Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2014. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 01

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2014. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatás helyi szabályairól

2022.11.01.

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 4. § (2) bekezdés d) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

1. § A rendelet hatálya kiterjed Herend város bel- és külterületén a közműves szennyvízcsatornával nem rendelkező ingatlanokon keletkezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz előírásoknak megfelelő közműpótló (szennyvíztározó) műtárgyakból történő begyűjtésére, szállítására, ártalmatlanítására és elhelyezésére.

2. Közszolgáltató és működési területének határai, az ártalmatlanítás átadási helye

2. § (1) Herend város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás ellátásával Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete Parrag György egyéni vállalkozót (székhely: 8200 Veszprém, Erdősáv u. 16., adószám: 54100516-2-39, nyilvántartási szám: 8978525, KÜJ száma: 101478887) (a továbbiakban: szolgáltató) bízza meg, és kötelezi a szolgáltatás ellátásával kapcsolatos, jelen rendeletben előírt feladatok végrehajtására, valamint felruházza a rendeletben meghatározott jogosítványokkal.

(2) A közszolgáltatással ellátott terület határai Herend közigazgatási határaival megegyeznek.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő ürítési helye a Bakonykarszt Zrt. (8200 Veszprém, Pápai u. 41.) által üzemeltetett Veszprémi Szennyvíztisztító telep (8200 Veszprém, 2083 hrsz.) erre a célra kialakított szennyvízfogadó műtárgya.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama

3. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, vagy egyéb jogcímen használója (e rendelet alkalmazásában, a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz vízgazdálkodási törvény előírásainak megfelelő szakszerű összegyűjtéséről.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani. Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie. A megrendelés személyesen, telefonon vagy e-mailban történik. A bejelentéskor a közszolgáltató köteles a szállítás napját és várható időpontját (legfeljebb 3 órás időintervallumban) az ingatlantulajdonos részére megjelölni, az időpontváltozást köteles az ingatlantulajdonossal ésszerű időpontban közölni.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre. Ennek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatást a megrendelés beérkezésétől számított 72 órán belül elvégezni.

(6) A közszolgáltatás körében az ingatlan tulajdonosa és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésével rendelkezésre áll.

4. A közszolgáltató és ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatás igénybevétele

4. § (1) A közszolgáltató jogai és kötelezettségei:

a) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos bejelentése alapján, a vele egyeztetett időpontban köteles közszolgáltatást nyújtani.

b) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a változás bekövetkezte előtt köteles írásban vagy hirdetmény útján étesíteni az ingatlantulajdonosokat.

c) A közszolgáltatást ellátó a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a begyűjtendő anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a szennyvíztisztító műbe való bevezetés feltételeinek nem felel meg.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba, vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, ideiglenesen tárolni, szükség szerinti elszállításáról a közszolgáltató igénybevételével gondoskodni, és a rendeletben meghatározott közszolgáltatás díját megfizetni és a kiegyenlítéséhez szükséges adatokat közölni.

(3) Az az ingatlantulajdonos, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, köteles erről a tényről, annak bekövetkeztét követő 15 napon belül a közszolgáltató egyidejű tájékoztatása mellett a nyilvántartás számára a jegyzőhöz címzetten írásban nyilatkozni és egyidejűleg igazolni, hogy a mentesülés alapjául szolgáló feltételeknek megfelel.

(4) Tilos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz magán- vagy közterületen történő engedély nélküli elhelyezése.

5. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

5. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatási szerződés időtartamát,

d) a teljesítés helyét,

e) a feladat ellátására vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának, felmondásának módját.

6. Díjfizetési kötelezettség, alkalmazható díjtételek mértéke, a díj megfizetésének rendje, kedvezmények és a szolgáltatás ingyenességének esetei

6. § (1) A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa vagy használója díjat köteles fizetni. A közszolgáltatási díj meghatározása az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége alapján, kéttényezős módon történik. A közszolgáltatási díj alapdíjból és ürítési díjból áll, amelyeknek a díjtételeit és azok legmagasabb összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az alkalmazható legmagasabb összegű közszolgálati díjat a Képviselő-testület határozza meg legalább egy éves időtartamra. A Közszolgáltató minden évben egy alkalommal, legkésőbb szeptember 30-ig kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát, a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek - a költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges, szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó - változása függvényében.

(3) A közszolgáltatási díj meghatározása a díj kiszámítására vonatkozó jogszabályi előírások alapján – általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételekkel történik. A közszolgáltatási díj meghatározását vagy felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató részletes díjjavaslatot készít, melyhez köteles költségelemzésen alapuló és a jogszabályoknak megfelelő díjkalkulációt készíteni a következő díjfizetési időszakban alkalmazni javasolt közszolgáltatási egységnyi díjtételek alátámasztására. A díjkalkulációt és költségelemzést Közszolgáltatónak a díjjavaslat részeként kell az önkormányzat rendelkezésére bocsájtania.

(4) A közszolgáltatási díj a begyűjtött és elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz után köbméterenként számítandó. A mennyiséget a szippantó gépjárműbe gyárilag beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell megállapítani.

(5) A közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató köteles az igénybevevő aláírásával igazoltatni. Az igénybevevő köteles a közszolgáltatás díját készpénzben vagy átutalással kiegyenlíteni számla ellenében.

(6) Az önkormányzat díjkedvezményt, ingyenességet nem biztosít.

(7) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól, ha a beépítetlen vagy használaton kívüli ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak, aki jogosult a bejelentett tény valóságtartamát az önkormányzat jegyzőjének közreműködésével ellenőrizni.

7. Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait (a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, vagy az igénybevétel kötelezettsége megszűnik.

(2) A Közszolgáltató köteles a számára szolgáltatott személyes adatokat kizárólag a közszolgáltatás céljára felhasználni, és a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartását oly módon köteles kialakítani, hogy az ártalmatlanítási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye aggálytalanul megállapítható legyen.

8. Záró rendelkezés

8. § E rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.

1. melléklet1

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási díj 2022. november 1-től

1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres gyűjtésének és elszállításának alapdíja 25 600 Ft + ÁFA / alkalom

2. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres gyűjtésének és elszállításának ürítési díja 540 Ft/m3 + ÁFA

1

Módosította a 29/2015. (XII.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2016. január 1-től. Az 1. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.