Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2014. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 06. 28- 2023. 02. 28

21/2014 (XII.18..)

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2014. (XI.18.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

2022.06.28.

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének kikérése után a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Herend város közigazgatási területén található lezárt és működő köztemetőre, azok létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

2. § (1) A herendi köztemetők létesítéséről, fenntartásáról Herend Város Önkormányzata gondoskodik.

(2) Működő köztemető a Herend Város Önkormányzata tulajdonát képező Herend, (Kossuth utca) 381/2. helyrajzi számú ingatlanon lévő un. régi temető és a 034/20. hrsz-ú, valamint a 034/30 hrsz-ú ingatlanokon lévő un. új temető.

(3) Lezárt köztemető a herendi, 280. hrsz-ú ingatlanon lévő temető.

(4)1 Herend Város Önkormányzata a köztemető üzemeltetéséről a Herendi Városüzemeltetési Közszolgáltató Intézmény útján gondoskodik.

3. § (1) A köztemetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

(3) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

4. § (1) A köztemető nyitva tartása

a) szeptember 15-től március 15-ig 6 30 órától – 18 00 óráig, kivéve a mindenszentek napját megelőző hét szombatjától a mindenszentek napját követő hét vasárnapjáig tartó időszakot, amikor a nyitva tartás 6 30 órától 22 00 óráig tart,

b) március 16-tól szeptember 14-ig 6 30 órától 20 00 óráig tart.

(2) A látogatók számára a temető bejáratánál az üzemeltető tájékoztató táblát függeszt ki a temető vázlatos térképéről és rendjéről.

5. § (1) A temetőben tilos gépjárművel közlekedni. A temető területére kizárólag az üzemeltető engedélyével és ellenőrzése mellett:

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó,

b) a mozgáskorlátozott és a mozgásukban korlátozott személyeket szállító,

c) a látogatók sírgondozáshoz szükséges nagyméretű eszközöket, anyagokat szállító gépjárművek hajthatnak be.

(2) A temetőben 10 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyeletével tartózkodhat.

(3) A temetőbe állatot - a vakvezető kutya kivételével - bevinni tilos.

(4) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.

(5) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni nem lehet. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket, vagy ezek egy részét csak az üzemeltető írásbeli engedélyével lehet kivinni.

(6) A temető területén a szemetelés tilos, bármely hulladékot az arra kijelölt gyűjtőhelyen kell elhelyezni.

6. § (1) A temetőbejáratot, a ravatalozóhoz vezető utat és a ravatalozó környékét parkszerűen kell kialakítani és fenntartani.

(2) A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet.

7. § (1) A temetőben végzendő minden munkához, tevékenységhez, szolgáltatáshoz — kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését — a temető üzemeltetőjének hozzájárulását be kell szerezni.

(2) A temetőben munkát végezni — a sírgondozást kivéve — csak hétköznapokon lehet. Gépjárművel való behajtás előzetes bejelentés alapján történhet.

(3) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél. A nem kezelt, gondozatlan vagy engedély nélkül ültetett ültetvényeket a temető fenntartója (üzemeltetője) jogosult eltávolíttatni.

8. § (1) A temetőbe szállított halottat az azonosság megállapítása és az okmányoknak az üzemeltető részére történő átadása után — a szállításnál használt külső koporsóval együtt — azonnal el lehet temetni, vagy gondoskodni kell a ravatalozóban való elhelyezéséről.

(2) Ha a temető üzemeltetője az azonosság vagy az okmányok tekintetében hiányosságot észlel, az átvételt felfüggeszti és a halottvizsgálati bizonyítványt kiállító orvost, valamint az illetékes kistérségi intézetet értesíti.

9. § (1) A temetési helyek típusait mind koporsós temetés, mind hamvasztásos temetés esetén a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet határozza meg. Temetési hely előre megváltására a megváltási díj kifizetésével van lehetőség.

(2) A temetőben a sírhelytáblák, sorok kialakítása, számozása, nyilvántartása során a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

(3) A gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblákat vagy sorokat lehet kijelölni.

10. § (1) A sírhelyek (sírgödrök) méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter,

b) kettős sírhely: hossza 2,1m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter,

c) gyermek sírhely: hossza 1,3 m, szélessége 0,60 m, mélysége legalább 2 méter.

(2) A sírok egymástól való legkisebb távolsága felnőtt sír esetén 0,6 m, gyermeksír esetén 0,3 m. A régi temetkezési hely esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.

(3) A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával a földben lebomló anyaggal burkolni lehet, azonban a koporsó aljzatának a talajjal érintkeznie kell.

(4) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete hosszúsága 1,30 méter, szélessége 0,6 méter, mélysége legalább 1 méter és urnasírhelybe temethető urnák száma 2.

11. § (1) Egy felnőtt sírhelyre (egyes sírhely) mélyített sír esetén még egy nagy koporsó, továbbá négy urna temethető.

(2) Kettes sírhelyre mélyített sír esetén még két nagy koporsó, továbbá nyolc urna temethető.

12. § (1) A sírhelyek, urnasírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól. (Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely estén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év, azzal, hogy az eredeti és az új lejárati idő közötti időtartamra meg kell fizetni az időarányos megváltási díjat.)

(2) A sírhelyek, urnasírhelyek további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül. Ez esetben a megváltás időarányos része visszatérítésre kerül.

13. § A temetési helyek használatáért az Önkormányzat által fenntartott temetőben megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket (a megváltási és újraváltási díjat) az 1. melléklet tartalmazza.

14. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előírt engedéllyel rendelkező vállalkozók és az üzemeltető végezhetnek.

(2) A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

(3) A temetkezési szolgáltatók, valamint a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők - abban az esetben, ha új síremléket állítanak - minden megkezdett nap után, amelyen vállalkozási tevékenységüket végzik, temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni. Nem kell hozzájárulást fizetni akkor, ha már meglévő síremléken végeznek javítási, pótlási, illetve felújítási munkát.

(4) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeit bérleti díj ellenében vehetik igénybe. A ravatalozó esetén az igényt - lehetőség szerint - a használat előtt legalább 3 munkanappal előbb kell bejelenteni. A bérleti díjat az igénybevételt megelőzően kell az üzemeltető számára megfizetni.

(5) A temető-fenntartási hozzájárulás díjának és a létesítmények bérleti díjának összegét a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(6) A temető területén szolgáltatást nyújtó vállalkozók kötelesek a tevékenységük során keletkező hulladék elszállításáról gondoskodni.

15. §2

16. § (1) Herend Város Önkormányzata a "Herend Város Díszpolgára" címmel kitüntetett személyeknek díszsírhelyet adományoz.

(2) Díszsírhelyek a temető központi fekvésű területén kijelölt temetési helyek. A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában - az üzemeletető köteles gondoskodni.

(3) Az adományozott díszhelybe az elhalt együtt élő házastársa az egyéb előírások betartásával rátemethető.

17. § A jogszabályban előírt nyilvántartások vezetése az üzemeltető feladata.

18. § (1) Ez a rendelet 2015. január 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

a) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendelete,

b) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 14/2002. (VII.10.) önkormányzati rendelete,

c) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 30/2003. (XII.19.) önkormányzati rendelete,

d) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 27/2005. (XII.20.) önkormányzati rendelete,

e) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 18/2009. (IX.30.) önkormányzati rendelete,

f) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 19/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelete,

g) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 9/2012. (IX.30.) önkormányzati rendelete,

h) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 16/2013. (VIII.21.) önkormányzati rendelete,

i) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének „a temetőkről és a temetkezésről" szóló 32/2001. (X. 2) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 17/2013. (VIII.30.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet3

A temetési helyek megváltási díjairól és az újraváltás díjáról

a) egyszemélyes sírhely

25 év 15.000 Ft

b) kétszemélyes sírhely

25 év 25.000 Ft

c) gyermeksírhely

25 év 0 Ft

d) urnafal

25 év 189.000 Ft

e) urnasírhely

25 év 100.000 Ft

2. melléklet4

A temető-fenntartási hozzájárulás díjairól, a temető egyes létesítményei a vállalkozók részéről történő igénybevételének bérleti díjáról, a sírásás szolgáltatás vállalkozók részéről történő igénybevételének díjáról

I. A temető-fenntartási hozzájárulás díja:

a temetőben alkalmanként munkát végzők egyszeri előre fizetendő díja

6.350 Ft

II. A temető egyes létesítményei vállalkozók részéről történő eseti igénybevételének bérleti díja:

Ravatalozó

5.080,- Ft

Hűtő-tároló

3.000,- Ft + /1. nap, majd 2.500 Ft/nap, minden további megkezdett nap után

3. melléklet

Kijelölt temetkezési helyek

A szociális temetéshez kijelölt parcella és temetkezési hely

Koporsós temetésre kijelölt parcellák

Urnás temetésre kijelölt temetkezési helyek

1

Módosította az 1/2015.(I.20.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2015. január 21-től.

2

Hatályon kívül helyezte az 1/2015.(I.20.) önkormányzati rendelet 2.§ (2) bekezdése. Hatályos 2015. március 21-től.

3

Az 1. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.