Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (V. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 09. 27

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (V. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről

2023.04.01.

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden, az önkormányzat tulajdonában lévő lakásra.

II. Fejezet

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának közös szabályai

2. Bérbeadói jogok gyakorlása

2. § (1) A lakásbérletekkel kapcsolatosan a bérbeadói jogkör gyakorlója – az e rendeletben szabályozott eltérésekkel- a Képviselő-testület.

(2) A Képviselő-testület a bérbeadói jogok gyakorlását részben átruházza:

a) a Humán Ügyek Bizottságára,

b) a Polgármesterre.

(3) A Képviselő-testület

a) megállapítja az önkormányzat tulajdonában álló és e rendelet hatályba lépését követően az önkormányzat tulajdonába kerülő lakások bérbeadási jogcímét,

b) dönt a lakások bérbeadásának feltételeiről,

c) dönt a szolgálati jellegű lakások bérbeadásáról, kijelöli a bérlőt,

d) megállapítja, és évente felülvizsgálja a lakbérek mértékét,

e) hozzájárul a bérlőtársi jogviszony létesítéséhez,

f) befogadáshoz hozzájárulást ad.

(4) A Humán Ügyek Bizottsága

a) javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a (3) bekezdésben meghatározott döntések meghozatalára,

b) a szociális bérlakások esetében lefolytatja a pályázati eljárást, kijelöli a bérlőt.

(5) A Polgármester

a) a Képviselő-testület nevében megköti a lakásbérleti szerződéseket,

b) jogosult a lakásbérleti szerződés felmondására az e rendeletben meghatározott esetekben.

3. A bérlakások bérbeadási jogcímei

3. § (1)1 Az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokat az alábbi jogcímek szerint hasznosítja:

a) szociális bérlakás,

b) szolgálati jellegű lakás,

c) piaci alapon bérbe adott lakás.

(2) Az önkormányzat a tulajdonát képező bérlakásokról nyilvántartást vezet. A nyilvántartás e rendelet 1. mellékletét képezi.

4. A lakásbérlet létrejötte

4. § (1) A lakásbérleti szerződés azzal a nagykorú természetes személlyel köthető, aki e rendelet 3. § (1) bekezdésében felsorolt jogcímek alapján önkormányzati bérlakásra jogosult.

(2) Önálló bérlet esetén bérlőtársi jogviszony akkor létesíthető, ha ehhez a bérbeadó hozzájárul, kivéve „a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 4. § (4) bekezdésében” foglalt esetben.

(3) Az esetlegesen megüresedett társbérleti lakrészt elsősorban a lakásban maradó társbérlő részére kell bérletre felajánlani, amennyiben a bérlőtárs munkahellyel és állandó jövedelemmel rendelkezik.

(4) A bérlő a lakásbérleti szerződés fennállása alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.

5. A felek jogai és kötelezettségei

5. § (1) A felek jogaira és kötelezettségeire az Ltv. vonatkozó szabályai az irányadók azzal, hogy ahol az Ltv. a felek megállapodására utal, annak tartalmát a bérbeadó a törvény és e rendelet keretei között állapítja meg.

(2) A bérlő az ingatlanon átalakítási, korszerűsítési munkákat csak a képviselőtestület előzetes írásbeli engedélye alapján végezhet.

(3) Az átalakítási és korszerűsítéséi munkálatok elvégzésére a bérbeadó és bérlő írásban megállapodást köt.

(4) A megállapodásnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkák:

a) megjelölését,

b) várható időtartamát,

c) költségeit, azok megfizetésének feltételeit, módját, megtérítésének mértékét, valamint azt, hogy a munkálatok megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyt a bérlő köteles megkérni.

(5) A bérbeadó –a bérlő kérésére - csak a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéhez szükséges mértéket meg nem haladó költségek megfizetését vállalja.

(6) A bérbeadó és bérlő megállapodhatnak abban is, hogy a lakás átalakításával, korszerűsítésével felmerült költségeknek – megállapodás szerint – a maximum 50 %-át a bérbeadó lakbérbe való beszámítással egyenlíti ki.

(7) A bérleti díj mértékét nem érinti a bérlő által végzett munkák eredményeként bekövetkezett komfortfokozat-változás, de a bérlő sem követelheti hasznos beruházásainak megtérítését a bérleti jogviszony megszűnésekor.

6. § Ha az épületben a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása, vagy mulasztása miatt kár keletkezik, a bérbeadó a bérlőtől a hiba kijavítását vagy a kár megtérítését követelheti.

7. § A bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használatát, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését a bérlő előzetes írásbeli értesítése és a bérlő szükségtelen háborítása nélkül évi egy alkalommal ellenőrzi.

8. § (1) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a lakásbérleti szerződés megszűnésekor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.

(2) Az (1) bekezdésben említett megállapodás csak akkor köthető meg, ha a bérlő vállalja, hogy a kiköltözést megelőző 30 napon belül a költségeket a bérbeadónak megelőlegezi. A szerződésben rögzíteni kell, hogy a bérbeadó a munkálatok elvégzését követő 15 napon belül a bérlővel elszámol.

6. Befogadás szabályai

9. § (1) A bérlő az Ltv. 21. § (2) bekezdésében meghatározott személyeken kívül más személyt csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be.

(2) A bérlő kérelmére a bérbeadó köteles a bérlő élettársa, az élettárs gyermeke (mostohagyermeke, nevelt gyermek, örökbefogadott gyermek) befogadásához hozzájárulni, abban az esetben, ha a bérlő és élettársa nyilatkoznak a közöttük lévő élettársi jogviszony fennállásáról.

7. A bérlakás, vagy annak egy részének albérletbe adása, a lakáscsere

10. § A bérlő a lakást, annak egy részét, sem lakás céljára, sem nem lakás céljára bérbe nem adhatja.

11. § Az önkormányzati tulajdonú bérlakás bérleti joga a bérbeadó hozzájárulásával és kizárólag másik önkormányzati tulajdonú bérlakás bérleti jogára cserélhető el.

III. Fejezet

A lakásbérlet megszűnése

8. A lakásbérleti szerződés megszűnése

12. § (1) A lakásbérleti szerződés megszűnésére az Ltv. rendelkezései e rendeletben meghatározott eltérésekkel irányadók.

(2) A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén az önkormányzatot elhelyezési kötelezettség nem terheli, térítési díjat nem fizet.

(3) A szociális bérlakásra vonatkozó szerződés abban az esetben is felmondható, ha a bérlő vagyoni, jövedelmi viszonyaiban bekövetkezett változás miatt szociális elhelyezésre már nem jogosult.

(4) A szociális bérlakás esetén felmondható továbbá a bérleti szerződés, ha a bérlő 3 havi lakbérfizetéssel elmarad, vagy 2 havi közüzemi díjtartozása van.

(5) A bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő elhelyezéséről maga köteles gondoskodni.

9. Lakáshasználati díj

13. § (1) A lakást jogcím nélkül használó személy, amennyiben a bérbeadót elhelyezési kötelezettség nem terheli, lakáshasználati díjat köteles fizetni. A használati díj az első két hónapban Ltv. 20. § (1) bekezdésében megállapított összegű.

(2) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított kettő hónap elteltével a használati díj az egyébként fizetendő bérleti díj kétszerese.

IV. Fejezet

Lakbér

10. A lakbér megfizetése

14. § (1) A bérlő a lakbért havonta előre egy összegben, legkésőbb a hónap 15. napjáig köteles megfizetni. A különszolgáltatások – víz – és csatorna, gáz, villany, szemétszállítás, lakásbiztosítás, kábel TV, közös költség stb. - igénybevételére a bérlő közvetlenül köt szerződést a szolgáltatókkal.

(2) A lakbér, vagy az önkormányzat által közvetlenül nyújtott szolgáltatás késedelmes teljesítés esetén a bérlő a hátralék után a mindenkori jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamatot köteles fizetni.

11. A lakbér mértéke

15. § (1)2 A lakbér mértékét az Önkormányzat Képviselő-testülete határozza meg

a) a szociális helyzet alapján, vagy

b) költségelven, vagy

c) piaci alapon történő bérbeadás figyelembevételével. A lakbér mértékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2)3 A szolgálati jellegű lakás bérleti díját költségelven kell fizetni, kivéve amennyiben a szolgálati lakást jogosult bérlő hiányában piaci alapon adja bérbe az Önkormányzat.

V. Fejezet

A szociális elhelyezést biztosító bérlakásokra vonatkozó szabályok

12. Pályázati eljárás

16. § (1) A szociális bérlakások bérbeadása pályázat útján történik.

(2) Az (1) bekezdésében meghatározott pályázat kiírása és elbírálása a Humán Ügyek Bizottsága hatáskörébe tartozik. A pályázatot a bérlakás megüresedésétől számított 30 napon belül ki kell írni.

(3) A pályázatot e rendelet 3. mellékletében található formanyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán zárt, feladót nem tartalmazó borítékban. A pályázathoz csatolni kell

a) az együttköltözők jövedelemigazolását

b) a pályázó e rendeletben meghatározott szociális és vagyoni helyzetére vonatkozó adatait.

(4) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) pályázati jogosultság feltételeit

b) a bérbeadásra meghirdetett lakás címét, komfortfokozatát, alapterületét, műszaki jellemzőit, szobaszámát,

c) a bérleti jogviszony időtartamát,

d) a lakbér mértékét,

e) a pályázat benyújtásának módját és határidejét,

f) a pályázatok elbírálásának rendjét és határidejét,

g) az eredmény ismertetésének módját és határidejét.

13. Pályázati jogosultság feltételei

17. § (1) Önkormányzati lakás szociális jelleggel annak a nagykorú személynek adható bérbe:

a) aki legalább egy éve állandó herendi lakos,

b) akinek és a vele közös háztartásban élőknek a „szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 4. § (1) bekezdés b) pontjában” meghatározott jelentősebb vagyona nincs,

c) ő és a vele közös háztartásban élők nem rendelkeznek bérlakással, személyi tulajdonú lakással, nyaralóval illetve üdülővel,

d)4 az együttköltözők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280%-át.

(2) A havi jövedelem számítása szempontjából az Sztv. 4. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

18. § A 37m2 nagyságú 1 szobás szociális bérlakásba maximum 4 fős család költözhet.

14. A pályázatok elbírálásának rendje

19. § (1) A pályázatok elbírálásáról a Humán Ügyek Bizottsága a pályázati határidő lejáratától számított 30 napon belül dönt.

(2) A pályázatok elbírálásának eredményéről a pályázókat a döntéstől számított 15 napon belül írásban értesíti.

20. § A pályázatok elbírálásánál a következő sorrendben élveznek előnyt a pályázók:

a) első helyen: lakásnak nem minősülő helyen tartózkodik, albérletben lakik és kiskorú gyermek ellátásáról gondoskodik,

b) második helyen: szociális intézményben él és kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik,

c) harmadik helyen: műszakilag elavult lakásban vagy egészségre ártalmas körülmények között él.

15. Lakásbérletre vonatkozó különös szabályok

21. § (1) A szociális bérlakásra a bérleti szerződés kizárólag határozott időre köthető, melynek maximális időtartama 3 év. A bérleti szerződést egy ízben, legfeljebb kettő évvel a Humán Ügyek Bizottsága meghosszabbíthatja, amennyiben a bérlő a 17. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek továbbra is megfelel.

(2)5 A Humán Ügyek Bizottsága elemi kár, katasztrófa, szociális krízishelyzet esetén jogosult - pályázati eljárás lefolytatása nélkül - szociális bérlakást átmeneti jelleggel legfeljebb fél évre a károsult vagy krízishelyzetben lévő nagykorú személynek bérbe adni.

VI. Fejezet

A szolgálati jellegű lakások bérbeadására vonatkozó szabályok

22. § (1) Az önkormányzati lakások közül szolgálati jelleggel kell bérbe adni az Ltv. hatálybalépésekor szolgálati bérlakásnak minősülő önkormányzati lakásokat.

(2)6 Az Ltv. hatálybalépésekor szolgálati bérlakásnak minősülő önkormányzati lakás a munkáltató javaslatára, annak a személynek adható bérbe, aki, illetve a vele együtt költöző közeli hozzátartozója Herend városban nem rendelkezik lakással, tevékenysége (alkalmazása) városi közérdeket szolgál, és/vagy önkormányzat intézményénél közalkalmazotti, vagy a Polgármesteri Hivatalával közszolgálati jogviszonyban áll.

(3)7 Önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb a közérdekű feladat ellátását szolgáló és/vagy közszolgálati, vagy közalkalmazotti jogviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.

(4)8 Ha a közérdekű feladat ellátását szolgáló jogviszony, közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony azért szűnik meg, mert a bérlő nyugdíjra jogosulttá vált, a bérlő, legfeljebb a jelenlegi lakásának megfelelő másik lakás bérletére tarthat igényt; feltéve, hogy nincs beköltözhető másik lakása.

(5) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet a Polgármesterhez kell benyújtani.

(6) A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét ki kell kérni.

22/A. §9 (1) A szolgálati jellegű lakás jogosult bérlő hiányában piaci alapon is bérbe adható.

(2) A piaci alapú bérbeadás feltétele a pályázati eljárás lefolytatása.

(3) A pályázat kiírására a polgármester jogosult.

(4) A pályázatot a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 15 napra ki kell függeszteni, és az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(5) Piaci alapon bérbe adható lakásra pályázhat az a

a) a nagykorú, magyar állampolgár, és akinek, és a vele együtt költöző személynek nincs Herend város területén lakástulajdona,

b) jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, amely nem áll csődeljárás, felszámolási vagy végelszámolási eljárás hatálya alatt, akinek, és a lakásba költöző személynek nincs Herend város területén lakástulajdona.

(6) A pályázónak lehetővé kell tenni, hogy a lakást előre meghatározott időpontban megtekintse.

(7) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát,

b) a lakásra megállapított bérleti díjat,

c) a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját,

d) a lakás megtekintésének meghatározott időpontját,

e) az eredmény közlésének módját és időpontját.

(8) A pályázatot e rendelet 4. számú mellékletében meghatározott – a pályázónak ingyenesen rendelkezésére bocsátott – nyomtatványon kell benyújtani.

VII. Fejezet

Személyes adatok kezelése

23. § Az önkormányzati bérlakások igénylőinek természetes személyazonosító és egyéb személyes adatairól az önkormányzat nyilvántartást vezet – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben - foglalt szabályok szerint.

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések

24. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Herend Város Önkormányzatának a lakások bérletéről szóló 10/2001.(V.23.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet10

Nyilvántartás az önkormányzat tulajdonát képező bérlakásokról

Szociális bérlakások

Hely-rajzi száma

Címe

Szoba szám

Komfort fokozata

Alap-területe

Hozzá-tartozó egyéb helyiségek

Kert-használat

Egyéb

079/A/20/A/13

Bányatelep B. épület 13. ajtó

1

Komfortos

37 m2

-

-

-

Szolgálati jellegű és/ vagy piaci alapon bérbe adott bérlakások

Hely-rajzi száma

Címe

Szoba szám

Komfort fokozata

Alap-területe

Hozzá-tartozó egyéb helyiségek

Kert-használat

Egyéb

3

Vasút u. 18.

2 + hálófülke

Összkomfort

94 m2

-

-

-

2. melléklet11

A lakbér mértéke

A költségelven bérbe adott bérlakások bérleti díja

összkomfortos lakás

740,- Ft/m2/hó

Piaci alapon bérbe adott bérlakások bérleti díja

összkomfortos lakás

2000,- Ft/m2/hó

A szociális helyzet alapján bérbe adott bérlakások bérleti díja

komfortos lakás

270,- Ft/m2/hó

3. melléklet

PÁLYÁZAT Szociális bérlakás bérleti jog elnyerésére

Pályázó adatai:
Név: ...........................................................................................................................................................
Szül. név: ………………………………………………………………………………………………..
Szül. hely, idő: …………………………………………………………………………………………..
*Lakcím: ………………………………………………………………………………………...............

Mióta él Herenden: ……………………………………………………………………………..............

**Milyen komfortfokozatú lakásban él:
Összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli, szükséglakás, nem lakásnak minősülő helyiség, szociális intézmény

**Milyen minőségben lakik a lakásban:
Albérlő, bérlakásban családtag, magántulajdonú lakásban családtag, családi házban családtag, egyéb

A lakás összterülete: ………m2, életvitelszerűen ………………….. fő él a lakásban.
A pályázóra és a vele együtt költözőkre …………….. m2 önálló lakrész jut.

Együttköltözők adatai:
(A havi nettó jövedelem esetén az erről szóló jövedelemigazolást mellékelni kell)

Vagyoni helyzet:
Ingatlanvagyon megnevezése:…………………………………………………………………………..
Helye: …………………. Helyrajzi száma: ……………………. Értéke: ………………………………

A szokásos életszükségleti és berendezési tárgyakon felüli jelentősebb ingó vagyon megnevezése: ………………………………………………………………………………….......................................
Értéke: ……………………..

Gépkocsi típusa: ……………………………………. Évjárata: ………………………………
Értéke: ………………………………
(Forgalmi engedélyt a kérelemhez csatolni kell)

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez.
Hozzájárulok adataim (név, lakcím) közléséhez, amennyiben elnyerem a pályázatot.

Herend, 20……..év……………. hónap….. nap

…………………………………….
pályázó
* csatolni kell a személyi igazolványt és lakcímigazolvány másolatot
** a megfelelő rész aláhúzandó

4. melléklet12

PÁLYÁZATI ADATLAP a piaci alapon bérbeadásra meghirdetett lakás pályázatához


A pályázó neve: …………………………………………………….……………………..........
A pályázó jelenlegi lakcíme/székhelye:…………………..…………..………………..............
A pályázó születési helye:………………………………….………..…………………...........
A pályázó születési ideje:………………………………………….……………………..........
A pályázó cégjegyzékszáma:……………………………………..……………………............
(az előző pont kitöltése esetén kötelező mellékelni a pályázó 30 napnál nem régebbi cégkivonatát (egyszerű másolatban).
A pályázó telefonszáma, e-mail címe: …....................................................................................

A pályázóval együtt költöző személyek:

Kijelentem, hogy nekem és a velem együtt költöző személynek nincs Herend város területén lakástulajdona.
Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez.
Hozzájárulok adataim (név, lakcím) közléséhez, amennyiben elnyerem a pályázatot.


Herend, 20……..év……………. hónap….. nap

…………………………………….
pályázó

1

Módosította a 12/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2019. július 1-én lép hatályba.

2

Módosította a 12/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2019. július 1-én lép hatályba.

3

Módosította a 12/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2019. július 1-én lép hatályba.

4

Módosította a 19/2016.(X.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2016. október 27-től. Módosította a 9/2014.(IX.1.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2014. szeptember 1-től. Módosította a 13/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2013. július 3-tól.

5

Kiegészítette a 19/2016.(X.26.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2016. október 27-től.

6

Módosította a 12/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2019. július 1-én lép hatályba.

7

Módosította a 12/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2019. július 1-én lép hatályba.

8

Módosította a 12/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2019. július 1-én lép hatályba.

9

Kiegészítette a 12/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos 2019. július 1-én lép hatályba.

10

Módosította a 12/2019.(VI.5.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos 2019. július 1-től. Az 1. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

Módosította a 12/2019.(VI.5.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos 2019. július 1-től.

12

Módosította a 12/2019.(VI.5.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályos 2019. július 1-től.