Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014 (III.10.) önkormányzati rendelete

Herend Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 10- 2014. 12. 30

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2014 (III.10.) önkormányzati rendelete

Herend Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről


Herend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a 10.§ (1) bekezdése tekintetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1.  Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet hatálya Herend Város Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), mint a költségvetési szervek gazdálkodásának szabályai alapján gazdálkodó egyéb törzskönyvi jogi személyre, a Polgármesteri Hivatalra és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre (a továbbiakban együtt: költségvetési szerv) terjed ki. 

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó költségvetési szervre, valamint minden támogatásban részesülőre.


2.§ (1) A Képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat címrendjében önálló címet alkot:

  1. Herendi Polgármesteri Hivatal,
  2. Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde,
  3. Művelődési Ház és Könyvtár.







  1. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege


3.§  „(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat (és költségvetési szervei együttes) 2014. évi költségvetésének

            a) bevételi főösszegét 529 132 ezer Ft-ban, ebből:

aa) a költségvetési bevételek előirányzatát                                  428 532 ezer Ft-ban,

ebből: a  pénzmaradványt                                                             100 000 ezer Ft-ban,

ab) az intézményfinanszírozás bevételét                                      209 460 ezer Ft-ban,

b) kiadási főösszegét 529 132 ezer Ft-ban, ebből:

         ba) a költségvetési kiadások előirányzatát                          421 669 ezer Ft-ban,

ebből:a tartalékot                                                                         107 463 ezer Ft-ban,

         bb) az intézményfinanszírozás kiadási előirányzatát          09 460 ezer Ft-ban,

         állapítja meg.


(2) Az Önkormányzat együttes bevételi és kiadási előirányzatainak főösszesítőjét (pénzforgalmi mérlegét) az 1. melléklet tartalmazza.

 „(3) A Képviselő-testület a költségvetés működési bevételi főösszegét 397 232 ezer Ft-  ban, a működési kiadási főösszegét 411 049 ezer Ft-ban állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület a felhalmozási költségvetés bevételi főösszegét 131 900 ezer Ft- ban, a kiadási főösszegét 118.083 ezer Ft-ban állapítja meg.

(6) Az Önkormányzati költségvetés működési és felhalmozási célú bevételi, illetve kiadási előirányzatait mérlegszerűen a 2. melléklet tartalmazza.




  1.  Az önkormányzat bevételei és kiadásai


4.§ (1) A 3.§-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti megbontását a 3. melléklet, a költségvetési szervek bevételeit az 4. melléklet tartalmazza.  

(2) A költségvetési szervek működési és felhalmozási kiadásait jogcímek szerinti bontásban (szakfeladatonként) az 5. melléklet tartalmazza. 

 (3) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási jellegű feladatok kiadásai előirányzatait feladatonként a 6. melléklet szerint állapítja meg.

(4) Az önkormányzat által nyújtott pénzeszközátadásokat, támogatásokat az 7. melléklet tartalmazza.

(5) A 2014. évi működési és felhalmozási kiadások valamint a működési és felhalmozási bevételek mérlegszerű bemutatását a 9. melléket tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát összesen, valamint költségvetési szervenként a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatával együtt a 10. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A Képviselő-testület a 2014. évi előirányzat felhasználási ütemtervet a 11. mellékletben foglaltak szerint, a 2014. évre tervezett közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A központi költségvetésből az önkormányzatot megillető általános működésének és ágazati feladatainak támogatási jogcímeiről és összegeiről szóló kimutatást, intézményenkénti megosztását a 12. melléklet tartalmazza.

(9) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettség bemutatását a 13. melléklet tartalmazza.

(10) Az Önkormányzat 2014-2016. évekre tervezett bevételi és kiadási előirányzatait a 14. melléklet részletezi.

(11) A Képviselő-testület 

a) a Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde 2014. évi költségvetését a 15. mellékletben,

b) a Művelődési Ház és Könyvtár 2014. évi költségvetését a 16. mellékletben,

c) a Herendi Polgármesteri Hivatal 2014. évi költségvetését a 17. mellékletben,

d) az Önkormányzat, mint költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat alkalmazó egyéb jogi személy 2014. évi költségvetését a 18. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.  

(12) A Képviselő-testület az Önkormányzat kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatait feladatonkénti bontásban, költségvetési szervenként a 19. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


4.         Tartalékok


5.§ (1) A Képviselő-testület a 2014. évi költségvetésében 4 380 ezer Ft általános működési és 103 083 ezer Ft összegű felhalmozási céltartalékot állapít meg.

(2) A céltartalék feladatonkénti részletezését a költségvetési rendelet 20. mellékletben foglaltak szerint fogadja el. Az általános felhalmozási tartalék a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló fejlesztések fedezetéül, a központosított előirányzatok terhére meghirdetett pályázatok saját forrásának biztosítására használható fel.

(3) A Képviselő-testület az általános működési tartalék felhasználásáról történő döntést a polgármesterre, a felhalmozási céltartalék felhasználásáról történő döntést a Pénzügyi-, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság hatáskörébe ruházza át.

(3) A (3) bekezdésben foglaltak alapján hozott döntésekről a költségvetési rendelet módosításával egyidejűleg a Képviselő-testületnek be kell számolni.


5. Forgalomképes vagyonhasznosítás


6.§ (1) A Képviselő-testület értékesítésre kijelölte:

  1.  a Herend „B” lakóövezetbe tartozó kivett, beépítetlen terület megnevezésű,
  2.  a Herend 551/8 hrsz-ú, kivett, Sporttelep megnevezésű forgalomképes ingatlanait.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 3 millió forint egyedi nettó értéket el nem érő (1) bekezdés a) pontjában jelölt ingatlanokat legalább 2 080 Ft/m2 + ÁFA minimum vételáron pályázati eljárás (versenyeztetés) lefolytatása nélkül értékesítse. 

(3) Az ingatlanértékesítésekből származó bevétel felhasználásáról a Képviselő-testület egyedi döntést hoz.


6. A költségvetés végrehajtásának szabályai


7.§ (1) Az önkormányzati költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratunkban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők.

(4) Az önkormányzati költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet.


8.§ (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról e rendelet a 9. § (1) - (6) bekezdéseiben és a 10. §-ban foglalt kivételekkel a képviselő-testület dönt.

(2)       A jogszabályokon, központi, és helyi intézkedéseken alapuló előirányzat változások miatt szükségessé váló költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal - a II. negyedévben, a III. negyedévben az I. félévi gazdálkodásról szóló beszámolóval, a IV. negyedévben a háromnegyedéves beszámolóval együtt, valamint tárgyévet követő évben legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig - december 31-i hatállyal - módosítja a költségvetési rendeletét.


9.§ (1) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (2) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(2) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az Áht. végrehajtási rendelete 36. § (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(3) Az Áht. végrehajtási rendelete 35.§ (10) bekezdése szerint az önkormányzati költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket 500 ezer Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják. E § alkalmazásában többletbevétel a költségvetési szerv intézményi működési bevételei és felhalmozási bevételei kiemelt előirányzatának eredeti előirányzatán felül pénzügyileg teljesült összeg.

(4) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján - a Pénzügyi-, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság dönt.

(5) A költségvetési szervek az államháztartáson belülről kapott működési és felhalmozási célú támogatásokat, valamint az államháztartáson kívülről átvett működési és felhalmozási pénzeszközöket - a kapcsolódó célnak megfelelően - saját hatáskörben felhasználhatják.

(6) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználásához kapcsolódó módosításokat kötelesek a felügyeleti szervnek 60 napon belül beterjeszteni, melyről a polgármester a Képviselő­testületet 30 napon belül tájékoztatja.

(7) A képviselő-testület a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokkal a költségvetési rendeletet a 8.§ (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.


10.§ (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra esetenként és intézményenként vagy feladatonként 2 000 ezer Ft összeg erejéig.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt előirányzat-módosításról és átcsoportosításról a képviselő-testületnek be kell számolni, melyekkel a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a 8. § (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.


11.§ A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetésben beruházásonként, felújításonként jóváhagyott költségvetési kiadási előirányzatok terhére a lefolytatott beszerzési, illetőleg közbeszerzési eljárás nyertesével az önkormányzat képviseletében szerződést kössön.  


12.§ (1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a Képviselő-testület előzetes engedélye szükséges. Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges saját forrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

(2) Az önkormányzati pályázatokról, és azok önrészének mértékéről a Képviselő-testület határozattal dönt.

(3) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.


13.§ (1) A képviselő-testület felhatalmazza polgármestert az önkormányzat számláin lévő- átmenetileg szabad pénzeszközök elkülönített (lekötött) betétként történő elhelyezésére vagy államilag garantált forgatási célú értékpapírok vásárlására.

(2) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek az (1) bekezdés szerinti hasznosításáról a féléves- és az éves beszámoló keretében a képviselő-testületet tájékoztatni kell.


14.§ (1) A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői tekintetében – a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvény 54.§ (1) bekezdés alapján- az illetményalap 2014. évben 38 650 Ft.

(2) A Képviselő-testület a polgármester és a köztisztviselők cafetéria-juttatásának 2014. évi éves bruttó keretösszegét 200 000 Ft-ban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület nyugállományú köztisztviselők szociális és kegyeleti támogatása céljára 2014. évben 5 000 Ft szociális keretet állapít meg.

                        (4) A Képviselő-testület az önkormányzati intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak és munkavállalók részére béren kívüli juttatások biztosítása céljából bruttó 10 856 Ft/fő/hó előirányzatot biztosít.


15.§ (1) Az Önkormányzati biztos kirendelésére az államháztartásról szóló törvény rendelkezései az irányadók.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési intézmények kötelesek az általuk elismert és esedékességét követő 30 napon túli tartozásállomány hó végi alakulásáról adatot szolgáltatni.

(3) Az Önkormányzati biztos kirendelésével összefüggő valamennyi kiadás – a költségvetési szervet terhelő, az önkormányzati biztos kezdeményezésére felbontott, megszüntetett, módosított szerződésekkel összefüggésben keletkező kiadásokat kivéve – az Önkormányzat költségvetését terheli.


7. Záró rendelkezések


16.§   (1) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerületek.

(2) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. 



Vajai László
polgármester

Dr. Jáger György

jegyző




Kihirdetési záradék:


            A rendelet 2014. március 10-én kihirdetésre került.

                                                                                                                     


                                                                                                                                       Dr. Jáger György      
                                                                                                                                              jegyző