépítetlen terület,

1 448

2 146 000

Herend

354

5

Diófa utca vége

kivett,beépítetlen terület,

2 880

2 359 000

Herend

448

5

Kossuth köz 11. Sz. mögött

kivett,beépítetlen terület,

164

181 000

Herend

493/4

5

Vasút utca eleje közterület

kivett,beépítetlen terület,

1 518

1 069 000

Herend

493/9

5

8-as főút fele kivezető út melletti terület -szobor-

kivett,beépítetlen terület,

1 271

2 102 544

Herend

507/4

5

Posta u. 1.

kivett épület, udvar

122

16 760 000

Herend

511

5

Kossuth u. 105.

kivett,üzlet, udvar,

240

8 647 455

Herend

551/8

5

sportpálya 8-as mellett

kivett,sporttelep,

13 268

21 088 710

Herend

613

5

Vasút u. 41 mögötti terület

kivett,beépítetlen terület,

1 914

2 691 000

Herend

614/4

5

Vasút utca 43. mögötti terület

kivett,beépítetlen terület,

2 659

3 932 000

Herend

651/1

5

Ág utca páratlan oldal

kivett,beépítetlen terület,

12 095

41 464 960

Herend

653/5

5

Fasor u.7.

kivett,beépítetlen terület,

2 363

3 471 000

Herend

655/3

5

Fasor u.10.-12. Területe

kivett,beépítetlen terület,

16 185

24 288 000

Herend

730/64

5

Pipacs utca vége páros oldal

kivett,beépítetlen terület,

1 623

2 433 000

Herend

730/105

5

Pipacs 4.sz.

kivett,beépítetlen terület,

1 838

8 352 903

Herend

744/26

5

Vadvirág utca melletti terület

kivett,beépítetlen terület,

2 250

973 600

Herend

747/72

1

kivett köztér

kivett köztér

3 800

5 990 959

Herend

795/97

5

B lakóövezet

kivett, helyi közút

549

626 409

Herend

795/24

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

2 202

1 519 848

Herend

795/52

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

856

975 578

Herend

795/53

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

859

980 142

Herend

795/54

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

861

982 425

Herend

795/55

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

864

974 847

Herend

795/56

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

866

988 129

Herend

795/57

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

869

991 553

Herend

795/58

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

871

993 835

Herend

795/59

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

789

900 271

Herend

795/73

5

B lakóövezet

kivett, beépítetlen terület

771

879 711

Herend

795/75

5

B lakóövezet

kivett, beépítetlen terület

800

9 200 000

Herend

795/79

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

760

9 614 000

Herend

795/80

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

760

9 614 000

Herend

795/81

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

760

8 740 000

Herend

795/82

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

760

8 740 000

Herend

795/83

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

760

8 740 000

Herend

795/84

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület és árok

841

9 671 500

Herend

795/85

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület és árok

1 005

574 659

Herend

795/86

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

1 001

572 372

Herend

795/87

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

737

421 416

Herend

795/88

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

776

443 717

Herend

795/89

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

816

466 589

Herend

795/90

5

B lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

856

489 461

Herend

807/59

5

C lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

393

447 283

Herend

807/62

5

C lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

392

447 383

Herend

807/66

5

C lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

140

158 780

Herend

807/77

5

C lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

150

171 152

Herend

807/80

5

C lakóövezet

kivett,beépítetlen terület,

745

848 915

Herend

036/28

5

Új temető alatti terület

szántó

3 434

33 000

Herend

069_b

5

szántó

419

134 000

Herend

079/20/A/13

5

Bányatelep

Lakás, '48/1000

37

4 090 909

Herend

079/25_a

5

Bányatelep

kivett,gazdasági épület, udvar,

5 624

112 750

Herend

079/25_c

5

Bányatelep

kivett,udvar,

1 045

20 950

Herend

079/25_d

5

Bányatelep

kivett,udvar,

4 401

88 232

Herend

079/5_a

5

Bányatelep 1-es tó feletti terület

erdő

3 979

29 414

Herend

079/5_b

5

Bányatelep 1-es tó feletti terület

legelő

21 859

161 586

Herend

0203/5

1

Séd patak

kivett,árok,

1 050

15 870

1

Módosította a 12/2012.(VI.29.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos 2012. június 30-tól.

2

Módosította a 12/2012.(VI.29.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályos 2012. június 30-tól.

3

Módosította a 11/2013.(VI.6.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2013. június 7-től.

4

Kiegészítette a 11/2013.(VI.6.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2013. június 7.-től.

5

Módosította a 12/2012.(VI.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2012. június 30-tól.

6

Módosította a 4/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelt 1.§-a. Hatályos 2017. április 29-től.

7

Módosította a 12/2012.(VI.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2012. június 30-tól.

8

Módosította a 12/2012.(VI.29.) önkormányzati rendelet 4.§ (1) bekezdése. Hatályos 2012. június 30-tól.

9

Módosította a 12/2012.(VI.29.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos 2012. június 30-tól.

10

Módosította a 4/2013.(III.1.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2013. március 2-tól.

11

Hatályon kívül helyezte a 4/2013.(III.1.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatálytalan 2013. március 2-től.

12

Hatályon kívül helyezte a 17/2012.(IX.10.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2012. szeptember 11-től.

13

A 16. § (2) bekezdése a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

Az 1. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 7.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 2. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 7.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 3. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 7.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.